agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai büyümesi durdu (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/24801.htm)

Harun Parlak 15-07-2011 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 836950)
Kıssadan hisse, siz beni dinleyin bu iş aceleyle, vaktim az ile olmaz.

Kimura bir ağacını gösteriyoru benzer içerkili bir konuşamda 330 yaşında bu dedi. Tabi 300 yılı ormanda son otuz yılı bende geçti. Burada söylemek istediği bende ne cevherler var. Otuz yıllık ağaçlarım var değildi tabi. Otuz yılın varsa bu işe gir içerikliydi.

Sizin fikrinize göre o zaman 40 yaşı aşanlar bu hobiye merak salmasın.
Üstüne bir 30 geldiğinde 70 inde yaşarsa bonsai sanatını öğrenip uygulamış olur.

memet 15-07-2011 19:31

Tekin bey başladınız bir polemiğe sonunu getirmiyorsunuz boşa yormayın kendinizi, yazın tellediğiniz o fidanın tellerini bir an evvel alın. Kengai mi, han kengai mi yapacağınıza karar verip ona göre hatalı olduğunuz yerleri düzeltin.
Bu konuda ilerlemeniz için bunları yapmanız daha uygun olur.

Sanat camiasında 60 yaş verimlilğin doruk noktası olarak kabuledilir. Bu konulara daha önce eğilmemiş olduğunuz görüyorum isterseniz bir eğitim toplantısında bunları anlatırım.

( 60 yaş önceden işe başlanması için gerekli kırk yıl anlamına geliyor)

Bir bonsaici 70 yaşına gelmiş yaşıyorsa, ortalama ömür zaten oralarda geziyor, evet gerçekten sanatı öğrenmiş uyguluyor. Bu konuda doğru bir tespit yapmışsınız.

Harun Parlak 15-07-2011 19:33

Ylonuz açık Ömrünüz uzun olsun.

memet 15-07-2011 19:40

Benim yolum zaten açık. Çünkü sizdeki gibi "bir an evvel" biçiminde bir takıntıya sahip değilim.

Siz beni dinleyin telleri alın. Tarzı toparlayın. Bu konuda yardım isterseniz tarzlar hakknda yardımcı olurum. Bir eğitim de veririm böylece bilmeden atıp tuttuğunuz eğitim toplantılarında neler anlattığımı da öğrenir bilgi sahibi olursunuz.

Boş atıp tutmadan önce, kime ne dediğinize de dikkat etmeyi öğrenirsiniz.

Harun Parlak 15-07-2011 19:42

Sizin eğtim sürenize benim ömrüm yetmez kalsın.

memet 15-07-2011 19:48

Ben de öyle bir fikre sahibim.

Okulda hocaya bir soru sormuştum. Aklımca uyanıklık ediyorum.
Bana "sen önce ne okuduğunu bir anla bakalım dedi. "Felsefe çoluk çocuğun işi değildir. Sana burada felsefeyi değil. Felsefenin ne olduğunu anlatıyorum." Karmaşık geldiyse bir eğitimde size anlatırım ama aceleniz var bu tür açılımlarla uğraşamayın, dediğim gibi telleri alın bir an evvel. Neden diye sorarsanız bir eğitim veririm bu konuda.

Bir de Yunus Emre aklıma geldi bu arada. Malum kapıda bir çuval un mu hakikatin anahtarını mı istiyorsun diye sormuşlar. Verdiği yanlış cevabın bedelini kırk yıl dergahta ilim öğrenerek ödemiş.

Harun Parlak 15-07-2011 19:51

Sizin le tamamen ters taraflardayız memet bey.
Sizde çok laf az iş.
Bende az laf çok iş
Siz konuşmaya devam edin ben çalışayım.

memet 15-07-2011 20:03

Sizde çok iş var mı bilemem tabi. Ben de az iş olduğu konusunda da kusura bakmayın da en hafifinden bilgisizliğinizdendir deyip geçer giderim.

Ben bu işe olsun da nasıl olursa olsun çok iş olsun diye başlamadım.
Her hatalı uygulamaya aman ne güzel iş demek için de başlamadım.
Bu iş bir koyunun olmadığı yerde abdruarahma çelebi havasına döndü sayenizde. Orada bir durun . Cin olmadan şeytan çarpma havlarına girdiniz. Her sanatçı sergi açınca bir ajite olur ama, siz biraz ilerletiniz durumunuzu, o kadar da değil o işler. Hava lazımsa açtığım sergilerin havası sizi gölgede bırakır.

Tavsiyem biraz sakinleyin kendinizi bir gözden geçirin. aptıklarına eleştirel gözle bakmayı öğrenin bu bonsai felsefesini özünüo luşturur. Aslında bu hayatıın da özüdür.

Siz gerçekten biraz çalışın yukarıda söylediklerimi uygulayın. Çalışmaya ihtiyacınız çok.
Beni dinler hatalarınızı telafi ederseniz konuşacağınız bir duruma da gelirsiniz zamanla.



Önce yazın telleme yapmanın hatalı bir uygulama olduğunu idrak ederek işe başlayın. Unutmayın, sonra bana toplantılarda ama ben sitede gördüm yapmışlar biçiminde itirazlar oluyor. Hatalı uygulamayı telafi etmek kadar insanın vaktini ziyan eden bir şey yok.

memet 15-07-2011 20:15

Size yol açıcı olması için şu felsefi açılımı bir bonsai sitesinde, üyelerden birinin yazısından alıntıladım.

"we are in the same boat- trying to learn and improve. the journey towards knowledge is endless but exciting. while no expert"

Anlaşılmaz geldiyse, metin İngilizce.

Harun Parlak 15-07-2011 21:10

Merak etmeyin Teller gözetim altında. Eliniz yatkınsa yazın da telleme yapılabilir.
http://www.happybonsai.com/best-time...es-tree-types/
http://www.bonsaiempire.com/train/wiring

memet 15-07-2011 22:13

Tekin bey böyle ağır gaflar yapmayın artık. Yazdıkça batırıyorsunuz. El yatkınlığı değildir sorun. Belliki bu konuda yeterli deneyim ve bilgiden yoksunsunuz.
Verdiğinz likte şu alnıtıyı yaptım. Tarihi google çeviride bir öğrenin yardımcı olacak size.

Feb 20th, 2010 | By Sandy | Category: Wiring
Yok çeviremedim derseniz mesaj tarihi şubat ayına ait. happybonsai sitesi. Bir de diğerine göz atayım bakalım ne inci buldunuz.


"Bonsai wiring can be done year-round for most tree species. During the growth season branches grow thick quite fast as a result the wire will cut into the bark, creating ugly scars. Check on your tree regularly and remove the wire on time. "
Sanırım bu cümle size referans oldu.

Şimdi soru şu ingilizce yazıldı yabancı bir sitede yazıldı ise bir cümle sorgulanmadan gerçek mi kabul ediliyor.

Bu durumda size faydası oalcaksa, İnglizce ve başka bir sitede yazıp link atayım ikna etmek için.
Ne deniyor orada teller dallar zara verirse hemen kaldırın mı? Bu sırada ağaç gelişim dönemindeymiş. Telleme bu gelişime engel olma riskini de getirirmiş amaan ne gam İngilizce yazılmış yapın diye. Yapın, sonucuna katlanırsınız olur biter.

Kışın gübre verin yazın su vermeyin. böyle ilginç yorumları İngilizcedir diye referans kabul edin.
E ağaçlarınız hızlı büyüyor zaten sizin el alışkanlığı var. Öyle ingilizce yorumlar okuyorum yok artık bu kadar da olmamalı diyorum. Bizden çok önce başlamışlar daha bunları mı okumalıyım diyorum.

Yazın telleme yaptım diye anlatana tam da aman sıkıldım derken şöyle bir göz attım, o foruma iyi halt ettin dalların zarar gördüğünde ne yaptın oraya dolgu mu doldurdun falan yazsam iyi olur. "Her hafta kontrol et"miş. aman sizde edin. izleri görünce rahatlayın teller gelişime engel olacak biçimde dalı boğduğu içinde sevinrisiniz bir daha yapmayayım bari elin gavurun her dediğine eyvallah demeyeyim dersiniz.


Verdiğizi linklerde uygulamaların doğru olduğuna dair bu kişilerle ilgili ne gibi bir referans sunabilirsiniz bana.
Biri derleme bilgiler sunan bir site.
Bakyım diğeri nasıl bir şeymiş.
o da çok eğlenceli.

"Begonivilim ölüyor". Admin cevpalamış "uygun suladığınızdan emin misiniz?" Be adam bir fotoğrafını görmeyi dene.

Referanslarınzı bunlar şimdi ne tepki vereyim.

şu iyi , İngilizce site
demek doğru, yapın.

Bitki elinizin yatkın olduğunu anlayamayacağı için tellediğiniz yerlerde besin akışı sıkışacak hiç aklınıza böyle bir durumun ne sonucu oalcağı gelmiş miydi. Sonra tüh dediğinizde iş işten geçmiş olursa, olsun yeni ağaç alırım mı diyorsnuz,. Yoksa önden demiş miydiniz bunu.

Harun Parlak 15-07-2011 23:23

Doğruya sizin site yerine yabancı siteleri referans göstermek olmaz demi.

Yazın 45 derecelik açı ile sarılan tellerin tek riski vardır
o da tellerin dala gömülme riskidir.
Aynı risk takip etmediğiniz de Şubat da sarılan telerde de vardır.

memet 16-07-2011 07:15

Sergiler sizi çok ajite etmiş. O kadar ki ne dendiğini anlamayacak bir havaya girmişsiniz. Sergi açmanız işlerinizi herkesin izlemesini istmeniz bence de hoş bir durum. Bonsai sergisi açmak da öyle ama, bonsi sergisi, bonsainin temel ruhunu unutup havaya girme uğraşı değildir. Siz, aman ne güzeeel ayy beğendiiiğim diyenlerin sözlerini istiyorsanız tabi buna kimsenin itirazı da olmaz.

Ama, aman yapmış işte deyip hatalı işlere de eyvalah denmez. Çünkü bilmeyenlar bunlara bakıp öğrenmeye çalışıyor.

Yabancı sitelerden körü körüne referans olmaz, sanırım bu ayrımı ferkedemiyorsunuz belki ilerde sergi heyecanını atar üzerinizden yazılana dikkat etmeye başlarsınız

Bir yerde yazılmış, doğrumudur diye sorgulanmadan kabul etmişsiniz hatalı olan yer burasıdır. İster yerli olsun ister yabancı.

Belliki tellemeyi başka açılarla da uyguluyorsunuz ki bu konuda 45 dereceye gönderme yapmışsıız. Uygulayın kaç riski olduğunu belki anlarsınız belki anlamazsınız.

Madem ben söyledim diye anlamayı reddediyorsunuz bu durumda başınıza gelince öğrenirsiniz.
Temel konularda, öğrenmeniz gereken ayrıntılar konusunda hatada inat etmeniz üzücü tabi.

Ali H. ALI 16-07-2011 13:37

Herkese iyi gunler.
Bir elin parmaklari kadar az olan, Turkiyedeki bonsai calisanlarinin icinde goruyorum ikinizi de(Mehmet ve Tekin) ve hepimizde oldugu gibi sizin de eksikleriniz ve bu yolda, birbirimizden ogrenecegimiz cok seyler var. Gonul ister ki bonsaicilerin dusunce ve deneyimlerini baskalari ile paylasirken birbirlerini kirmadan uygun bir dille anlasabilmeleri(gerekirse bunu ozelden de yapabilirsiniz, burada ikinizden fazla kisiler onunde yaptiginiz bu polomikle bir yere varamiyacaginizi ve sadece birbirinizi kiracaginizin sanirim siz de farkindasiniz.)

Bonsai ile ugrasanlar zaman icerisinde kendilerine en uygun yontemin ne oldugunu kendileri bulacaklar. Bir bonsai calisaninin yaptiginin uyguladiginin, tersini baskasinin yapmasi o yontemin yanlis oldugu anlamina gelmez, ben yaptim oldu anlamina da gelmez. Ama yeni basliyacak olanlar icin her yontemin getirdikleri ve goturdukleri acikca yazilmalidir, soylenmelidir.

Ornegin, telleme konusu.
Telleme bonsaide olmazsa olmazlardan birisidir(Turkiyede bonsai ile ugrasanlarin bir cogu telleme ile sorun yasiyor, bu sorunlardan one cikanlardan biri uygun teller bulamamaktir, ikincisi de tel sariminin gelisiguzel sadece tel sardim olarak yapilmasidir) Genelde bircok kaynakta tellemenin her zaman yapilabilecegine deginiliyor ve bu zamanlarin da iyi ve kotu taraflari vardir. Ilkbaharda yapilacak bir telleme(yapragini doken agaclarda) dallar ciplak oldugundan tellerin nasil sarilacagi tomurcuklar zedelenmeden daha rahat yapilabiliyor. Buyume ve gelisme zamani oldugu icin de egilen bukulen yerler daha cabuk istenilen yerde kaliyor. Ama buna karsilik da teller sarilan yerlere daha erken gomulme riski tasiyor. Diger taraftan sonbaharda yapilacak tellemelerle yine (yapragini doken) agaclarda dallar ciplak oldugundan kolaylikla sarimlar yapilabiliyor ama 6 ay sonra telleri bahar ve yaz aylarinda agac uzerinde yaralar yapacak diye cikarirsaniz(ve gerekirse tekrar sarmazsaniz) sarilan yerlerin istenilen yerlerde durmadigini goreceksiniz. Her zaman yesil olan agac turlerinde kimi kaynaklar tel sarimlarinin her zaman yapilabildigini belirtirken kimi kaynaklar da sonbahar kis aylarinda yapilmasini oneriyor. Yapragini dokmiyen agaclar sonbahar ve kista, Yapragini doken agaclar gibi gelisme ve buyumelerini tamamen durdurmuyorlar, az da olsa bu mevsimlerde gelismelerini surduruyorlar. O yuzden bu mevsim yapilan tel sarmalari onlar uzerinde daha etkili olabiliyor. Yapragini dokmiyenlere de bahar ve yaz aylararinda yapilacak tel sarimlari telin sarilan yerde zaman icerisinde yara yapmasi soz konusu oldugundan daha fazla ozenle gozlenmesi gerekiyor.

Iste o yuzden bonsaici tel sarimlarini deneyimleri ile kendi belirleycektir. Buna karsilik yeni ogreneceklerin tel sarimlarini en az risk tasiyan sonbaharardan baslayip kis aylarina kadar surdurmeleri en uygunu diye dusunuyorum.

Hazir konu acilmisken tel sarimlari uzerine devam edelim.
. Sagligi iyi olmiyan bir agaca tel samayiniz.

. Bakir ve aleminium teleler en uygun olanlardir(demir teller ardic ve kimi diger igne yapraklari zehirleyebiliyor. Demir tellerin olusturdugu kimyasallar, sarili oldugu yerden, agac uzerinde akim durumundaki besin ve suya karisip (Blackrot) karacuruk denen hastaligi kisa surede tum agaca yayip olumune neden olabiliyor) Yumusatilan bakir ve aleminium teller kolaylikla sarildiktan sonra(hareket etirildigi icin) dallarin bukuldugu yerlerde, sertlesip kaliyorlar.

. Teller sarilan yerlerde ne kadar kalmali sorusuna tek cevap verebilmek olanaksiz. Bu sarilan agcain cinsine, yerin kalinligina, yasina, ve sarilan mevsimin durumuna gore degerlendirilebilir. Buna ragmen kimi kaynaklar yapragini dokemlerde 3-6 ay yapragini dokmiyenlerde 6-12 ay kalabilir, bu sure icerisinde teller agaca zarar vermeye baslamissa teller cikarilip gerekirse yeniden sarilmali.

.Agac uzerine sarilan teller 45 derece ve ya ona yakin olarak sarilmali Sarilan teller birbiri ile kesismemeli kesisen teller cirkin gorunmek yani sira cok daha onemli olan agacin akim halindeki besin ve suyun ulasimini etkileyip kesisen yerin ust kismini kurumasina neden olabilir.

. Agac uzerinden cikarilan teller genelde geri sarilarak cikarilsa da en uygunu ozel tel kesicilerle telleri kucuk, kucuk kesip cikartmaktir.

. Telleri ne cok gevsek ne de cok sıkı sariniz, gevsek sarilan tel sarilan yerin direncine karsi koyamaz, sık sarilan tel de sarilan yeri kisa zamanda yaralar.

. Telleme yapmadan once agacinizi 4-5 gun suzun birakiniz. Bu telle saardiginiz yeri daha kolay bukmenizi sagliyacaktir.

Agaclariniza uygun bir bicimde tel sarip onlari sekillendirmekten korkmayiniz. Bonsai ogrenmek istiyorsaniz tel sarimlari ile agaclarinizi sekillendirmeyi de deneyimlerinizle gelistirmelisiniz. Tekrar etmekte yarar var Tel sarmiya yeni basliyacak olanlar en az riski olan sonbahar ve kis aylarinda yapsinlar deneyim kazandik sonra da kendilerine en uygun zamani saptarlar.


Hepinize, bonsaide kavgasiz gurultusuz calismalar diliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024