View Single Post
Eski 01-08-2012, 21:31   #2424
Çamtepe
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ulukislali Mesajı Göster
Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.

Saygılarımla.
Ben kilden çok çekiyorum. Dolayısı ile eğer mümkünse killi toprağa ceviz bahçesi kurulmasın diyorum.

Benim uyguladığım yöntem şu şekilde:

2011 Kasım'ında ektiğim fidanlar için, Eylül sonunda fidan çukurlarını 100-120 cm kazdırdım. Sert kil tabakasına, taş tabakasına rastladığım yerde o çukuru kapattırdım oraya fidan ekmedim. Planladığım çukurlardan 6-7 tanesini bu şekilde daha ekmeden kapadım. Arazi zaiyatı oldu bir miktar.

Fidan çukurlarının tabanına Halil Önen usulü 5-6 kürek leonardit, 5-6 kürek keçi gübresi attırdım. Bu karışımın zamanla alttaki kil tabakasını yumuşatacağını, nemi bünyesinde tutup kökleri o bölgede yoğunlaştıracağını umuyorum.

Daha sonra bu çukurları üst toprağı ile doldurduk. Son 30-40 cm'lik derinliğe yaklaşınca (yani fidanı yerleştirmeye yakın), 3-4 kürek leonardit, 3-4 kürek zeolit, yaklaşık 2-3 kürek torf ve yine üst toprağı ile harmanladık. (Yani 30-40 cm altından çıkan toprağı sadece fidan çukurunun kenar dolgusunda kullandık).

İlk bir-iki sene gübre verilmez mantığını biraz erkene çekip, bu sonbaharda fidan uyuduktan sonra da fidanlara üstten yine bir miktar keçi gübresi uygulayacağım. Ayrıca son sulamalarla birlikte damlamadan hümik asit uygulayacağım.

Bu sonbaharda da yeşil gübre amaçlı fiğ (Rhizobium aşılı) ve yulaf karışımı ekeceğim, 2013 Mayıs'ında sürdüreceğim. Geçen kış fiğ ekerken toprak hazırlığını düzgün yapamamışız, fiğ ve yulaftan beklediğimiz faydayı göremedik. Bu sene özen göstereceğiz.

Benim reçetem işte bu..

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön