View Single Post
Eski 31-07-2012, 20:55   #197
hhakan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-09-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Damlama sulama sistemim hk.

Merhabalar,

İstanbul Silivride 500m2 bahçem var,içerisinde meyve ağaçları,güller,biraz çiçek,biraz şimşir grubu,birazda sebze fideleri,bahçenin etrafı da duvar şeklinde lüküstürüm dizili.Geçtiğimiz ay araştırmalarım sonrasında amatörce damlama sistemi kurdum,şebeke suyundan besleniyor.Muslukta zamanlayıcı cihaz bağlı vs.
Kullandığım damlama sulama borusu 40 cm ara ile kendinden delikli.Bir tur bahçenin 4 yanına lüküstürümlere döşedim ve bunu ana boru gibi düşündüm,daha sonra lüküstürüm aralarından aparatlarla ekler çıkartıp güllere,şimşirlere,sebzelere,çiçeklere vs. ihtiyaç duyduğum heryere ek çıkardım,işin kötü tarafı hortum bahçe içerisinde çok fazla dolaştı, "T" aparatlarla "L" aparatlarla ve kör tıpalarla baya bi dolaştı.Bahçeninde tatlı bir meğili var zaten,dolayısıyla suyun ilk başladığı yerdeki damlama hızı ile sona doğru gelindiğinde ki damlama hızı aynı değil.Bu sene ilk kez denedim bu işlemi ve farkındayım hortum çok dolaştı,özellikle sebzelerde,(çizimi hazırlarken baktımda,çok kötü duruyor yavv )kısmet olursa önümüzdeki sezon sebzeleri daha düzenli ekerim diye düşünüyorum.Sağ üst taraf komple sebze ekili ve çok plansız ektik.
Benim merak ettiğim,acaba hortumu deliksiz mi kullanmalıyım,ihtiyaç olan noktaya ayarlı damlama memesi takıp.Çünkü netten araştırıyorum,herkes düz hatlarda ilerleyen sistemlere kendinden delikli hortum kullanmış,gerçi ben boşta kalan delikleri elektrik bantı ile kapattım ama.Birde yine düşüncem şu, zamanla bu delikler kireçten ve/veya suyun kirliliklerinden tıkanacaktır.
Ben 3 aydır bu sistemi kullanıyorum,yalnız fatura sanki biraz yüksek gibi geliyor bana,2 günde bir sabah çok erken saatte veya akşam 8 den sonra 1,5 saat damlama sulama programlıyorum,bu durumda 70-80 tl arası fatura ödüyorum,acaba sulama sürem mi fazla.Önceden aylık 4-5 m3 su kullanırken,sulama yaptığım süre içerisinde 29 m3 e kadar çıktı.

Sistemimi sil baştan deliksiz hortumla,ayarlı damlama memesi ile şemsiye şeklinde sulamalı yapsam(tabi bu kadar dolaştırmadan) suyun basıncı baştan sona yeterli olur mu???Bu şekilde olursa 1,5 saat sulamak yerine 15 dk veya 30 dk sulama yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Yok derseniz sistemin bu şekilde kalsın,dağınıklığı düzenle,basınç yeterli olur derseniz oda uyar,ama 1,5 saat sulamak kasıyo,bu süre ne kadar olmalı???

Konu hakkında önerilerinizi rica ediyorum.

Teşekkürler...
Hakan DEMİR

Eklenen Resimler
 
hhakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön