Merhabalar,
Niğde Ulukışlada 42 hektar arazime Kapama Ceviz bahçesi kurma planlarım artık son noktasına ulaştı. Yaşadığım bürokratik vs sorunları şimdilik aştım ve artık dikim konusunda çalışmalara başladım. Forumdan tanıştığım fidan üreticisi bir arkadaşımla (Kendisine sormadığım için ismini vermiyorum) telefondan konuşup, geçen haftasonu ziyaret ederek fidan konusunda anlaştım. Kendim İstanbulda ikamet ediyorum ancak Ulukışla'da da çok yakın akrabalarım var ve bahçeye sahip çıkacakları konusunda kuşkum yok hatta benden daha hevesliler diyebilirim. Rakım 1320den başlayıp 1300 olacak şekilde 20 metrelik bir eğimde. Bozuk bir üçgen şekline sahip. İki yanında biri çok zayıf yazın kaybolan diğeri daha güçlü yazında azda olsa suya sahip olan iki dere mevcut. Suyu buralardan kışın ve baharın birikirip kullanacağım en azından şimdilik planım bu. Fidan konusunda yaklaşık 1000 civarı tüplü aşılı fidan dikimi yapacağım ilaveten bir miktarda badem olacak. Bunun %80'i Fernor olacak tozlayıcı fernette ve birazda chandler deneyeceğim. Ağustosta bayramda gidip anlaştığım tel örgü firmasına ekpertiz yaptırıp onun çalışmalarını yaptıracağım. Birde çukurları kazdırıp gübrelerimi uygulayıp toprağı kapatacağım. Eğer bir aksilik olmazsa eylül sonu ekim başı gibi de dikimlerimi gerçekleştireceğim. Bu noktadan sonra sizlere danışacağım birkaç sorum var. Her nekadar forumun 80 sayfasınıda teker teker okumama rağmen tam olarak anlamadığımı düşündüğüm şeyler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1- Toprak analizimde 0-30 ve 30-60 arası &30-40 arası killi: Killi Tınlı toprak olarak çıktı. 60-90 arasıda %42 killi olarak çıktı.
Şimdi gittiğimde yaklaşı 3 ay önce toprağı üzerindeki yabani otlarla beraber derin olarak sürdürmüş ama her hangi bir gübre kullanmamıştım şimdi tekrar toprağın tamamına bir şey uygulama şansım yok ancak çukurları kil nedeniyle 1,5'a 1,5 olarak kazdırıp ıslahımı çukurlar üzerinden yapacağım. Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de
MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.
2- Bizim oralar soğuk denilebilecek yerler. Bu nedenle yabancı cinslerden en uygunu araştırdığım kadarıyla Fernor. Geç uyanıp geç uyuması benim iklimime daha uygun gözüküyor. Sizin fikriniz nedir?
3- Havuz ve damla sulamayı Mayıs ayı içinde yapmayı ve sulamaya ondan sonra geçmeyi düşünüyorum. Aslında o mevsimlerde de yağış alıyor ama yinede yetersiz olacağını düşündüğüm için sulamaya başlarım diye planlıyorum. Su konusunda tarihleride dikkate alarak söyleyeceklerinizi okumak isterim.
4- Arazi bozuk üçgen olduğundan yerleştirmek ve aralıkları belirlemek biraz zor olacak gibi gözüküyor. Desteklemelerden de yararlanmak istiyorum bunun için 8x8 8x7 8x4 arasında gidip geliyorum araziyi fidana boğup daha sonra sökmek de istemiyorum bu konudanda tecrübeli arkadaşlarımızın önerilrini rica ediyorum.
Şimdilik soracklarım bu kadar yardımlarınızı destekleriniz bekliyorum. Tel örgü, ıslah ve gübreleme için çalıştığınız firmalarla ilgili birim fiyat vererek özelden yazabilecek olanlar varsa da sevinirim. Simdiden teşekkürler.