View Single Post
Eski 09-08-2012, 13:26   #44
badrobot
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
ahmet-yaman81
bahçemde üç yıldır ficus gingseng yetiştiriyor ve üretiyorum. şu anda 75 civarı ağacım oldu. bakımı son derece kolay bir tür. en ufak bir sorun bile yaşamadım. size ne yaptığımı özetliyeyim. aykırı bir şey varsa problemi buradan cözersiniz, umarım.
1-tüm ficusları mı her sene bir büyük saksıya aktarıyorum. saksı değişiminde köklerin artk saksıdan taşmakta olduğunu veya sıkıştığını gözlemliyorum. (sizin saksınızda bana biraz küçük geldi.)
2-kesinlikle gölgede olmalı. güneşin yakıcı ışınlarından korumak gerekiyor. (sizin ağacınızın yaprakları güneşte yakmış olabilir.)
3-toprak karışımı da önemli. benim toprak karışımım:
-3 ölçü milli toprak.(kum gibi bir şey ama kum değil)
-2 ölçü torf
-1 ölçü keçi gübresi
-1 ölçü 3-5mm çakıl taşı
-1 ölçü volkan tüfü
4- sulama çok önemli. bu tür suyu ve gübreyi çok seviyor. ben hergün tam sulama yapıyorum. iyi direnaj edilmiş saksıda hiç bir problem yaşamadım. kök çürümesi yaşamadım. zaten az suluyorsanız ertesi gün toprak kupkuru olacaktır. benim saksılarımda ertesi gün dahi saksılardaki toprak hafif nemli oluyor. fakat ben yinede suluyorum. 3 yıldır böyle.
5-kök mantarları veya diğer hastalıklara karşı ara sırada olsa nedensiz ilaçlama yapmalısınız. çünki hastalık birkere başladımı ilaçlamanın bir önemi kalmıyor zaten. hasta olmasa dahi böcek ve hastalıklar için tüm fidanlığı ilaçlamakta fayda var. benim ağaçlar periyodik olarak devamlı ilaçlanıyor. bu ilaç konusu çok hassas bir konudur. oranları, ilaçların içindeki maddeler vb. iyice araştırmalısınız. size uygun olanı bulmalısınız. tarım ilacı satanlar hep "al abi bunu, çok iyidir" derler ama inanmayın. siz kendi bilgi birikiminizle size uygun olanı seçin. ben bu konuda şanslıyım. abim bu işlerle çok ilgili. artık uzman oldu. bende onun yanında hala çırağım.
umarım size faydalı olmuş ve güzel fikirler vermişimdir. kolay gelsin.
saygılar.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön