View Single Post
Eski 23-07-2012, 20:56   #88
suplilumas
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-06-2011
Sayın murer,
Dediğiniz gibi bir şey atlandığı ya da denenmediği için meyve alınamıyordur benim düşüncem de o yönde. Misele patent alınabilir ona da katılıyorum hatta bir başlıkta Türkiyedeki yetiştiricilerin misellerini acilen ıslah edip patentlerini almaları gerektiğini de yazmıştım ama üretime patent alamazsınız. Sadece ne yaptığınızı gizlersiniz birileri çözene kadar gizli kalırsa üretilmez. Bu imal ettiğiniz ya da ürettiğiniz size ait bir ürün değil bir canlı çoğaltılmasına engel olamazsınız. Sadece kendi ıslah ettiğiniz ırkı korma altına alırsınız. Aynı özellikleri genleri taşıyan canlı çoğaltılamaz. Başka bir foruma gerek olacağını düşünmüyorum burayı kullanarak dileyen fikirlerini söyler ya da yanlış gördüğü noktaları anlatır. Üretimi başaranlardan birinin videosu yukarıda var görebilirsiniz. O adam köşeyi falan dönmedi henüz. Para kazanıyorsa başka mantardan ne kazanıyorsa aynını kazanıyordur belki biraz daha fazla. Prochini konumuz dışında ama Morchella ile kıyaslanırsa iş daha kolay. Porchini mikorhizal bir mantar ağacın köküne bağlı yaşıyor eğer o altında mantar topladığınız ağacı söküp bahçenize taşırsanız her yıl bahçenizde çıkacaktır. Morchella ise bu kısımda bile büyük bir sorundur mikorhizal ya da saprotrof olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor. Isı ölçüm konusu ise daha önce söylediğim gibi imkansızdır. 3 ay boyunca kayıt yapar veri toplarsınız ama o verinin bir anlamı olmaz. Şöyle ki misel toprağın altında gelişiyor uygun ortamı bulunca da meyve üretmesi için gereken şeyleri yapmaya başlıyor. Bu bir ağacın çiçek açıp meyve vermesi gibi bir olay değil. Siz toprağın neresini ölçeceksiniz? Yüzeyi ölçseniz misel altta altı ölçelim desek kaç santime kadar inmemiz gerekiyor? Aynı şekilde toprak yüzeyindeki olaylar da önemli çünkü çıkan bebeklerin çürümemesi kurumaması yok olmaması gerekiyor. Alan farkının ısısı dahi bu ölçümlerin sonuçsuz kalmasına neden olur şöyle ki benim Morchella topladığım yerler var bazı yerlerde bir tür grup olarak tek noktada çıkıyor başka tek bir mantar bulamazsınız o alanda. Kendi doğal ortamı miselinden sporuna kadar her şeyi yayılmış durumda başka mantar çıkmamış olmasının tek açıklaması şu ısı nem ve yiyeceğin uygun olduğu tek notktada yaşayabiliyor. Demek ki biz 5 santim ötesini ölçmüş olsak bize hiç bir faydası olmayacak. Bunun haricinde yetiştiği bazı noktalara misel ya da spor aşıladım sonuç sıfır. Dediğim gibi bu yaptığım işlem doğal ortamı yani yaşaması için gerekli ne varsa hazır ve nazır olan yerler. Kısaca ölçümlerin bir işe yarayacağını sanmıyorum ayrıca tesadüfen kazara bulunacağına da inanmıyorum. Bu mantardan şu durumda özellikle Türkiyede ciddi paralar kazanılacağını da düşünmüyorum. Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı. Şu an kültürü yapılan mantarların üreticileri dahi doğru dürüst para kazanamıyor.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön