agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

Ali H. ALI 25-02-2008 11:45

Eaglion iyi gunler, mesajinizda Yazdiginiz denemelerden sonra kedi kumu camurlasmiyorsa yapacaginiz toprak karisimi icerisine ekliyebilirsiniz. Bunda bir sakinca yoktur. Karisim icerisine seyrekce karismis olan kedi kumu icerisinde tutacagi nem ve su ile bitkiye yardimci olacaktir.
Benim o yazimda anlatmak istedigim, karisima eklenecek olan (suyu suzmek icin) kum ve ya cakil yerine kedi kumu kullanmanin yanlis olacagi idi cunku torf da kedi kumu da su tutma ozelligine sahip maddelerdir. Saksi icerisinde torfun ve kedi kumunun tutgu su suzulup disariya cikamadigi icin camurlasmis toprakta kok curumesi olacagini dusunuyorum.

Eaglion 25-02-2008 12:24

Teşekkürler Ali Bey,

Biraz rahatladım. Her halikarda ben kedi kumunu biraz azaltayım.

Eaglion 25-02-2008 13:29

Hoşgeldiniz İzzet Bey,

Hobiniz hayırlı olsun, nice güzel bonsailer yapın.

Eğer bu sayfaya ulaşabildiyseniz, kendinize bir bölüm de yapabilirsiniz. Korkulacak birşey yok.

Öncelikle aşağıda verdiğim linki açıp o sayfayı da favorilerinize ekleyin.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/

Burası "üyelerin bonsai çalışmaları" forum alt başlığı. Bu sayfada konu listelerinin olduğu tablonun bittiği yerde sol alt köşede " Yeni konu aç" düğmesini tıklayın. Karşınıza normal mesaj yazma sayfası gelecek.

Başlık olarak "izzeterisen / X.... X.... (eklediğiniz ağaç türünün ismi)" yazın. Ağacınızla ilgili kısa bilgi girdikten sonra ağacınızın resmini ekleyebilirsiniz.

Mesaj yazma kutusunun üstündeki düğmelerden sarı çerçeve içerisinde dağ manzarası gibi görünen düğme, resim eklemek içindir. Buna tıkladığınızda yeni bir sayfa açılır. Buradan sisteme resimlerin yükleneceği yeri gösterebilirsiniz.

Kolay gelsin. hayırlı olsun.

memet 25-02-2008 23:22

buraya tıklarsanız. ulaşacağınız forum kullanma klavuzu size yararlı olacak.

Eaglion 26-02-2008 08:35

Mehmet Bey,

Ben de sizin verdiğiniz linkli verecektim ama ilk günden İzzet Bey'in gözünü korkutmaktan çekindim. Maksat ayak alışsın :D

izzeterisen 29-02-2008 22:28

Teşekkürler
Ben artık burda yokum
Mersin sayfamı açtım
ve orda önerilerinizi bekliyorum,
hatalarımı doğrularımı bilmek istiyorum.

Eaglion 29-02-2008 22:43

Ben de biraz önce farkettim. Tebrikler.

tijeen 03-03-2008 03:16

Saat sabahın 4'ü ve ben hala bonsai için hangi fidanı almalıyım karar veremedim.Dış mekan için Şimşir(şekil vermek daha kolaymış :) edindiğim bilgilere dayanaray yazıyorum). İç mekan için Ficus retusa, Ficus benjamina.Sorum ise şu ;ilk defa bonsai çalışması yapacağım için bu bitkiler uygunmudur? ilginize şimdiden tşklerr

Eaglion 03-03-2008 08:39

Sayın Tijeen Hoşgeldiniz,

Eğer sorunuz bakımı kolay olması ise, ficus retusa oldukça kolay. Şimşir için de öyle olduğu söyleniyor. Ben yeni iki tane aldım. Bakım durumunu göreceğim.

