View Single Post
Eski 30-07-2012, 01:16   #2378
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
(Antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 500 adet (8X4) chandler dikmeyi planlıyorum.

8x4 dü neye göre planladınız? 8x4 ekiminin tüm uygulamalarını yerine getirebilecekmisiniz? 10 yıl sonra birer tanesini çıkaracağınızı biliyormusunuz? biliyorsanız dört metre arayla (sıklıkta) gelişen fidanlar kalıcı fidanlarında taç yapılarını bozacağını biliyormusunuz? ekonomik anlamda 5-6 yaşından sonra verim vermeye başladığını düşünürsek iki üç yıllık verimi için o kadar fidan parası bakım masrafları ağaçları söküm masrafları yapmaya değer mi bilmiyorum bir daha düşünün isterseniz, türkiyede yabancı ülkelerdeki gibi ve bilhassa küçük bahçelerde çalışaçak takım edevat yok, olsa da çok maliyetli olur.

Bir 8x4 hikayesi çıkardılar neyi çıkardıklarını onlarda bilmiyorlar, bu 8x4 türkiyede ya da küçük bahçelerde olmaz uygulanamaz uygulansa da ben kârlılığını göremiyorum.
Ben bu 8x4 planı daha fazla fidan satmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.

Daha fazla fidan ekmeyi bende isterim kim istemez ki, ama 10 yıl sonra söküleceği fidanı kuracağım bahçeye ben ekmem arkadaşlar. Kimse kusura bakmasın benim o kadar çok param yok.
Benim nacizane önerim kalıcı olarak 8x6 dır bundan aşşağısını kesinlikle önermiyorum.

1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz)

2)arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım

Bunu öneririm çok iyi yaparsın.

3)En geç birhafta sonra el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz.

Kanatlı hayvan da kullan diyeceğim fakat ne derece çürümüşlüğü vardır bilemezsin ilk etapta kullanmassan risk almamış olursun.

Her fidan üreticisinden farklı cevap aldığımdan tam olarak karar veremedim, bazı üreticiler kasımı beklememi ve tüpsüz fidan dikmemin daha yararlı olacağını söylüyor. Torbalı/Torbasız dikim konusundaki görüşlerinizide paylaşabilirmisiniz.

Yok böyle bir şey, bunu söyleyenler gelsin tüplü ekilen bahçeyi de göstereyim açık köklü ekilen bahçeyide göstereyim ayırabilirlerse anlayabilirlerse bahçemi hibe edeceğim. Her şey bakımla ilgili olduğunu hiç unutmayın.

Chandler fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerektiğini belirtebilirmisiniz.Güvenilir fidan üreticisine nasıl ulaşabilirim?

Fidan seçimi o apayrı bir şey güven Tabi ki, en önde olmalı ama nasıl, kimse yoğurdum ekşi demiyor, bakınız geçenlerde bir duyum aldım fidan yetiştiricileri sertifika alıyorlar ve fidan yetiştirip satıyorlar, zaman zaman da bunlardan toprak analizi istiyorlar analizlerinde toprakları hastalıklı (nematot) çıktığı için bu üretiçiler mezarlıklardan toprak alıp kendi bahçesinden almış gibi tahlile gönderiyorlar(mış). Tabi ki, bu bir duyum, ama düşündüğüm zaman bildiğim için söylüyorum bu fidan üreten köy benim bildiğimden beri fidan üreticiliği yapıyor aynı topraklarda bu tür hastalıkların olması büyük ihtimal.

Daha öncede gerek forumda gerek özel mesajla Güvenilir fidan üreticisi kimi önerirsin gibi bir çok mesajlar alıyorum inanın kimi önereceğimi kimi tavsiye edeceğimi bilemiyorum çünkü zan altında kalmakta var, ya adına doğru çıkmazsa, o nedenle adına doğru fidan isteyen arkadaşlara gönül rahatlığıyla adına doğru fidan işte bu chandler diyebilmek için kendi ağaçlarımdan aşılıyarak küçük çapta üretmeye başladım.
Önce kendime güveniyorum daha sonra yıllardan beri bu konuda çalışmalar yapan bursada öz yeşil fidancılık (muharrem yavaş'a güvenirim.
...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön