agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

gallus 03-10-2006 00:55

söz dikenden açılmışken ben de bir soru sorayım istedim
ateş dikeninden bonsai yapma aşamalarınsa dikenlerini kesmemizin bir zararı olur mu? (olmayacağı kanısındayım ama yine de danışmadan birşey yapmak istemedim. tabii bu soru diğer dikenli türler için de geçerli)

oktars 03-10-2006 09:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acerpalmatum
Ali Hocam
Dikenli ağaçlardan bonsai çalışması yapılması konusunda sizler ne düşünüyorsunuz. Bu konuda genelin benimsediği bir tercih varmıdır ? Yoksa bu konu tamamen kişisel bir tercih olarak mı düşünülmeli ? Bu soruyu daha önce başka bir sayfada size sormuştum buraya taşıdım. Fakat gördümki Sayın Albizanın sorusu daha önemli bir konu konudan konuya atlamamak ve için Albizanın sorusuna öncelik vermenizi rica edebilirmiyim. Bu konu benimde çok ilgimi çekiyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...2613#post42613
Teşkkür ederim.

Uğur KANLI
ANKARA

Ben olabileceğini düşünüyorum. Hatta kafamda iki tür var birisi Karaçalı (Paliurus spina-christii) diğeride Çakal eriği ( prunus spinosa ) . İkiside bir çalı türü ve bunlara her yerde rastlamak mümkün. Söküm zamanı geldiğinde bunlarla ilgili çalışma yapmak istiyorum.

musubeyd 03-10-2006 21:14

1 Eklenti(ler)
Dikenli türler denilince çok geniş bir yelpaze açılıyor.İçine akasyadan, ateşdikenine kadar pek çok tür giriyor.Bunların bir çoğu da zaten bonsai için kullanılıyor.Acerpalmatum galiba özellikle dikenli çalıları kasdetti bilemiyorum.dikenli ve de çalı denilince benim de aklıma hemen Karaçalı geldi.Geçen baharda bir kır gezisinde kayada çok hoş bir karaçalı görmüş ve resimlemiştim.Dallanması zarifti.Hazır,güzel bir bonsaiydi.Denemeye değer.
Eklenti 4157

Ali H. ALI 04-10-2006 13:27

Herkese iyi gunler.
Islerimin yogunlugu nedeni ile bir iki gun foruma ugrayamadim, sorularinizi ancak simdi cevapliyabildim, kusura bakmayin.
Arkadaslar, daha once kimsenin bonsai yapmadigi bir agac turu bonsai olamaz diye bir kural yoktur. Kaldiki zaman, zaman kisisel gorusler bir kural gibi algilanir.[benim ,genis, buyuk yaprakli agaclarla ilgili okuduklarim, yapraklari cok buyuktur boyle bir agactan bonsai olsa bile yapraklari ile agac arasinda bir denge kurlamiyacaktir. sonra bir gun incirden bonsai denemeye kalktim ve oldu]
Calidan, cicekten, dikenli agactan,dikensiz agactan ve dusunebileceginiz diger agac cesitlerinden bonsai denemenizin hicbir sakincasi yoktur diye dusunuyorum. Olsa, olsa daha onceleri baskasi yapmadigi icin biraz zorlanmis olursunuz. Bu da yapacaginiz hic denenmemis bonsai icin deger diye dusunuyorum .
Dikenli agaclarin dikenlerini budarsaniz ona bir zarar vereceginizi dusunmuyorum
Ornegin alic agaci ve gelin duvagi dikenli bir cins olmalarina ragmen dikenleri budandigi zaman agaclar olumsuz etkilenmiyor.
Hepinize bonsai yapacaginiz yeni agac turlarinde basarilar diler, kolay gelsin derim[yapacaginiz bonsai resimlerini ve deneyimlerinizi forumda paylasmayi unutmayiniz]

Ali H. ALI 04-10-2006 15:09

igne yaprakli agaclarda yapraklari kucultme.
 
Igne yaprakli agaclarda, igne yapraklari kucultmek, genis yaprakli ve yapraklarini doken agaclardan daha zordur. Sabir ve deneyim isteyen bir calismadir igne yapraklari kucultmek.

Once camlardan basliyayim, camlar uzerinde fazla deneyimim olmasada sizlere arkadaslarimdan, gorduklerimi ogrendiklerimi aktarayim, mutlaka yarari olacaktir.

Japon kara cami[Pinus thunbergii], kizil cam ve diger iki igne yaprakli camlarda yaprak kucultmeyi, ornek vererek soyle anlatayim, onunuzdeki yil agacta yeni cikacak surgunleri, "kandil" durumundan kurtulup[camlarda kandil, yeni cikan surgunlerde, tum igne yapraklarin toplu halde bir birine yapisik gibi, surgunun uzerinde bir zaman durur. Sonra igne yapraklar bir birinden ayrilip acilir, ingilizcede cam surgunlerinin acilmadan onceki durumuna "candle" deniyor o durumdaki surgunlere turkcede ne dendigini bilmiyorum, ben de ingilizcede oldugu gibi, tukcede ne dendigini ogrenene kadar kandil deyimini kullanmayi uygun gordum] tamamen acildiktan sonra. Yaz ortalarina dogru, keskin temiz bir makasla cikan tum surgunleri , dallarin uzerindeki cikis yerlerinden[surgunun dibinden az yukarisi] budayiniz. [dal uzerindde genelde iki ,uc surgun ayni yerden cikar bu surgunlerin bir tanesi diger birlikte oldugu surgunlerden daha hizli buyur.Once yavas buyuyen surgunleri budayin, bir hafta kadar sonra da hizli buyuyen surgunu budayin. bu bir hafta bile yavas buyuyen surgunlerin kesildigi yerler diger hizli buyuyenden once kasildikleri icin yeni cikacak surguncukler hep ayni hizla buyuyeycekler]Surgunleri budadiginiz yerlerden yeni surgunler cikacaktir, bu surgunler budadiklarinizdan hem igne yapraklari daha kucuk hem de surgunler daha kisa olacaktir. Bu yeni cikan surgunlerden hepsini agacinizda birakmayiniz, iki uc tanasini birlikte ciktigi yerde, hangi yone buyltmek isterseniz bir ikisini secip digerlerini , cimcik budama ile[isaret ve bas parmaklarinizla cimcikler gibi surgunu tutup koparmak] agacinizdan aliniz.
Sonbaharda yeni surgunlerin ciktigi dallarin uzerinde kalmis bir iki yilik igne yapraklari cekip agacin uzerinden sokunuz.[yeni surgunlerdeki yapraklari sokup almayiniz] bu islem agacinizin sonbahar ve kista dallarinin daha fazla isik gormesini saglaycagi gibi agaciniz uzun yapraklardan da kurtulmus olacaktir.
Agaciniz birakacaginiz surgunlerle istediginiz sekle geldikten sonra surekli cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini alip agacinizi ayni sekilde tutmaya calismalisiniz surgunlerinizin uclarini cimcik alimla budayiniz, makas kullanirsaniz kestiginiz yer kahve rengi olacak ve uzun zaman agacinizin uzerinde oylece kalacak. Igne yapraklari yaridan kesip kisaltmayiniz kestiginiz yerlerden kaverengi kesik uclari hep gorunecek.

Bes igne yaprakli camlarda yaprak kisaltma islemi biraz daha deyisik bir yontemle yapilmaktadir. Bes igne yapraklilada yapraklar iki igne yapraklilardan daha kisadir bu yuzden kimi bonsai yapacaklar bes igne yapraklilari, bonsai yapimina daha uygun buluyor.[Japon beyaz cami, Pinus parviflora]

Bes igne yaprakli camlarda surgunler kandil seklinden kurtulup acilmaya basladiklari zaman tum surgunlerin, ucte biri, cimcik alimla uclari budanir.
Burdaki budama iki igne yapraklilarnin tersi olur once birlikte buyuyen surgunlerden en hizli buyuyenin ucu alinir bir hafta kadar sonra da yavas buyuyen surgunlerun uclari ilk budanan surgunun boyunda budanir. budanan surgunlerin uzerinde bir yil sonra cikacak olan surgunler daha kisa yaprakli surgunler olarak cikacaktir .Sonbaharda eski igne yapraklar, cekilerek agac uzerinden iki yaprakli camlarda oldugu gibi alinir. Ayni sekilde cimcik alimla yeni cikacak surgunlerin ucleri surekli alinarak agacin sekli korunur.

Diger igne yapraklilara daha sonra devam edecegim. Gec oldu saat 11 gece ve yarin erkenden ise gitmem gerekiyor.
Herkese kucuk igne yaprakli bonsailer yaparken basarilar dilerim.

albiza 04-10-2006 15:20

Ali hocam merhaba!
Bilgiler için çok teşekkürler ,merakla diğer yazınızı bekliyorum.Sevgilerle.

Şule 05-10-2006 00:08

Ali Hocam! Bizim bir şeyler öğrenmemiz adına bıkmadan bildiklerinizi aktarıyorsunuz, gerçekten size ne kadar teşekkür etsek azdır. Çok şey mi istemiş olacağız bilmiyorum ama; bu iğne yapraklılardaki yaprak küçültmeyi resim aracılığıyla ya da uygulamalı olarak gösterme imkanınız var mı? Sanki iğne yapraklılarda yaprak küçültme işlemini ilk defa duyuyor gibiyim.

murare 05-10-2006 09:00

Ali abi çok teşekkürler. Eğer zor olmayacaksa bende sule gibi resim olsa daha kolay anlayacağım diye düşünüyorum. Emeğinize sağlık.

Ali H. ALI 05-10-2006 15:29

Igne yapraklilar, devami
 
Herkese selamlar.
Bu gun geriye kalmis igne yapraklilarin , yapraklarini kisaltip kucultmeye devam ediyorum. Bu igne yapraklilar camlara gore biraz daha kolay gibi gorunuyor, yalniz camlarda oldugu gibi bunlarda da zamanlama cok onemlidir.

Ladinlerde, daha sertlesmemis, yumusak olan yeni surgunler 2cm kadar olunca, ucundan cimcik alimla yumusakca, kivrilarak 1cm kadar alinip budanir.
agacin uzerinde yapilan bu uygulamaya, 4 hafta kadar devam edilir. Bu 4 hafta sirasinda zamana yayilip buyuyeycek olan surgunler, hep budanir.
Agacinizin uzerinde ince dallar varsa ve o dallarin kalinlasmasini istiyorsaniz o dallar uzerindeki surgunleri budamayiniz.
Bu 4 haftalik budama suresi icerisinde agacinizin uzerine zaman, zaman su puskurtup onu yari golge bir yere aliniz. Agaciniz istediginiz sekli almissa bu cimcik budamayi surekli olarak her sene yapmalisiniz ki toplu ve istediginiz sekilde kalsin. Agaciniz uzerinde bu calismalari yaparken, agacinizin yapraklarinin kuculdugunu goreceksiniz.

Ardic, Japon sediri, Sedir,Porsuk ve Goknar:
Bu agaclardayeni surgunler acilmaya baslarken[1-2cm olduklari zaman] cimcik alimla surgunlerin boylarinin yarisi budanir.Yine ladinler gibi uzerlerine zaman zaman su puskurtulup yari gaolge bir yere alinir.
Ardiclarda kalin dallar uzerinde ve govdede istenmiyen surgunler cikarsa buyumelerini beklemeden budayiniz.

Cin ardici, yalanci selvi ve selviler:
Bu agaclar genelde kisa surgunlerle buyurler, bu surgunler buyurken surekli cimcik alima budanmali, bu budama ilk bahardan, son bahara kadar devam etmeli, sonbahara yaklasirken, budamayi daha seyrek zamanlarda yapiniz bu, budamanin azaltilmasi, agacin dogru zamanda, soguklar gelmeden, buyumesini durdurmasini sagliyacaktir.

Igne yapraklilarda verebilecegim bilgiler simdilik bunardir. Zaman icerisinde ogrennecegim baska bilgiler olursa ,yine sizlerle paylasirim.

Resimlerle anlatmam mutlaka daha iyi anlamaniza yardimci olacaktir. Bunun icin kesin soz vermiyeyim[daha once resimlerle anlatacagim diye soz verdigim bazi konulari bile daha yerine getiremedim]ileride belki resimlerle de bir eklenti yaparak anlatmaya calisirim.

Her sey dilediginizce olsun.

murare 06-10-2006 08:28

Sağol Ali abi. Resimler içinde kendini sıkıntıya sokma sakın, zaten yeterince uğraşıyorsun bizimle.

bonsaisan 06-10-2006 10:51

1 Eklenti(ler)
Eklenti 4193



Sanırım bu görüntü Sayın Ali beyin anlatmak istediği konuya ait kısımlardan birini görüntüsüdür.Umarım beyenirsiniz ve yararlı olur.

gallus 06-10-2006 13:35

Bonsaisan ve Ali Hoca'ya emekleri için teşekkür ederim.

Şule 06-10-2006 18:52

Ali Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Bonsaisan resimler için teşekkürler.

Ali H. ALI 07-10-2006 10:51

Herkese iyi gunler .
Cimcik alimla budamayi gosteren resimleri[bu gun budama yapacaktim resim cekip sizlerle paylasmadan edemedim, umarim faydali olur] bonsaide budama ve yaprak kucultme formuna ekledim.
Herkese iyi hafta sonu tatilleri.
Bonsaisan ekledigin resimler icin tesekurler, mutlaka igne yapraklilari budamada herkese yardimci olacaktir.

murare 09-10-2006 08:14

Emek harcayanlara çok teşekkürler.

Tanus 10-10-2006 22:16

Merhabalar Ali abi ;
Sorum , açaba bonsaimizi bir taşa/kayaya/kütüğe sarılı/yapışık nasıl büyüteceğiz ? hangi zaman aralığında ve yaş aralığında ne yapmak lazım...
Ayrıca özel msj attım bakarsanız sevinirim ...
Teşekkürler

memet 10-10-2006 23:25

Ali abi bu konuları görüntülü olarak açıklamıştı daha önce forumlarda gerekli bilgileri bulabilirsin...

Tanus 10-10-2006 23:52

O konuda sadece gövde kalınlaştırma anlatılıo,örnek olarakta taş üzerinde kök salmış bir fidan kullanılıo...Nasıl yapıldıgında dair bilgi yok :(

bonsaisever 11-10-2006 02:03

Bir sorunuz veya sorununuz varsa genele yazın ki herkes bundan faydalanabilsin.
Özel mesajlarla gelen sorulara cevap verilmiyor.

Tanus 11-10-2006 06:50

Kişisel soruları genele yazmayı uygun bulmamaktayım.Forum ortamının korunması ve chat odasına dönmemesi için.

Ali H. ALI 11-10-2006 12:53

Herkese selamlar.
Tanus, koklerin kaya uzerine sarilmasi tarzini, Memedin dedigi gibi daha once bahsettim bu bilgileri "agaclarimdan ornekler" formunda, 81 ve 82. mesajlarda bulabilirsin. ilk firsatta resimlerle de anlatmaya calisacagim.
sevgi ile kaliniz.

Ali H. ALI 11-10-2006 13:17

Mustafa selamlar , aramiza hos geldin. Bonsai ile ilgilenen senin gibi genc arkadaslari aramizda gormek ne guzel. Yalniz unutma senin oncelik verecegin ilk sey derslerin olmali. Onlari aksatmadigin surece bonsai yasamina renk katacaktir.
Sordugun sorunun cevabini, "Bonsaide toprak ortu turleri" formunda cevapliyorum.
Her sey gonlunce olsun.

aybala 11-10-2006 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Herkese selamlar.
Tanus, koklerin kaya uzerine sarilmasi tarzini, Memedin dedigi gibi daha once bahsettim bu bilgileri "agaclarimdan ornekler" formunda, 134 ve 135. mesajlarda bulabilirsin. ilk firsatta resimlerle de anlatmaya calisacagim.
sevgi ile kaliniz.

Ali Bey mesaj numaralarında yanlışlık olabilir mi?

Ali H. ALI 11-10-2006 14:24

Iyi gunler Aybala.
Uyardigin icin sag ol evet yanlislik var. 81 ve 82. mesajlar olacakti.
Tekrar tesekurler.

Tanus 11-10-2006 16:03

Teşekkürler ayrıca bişey merak ediyorum,bizim kullandığımız aliminyum ve bakır teller ile yurt dışında satılan bonsai teli altındaki tellerin yapı ve madde olarak farkı nedır ? ve son olarak bonsai yaprakları budama yöntemlerinle ufaltılabilmekte peki bazı ağaçlarda olan çiçek/meyve/tomurcukları ufaltmanın yöntemi varmı ?

memet 11-10-2006 16:56

Tanus belliki sana bonsai aşkı bulaştı.. artık kurtuluş yok bundan... benim tavsiyem bonsai forularındaki mesajları baştan başlayıp okuman...
ve soru sormaya devam etmen.. okudukça ve sordukça bilgin artacak...

gallus 11-10-2006 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tanus
Teşekkürler ayrıca bişey merak ediyorum,bizim kullandığımız aliminyum ve bakır teller ile yurt dışında satılan bonsai teli altındaki tellerin yapı ve madde olarak farkı nedır ? ve son olarak bonsai yaprakları budama yöntemlerinle ufaltılabilmekte peki bazı ağaçlarda olan çiçek/meyve/tomurcukları ufaltmanın yöntemi varmı ?


sevgili Tanus forum sayfalarını baştan sona okursan sorduğun soruların cevapları da aslında bir yerlerde var. Ama Ali Hocamın da izniyle sorularını ben cevaplayayım.

Yanlış bilmiyorsam yurt dışında kullanılan teller zaten alümünyum tel. biz bakır telleri Alüminyumlara alternatif olarak Türkiye'de kullanmaktayız. Ali Hocanın bakır tellerin daha kullanışlı hale getirilmesi ile ilgili ısıtıp soğutma yöntemini forumlarda bulabilirsin. Bu şekilde aradaki fark ortadan kalkıyor gibi. Bakır tellerin Alüminyum tellerden farklı, daha sertler ve şekillendirmede bize zorluk çıkarıyorlar. Ama ısıtılıp soğutuldukları zaman daha rahat çalışmamıza olanak sağlıyorlar.

ikinci soruna gelince bonsaide çiçek ve meyva küçültülemez diye bilinir.bunu internette resimle ararsan kendin görebilirsin. Çünkü çiçek ve meyveler ağacın neslini devam ettirebilmesi için gereklidir. ağaç zor koşullarda her türlü adaptasyonu gerçekleştirecektir (yani dalından yaprağından boyundan feragat edebilir ama çiçek ve meyvelerinden edemez. yoksa nesli tükenecektir. bu doğanın bir kanunu) yanlız az da olsa küçültmek mümkün. Ama bu dallara ve yapraklara oranla daha az bir küçülmedir. yani orantısızlık her zaman olacaktır.

bunu ben sardunyalarda ve güllerde tecrübe ediyorum. sık dallı budanmamış iyi bakımı olmayan bitkilerin çiçekleri de daha küçük oluyor. bunu sen de gözlemleyebilirsin. (gerçi burada şöyle bir çelişki de var güller budanırsa çiçek sayısı azalırken boyutlar büyüyor. 5 çiçek veriyor ama kocaman oluyorlar. budamazsan 30 tane küçük çiçeğin oluyor. Yani doğanın farklı bir adaptasyonu daha tecellli ediyor.)

örneğin yaprağı 10 da bir oranında küçültebilirken çiçekler ve meyveler 10 da 7 gibi bir oranla küçültülebilir. Bu oran ağaçtaki dallanma arttıkça belki biraz daha küçülebilir.

Ali Hocam izniniz olmadan buraya yazdım.Lakin Tanusun beklemesine gönlüm razı olmadı.lütfen yanlışım olduysa düzeltin.

Tanus 11-10-2006 19:03

Tamam forumları komple okuyacagım gözden kaçırıdm sanırım kusra bakmayın.
Ayrıca Gallus çok teşekkür ederim açıklaman için =)

Ali H. ALI 12-10-2006 14:19

Tanus benim teller hakkinda yazacaklarimi Gallus sag olsun bir cirpida siralayiverdi. bir iki kucuk ayrinti ekliyeyim. Kullanilan alumunyum teller[bonsaide kullanmak icin satilanlar] ozel bir islemle parlak renkleri boyanip bakir rengi bir gorunum veriliyor. [ben tel sarimlarini gostermek icin bircok yerde parlak alumunyum kullandim, telin nasil sarildigini daha iyi gorebilmeniz icin]
Burada ben ve bircok bonsai yapan bakir tel de kullaniyor hem daha ucuz elde ediliyor hem de dali oldugu yerde daha iyi tutuyor, buna karsilik alumunyum telle calismak Gallusun belirtigi gibi daha rahat oluyor.

Cicek ve meyve kucultmeye, gallusun yazdiklarina ekliyecek baska birsey yok.
Hosca kalin.

Tanus 15-10-2006 00:21

Tekrar Merhaba ;

Arama'da bakındım ama istediğim cevapları bulamadım ondan soruyorum eğer yazılmışsa kusra bakmayın.

Çam ağaçlarında dal budandığı zaman neden uzaması/büyümesi durmakta (budanan dalın)? ve dal/dallar haricinde gövdesinin en üst kısmında budanma olsa uzama/büyüme ordadamı durur ?

Teşekkürler

bonsaisever 15-10-2006 00:32

Büyümenin durması diye bir şey olmaz.
Tabii iğne yapraklarını bıraktıysan.
Bu yaprakların olduğu kısımdan yeni sürgünler vererek tepe ve dallar oluşturur.

Tanus 17-10-2006 15:03

Selam , bir sorum daha var ;

Mini bonsailer ve hayvan şekilli bonsailerin yapımı hakkında biraz bilgi verirmisiniz.Özellikle hayvan şekilli bonsailerde,kalıpların içindemi gövdeyi büyütüyorlar ?

memet 17-10-2006 15:43

ben gövdeyi heykel gibi yontuyorlar diye düşünüştüm.

Tanus 17-10-2006 16:04

O zaman çok kalın bir gövdeli bonsai bulup onu dallanmalara yakın bir yerden yontup,ardındanda hemen altına air layering yapıp yontulmuş kısmı gövde yapıo olabilir ? :) komplo teorisi gibi oldu hehe

memet 17-10-2006 19:35

bu mesajı nereye yazdığımı unuttum epey aradım..
ölü gövde stili gibi de olabilir .önce kuru gövdeye şekil verilir. sonra bunun canlı gövdeyle birleşmesi sağlanır

Tanus 29-10-2006 16:44

Ali hocam unuttunuz bizi galiba :P
Merak ettiklerimi soruyorum , umarım sıkmıyorumdur..

Acaba hayvan biçimli bonsailerin yapılışı hakkında ve tanuki bonsai'nin tam olarak ne olduğunu anlatabilirmisiniz veya biraz bahsedermisiniz ?

Son olarak mesela ufak bir fidandan 4-5 cm uzunluğunda,güzel kalın bir kök kopardık bunu ters olarak diktik,köklendirme hormonu uyguladık ve bi şekilde topragın içinde olan kısmı kök verdi,ardından toprak üstündeki gövdeden filiz verecekmidir , mini bonsailerde bu tarz teknikler kullanılırmı ,mantıklımıdır =) biraz film senaryosu gibi oldu ama napalım araştıra araştıra ve sora sore öğrenicez ..

Teşekkürler

Ali H. ALI 30-10-2006 11:30

Herkese iyi gunler, Tanus sizleri unutmus deyilim, siz bonsai ogrenene kadar da hep yaninizdayim.[ ve ogrendikten sonrada] Belki sorulariniza, islerimin yogunlugundan dolayi gec cevap verebilirim. Yalniz cok gec olursa beni uyarin gozumden kacmis olabilir.

Hayvan sekilli bonsailer hakkindda pek bilgim yok, ama deneyimlerime dayanarak bir iki sey soyliyebilirim. Ornegin kalin govdeli bir agacin govdesinin bir tarafini soyup kurumus govde gorunumu yapip sonrada o kismi oyarak herhengi bir hayvan sekline sokabilrsin. Ya da agac gencken govdeyi telleyip bukerek kivirarak bir sekle benzetebilirsin. bu konuda birsey ogrenirsem sizlerle de paylasirim.

Tanuki nedir?
Genc yasiyan bir agaci, yasli ve olu bir agac govdesi uzerine sabitleyip, yasiyan agacin yasli olu govde uzerinine yapisarak, sarilarak buyumesi ve zaman icerisinde tek bir agacmis gibi olan bonsai tarzina Japonda tanuki denir.[yasiyan agacin olu agac uzerine asilanmasi]

Tanuki Japon dilinde, dilnci anlamindadir. Bonsaide ondan da ote bir anlam tasir.

Japon folklorunda budist rahip kiligina giren ve hic de hakki olmadan insanlardan para ve yiyecek topliyan karakterin adi tanukidir. bu yuzden Japonyada bu tarzda yapilan bonsailere tanuki deniyor.Yani bonsai olan agac japonlara gore hakki ile bonsai olmamistir. Buna ragmen Japonyada da bu tarzda bonsai yapiliyor yalniz bu tarz bonsailere sahte bonsai gozu ile bakiliyor.

Batida ise bu yontemle bonsai yapma yaygindir ve Japonyadaki gibi bu tarzda yapilan bonsailer sahte deyil, diger tarzlar gibi ayni bonsai degerdedir.
Ustelik ismi de cogu zaman Tanuki deyil PHOENIX GRAFT dir.
Yunan mitolojisindeki olumsuz kus Phoenix den esinlenerek verilmis bir isim.
Mitolojiye gore phoenix yanip olurken kulleri icinden tekrar dogup yasamini surdurmeye baslamis.

Daha onceleri Denizakvaryumuna bu tarzi sevebilmesi icin yazmistim. orda da dedigim gibi bu tarzda bir aldadmaca yok [Japonlar var gozu ile baksada]
Yapilan tarzda bir incelik bir eastetik bir guzellik varsa ve o tarzda yapilan bonsai bakanlara parmak isirtiyorsa bence diger tarzlarda yapilan bonsailerden pek farki yoktur. olsa olsa tek farki zaman kazanmadir.

Umarim tanuki hakkinda verdigim bilgiler sizlere yararli olur

Ali H. ALI 30-10-2006 11:36

Tanus, bazi agaclardan budadigin kokleri ekip yeni fidanlar elde edebilirsin, ornegin su an aklima gelenler ingiliz karaagaci, cin karaagaci, disbudak gibi.
guzel kivrimli koklerden daha cabuk bonsailer yapabilirsin.
Butun bonsaileriniz dilediginiz gibi olsun

murare 30-10-2006 12:19

Bende tanuki ve yamadoriye yöneleceğim zaten bu fidanlar büyüye dursun. Ben biraz hızlanayım. Bilgiler için sağol Ali abi

Tanus 31-10-2006 07:46

Cevaplar için çok teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024