Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı
...
Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi.
.., 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.
17 güne rağmen eldiven şişmedi 
.. tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.
Dünden beri bakıyorum, eldivende şişme yok.
.
|
Isırgan otu enzime
kötü koku_ ileride_
verebilir. En güzeli
otlardan ayrı meyvelerden ayrı enzim yapmak daha iyi...
5 lt lik pet şişenin
2/3 ü kadar su doldurmak gerekir.
Az su fermantasyonu geciktirir, tam sağlamaz...
Su ilave edebilirsiniz. Bir parça yaş maya daha atarsanız iyi olur.
Pek şişeği önce
kendi kapağı ile kapatıp fermantasyonun oluşumunu beklemek yani gaz çıkışı başladığında _ pet şişede şişme gözlendiğinde_ eldiven kullanmak
daha iyi...
Bir de yeterli oranda pekmez_ melas_ kullanılmazsa fermantasyon zayıf seyreder.
Enzimde beyaz şekerin kullanılması_ sulandırılması sonucu değiştirmez_ tavsiye edilmiyor...
Otlardan ayrı meyvelerden ayrı yapılan enzim olduktan sonra
ikisini karıştırıp sulama suyuna vermek daha iyi...
Otlardan yapılan enzimin meyvelerden yapılana göre ömrünün daha az olduğuna inanıyorum.
Kolay gelsin Adalet hanım...
Saygılar