Herkese berhaba,
Yaptığım deneyi evim tadilata girdiği için sonlandırmak zorunda kaldım. Topraksız yetiştiricilikte edindiğim bazı tecrübeleri bu işle uğraşmaya yeni başlayan arkadaşlar ile paylaşmak isterim;
Öncelikle bitkiler ne kadar çok güneş görürse, gelişimi o kadar fazla oluyor. Buna bağlı olarak besin içeriğindeki değerler (EC,PH,ppm
vb.) azar azar oynandığında bitki gelişimi arttırılabiliyor. Bunun için ölçüm cihazlarına gerek var tabi. Ben bir amatör olarak Adwa marka satın aldım. Bu ölçüm cihazlarının elektrodları değişebilir, fiyatları diğerlerine göre daha makul ve kullanışlı. Elektrodu değişmeyen, bu yüzden elektrodu bozulduğunda çöpe giden cihazlardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Dönelim bitkilere, gövdesi kalınlaşan bitki o kadar güçlü ve mahsulü bol oluyor. PH değerinin sabitlenmesi çok önemli. Bu nedenle sürekli gözlemlemek gerekiyor. PH değerinin çok sık değişmesinin önüne geçmek için su tankınında o kadar büyük olması gerekiyor. PH değerinin sabit tutulabilmesi ile alakalı bir takım çalışmaların halen devam ettiğini okuyoruz. Ancak İngilterede birinin çakıl taşları ile bu işlemi doğal hale getirdiğini duymuştum. Yani hiç bir kimyasal kullanmadan devirdaim yapan suyun çakıl taşlarına sürtünerek PH değerinin korunmasını sağladığı iddia ediliyordu. Bana mantıklı gibi geldi ama denemek lazım. Ayrıca devirdaim eden suyun devir sayısı yükseldikçe **** su ne kadar fazla akarsa PH değeri okadar hızlı yükseliyor. Hele birde alttan köklere hava kabarcığı gönderirseniz, PH değeri daha hızlı yükseliyor.
Güneş görmeyen yerde bu iş yapılacak ise kesinlikle ışık tipi gün ışığı **** buna yakın renkler olmalı. Farklı renklerde ışıklar denedim ve bitkilerin özellikle kırmızı renge daha yoğun tepki gösterdiklerini, gelişimlerini hızlandırdıklarını gördüm. Notlarım doğrultusunda bu konuda ileride yeni denemeler yapmayı düşünüyorum.
EC değerini domateslerlerde 3000m/s' e kadar çıkarabiliyorsunuz. Burada önemli olan bitkinin en çok sevdiği değerleri yakalayabilmek. Domastes topraksız yetiştiricilikte en kolay ve sorunsuz yetişen bitki sanırım. Diğer bitkilerin (Kavun, karpuz, salatalık, kıvırcık diğer denediklerim) yetiştirilmesi daha zor ve bakım istemekte. Örneğin salatalık ve kavun çok çabuk hastalık kapabiliyor. Hastalık kapmalarının bir çok nedeni olmakla beraber iklimlendirme **** havalandırmanın iyi yapılmaması bu riski en çok arttıran faktör gibi gözüküyor.
tohumdan çıkartarak büyüttüğüm bitkilerime ne mi oldu? Sadece domateslerin bir kısmını ayırdım ve bahçeye toprağa aktardım. Diplerine biraz bitki eriyinden döktüm ve durumları gayet iyi, hala gelişiyorlar. Diğer bitkiler çöp oldu tabi. Aklıma gelen önemli noktalar şimdilik bunlar. Forumda bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkür ederim, Kudret Bey'e yardımlarından ötürü ayrıca teşekkür ederim. Herkese iyi forumlar.