Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdalyalova77
Etkin Mikroorganizma kullanan üreticiler iyi sonuçlar alıyorlar, fakat üretiminizi sadece bunlar üzerinde kurmamanız gerekir.
|
Haklısınız Erdal Bey,
Her şeyden önce toprağın yapısı, kum, kil, silt içeriği; organik madde içeriği mutlaka göz önüne alınmalıdır. EM bir sihirli formül değildir. Mutlaka EM'yi yaşatacak önlemler de düşünülmelidir. Nem, organik madde içeriği, sıcaklık
vb gibi... Her ne kadar EM hastalıklara karşı bitkilerin direncini artırsa da, yine de diğer organik bitki koruma maddeleri de mutlaka bitki yetiştirme programlarına alınmalıdır. Ayrıca, özellikle tarla bitkilerinde, diğer yararlı mikroorganizmalar da kullanılabilir. Özellikle kök bölgesinde azot fiksleyen mikroorganizmalar (rhizobia gibi) veya tahıllarda çok faydalı olan ve hem azot fiksleyen hem de kuraklık direncini artıran, kimyasal gübre ihtiyacını azaltan ve kök ile etkileşim sonucu büyümeyi teşvik edici salgılar verebilen Azospirilyum spp gibi!!!). Kuraklık direncinin artırılması özellikle bugünlerde çok önem arzetmektedir. (Doğu Anadolu örneğin...)