Üretim tekniğine patent alınamaz sadece misele patent alınır demiştiniz.Bu mesajınızda üretim tekniğine patent alınmış diyorsunuz.eğer bu mantar patentli de olsa üretiliyorsa araştırmak isterim.Şu anki morchella fiyatlarıyla verimi yüksekse iyi para kazanılır ve yatırımda yapmak isterim.Kilosu 25 liradan satılan tarım ürünü çok az tr de.
Isı önemsiz demiyorum sadece doğadan ölçülebilir olduğunu iddaa ediyorum.Misel üretmeyi çok araştırdım ama denemedim.Vaktim olursa en kısa zamanda denicem zor olduğunu sanmıyorum.
Aynı yerde aynı mantardan çok fazla çıkmaması bence normal.Mantarın gizemi de burda zaten.Her uygun ortamdan çok fazla mantar çıksa ertesi yıl matar alamazdık o bolgeden.Miseller ortamın çürümesine ve ortamdan mantar için gerekli olan bilşenleri hızlı tuketmesine sebep olur.Bazı çayır mantarlarının daire şeklinde çıkması bu sebeptendir.Her yıl daire büyür aynı yerden çıkmazlar.
Siz de doğaya misel aşılamışsınız başarılı olmamış.Bolu ve düzce yöresinde birçok alanda birçok çeşit mantar topladım ama morchellaya hiç rastlamadım ki ortamın da morchella için çok uygun olduğunu düşünüyorum.Surunun sebebi de sporunun bu bölgeye ulaşmadığı kanısındayım.Bu bölgelere spor ekimi yapılsa başarı sağlanacağı kanısındayım.Misel de aşılanabilir.Misele patent alınması şu şekil saçma buluyorum.Ben şimdi porcini mantarının misel patentini aldım diyelim.Ama bu mantar kapalı ortamda üretilemiyor.Biri çıktı bu mantarı üretmeyi başardı ama patent bende.Saçmalık olur.ama derseniz ki misel yanında üretim tekniği, araştırılmış ısı değerleri, hangi kompstun kullanılacağı vs.. bunu saçma bulmam.Siz üretim tekniğine patent alınamıyor dediniz o yüzden dedim.
İtalyanlar mantar için ülkesini terk etmez demişsiniz bir yönden haklısınız ama ben bunlarla mantar toplarken imparator mantarı bulduk bir defasında.Adamların bi secdeye kapanmadığı kaldı mantara

Kendi ülkesinde bu mantarı bulamıyor ki satışını da hiçbiryerde görmedim bu mantarın az bulunan bir cinstir.bunun yanında kendi ülkesinde mantarı oramandan en fazla 2 kilo toplayabiliyorken tr de sepet sepet toplayabiliyor.Kışın ava çıkıyor istediği kadar domuz vuruyor.Sadece porcini için olmasa da mantar büyük etken.
Porcini mantarına gelince yeni bir konu açılması iyi olur aslında.Bizim halkımız bu mantarın kıymetini bilmiyor.Çoğu köylü kanlıca mantarı toplarken bu mantara da rastlar ama toplamaz.Odunluk meşe ağaçlarının olduğu yerlerde çıkıyor genelde ve seyrek meşe ormanlarında daha fazla çıkar.Meşe kayın karışımı ormanlarda daha fazla çıktığını gördüm.Ağacın köküyle direk alakalı deniyor ama ben bu mantarın orman yollarında yağmurların açtığı derin yarıklarda çıktığına çok şahit oldum.Hatta mantarı kopardıktan sonra biraz kazmamıza rağmen toprak harici hiçbirşey göremedik.trüf mantarına hiç rastlamadım ama emekli olursam bir av köpeği yetiştirmeyi düşünüyorum bunun için