Armut ağacım için dün tarım ilacı satan bir bayie gittim. Durumu anlattım. Armut psillası, atmut biti, armut beyaz sineği, armut güvesi veya yaprak galeri güvesi olabilir dedim. bir zarf içinde getirdiğim 2 hastalıklı yaprağı gösterdim. İlaç istiyorum dedim.
Bayi psilla teşhisi koydu. Kaç ağacın var dedi. Ben de tek armut var değince suratı asıldı. Psilla ilacı vereceğim ama bedeli 30.- TL. Bir ağaç için değmez. Sana üzerinde Psilla etkisi yazmayan ama kesinlike çözüm sağlayacak 5.-TL ilaç versem olur mu dedi.
Para senden değil, benden çıkıyor. Üzme bu kadar kendini. Seneye diğer ağaçlarada atarım kalanını dediğimde, başka ne ağaçların var diye sordu. Tek tek saydım diğer ağaçları. Abi bu ilaç hepsine yeter. Boş ver sen 30 liralık ilacı al bunu kullan. Memnun kalmaz isen gel paranı geri öderim değince mecbur oldum almaya. Satıcı üzülmesin diye.
İlacın kullanım şeklini anlattı. Bununla yetinmeyip asetat kalemi ile ilaç kutusuna da yazmaya başladı nasıl kullanacağını. Dayanamayıp, hem okur hem yazarım, kulağımda duyuyor, gözümde de görüyor aklımda eriyor diye takıldım.
Abi çok haklısın ama seneye kullanmaya çalıştığında sıkıntıya düşme diye yazıyorum diyince sesimi çıkaramadım.
İlacın adı Oncaplan 5 litre suya 1 tatlı kaşığı atılacak. bunada bir çay bardağı bitkisel yağ ilave edilecekmiş. Sızma zeytin yağ olmasa da olur, en ucuzundan sıvı bitkisel (ayçiçek yağı) yeterli olacakmış.
İlaçlamadan önce tüm ağacı suyla yıkamanın etkiyi daha da arttıracağını önerdi. Ayrıca benzer rahatsızlıktaki tüm meyve ağaçlarına, sebzelere ve güllere de aynı doz ve karışımda kullanabileceğimi öğütleyip, ilaç üzerine de yazı ile not etti.
Bakalım 5 liraya kaç kilo artmut yiyebileceğiz.