![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2006
|
Bonsai'de Toprak Örtü Türleri
En az bonsailer kadar önemli olduğunu düşündüğüm bir konu Sizlerin de bu konuya katkılar yapmanızı rica edeciğim.Daha derli bir kaynak olur diye düşünüyorum. Mondo Grass (Ophiopogon japonicus) yarı gölge-tam gölgede yetişen bir bitki. üremesi ayırma yöntemiyle yapılıyor. th_336-003.jpg linkilgili bir http://www.plantdelights.com/Catalog...nt/page76.html bonsaisini bile yapmışlar inconnue.jpg birde kullanım örneği olsun saikei.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2006
|
Nertera granadensis
hiç bonsaide kullanıldığını görmedim ama bana farklı bir alternatif gibi geldi. gerçi kışın 12 derecenin altına düşmemeli diye bir uyarı var ama belki akışın ayrı korumaya alınabilir. koçtaş bauhaus gibi yapı marketlerde satılıyor hatta be bir tane aldım. 30nert2.jpg NERTERA Anavatanı:Yeni Zellanda,Tazmanya,Orta ve Güney Amerikadır. Yeşilimsi yıldız şeklinde çiçekleri dikkat öekici değildir.asıl turuncu-kırmızı renkli meyveleri için üretilirler. Çiçeklenme zamanı:İlkbaharda çiçek açarlar Meyveleri Ağustosdan Kışa kadar görülür. yer seçim: Yıl boyunca çok aydınlık fakat direk güneş almayan havadar yer ister.Kışın 12 derecenin altına düşmemeli,ilkbahardan itibarense daha sıcak bir ortama alınmalıdır. Su ve besin ihtiyacı: Yazın toprağı sürekli nemli tutulmalı sonbahardan itibaren su azaltılmalıdır.Gelişme dönemi boyunca 4 hafta arayla sulama suyuna az oranda besin karıştırılması iyi sonuç verecektir. bakım:Gerekli görüldüğünde saksıları ilkbaharda çok amaçlı saksı toprağı kullanılarak değiştirilmelidir. Sık su püskürtülmeli,çiçeklenme döneminde kesilmelidir. üretim:Ayırma suretiyle üretilir .bu hemen meyvelerinin dökülmesinden sonra yapılabilir. hastalık ve zararlılar:Kışı fazla sıcak ve kuru ortamda yaprak bitlerine maruz kalır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2005
|
'Helxine/Soleirolia solerirolii' (Baby Tears)
Dayanıklı bir toprak örtüsü. clip_image002.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Mustafanin, "Ali H Ali bonsai sorularnizi cevapliyor" formunda sordugu bir soruyu bu forumda cevaplamayi uygun buldum . Mustafa, cimlenme derken saniyorum ki , bonsai toprak ortusunu anlatmak istedi. Bonsai saksilarinda, toprak uzerinde cim gibi gorunen yesillikler yosundur. Yosunlari nemli duvar diplerinde nemli yol kenarlarinda bulabilirsiniz. Ormanddaki agaclar altinda bulacaginiz yosunlar bonsai toprak ortusu icin boylari cok uzun oldugu icin pek elverisli deyildir. Bonsaide uzun yosunlar dogal durmuyor. Yosunlari bonsai saksisina iki sekilde aktarabilirsiniz: A/ Yosunlari dogrudan kucucuk parcalara ayirip, ozenle her parcacigi bastira, bastira, sakisinin istediginiz kisimlarina yerlestirebilirsiniz. B/Yosunlari topladiktan sonra golge bir yerde kurutup, daha sonra kurumus yosunlari avcunuzun icerisinde ezip kucucuk kirintilar haline getirdikten sonra bonsai saksisina serpistirip sularsaniz 3-4 gun sonra yosunlar yesermiye baslar [bu yontem daha cok kista toplanip kurutulmus yosunlar, yaz aylarinda yosunlarin ortadan kayboldugu zaman bonsai toprak ortumunde kullanilir.] Bonsai toprak ortusune firsat buldukca devam edecegim. Hepiniz hosca kaliniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Herkese iyi gunler, bu gun duz tas uzerine dikilmis orman tarzindaki Nandina[sacred bamboo] lara yosunlar koydum, bunu resimlerle anlatacagim umarim ki bonsailerinize yosun korken sizlere yardimci olur. yosunlar 001.jpg Nemli yerlerden toplanmis cesitli yosunlar yosunlar 005.jpg yosunlari yerlestirmeden once kucuk, kucuk parcalara ayiriyorum. yosunlar 004.jpg Yosunlari yerlestirecegim agaclarin altini suladiktan sonra. yosunlar 006.jpg yosunlar 007.jpg Kucuk parcaciklara boldugum yosunlari bir fircanin ters tarafi ile, yosun parcaciklarinin ortadan deyil de tum kenarlarindan iyice bastirip daha once islattigim toprak zemine yerlestiriyorum[yosunlari orta yerden bastirirsaniz dogal gorunumleri bozulacak,kenarlarindan bastirdiginiz zaman dogadaki gibi orta yerleri kabarik duracaktir] |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
yosunlar 009.jpg Yosunlari yerlestirdikten sonra, artiklari ve toprak kirintilarini firca ile temizliyorum. yosunlar 010.jpg su puskurterek suluyorum. yosunlar 011.jpg Duz tasin rengine uygun, siyah kumlari yosunlar arasina serpistirecegim.[renkli kumlar burada kucuk paketler icerisinde satiliyor] yosunlar 012.jpg kumu yer, yer yosunlar arasina serpiyorum yosunlar 013.jpg Kumu serpip suladiktan sonra toprak ortusunun gorunusu simdiden yosun toplamaya basliyabilirsiniz. hepinize kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Ali hocamızın B şıkkında verdiği kuru yosunu ufalayıp toprağa serpiştirme yöntemini bir saksıda uyguladım. Çok kolay uygulanıyor ve sonuç gayet iyi. Denemek isteyenlere tavsiye ederim. Aşağıdaki bir kaç hafta önce uygulandı. Yosunlar toprağa adapte oldu ve yaşıyorlar. dipbitkileri2.JPG |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Buda koyu yeşil yapraklı minik bir yonca(sanırım). Çoğu yerde bunlardan görmüşsünüzdür. Çok arsızdır. Sık sık budamanız ve uzayan dallarını azaltmanız gerekir. Yoksa saksınızın heryerini sarar. Hatta saksıdan aşağıya şelale tarzında akar gider ![]() ![]() dipbitkileri3.jpg çiçek1.JPG |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Yukarıda söylemeyi unuttum en son resimde sağdaki saksıdaki de küçük yapraklı dipte yayılan bir bitki türü. 1 yıldan fazladır saksıda. Hiç budamadım, saksıdan aşağıya sarktı gitti. Dip bitkisi olarak **** penjing için harika bir bitki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Bonsaireef, Bonsai saksisindaki yonca cinsi bitkiye dikkat et. Cok arsiz bir bitki ciceklendikten sonra olusan tohumlari dustugu her yerde cimlenip buyuyor. topragin altinda da soganciklar olusturdugu icin tuketilmesi epey zor bir bitki tohumlarinin dokulmesine izin verme. Her sey diledigin gibi olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Haklısınız Ali hocam çok arsız. Sürekli o patlayıp etrafa dağılan tohum kozalarını topluyorum. Diğer sakılarda çimlenmiş olanları topluyorum ama bu yonca saksıda uzun zamandır kontrolüm altında. Seviyorum aslında ama arsız işte. Arada sırada ağacın köküne doğru büyüyen yoncaları köklüyorum. Dediğim gibi gözüm sürekli üzerinde. Çiçekleri güzel değil mi Ali hocam? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-10-2007
|
yosunlar
Merhaba,bende dün bunları dogadan ormandan topladım ve eve getirdim.çeşitli kaselere toprak koyup ıslattıktan sonra yosun parcalarınında altlarını nemlendırıp bastırarak yerleştirdim inşallah tutarlar ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-10-2007
|
... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |