Sevgili Doğayla Barış,
Acaba bitkilerin yanlarına levhalara asılsa , sulama bilgileri, el değmeme uyarıları vs, belki işe yarar. Sizin bahçe Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi gibi bir yer. Gelen giden belli değilse, çok sıkı disiplin kuralları koymanız ve bunları da uygulamanız gerekecek. Mesela NGBB'de soğanlı bitkiler koleksiyonunu herkes göremiyor. Ya da çimlere örtü serip oturamıyorsunuz, örtü getirmeden oturmanız gerekiyor.
Yaseminleri koparan misafir için ise diyecek bişey bulamıyorum, sahiplenme ve tüketme hislerimizi o kadar besledik ki gerisini düşünemiyoruz bile. Acaba öyle durumlar için "bitkilere zarar verenler , çiçek koparanlar vs o gün 3 saat boyunca ot temizleyecek veya bitki diplerini havalandıracak" gibi ceza değil ama sizin ne zorluklarla bahçeyi bu hale getirdiğinizi anlamaya yardım edecek işler yapsalar işe yarar mı ?
Güzel yüreğinizi bunaltmayın, üzmeyin kendinizi lütfen. Bakın bir mesaj yukarıda insanların sizi nasıl bulduklarını yazmışsınız. Güzel işler mükafatsız kalmıyor. Sevgiyle kalın, yeşil kalın efendim...
|