Eğer kastınız şekil vermekse, yeni başlayanlar için ikisinin de zorlayıcı yanları var. İkisi de hata affeden ağaçlar ololmaları, onları mükemmel öğrenme ağaçları yapıyor. Kolay şekillenen ama bakımı zor olanlardansa bence bu türler daha cazip.

Zorlayıcı yanları şunlar olabilir.

Ficus retusa:

Eğer ilk aldığınızda ağaç klasik tarzlardan birine uygun ise sorun yok. Şekillendirme ve müdahalelere iyi yanıt veriyor. Bununla birlikte, piyasada satılanların çoğu büyük bir kök gövdenin üzerinde ponpon gibi şekillendirilmiş oluyor. Bunu başka bir tarza çevirmek zaman alıyor.

Şimşir:
Düşündüğümden çok daha yapraklı. Bir uzun dal üzerinde dizi dizi yapraklar var. Tropik ficuslar gibi pekçek dal oluşturmuş. İlk başta tarzı hayal edip sert budama yapıp, daha sonra düzenli düzelme yapmak gerekiyor gibi. İşin en zor yanı, ilk defa tarza karar vermek ve ilk budama için cesraret toplamak. Bu belki yeni başladığınızda biraz gözünüzü korkutabilir. Ancak, okuduğum kadarıyla bu aşamadan sonrası kolay devam ediyor.

Sonuç; her iki tür de yeni bonsaiciler için tercih edilen türler. Ağacı alırken şekillendirmenize uygun olanı seçerseniz. Daha kolay olacaktır. Ağaç(lar)ınızı aldığınızda bir işlem yapmadan önce resimlerini buraya gönderirseniz size tarz konusunda yardımcı olanlar çıkacaktır.


Başarılı bonsailer dilerim.

Eaglion 03-03-2008 09:54

Şimşir budaması
 
3 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba Tijeen,

Ekte şimşirde yeni dal gelişiminin nasıl sağlandığını gösteren bir çizim ekledim. Biraz sabır gösterdiğinizde ne kadar kolay şekil verebileceğinizin bir kanıtı.

tijeen 03-03-2008 13:59

Sn Eaglion ilginiz için ******.Sanırım bitki seçiminde doğru kararı vermişim cebanınızdan bunu anladım.Sıradaki hedef; fidanlığa gitmekk :))

tijeen 03-03-2008 14:03

özür dilerim türkçeyi katletiğim için :(

Eaglion 03-03-2008 14:37

Sayın Tijeen,

Bir mesajınıza bakarken farkettim ki; bir önceki mesajımda resimler eksik yüklenmiş. Tekrar bakarsanız şimdi daha anlamlı oldu. Özür dilerim.

Bu arada, Ali Bey sizin ağacınızı öldürmekten korktuğunuzu söylemiş. Bu yenilerden tecrübelilere kadar herkesin başına gelebiliyor. Maalesef çaresi yok. Bu bakımdan ağaçlar üçe ayrılıyor.
1.Ne yaparsanız yapın yaşayacaklar.
2.Ne yaparsanız yapın ölecekler.
3.Bizim öldürdüklerimiz.

Bizim amacımız üçüncü grubu en azda tutmak. Bunun için bol bol okumak ve pratik yapmak gerekiyor.

Ben de yeni başladım sayılır. 10 ay oldu. İlk bir kaç ay sizin gibi çekindim ve sadece iki üç tane ve zaten ölme potansiyeli yüksek olan ağaçlarla vakit geçirdim. Biri hariç, hepsi idare ediyor gibi. Şimdi şimdi daha korkusuzca kesip biçebiliyorum.

Bunun için, yeriniz el verdiğince, kendinize bir değil birkaç tane fidan alın. Bir önceki mesajda da belirtiğim gibi; halihazırda standart formlardan birine uygun görünsün ve biraz da irice olsun. Ne de olsa siz küçükteceksiniz. Pay kalsın.:p. Yaptığınız işlemler sonrasında ölmediklerini gördüğünüzde cesaretimiz artacaktır. Ayrıca irilerin birinci grupta olma olasılığı daha yüksek.

Bir de şimdilik şunu aklınızda tutun. Her ne kadar, bonsai sanatı, sanatçısı dense de, bizim gibi yeniler için bir sanat değil, hele modern sanat hiç değil. Ağaç, oyun hamuru gibi sizin istediğiniz şekli değil, kendi kabul ettiği şekli alıyor. Sanat, agaçın istediği şekli bulmakta. Bu da zaman alacak. Ama olacak. Vaz geçmemek lazım.

Fidan(lar)ınızı almadan önce şu üç konuyu okuyup anladığınızdan emin olmun. Seçiminiz açısından yararınıza olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1413.htm

http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569.htm

Eğer bir fidanlıktan alacaksanız, aşağıdaki konuyla ne hedeflediğimizi bilip, ona göre seçme şansınız olur.

http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/558.htm

Kolay gelsin, iyi alışverişler.

Eaglion 03-03-2008 14:55

Ali Bey, özür dilerim!
 
Haddim olmadan, " Ali H. Ali bonsai sorularınızı cevaplıyor" başlığında yanıt yazdım. Üstelik bu ikinci olmuş. Genelde, birkaç başlık birden açtığım için, yazdıktan sonra hatamı farkettim. Şimdi de mecburen burada devam ettim.

tijeen 04-03-2008 11:27

Sayın Eaglion bilgiler için tşklerr. Verdiğiniz linkleri inceliyorum.Bir şey sormayı unutmuşum daha doğrusu gözümü korkutan bir sorunum var.Temmuz ve Ağustos ayları şehir dışında olacağım ve balkona koymam gereken şimşiri ev içinde bıraksam sorun olurmu?
Bir an önce fidan alıp yerine uyum sağlamasını da istiyorum.Ne dersiniz son baharamı bıraksam bu işi?

Eaglion 04-03-2008 12:50

Tijeen Hanım,

Dal ve kök budaması yapmak için artık zon zamanlar. Yakında tomurcuklar patladığında yapacağınız işlemler ağacı daha kötü etkileyecektir. Hem ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur.

Sulama problemi hepimizin derdi. Çeşitli alternatifler daha önce forumda farklı yerlerde tartışıldı. Onlara bir göz gezirdikten sonra size en uygun olanını seçmeniz gerekecek. Ama sakın ev içinde bırakmayın. Yazın camlarda kapalıyken ev içi sıcaklık çok yükseliyor. Geçen yaz bizim evde akşam eve döndüğümüzde 50 dereciyi geçtiği oldu. Kimbilir gündüz kaçtı. Dışarıda gölgede en iyisi. Böyle dönemlerde günde 2-3 sulama ve 2-3 spreyleme gerekiyor. Bu nedenle, size en uygun gelen ve en güvenilir yöntemi kendiniz bulmanız gerekiyor.

Ben sürekli seyahat ettiğim için,otomatik mikro damla sistemi yaptım. Sistem elektrik kesintisi dışında hiçbir şeyden etkilenmiyor. Benim için en güvenli yol bu. Sulama görevini verebileceğim kimse yok çünkü.

bepsi 04-03-2008 15:43

Merhaba Ali Bey. Biraz önce bir hata yaptım dün aldığım şimşir ağacımı tellemek istedim. Ama tellerken bir dalım kırıldı. Yapraklarını kopartırken bu kadar üzülmemiştim çünkü ayırdığım o dal o kadar güzel bir yerdeydi ki ne yapacağımı bilmiyorum. Galiba böyle kazalar sizinde başınıza gelmiştir. Birdaha yapmamam gerekiyor. Çünkü bir anda bütün dünyam karardı :(

EZGİSU 05-03-2008 11:05

Merhaba sayın Ali H.Ali bey sal stili bonsai denemesi yapmak istiyorum .Bunun için en uygun ağaç türü hangisidir? Sitede araştırdım bu çalışma hakkında fazla bir bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

Ali H. ALI 05-03-2008 11:54

Bepsi iyi gunler, evet dusundugunuz gibi buna benzer olaylar yalniz sizin basiniza gelmiyor. benim de istemeden kirdigim dallar olmustur.
Kimi agac cinsleri, bukme, egmelere karsi direniyor ve istenmiyen kirilmlar oluyor.
Simsir de bu cinsler arasindadir dallari bukerken zorluklar yasanabilir.
Dallari telleyip bukmeden once agaci bir iki gun susuz birakirsaniz kirilma sansini en aza indirirsiniz. Ayrica dal bukme bircok deneyimden sonra elde edeceginiz bir beceridir, bu beceriden sonra dallarin ne zaman kirilma noktasina yakin oldugunu anliyabileceksiniz.

Kirdiginiz dal sizi bonsai calismalarindan geri birakmasin. Siz en guzel bonsailer yapmayi basarmak icin calismalariniza devam ediniz. Dali kirilan agaciniz uzerinde daha cok guzellikler oldugunu dusunuyorum ve kirilan dal olmadan da agacinizi iyi bir bonsai yapabilirsiniz.
Size iyi bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI 05-03-2008 12:05

Ezgisu merhaba, sal tarzi bir bonsai yapmak icin cok seceneginiz var. Ben size ilk denemenizi yapragini doken agaclardan yapmanizi oneriyorum. Ornegin akcaagac, karaagac, sogut,mese,gibi agaclardan. Bunlari onermemin nedeni de igne yaprakli agaclarda her dalcik altinda olusacak olan koklenmenin uzun bir zaman almasindan(1-2 yil) oturudur.
Yapragini doken agaclarda ise bu koklenme daha cabuk olabiliyor(2-6 ay)
Yapacaginiz calismalari isminize acacaginiz bir baslik altinda paylasmayi unutmayiniz kolay gelsin.

Ali H. ALI 05-03-2008 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eaglion (Mesaj 210141)
Haddim olmadan, " Ali H. Ali bonsai sorularınızı cevaplıyor" başlığında yanıt yazdım. Üstelik bu ikinci olmuş. Genelde, birkaç başlık birden açtığım için, yazdıktan sonra hatamı farkettim. Şimdi de mecburen burada devam ettim.

Eaglion, Tijeen hanimla bilgilerinizi paylasmis, benim isimi de hafifletmis oldunuz:)
Iyi gunler.

izzeterisen 08-03-2008 16:26

İyi günler Ali Bey,
Burda limondan bonsai olmayacağını yazmışsınız.
Benim bahçemde bir kamkat var, onu çalışmalar bölümüne zamanı gelince ekleyeceğim.
Diğer narenciye türleri için ne dersiniz. özellikle turunçtan bonsai olur mu ?
Kamkat aşılamak için yere diktiğim 40 kadar, 7-8 kadar da halen torbada var. Torbadakiler 1 yaşında (geçen yıl tohum ekmiştim)
Turunç toplu gelişen bir ağaç, siz bilirsiniz, ne de olsa Akdenizliyiz.
Tekrar teşekkürler

Eaglion 12-03-2008 09:50

Mor salkım nasıl sarar?
 
Merhabalar Ali Bey,

Hanım çok sevdiği için, iki hafta önce Tekin Bey'le gittiğimiz fidanlıktan, iki adet de mor salkım aldım. Boyları 2 metreye yakın olduğundan arabama sığmayacaktı. Biz de gövdeleri 20-30'ar cm'lik parçalara böldük. Eve döndüğümde 4-5 saat kadar IBA'lı suda beklettikten sonra yine IBA toza batırıp ektim. Daha on gün dolmadan tomurcukları patladı ve sanki köklenmiş gibi de toprağa tutunmaya başladı.

