View Single Post
Eski 26-07-2012, 19:23   #94
suplilumas
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
Teknik patenti şöyle açıklarsam sanırım daha anlaşılır olur. Şimdi amerikada A üretim şekli patentini adam almış. Siz araştırdınız uğraştınız üretim yolunu buldunuz bunu da patent ile sağlama almaya çalışıyorsunuz. Bu Amerikalı ürettiğinizi gördü ve bu teknik benim dedi incelenir teknik onun çıkarsa siz üretemezsiniz ama sizin yöntem farklı ise başka. Değim gibi iki ayrı farklı tekniğe patent aldıklarını duydum ama ne kadar işletebiliyorlar bilmem. Üretim tekniğinin patenti bu nedenle sağlam değil sizin tekniğinizle üretilmez ama bazı değişiklikler uygulanıp başkalaştırılan teknikle üretimine kimse karışamaz. Misel ise çok farklıdır onu da şöyle basit bir şekilde açıklayayım sizin yıllarca uğraşıp ıslah ettiğiniz bir köpek var diyelim bu bir kaniş. Bu köpeğin rengi boyutu duruşu her şeyi sizin ıslah ettiğiniz özel bir şekilde bunun patentini aldınız. Başkası kaniş üretebilir ama sizin kanişin yavrusunu alıp üretim yapıp sizden izinsiz satamaz. Çünkü sizin kanişin genleri belli bir kopyası daha olmaz. Misellerde de aynı durum söz konusudur aynı mantarın misellerinin genetik özellikleri farklı farklıdır. Ayrıca üreticiler secere tutar ilk ırkın nerden geldiğini falan patent alırken bildirir. Bir patent örneği vardı bir ara internette bulabilirsem yazarım size anlattıklarımı detaylı olarak anlamış olursunuz.
Üretim yapan amerikalının ismini ve sitesini biliyordum ama şu an hatırlamıyorum daha sonra bulup yazarım yazışırsınız. İzin vereceğini sanmıyorum ama verirse üretimi yaparsınız. Yılın her mevsiminde taze kuzugöbeği diye bir siteleri vardı.
Aynı ortamda aynı mantarın çıkmaması normal değil dediğniz yiyecekler her yıl aynı yerde bulunuyor. Yiyecek tükenirse bütün bireyler için tükenir dediğim gibi 10 m2 alanda sadece 1 adet mantar çıkmış olması yiyeceğinin tükenmesi ile açıklanamaz. Çayır mantarı farklı bir mantardır morchella ile yakından uzaktan bağı yoktur. Ayrıca eğer aynı mantarı konuşuyorsak o dediğiniz daire miselin büyüklüğünü gösteriyor. Yani mantarın çıktığı kızım miselin uç noktası. Misel o dairenin merkezinde de de sağlıklı olarak yaşamını sürdüyor. Bu türün halkalarından biri fransada 600m genişliğinde ve 700 yaşında olduğu düşünülüyor. O nedenle aynı örneklendirme yanlış olur. Biri kedi ise diğeri kuştur. Kuşun kanadı var o halde kedide de kanat çıkması gerekiyor demek gibi bir şey ayrı tür mantarları karşılaştırmak.
Miselin tutmaması benim bir şeyi eksik yapmamdan kaynaklanıyor. Yapan ve başarılı olan bir çok kişi var. Youtube da ararsanız açıklamaları ve görüntüleri ile bir kaç video bulabilirsiniz. Boluda çıkmıyor olması bana mantıklı gelmiyor. Bence sadece karşılaşmamışsınız. Ben tokyodayım her yer bina olmasına rağmen evimin çevresi bu mantarla dolu sadece tam zamanını ve yerini bilmek gerekiyor. Uygun habitat yoksa o tür için bir şey diyemem ama doğuanadoluda çıkan bir tane mantarın sporu rüzgar ile değil boluya londraya dahi ulaşıyordur.
Misel patenti konusunu yukarıda yazdım ama aynı verdiğiniz örnek ile detaylandırayım. Siz şimdi porchini miselinin patentini aldınız. Dikkat edin mantar değil miselin patentinden söz ediyorum. Bu miselin genetik özellikleri bellidir ve patentle koruma altında olur. Ben de porchini üretim tekniği buldum kolay bir şekilde üretebiliyorum. Siz şikayetçi olursanız benim kullandığım miseller incelenir. Sizin miselinizin kopyası ise o miselden üretim yapmam sizden izin almam ya da size gerekli ücreti ödemem gerekir. Misel sizin misel ile alakasız ise istediğimi yaparım karışamazsınız.
Her gördüğünüz mantarın miselini alıp gidip patent alamazsınız. Diyelim doğadan bir mantar buldunuz bunun miselini aldınız. Bu misele patent almak isterseniz eli boş dönersiniz. Çünkü yaptığınız size ait olan hiç bir şey yok. Doğada kendiliğinden yetişen bir canlı. Patent için önce miseli ıslah etmeniz gerekir ki sizin olabilsin. Islahtan sonra gidersiniz meyve özelliklerinden kokusuna kadar genetik bütün özellikleri kayıt edilir iş biter. Bir daha kimse izinsiz o miseli kullanamaz üretim yapamaz. Markette satılan mantarlara bir bakın çoğunun boyu şekli rengi farklı farklıdır. Bu şekil olmasının nedeni ıslah edilmemiş misellerden üretiliyor olmasından kaynaklı.
İmparator mantarına satış izni verilmez o nedenle bol bulunsa dahi kolay kolay satılamaz. Çünkü en tehlikeli mantarlarla aynı gruptan. En ufak bir hata mezarda bitiyor biliyorsunuz. Mantar toplamayı spor olarak yapan bir çok kişi var ayrıca bazıları özellikle mantar yemeyi çok seviyorlar. Gerçi sevilmeyecek şeyler de değiller. Bir japona kaliteli matsutakenin kilosunu 200 - 300 dolara çok rahat satabilirsiniz ama bu japonyada bulunmadığı anlamına gelmiyor. Dış ülkelerde mantar Türkiyeden daha çok tüketiliyor. İtalyan mutfağında neredeyse mantarsız yemek yok gibi. Kendi ülkelerinde toplanan mantarlar ihtiyacı karşılamadığı için fiyatları bu kadar yüksek. Türkiyede tüketilen mantar yok denecek kadar az ya gider iyice bilmediği mantarı toplar yer kendini öldürür ya da markette gördüğü kültür mantarına kobra yılanı muamelesi yapar. Bunun yanında bir de üretici olacakları yukarıda ki mesajdaki gibi hayal tacirleri avlamaya çalışıyor. Üretim bir sorun üretilen ürünü satmak başka bir sorun orada.
Porchini hakkında çok fazla bilgim yok ama köke bağımlı olduğunu biliyorum. Gerçi mantarların henüz tamamen ne yaptıkları çözülemediğinden konuşulan şeylerin hiç biri garanti değil. Bundan bir kaç yıl önce kuzugöbeğine de köke bağımlı deniyordu ama şuan emin değil kimse. Çünkü dediğiniz gibi hiç ağaç ya da kök olmayan yerlerde de çıkıyor. Benim şüphelendiğim şeylerden biri şu. Bu mantar ağaca bağımlı olabilir belki ama köküne değil ağacın ürettiği bir şeye bağımlı. Örneğin çiçek, meyve ya da yaprak. Rüzgar bunları bir yere taşıyorsa orada da çıkabiliyor. Deneme yapacam ama bu sezon fırsat bulamadım. Eğer her şey yolunda giderse elimdeki miselleri gelecek ilk baharda aynı ağaçların yaprak meyve ve çiçeklerinden oluşan komposta aşılayacam. Bakalım sonuç ne olacak.
Bence siz hiç beklemeden markete gidip beğendiğiniz bir mantarı alıp misel üretme denemelerine başlayın. İnanın işi gücü bırakıp miselerle uğraşıp duracaksınız. Mantara merakım vardı evde saksıda üretilir mi diye düşünüp araştırmaya başladım. Şimdi sadece misel örneklerini tutuğum bir tane buzdolabı var evde. Düşünebileceğinizden çok çok daha ilginç canlılar. Ayrıca bir çok bitki ve insan hastalığından genetik bilimine kadar bir çok şeyi miselleri öğrenirken öğrenmiş olacaksınız.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön