View Single Post
Eski 14-08-2012, 15:59   #1
mhmmtygt
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-08-2012
mhmmtygt / Bahçe

Merhaba.

Bahçenin bulunduğu şehir İzmir

Bahçenin büyüklüğü 1200 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları Sürekli güneş alan dağ eteğinde genellikle öğleden sonra rüzgarlı

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri 9a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Zeytinlik idi

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 1

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Hayır

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Sebzelik

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Zeytin ağaçları

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Varsa çok özel bir bitkinizin adı?

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Mevsimlik sebze fidesi

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Şebeke suyu

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Henüz değil

Toprak özellikleri

Kompost yapıyor musunuz? Henüz değil

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Henüz olmadı

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Henüz değil
Bahçeniz organik mi?
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
Tetanoz aşısı oldunuz mu?

İzmir Ödemişte yaşıyorum. Evime yeni taşındım. Arazinin toplam alanı 1200 m2 ve yaklaşık 200 m2 si inşaat alanı. Kalan 1000 m2 alanı en iyi şekilde değerlendirebilmek için önerilerinizi sunmanızı rica ediyorum.

Bütçem oldukça sınırlı o yüzden önceliği olanları söylerseniz diğerlerini sonraki yıllara bırakabilirim.

Name:  SANY0007.jpg
Views: 1125
Size:  26.4 KB

Krokide görünen büyük çarpı işareti var olan yetişmiş zeytin ağaçlarını gösteriyor. Küçük çarpılar ise benim ağaç dikmeyi planladığım noktaları. Mümkün olduğunca ölçekli olarak 4,5-5 metre arayla işaretlemeye çalıştım.

Çeşitli meyve ağaçları düşünüyorum. Hangi meyveler olabilir ve hangileri birbirine yakın dikilmelidir acaba?

Evin arkasında kümes olarak düşündüğüm nokta sizce uygun mudur? (kuzey cephe olması ve az güneş alması nedeniyle). Orasını ölü alan olarak görüyorum ve değerlendirmek için etrafını telle çevirip içinde kanatlı hayvanların serbest gezebilecekleri bir alan olarak düşünüyorum. Alan yaklaşık 45 m2.
Eğer dediğim şekilde olursa içine hangi meyve ağacı dikilebilir?

Evin önündeki 2 zeytin ağacını da içine alan bölümü çimlendirmeyi düşünüyorum ancak sulama için şebeke suyunu kullanacağım. Su tasarrufu açısından hangi çim türü olabilir?

Geriye kalan alanlar için örtücü olarak ne kullanılabilir?

Biliyorum biraz fazla oldu ama lütfen sabır gösterin ve benim aklıma gelmeyen öngöremediğim değerli önerilerinizi esirgemeyin.

Şimdiden çok teşekkürler.

Düzenleyen mhmmtygt : 18-08-2012 saat 15:54 Neden: Bilgi güncelleme
mhmmtygt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön