Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen ve koruma altına alınan Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli Ormanı, Türkiye'nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen 1600 ve 1000 yaşındaki iki porsuk ağacını barındırıyor.
- 1600 yaşında olan porsuk ağacı çapı 2,93, gövde çevresi 9,20, uzunluğu 25 m.
- 1000 yaşında olan porsuk ağacı çapı 2,55, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 m.
Porsuk ağaçlarına belli bir noktaya kadar patika yoldan araçlarla gidilebiliyor. Daha sonra dağ yolunun sona ermesinin ardından, yeşilin her tonunda ağaçlar arasından akan şelalelerin şırıltılarının kuş seslerine karıştığı ormandaki patika yolda, yaklaşık 1,5 saat yürüyerek Türkiye'nin en yaşlı porsuk ağacına varılıyor...
Kayın, gürgen, porsuk ve köknar ağaçlarının yanı sıra karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yer aldığı tabiat anıtının, yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türleri barındırıyor.
Ağaçlardan önce yayla resimlerini göstermek istiyorum...
Alaplı'dan Gümeli Beldesi üzerinden Bölüklü Yaylasına yaklaşık 1 saatte ulaştık. Gümeli Beldesinden sonra oldukça bozuk olan toprak yol ve virajlar yüzünden biraz mide ve başağrısı problemi yaşadık.
Yaylaya varınca ilk işimiz buz gibi soğuk sularda ferahlamak oldu...
Sonra uçurtmamız havalandı...
Doğa ile bütünleşmiş yayla evleri...
