Merhaba, bu forumdaki ilk mesajım.
Bu bitkiyle ilgili danışmak istediğim bir şey vardı.
Son bir senede epey yer değiştirmek durumunda kaldı. Bundan önce direkt ışık almayan bir iç mekanda bulunuyordu, ne çiçek açıyordu ne de gelişiyordu ama durumu gayet iyiydi. Sonra bitkiyle ilgili araştırma yaptıktan sonra onu aydınlık, direkt güneş ışığı almayan ve sıcak bir mekana aldım. Mekanı sevdi ve hızla yeni sürgünler verdi ve tellerden yaptığım saksısındaki çardağını sarmaya başladı. Yine çiçek yoktu. Fakat sonra bütün yaprakları kumlu diye tabir edebileceğim bir soluk renge bürünmeye başladı. Yaprakların o güzelim yeşil tonu sadece yeni sürgünlerde görülüyor, onlar da büyüyünce tekrar kumlu bir renk ve solgun bir hal alıyorlar.
Saksını büyütmüştüm, 1.5 metrelik bitki için 40cm saksı kullandım. Toprak olarak torfumsu hazır saksı toprağı kullandım, ve kullandığım büyük miktardaki yeni toprak yüzünden bitkiye 1 senedir gübre vermedim. Aldığım günden bu güne de dinlendirilmiş musluk suyuyla sulandı.
Şimdi bitkinin asidik bir toprak gereksinimi olduğunu öğrendim. Yapraklarda gözüken bu kumlu sararmanın sebebi, toprakta biriken kireç yüzünden yükselen ph değeri olabilir mi?
|