View Single Post
Eski 24-07-2012, 18:42   #90
suplilumas
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
Az miktarda değil baya üretiliyor üretim yeri amerika ayrıca bildiğim başka bir patent sahibi avrupada var onun üretim yapıp yapmadığını bilmiyorum. Sadece benim araştırmalarımda gördüğüm iki ayrı üretim tekniğine alınmış patent var.
Isı ölçümlerini abartmıyorum siz sanırım mantar üretmediğinizden önemini henüz fark etmemişsiniz. Tavsiyem kültürü yapılan türlerden birinin kitlerini alıp üretmeniz sonra da klonlama ve misel üretmeyi denerseniz bazı şeyleri boşuna tartışmamış oluruz. Bu şekilde ısı ışık nem denemeleri de istediğiniz şeklde yaparsınız ve sonuçların nasıl değiştiğini de gözünüzle görmüş olursunuz.
Aynı yerde aynı zamanda başka bir tür mantardan değil aynı tür mantardan bahsetmiştim sanırım orayı atlamışsınız. Aynı yer aynı zaman ve aynı mantar olacak. Erkenci ise aynı türün bütün bireyleri erkenci hepsinin çıkması gerekiyor değilse hiç birinin. Örneğin 10 m2 lik bir alanda tek bir morcella çıkması şaşırtıcıdır.
Şu an için morcella nın tek başarılı ve kolay üretim şekli yetiştiği bölgelere misel aşılamaktır. Sporlar misellerle aynı sonucu vermez ve yazıdığınız şeyler sporları misellerden daha çok etkiler. Yetiştiricilerin hiç biri mecbur kalmadıkça spordan üretim yapmayı tercih etmez. Yine bu konuyu iyi anlamanız için yukarıda yazdığım üretim denemelerini yapmanız gerekiyor.
Misele patent alma işi saçma değil. Ben yurtdışındayım şu an evde kütüğe aşıladığım shiitake mantarı var bu miseller patentli. Örneğin bendeki 360 denilen tür patentli bir firmaya ait. Şekil lezzet ve ürün açısından en iyisi. Bu miseli evde kütüğe aşılayıp çıkan mantarı yiyebiliyorum ama kesinlikle bu mantarların satışını hiç bir yere yapamam. Satışı yapacağım yer bana önce miselin kaynağını ve patentini sorar. Bir diğer örnek eringii mantarı miseli. Bu miseli kütüğe aşılanması ve kütükten üretilmesi yasak patent koreye ait. Pazarda mantar satışını düşünürseniz patente gerek yok. Ama işi büyük tutacaksanız miselinizin patenti olması gerekiyor.
İtalyanlar porchini mantarını severler ama bunun için italyayı terk etmezler. Çünkü istedikleri zaman satın alabilirler. Burası italya olmamasına rağmen burada dahi bütün marketlerde satılıyor. Bulunduğum ülkenin vatandaşlığını bile almayı düşünmediğimden başka bir yerin vatandaşlığında gözüm yok Taşıdığım pasaporttan memnunum. Espriyi bir kenara bırakırsak eğer size bir yabancı mantar için bir yere yerleştiğini söylediyse o kişi ya araştırmacı biridir o tür sadece oraya aittir ve tür üzerinde çalışma yapıyordur ki böyle biri binde bir çıkar. Ya da başka bir niyeti vardır size söylediği şey sadece amacını gizleyecek bir bahanedir. Hiç kimse mantar yemek için ya da başka bir yemek için ülkesini terk edecek kadar deli değildir.
Porchini dediğimiz gibi konumuz dışında merak ediyorsanız başka bir başlık altında onu konuşuruz. Kısaca internetten üretimini araştırın ağacın köklerine bağımlı olduğundan aşılanmış ağaçlarla üretilebildiğini göreceksiniz. Türf mantarları da o şekilde yetiştiriliyor. Astarı yüzünden pahalıya patladığından tutulan bir yöntem değil. Yinde diyorum porchini yemek istiyorsanız altında topladığınız ağacı köküyle söküp bahçenize ekin bir süre sonra bahçenizde çıkmaya başlayacaktır. Tabi aynı iklim ve bölgede iseniz.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön