View Single Post
Eski 20-07-2012, 15:58   #3
memet
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Yeni Bir Dal Elde Etmek Amacıyla Acer Palmatum’a (Japon Akçaağacı) Bir Yanaştırma Aşısı Uygulaması

Aşağıdaki resimlerde gösterilen, üzerinde daha önceden yeni bir sürgün veya filiz vermemiş ancak bir dalın ihtiyaç duyulduğu 'ölü bir nokta‘ bulunan kalın gövdeli bir Acer Palmatum veya Dağ Akçaağacı bonsaisidir.
Bu özel aşının ikinci bir amacı da 2 sene önce kesilmiş olan büyük bir dalın budanmasından ötürü ortaya çıkan bu mevcut büyük yaralı bölgenin kapanmasını yeni elde edilecek dalın hızlandıracak olmasıdır.

cv5.jpg


Bu işlemin birinci aşaması, aşı tam olarak iyileştiğinde yeni dalın gövdede çıkmasını istediğimiz noktayı tam olarak işaretlemektir. Bu örnekte siyah bir markör kalemi kullandım.

cv6.jpg

Kambiyum tabakası ve kabuk keskin bir bıçakla, aşıyı uygulayacağımız çizgi boyunca kesilip alınır. Bu açacağınız kanalın, aşı için kullanacağınız dalın kendi kabuk tabakasını zedelememek amacıyla sadece aşılanacak dalı içine almaya yetecek genişlikte olmasına dikkat ediniz.

cv7.jpg

Daha sonra açılan kanalın içinde kalan kabuk çıkarılır; bu örnekte bir Dremel kullandım ancak bu iş için el aletleri gereğinden fazla yeterli olacaktır. Açılan kanalın aşılanacak dalın tam içine oturmasına yetecek derinlikte olması veya mümkünse dalın gövde kabuğu seviyesinin çok az altında olacak şekilde ayarlanması önemlidir. Böylece, temiz bir yara elde edilir ve aşı dalının sabitlenmesini kolaylaştırır.
cv8.jpg


Aşılanacak dalı yani ‘kurban dalı’ aynı ağaçtan seçtim. Bu dal, aşı konumuna uzanabilmesi ve bükülebilmesi için ağacın farklı bir bölümünde yeterince uzamasına izin verilmiş bir daldır.
Farklı bir ağacın dalı da kullanılabilir ancak aşı kaynamakta iken diğer ağacı da devamlı uygun pozisyonda tutmanın pratik bir yöntem olmadığını unutmamak gerekir. Aşılanacak dal ile aşının uygulanacağı gövde aynı cins olmalıdır; hem aşılanacak dalın hem de aşı uygulanacak ağacın gövde ve yaprak örtüsünün aynı olması için aynı türün ve/veya çeşidin kullanılması normaldir. Bununla birlikte, bir çam veya ardıç türünün yaprak örtüsünün (folyajının) başka bir türe aşılanması da alışık olunmadık bir durum değildir.
Yanaştırma aşısı tutuncaya kadar aşılanan dalın yerinden oynamaması çok önemlidir.
Dalın emniyetli bir şekilde sabitlenmesi, iyileşme/tutma aşamasında aşının oynamamasını ve kırılmamasını sağlar. Ayrıca ağaç gövdesinin yarayı kapatma/kabuk bağlama sürecinde aşılanan dalın ‘reddedilmemesini’ veya yuvasından çıkmamasını sağlar. Aşı tamamen kaynadıktan sonra bile ihtiyatı elden bırakmayınız, kapanan yaranın aşılanan dalı güçlü bir şekilde yerinde tutması birkaç yıl alacaktır. Dolayısıyla aşılanan dalı sabitlemek, ilerleyen yıllarda aşının kazara kırılmasını önleyecektir
cv9.jpg

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön