View Single Post
Eski 24-07-2012, 00:37   #60
s.serdar
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba Mesajı Göster
Uzun vadede ucuza gelir diye düşünüyorum ama uygun bir fizibilite araştırması yapmakta fayda var elbet.
Konyada birkaç firma bu güneş pillerinden üretiyor. Onlarla temasa geçip işin iç yüzünü öğrenmeden kesin birşey söyleyemiyorum.

Aylık ortalama mazot maliyeti ile sulama miktarının doğrudan ilişkisi var. Yağış miktarında azalma / artma gibi durumlar bunu etkileyecek.
Güneş enerji sisteminin ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek bir meblağ olabilir. Aradaki farklar atıyorum 1000-2000 tl gibi ise güneş enerjisini tercih ederim. Zira 4-5 senede kendi kendini amorti edeceğini de hesaplıyorum.

Yine de dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım. Önce ayrıntılı bir hesap dökmem lazım.
Sayın tuğrulbaba.

Bir fikir vermesi açısından güneş enerjisi ile su çıkaran sitemi maliyetlendirmeye çalışayım.

Çıkarılacak suyun debisi debisini ve aylık su tüketimi miktarınızı ve su kuyunuzun statik ve dinamik seviyelerini ve bahçenizin güneşlenme süresini bilmediğim için kabaca ve ortalama bir hesaplama yapıyorum.

Suyun 110 metreden çıkarılacağı düşünülür ise size 72 voltla çalışacak bir pompa gerekli. Markası ve modeline göre 4.500 ila 6.000 arası tutar pompa.

Bu tür bir pompa için en az 500 watt güneş paneli gereklidir. Marka model çıkış voltajına göre yaklaşık 3.000.- TL de güneş panelleri tutar.

6 adet 12 volt jel aküde yaklaşık 2.400.- TL tutar.

200.TL de akü şarj kontrol ünitesi.

Yaklaşık 1.000.-TL de montaj ve işçilik gideri olabilir.

Güneş enerjisi ile çalışan pompaların basma güçleri 240-380 Voltla çalışan pompalara göre oldukça düşük olduğundan, belki depolama havuzuna dahi ihtiyacınız olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön