View Single Post
Eski 24-07-2012, 13:46   #89
murer
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şu bahsi geçen videoyu ben izleyemedim bi türlü.Açılmıyor bende link.Ben bu mantarın üretilbildiğini sanmıyorum.Az miktarda üretilmişse bile bu da yaşadığı ortamlar taklit edilerek ve yaşadığı toprak kullanılarak olmuştur.Ama belli bir teknik geliştiğini sanmıyorum.Üretilebiliyor olsa şu an bu fiyatlarda olmazdı.
Isı ölçümlerini neden bu kadar abartıyorsunuz anlamadım.Bu mantar çok hassas bir ısı değerinde çıksa zaten doğada da 100-200 senede bir çıkardı.Ama aynı yerlerde genelde her yıl bu mantar çıkar ve senelere gore 3-5 derecelik ısı farklılıkları da olabilir.Isı ölçümü yer altından yer üstünden heryerden alınabilir ve 1 metrelik fark bile olsa en fazla 1 derece oynar.Bence en basit olan ısı değerleri.Aynı yerde aynı zamanda mantar çıkmamasına şaşırmam çünkü morchella erkenci soğuk donem mantarıdır.Bu dÖnemde yetişen mantar çeşidi kısıtlı.Ama mayıs sonu haziran donemi mesela birçok mantar çeşidini yanyana bulabilirsin.Doğada toprağa misel aşılamak akıl karı değil bence.Birsürü mikrop, bakteri, böcek düşmanı varken.Ama doğadaki çürümüş ağaçlara olabilir.Doğaya misel aşılamak şöle olabilir.Mantarın yetişeceği uygun ortam vardır ama bölegede hiç morchella görünmuyordur.O zaman birçok noktaya aşılama yapılarak az da olsa başarı elde edilebilir.Ama ben misel yerine spor aşılamanın daha uygun olcağını sanıyorum .
Misele patent alma işi saçma geliyor bana ki üretim tekniğinden çok daha kolaydır misel çoğaltmak.Herneyse patent olaylarını çok bilmiyorum.
Ben bir müddet italyanlarla çalıştım turkiyede.Bu çalıştığım dönemde beraber mantar topladığımız da oldu ve inanın porchini mantarını o kadar çok seviyorlarki bu italyanlar altın bulsalar o kadar sevinmezler heralde.Sırf ülkemizdeki mantar bolluğu yüzünden ülkemize yerleşenler oldu.Şimdi sen pocini matarını üretmeyi başar ve üretim resimlerini bir italyan dergisinde yayınlat.Bak neler oluyor.İnan bana arkadaşına eşine dostuna hava atmak için senden bu tekniği milyon dolara alacak adam bulursun.Hatta italyan hükümeti sana vatandaşlık felan verebilir gel burda üret diye.

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön