Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur
Serdar bey, yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.  Papatyaların tohumunu toplayabilmeniz için dalında iyice kurumasını beklemeniz gerekmiyor mu? Sizin solmuş papatyalar susuz kalmış gibi göründü sanki gözüme, tohum oluşturacaklarmış gibi bir halleri yok. Yanında ekili sardunyaları kışın söküyorsunuz galiba topraktan? Saksıya dikilip içeri mi alınıyorlar? 
|
Sayın Sudenur.
Papatyanın tohumdan çoğaltılması hakkında hiç bir bilgim yok. Tohum alabimek için çiçeğinin nasıl olgulaştırılması gerektiği hususunda da hiç tecrübeli değilim. Solmuş çiçeklerin kurularından bir kaç taneyi kenara ayırdım. Biraz daha kuruyunca içinden tohum almayı deneyeceğim. Şimdiye kadar hiç denememiş olduğum için sizin yazdıklarınızda doğru olabilir. Deneyip göreceğiz...
Papatyalar susuz kalmış değil. Sadece çiçekler ömrünü tamamladığı için kurumuşlar. Bitkinin yaprakları ve gövdesi şu an çok canlı durumda.
Sardunyaların iyilerini sonbaharda saksıya alıp şehirdeki evimize taşıyor ve kışı ev ortamında geçirtiyoruz. Ben denemedim ama bazı komşular bir çukur kazıp içine karton kutu koyup dışını naylonla kapladıkları bir ortamda yaklaşık 20 cm'lik sardunya çubuklarını yan yatırıp 5-6 cm'sini toprağa gömmek suretiyle muhafaza ediyorlar. İlkbaharda %20-25 oranında canlılık sağlayabiliyorlar.