Bugüne has bir gelişmeyi paylaşıp bitiriyorum. Malumunuz kapalı kutuda baktığım kudzular havasızlık ve aşırı nemden dolayı sorun yaşayabiliyorlar. Bir tanesini o yüzden kaybettiğimi düşünüyorum hatta. Tabi bu arada daha az zarar gören kutudaki kudzuyu kontrol ediyorum. Küçük yaralardan giren mantarlar yapraklarına kısa sürede zarar veriyor, saplı spor keselerini bile oluşturacakları ideal ortamı yakalıyorlar. O yüzden yapraklara zarar vermemeyi çalışıyorum.
Her neyse, durum böyleyken bugün kudzu saksısına alttan bakmak istedim. Yakın zamanda baktığımda kökler dışarı büyümeye başlamıştı ve saksısını değiştirmek istiyordum.

Saksıyı kaldırıp alttan baktığımda büyük bir şaşkınlık yaşadım; başta kudzu rizomu sandığım kalın şey mantardı. Sonunda küften ileri gidip kompleks bir oluşuma ortam sağlamıştı plastik kutudaki havasızlık ve nem. Toprağı özellik olarak kahve satan bir dükkandan aldığım kahve artıkları bulunduruyordu. İnternette yaptığım araştırmada mantar yetiştirmede kullanılan bir vasat olduğunu öğrendim kahve artıklarının. Yoksa ben Kudzuyla mantarlar arasında bir simbiyoz olabileceğini düşünüp öyle araştırma yapmıştım, belki de vardır ve bulamamışımdır.

Şaşkınlığım kısa sürede sevince dönüştü. Başarırsam bitki evinde mantar da yetiştirebilirdim. Yemek için değil elbette ama etçil bitkilerim ve yeni gelecek hamsterlardan sonra apartman dairemde önceden hayal edemeyeceğim bir biyolojik çeşitliliğe ulaşabilirdim. Belki ölmeden taşıyabilirim diye büyük mantarı kabaca, ve fotoğrafta göremediğiniz onlarca küçük mantarı kökümsü oluşumlarıyla farklı bir kaba koydum ve kutudan çıkarıp bitki evinde daha az sıcak bir yere koydum.

Üzerini pet bardakla kapatıp folyoyla sardım. Umarım büyürler

Böylece ilginç bir ayrıntıyı fotoğraflarıyla paylaşmış oldum ve sizleri gelişmelerden haberdar edeceğim. Kendi solucan başlığımdaki gibi internette bulunmayan farklı fotoğraf ve olaylarla bu başlıkta da sizlerleyim..
İlginç ve mutluluk verici bilgilerle tekrar buluşmak üzere.