Basit bir fizibilite yapıldıgında ticari işletme şeklinde düşünen bir şahsın veya bir işletmenın 5-10 çiftçiye bile çok zor hizmet verecegini düşünüyorum.Hatta bir köyün bu şekilde arpa çimi yemi ile sürekli şekilde desteklenerek tedarikçilik yapılamaz diye de şerh koyuyorum.Bunlar benım düşüncelerim. 10 adet sagmal inek tek ögünde 7 şer kg dan sabah 70 kg akşam 70 kg olmak üzere diger yemlerine katkı şeklinde desteklenirse, hergün 140 kg arpa çimi demek. Bir tepsi ye 1 kg arpa serildiginde 7 kg ortalama alınıyorsa günde 20 tepsi yem döngüsü lazım buda haftalık 7 gün döngülü olunca 140 tepsi demek.Bunun içinse ortalama 15-20 m2'lik bir alan lazım.buda başka bir göstegeyi işaret ediyor.Her inek için 1,5-2 m2 alanda mahsul çalışması gerekli gibi gözüküyor.Zaten hasıl üreten makınacıların bu hesaplardan çok önce bu tespitleri yaptıklarını düşünüyorıum. Bu analiz beni bu işi ticari yapmak konusunda bir köy yerleşiminde ancak 5 bireysel işletme,maksımum 10'nar hayvan beslemek kaydıyla yapılabılecegını düşünüyorum. üretim alanı büyüdükçe kontrol zorlaşacak. Ve olumsuz bir durumda risk çok buyuk olacak. Bilmem katılırmısınız sayın DRSWEETYM.
|