agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yumuşak Çekirdekli Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Bodur Elma Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/951.htm)

milne 24-02-2013 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ünsal Eren (Mesaj 1106361)
Sayın milne
Niğde elması denilen elma türü. amasya elması ile çok karıştırılan İnce kabuklu, deposunun yanından geçerken dahi çok hoş kokusu hissedilen, aromalı, kırmızı renkli, bol sulu, gevrek, sert, dayanıklılığı uzun, küçükten büyüğe 3 tür büyüklükte olan, en büyüğüne ''dev külah'' denilen, sofralık olarak orta boyu daha tutulan, tatlı bir elma türüdür.
Bazı kaynaklarda ekşi olduğu yazılmış isede doğru değildir. Tatlı ama ne kadar yenilsede tadı insanı kesmez.
Ortadan enine kesildiğinde çekirdek kısmı yıldız şeklinde çıkar
Amasya türü gibi periyodiste özelliği vardır.
Bir yıl meyve verdimi aynı ağaç diğer yıl dinlenmeye geçer.
Bu nedenle ticari olarak dikiminden uzaklaşılmışsa da; ürününün diğer elmalara göre daha pahalı satılması nedeniyle bu dezavantajını kısmen ortadan kaldırmıştır.
Yeni bahçelerde kısmen dikimi yapılmışsa da Niğdedeki büyük bir firma tarafından çok iyi bir bakımla (yoğun fosforik asit uygulaması ile) periyodisitesi büyük oranda ortadan kaldırılmıştır.
Bunun üzerine fidan satıcıları tarafından ticari satımı nedeniyle tam ve yarı bodur türlerinin üretimine geçilmiş ve bu fidan üreticileri tarafından periyodistesini ortadan kaldırmak için nasıl bir program uygulanacağı fidanı alanlara anlatılmıştır.
Niğde'den Niğde elmasının tam ve yarı bodur fidanlarını rahatlıkla bulma imkanınız vardır. Çöğür cinsi Niğde'de zaten her eski bahçede vardır.
Amasya elması misket elma türüdür. Tad olarak Niğde elmasına benzer. O'nunda kabuğu incedir. fakat kabuğu ince olmasına rağmen daha keskindir.
Kışın üzeri çok hafif balmumu ile kaplanır. ( Elmanın kışa dayanıklılığı için işe yarar tabiiki yıkanınca hemen çıkar.


Teşekkür ederim aynen söylediğiniz elmaydı öyle ki lezzeti damağımdan 3-4 saat boyunca gitmemişti fidanını bulacağız artık

antihistaminik 02-04-2013 17:36

2 Eklenti(ler)
saksida tek bodur elmamin bendeki ilk bahari...:)

antihistaminik 14-04-2013 17:57

nazar değdi
 
2 Eklenti(ler)
iki alt dalda kullenme gibi bir dert var, tecrubeli arkadaslar çare lutfen...:(

Fatma 27-05-2013 23:22

Sayın antihistaminik bodur elma ağacınız çok güzel,bende terasımda yetiştirmek istiyorum.Siz nasıl bir ortamda yetiştiriyorsunuz vede tam boy saksılı bir fotoğraf yüklermisiniz?Umarım hastalığı en kısa zamanda geçer.

antihistaminik 28-05-2013 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatma (Mesaj 1161830)
Sayın antihistaminik bodur elma ağacınız çok güzel,bende terasımda yetiştirmek istiyorum.Siz nasıl bir ortamda yetiştiriyorsunuz vede tam boy saksılı bir fotoğraf yüklermisiniz?Umarım hastalığı en kısa zamanda geçer.

sagolun fatma hn..
terasta ikamet etmekte kendileri.. guneye bakan cephede.. bol bol gunes aliyor.. gunde en az 6-7 saat...
orta-kucuk boy bir saksida, aslinda saksi buyutseymisim keske baharda...
ama şu külleme cok yipratti cocugu.. süt-su karisimi puskurttum 2-3 kere pek ise yaramadi.. velhasil saksida elma olayi biraz dertli anlasilan.. ben de ilk defa deniyorum.
yarin son halini ceker koyarim..
saygilar.

yigitgoktug 19-06-2013 00:35

dalaman
 
muğla dalaman bölgesinde her yer narenciye ağacı. benimde bu bölgede 8 dönüm kadar bir arazim var.Arazim olduğu noktada, dalaman ovasına göre kış ve bahar aylarında bir nebzecik de olsa daha serin geçiyor.Bende bu araziye bodur elma diksem nasıl olur diye düşündüm.herkes gibi bende narenciye diksem verimi yakalamaya ömrüm vefa etmeyecek. Narenciye de verim için gerekn süre oldukça uzun.şimdi nem oranı nedir diye soracak olsanız size bilimsel ölçümlere dayalı bir cevap da veremem. Ama bölge turistik bir yöre olduğu için hemen hemen tüm forumdaşlar bölgeyi en az bir kaç kere ziyaret etmişlerdir ve iklimi hakkında fikir sahibidirler diye düşünüyorum. Arazide su kanaldan geliyor sürekli su için derin sondaj gerekli. 4 ya da 5 tarla ileride bir komşu artezyen açtırmış 1 inç su çıkmış ki bence çok yetersiz. bahsetttiğim bu arazide başta elma olmak üzere şeftali ya da armut düşündüm. nar daha kolay olmakla birlikte buralarda narenciye dışında neredeyse yer gök nar bahçesi oldu. Hal böyle olunca da, pazar konusu ya da ederine satılabilme konusu sıkıntılı.. Önerilerinizi okumaktan büyük keyif alacağımı belirtirken tüm forumdaşlara sağlık ve esenlikler dilerim

kenan kırca 19-06-2013 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yigitgoktug (Mesaj 1171484)
muğla dalaman bölgesinde her yer narenciye ağacı. benimde bu bölgede 8 dönüm kadar bir arazim var.Arazim olduğu noktada, dalaman ovasına göre kış ve bahar aylarında bir nebzecik de olsa daha serin geçiyor.Bende bu araziye bodur elma diksem nasıl olur diye düşündüm.herkes gibi bende narenciye diksem verimi yakalamaya ömrüm vefa etmeyecek. Narenciye de verim için gerekn süre oldukça uzun.şimdi nem oranı nedir diye soracak olsanız size bilimsel ölçümlere dayalı bir cevap da veremem. Ama bölge turistik bir yöre olduğu için hemen hemen tüm forumdaşlar bölgeyi en az bir kaç kere ziyaret etmişlerdir ve iklimi hakkında fikir sahibidirler diye düşünüyorum. Arazide su kanaldan geliyor sürekli su için derin sondaj gerekli. 4 **** 5 tarla ileride bir komşu artezyen açtırmış 1 inç su çıkmış ki bence çok yetersiz. bahsetttiğim bu arazide başta elma olmak üzere şeftali **** armut düşündüm. nar daha kolay olmakla birlikte buralarda narenciye dışında neredeyse yer gök nar bahçesi oldu. Hal böyle olunca da, pazar konusu **** ederine satılabilme konusu sıkıntılı.. Önerilerinizi okumaktan büyük keyif alacağımı belirtirken tüm forumdaşlara sağlık ve esenlikler dilerim

selamlar dalamanın tam neresindesiniz ben dalaman merkezdeyim.

yigitgoktug 23-06-2013 20:11

Sayın Kenan KIRCA; Dalaman karaca ağaç köyü

YusufBayrak 29-09-2013 15:52

Mevsim Dışı Çiçek Açan Elma Ağacı
 
Bu sene Nisan ayında güvenilir bir fidanlıktan aldığım bodur elma fidanlarından 6 adet Ankara'da bahçeye diktim. Birisi çiçek açtı ama meyveye dönmedi (yalancı çiçek deniyormuş). Hepsi de yaz boyunca sağlıklı gelişti. Bir tanesi Eylül ortasında çiçek açtı.
Bunun anlamı ne olabilir?
Normal bir durum mudur? Bilen birilerinden öğrenme ihtiyacım var.

İlginize teşekkürler.

dostca 18-10-2013 20:58

Terasımda tam bodur kendine verimli 4 yaşında elma ağacım var büyük bir saksıda yetiştiriyorum. Saksı dahil boyu 180 cm civarında, 2 yaşında almıştım. Aldığım sene 6-7 elma geçen sene 10 civarında bu senede 40 adet elma aldım, kendine verimli ve tozlayıcı özelliği olduğu için tek başına elma verebiliyor. Tepeden çıkan sürgünün altından bilezik çıkararak köklendirme hormonu sürüp torf ile sararak havai köklendirme yapmak için sardım köklenme olursa bonsai yapmayı düşünüyorum. Diğer taraftan elmalarının çekirdeğinden çimlendirip fide yapılması durumunda bundan da kendine verimli elma alınabilir mi.

celalsegmen 06-01-2014 14:28

2 Eklenti(ler)
herkese merhabalar
2012 mart ayında dikmiş olduğum tam bodur M9 summerred elmalarımın resmini gönderiyorum gelişimleri hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkürler

celalim01 06-01-2014 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YusufBayrak (Mesaj 1204110)
Bu sene Nisan ayında güvenilir bir fidanlıktan aldığım bodur elma fidanlarından 6 adet Ankara'da bahçeye diktim. Birisi çiçek açtı ama meyveye dönmedi (yalancı çiçek deniyormuş). Hepsi de yaz boyunca sağlıklı gelişti. Bir tanesi Eylül ortasında çiçek açtı.
Bunun anlamı ne olabilir?
Normal bir durum mudur? Bilen birilerinden öğrenme ihtiyacım var.

İlginize teşekkürler.

Bende de açtı çiçek ama elmaya dönüşmez,havaların farklılaşması **** aniden ılımaya başlaması nedeniyle agaclar da meydana gelen aldanma sonucunda çiçek açma ihtiyacı hisseder,sanki bahar gelmiş gibi.Mesela bende dut vardı bir kaç tane dut verdi.Bir zaman sonra birkaç tane daha verdi mevsim dışı.Ama diğer agacların meyvesi oluşmuyor.O yüzden yalancı çiçek deniyor.

selim_50 10-01-2014 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsegmen (Mesaj 1238820)
herkese merhabalar
2012 mart ayında dikmiş olduğum tam bodur M9 summerred elmalarımın resmini gönderiyorum gelişimleri hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkürler

sayın segmen; gelişimleri güzel ama, bu yıl itibarıyla şekil budaması yapmanız gerekecek, bodur elma modifiye lider şeklinde budanır, (ortada lider ana dal ve onun kalınlığını hiç bir şekilde geçmeyecek yan dallar), gördüğüm kadarıyla sizin ağaçlar goble şekil almış, modifiye lider budama ile verim az olsa dahi kaliteli mevya elde edebilirsiniz.
kolay gelsin.

celalsegmen 10-01-2014 23:30

sayın selim_50 ilgi ve alakan için teşekkürler
yaklaşık 200 ağaçtan ne kadar elma alırsam (kaç kilo) başarılıdır denebilir.
çünkü deneme amacıyla kurdum bu bahçeyi
rakım 500 malum soğuklama durumu yok (500 saat ile 1000 saat arası) ve bölgede hiç elma tesisi yani deneyen yok

selim_50 13-01-2014 08:35

sayın segmen; normal şartlarda 3yıl itibarıyla ağaç başı 5-10 kg'a yakın meyve alabilirsiniz, ama biliyorsunuz elma soğuklanma ihtiyacı fazla olan bir meyve, soğuklanma ihtiyacını karşılayamadığı için yalancı çiçek veya aşırı sıcaklarda çiçek yanmaları olabilir.

Tohumcu Nılgun 08-02-2014 17:37

4 Eklenti(ler)
Arkadaslar, bodur elma agaclarinin fotograflarini buradaki bir parkta cektim.

Bu elma agaclari yazin bol bol meyve veriyorlar.
Agaclarin boylari kisa oldugu icin parktaki cocuklar meyveleri rahatlikla dalindan koparabiliyorlar.

Kis ayina dogru bu agaclari budadiklarini gordùm.
Bir iki ogretmenin yaninda bir grup genc ogrenci vardi ve ogretmenler bir yandan
agaclari budayip bir yandan da budamayla ilgili bilgiler veriyordu.

Tohumcu Nılgun 08-02-2014 17:40

4 Eklenti(ler)
Fotograflarin devami...

Lazuti 08-02-2014 18:46

Arkadaşlar benim çoğaltmak istediğim elma ağaçlarım var memlekette.Bunlardan elma alıp diksem, yeterince geliştiklerinde ana ağaçtan aşılasam o ağaçtan oluyor değil mi ? Kusuruma bakmayın , bu ağaç çoğaltmada çok cahilim :(

selim_50 18-02-2014 12:37

sayın lazuti;
Meyve çekirdeklerini dikip fidan elde edebilirsiniz, daha sonra aynı ağaçtan aşılama yaparak aynı meyveyi elde edersiniz, ama süreç çok uzar.

Lazuti 18-02-2014 15:27

Teşekkürler ama o ağaçlardan fidan bulabileceğimi sanmıyorum... :( Yani cinsleri bölgeye münhasır.

Muda 18-02-2014 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti (Mesaj 1250647)
Teşekkürler ama o ağaçlardan fidan bulabileceğimi sanmıyorum... :( Yani cinsleri bölgeye münhasır.

Sayın Lazuti; Benim aldığım dağbağda kendi kendine çıkan ve aşılı olan bir kısım elma ağaçları var. Onların yanından bir sürü piç tabir edilen fidançıklar var. Uzun süre bakılmayınca çoğalmış durumda. Siz o şekilde olan köklü fidan var ise onları budayarak ayrı yerlere dikersiniz. Gelecek yıl bulundukları yerde kök salacakları için istemiş olduğunuz cinslerden onlara aşı yaparsınız. Bendeki bu şekilde olan elmalar da sizin söylediğiniz gibi küçük ve değişik elmalar. Her biri farklı elma veriyor. Çoğunluğu yazlık elma. Bu şekilde küçük fidanlar bulamaz iseniz normal elma fidanı alıp gelecek yıl onlara aşı yaparsınız. En kolay tutan aşı elma aşısı olduğu söyleniyor. Karar sizin.

Lazuti 18-02-2014 19:37

Çok teşekkürler.Ağaçlarım aynen dediğiniz gibi yazlık elma daha çok.Armutlarda var ama onlardan korkum yok gayet bollar.O şekilde fidanlardan bakacağım evet, kulaktan duyma bilgiler var ama pratik yok.Siz gibi arkadaşlar sağolsun.

Lazuti 18-02-2014 21:16

Haziranda diksem, durgun göz aşısı yapsam tutar mı ? İnşallah.Teşekkür ediyorum sayın Muda

scad 18-02-2014 22:45

şaşırtma işlemini düzgün bir şkilde yaprsanız bi sakınca olmayacağı kanısındayım haziranda durgun göz aşısı olmaz haziran da başarılı bir aşı yaparsanız o aşı 1 ay gibi bir zamanda sürer durgun göz aşısı ağustos-eylül aylarında yapılır ve ertesi sene tutan gözler baharın sürer

Muda 19-02-2014 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti (Mesaj 1250718)
Çok teşekkürler.Ağaçlarım aynen dediğiniz gibi yazlık elma daha çok.Armutlarda var ama onlardan korkum yok gayet bollar.O şekilde fidanlardan bakacağım evet, kulaktan duyma bilgiler var ama pratik yok.Siz gibi arkadaşlar sağolsun.

Sayın Lazuti; Sizin kökten alacağınız o şekilde sürgünleri aşı yapmanıza gerek bulunmamakta. Onlar zaten ana ağacın birebir aynısı. Büyüdükleri zaman birebir aynı elmayı alırsınız. Bendeki elmalar da aynı şekilde. Özel olarak istediğiniz bir elma var ise onları aşılarsınız. Bendeki çeşitler farklı farklı. Yeni de aldığım için tam olarak hangisi bilemedim. İçlerinden çok beğendiklerim var. Geçtiğimiz yıl ilaç atmakta geciktiğim ve daha önce hiç sulama ve bakım yapılmadığı için çok fazla olmadı. Bu yıl muhtemelen çok daha iyi olacaklar. Yazlık doğal olarak yetişen elmaları ben çok daha beğeniyorum. Benim yerimde yapmak istediğim hangi ağaç olursa olsun farklı zamanlarda olgunlaşan türlerden oluşturmak. Her gittiğimiz zaman yiyebileceğimiz bir şeyler olması. Armut çeşitlerinden bende bizim imraç dediğimiz bir armut var Bir hafta on gün içinde toplanması gerekiyor. Kantartopu denilen geç eren bir cins bulunmakta. Bir tane de sabun armut denilen armut var. En dayanıksızı ve kokulusu o imiş. Armut çeşitlerinden de aynı şekilde yapmayı düşünüyorum. Göksulu denilen bir armutda eski armut cinslerinden. Ahlat ağaçlarına değişik armutlar aşılatmaya çalışacağım. Sizdeki armut çeşitleri nasıl.

Lazuti 19-02-2014 15:34

Bizdekiler bildiklerim ;

Küpdüşen
Türkyemez
Ancab
gibi cinsler.Küpdüşen küp gibi olduğundan döküldüğünde ağaçtan küp düşer gibi bir silüet oluşturuyormuş, hemde en irileri.Türkyemez armudu rumlardan alma, sirkesi yapılırdı.Ancab ahlata deniyor.Birde ayıların pislediği yerde çıkan bir armut cinsi var ama ismini telaffuz edemiyorum burada.Aslında bu saydıklarım gibi 2-3 kat daha var ama aklıma gelmiyor.

Küpdüşenin küçük ve esmer bir cinsi daha var.Ciğerlenmişi güzel olur.Türkyemez çıtır çıtır ve suludur.Ağustos ortası gibi olur.Ancab geç yetişir.Çobanlar vs yerler arazide dolaşırken.Türkyemezin birde serti var adını bilmiyorum.Ondanda böremit dediğimiz fırınlanmış armut yapar değirmende öğütür ıslatarak yeriz.Bizim elmalarımız armutlarla karışık, ama genelde elmalar ağustostan kasıma kadar dalda kalır.Armutlar küpdüşen hariç eylülden sonra oluyor.Eskiden dediğim gibi sirke yapılırdı.Zaten bizde elma armut yaban eriği ve yabani vişne, birde fındıktan başka meyve yok ;)

celalsegmen 21-02-2014 22:58

sn selim 50 teşekkürler

gokhanttr1982 06-06-2014 05:56

Merhabalar.Çekirdekten dikmiş olduğum elmaların yaprakları böyle kırmızılaşıyor.Nedeni nedir bilgisi olan varsa sevinirim .teşekkürler

abone34 31-08-2014 12:21

4 Eklenti(ler)
merhaba arakadaşlar konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.Yeni aldığımız mondial gala elma fidanının aşı yerinde bazı günler akıntı oluyor sonra kuruyor.Diğer eski elma fidanlarında böyle bir şey yaşamadık bu normal mi ? yoksa bir hastalıklmı var ?aldığımız yere mail atıp resimleri gönderdim ,yok bir şey anaç yabani olduğu için olur dedi ! doğrumudur ? resimleri ekliyorum (resimlerde kuru hali gözüküyor).....yabancı bir sitede şöyle bir yazı var (kök ateş yanıklığı )Fire Blight - Collar & Rootstock - Ontario AppleIPM

Ünsal Eren 11-09-2014 23:24

Bodur elma ağaçlarımın dikiminden itibaren 4 yıl geçti.
Size şu çok önemli tercübemi aktarmak istiyorum. Eğer dikim yapacağınız arazi çok sert veya tabanında say tabakası varsa dikim yapacağınız çizglerii kireçle , işaretleyin, tek riperli paletli dozerle çizgi boyunca riperi kaldırtmadan yararak oynatın dikimi o çizgiler üzerine yapın.
Aynı yöredeki diğer dikimlerle farkını sürekli plarak göreceksiniz. Kökler oynayan toprak yapısı içinde çok daha iyi gelişiyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024