İki ay kadar daha bekledikten sonra 3-4 tanesini birleştirip birbirlerinin etrafında dönen bir gövde yapayım diyorum. Salkımların açık arazide düz, sopa gibi birşey bulduklarında ise onun çevresine sarıldıklarını doğal olarak biliriz. İş şekillendirmeye gelince, bunun mekanizması ve fizyolojisi de gerekli oldu.

Sorularım şunlar;
1. Salkım neden sarıyor?
2. Çevresinde sopa olduğunu nasıl hissediyor ve boyutunu nasıl anlıyor?
3. Daha önce düz olan gövde, sopayı bulduğunda kendiliğinde sarabiliyor mu? Yoksa sadece yeni uzayan bölümler mi sarıyor?

Bu soruların yanıtları benim için önemli. Elimdeki parçaların çoğu düz. Her ne kadar gövdeleri yumuşak olduğu için telle kolay şekil verile bilse de, bir kaç gövde kaynaştırmak istendiğinde bu teller zorluk çıkarabilir. Gövdeleri birbirine sardırırken istediğim sarılmayı sağlamak için her aşamasına müdahale edip etmemem gerektiğini bilmem gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler.

Ali H. ALI 12-03-2008 12:12

Izeeterisen iyi gunler, Turuncgilerden bonsai yapilabiliyor. uygun agaclar buldugunuz zaman mutlaka deneyiniz. Bir yerlerde limondan bonsai olmazmi demisim, hatirlamiyorum ama yazmis olabilirim, belki konusu gecen limon fidani icin o agaca, bonsai olmaz demis olabilirim.( bir yerlerde limondan bonsai olmaz demissem ozur dilerim) Her neyse limondan da bonsai yapilabilir. Bonsaiseverin guzel bir limon calismasi var.

Ali H. ALI 12-03-2008 12:31

Eaglion selamlar.

Mor salkim da diger sarilicilar gibi herhangi bir seye sarilarak tutunarak buyuyen bir bitki turu. Bunu da sanirim cenetik yapisi ile basariyor. Nasilki bir calinin cenetik yapisi onun bir agac gibi govde yapmasina elvermiyorsa . sarilicilar da kendine ozel sarilarak buyuyorlar. Kimi sarilicilar sarildiklari tutunduklari yere kokcukler salip tunuyor. Kimileri de dikenlerini kullanip yukseliyor kimileri de morsalkim gibi sarilarak.

Odunlasmis, kalinlasmis dallar kendi basina sarilamiyor. duz govdelerin sarilmasini istiyorsaniz govdeleri siz saracaksiniz. duz govde uzerinden cikan yeni surgunler ortam buldugu zaman sarilip yukselecektir.

Bonsaide her hangi bir bitki agac forumuna sokuldugu icin, sarilicilarda istenilen govde elde edildikten sonra yeni surgunler degerlendirilip agac formuna sokulur surekli budandigi icin de sarilma firsati bulmaz.

Morsakimlariniz bol cicekli olsun.

Eaglion 12-03-2008 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 214012)
Odunlasmis, kalinlasmis dallar kendi basina sarilamiyor. duz govdelerin sarilmasini istiyorsaniz govdeleri siz saracaksiniz. duz govde uzerinden cikan yeni surgunler ortam buldugu zaman sarilip yukselecektir.

Teşekkürler Ali Bey, öğrenmek istediğim buydu.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 214012)
Morsakimlariniz bol cicekli olsun.

Aldığımı fidanlığın bakıcısı 10 yaşından yaşlı olduğunu ve çiçek verdiğini söyledi. Göreceğiz. Okuduğum kadarıyla ana gövde çiçek veriyorsa, buradan alınan çeliklerde veriyormuş. Tüm balkon mosmor olabilir.

sasahin 19-03-2008 12:29

Ali H. ALI bey;
şu adresteki ligustrum'a bakma fırsatınız olur ve fikrinizi söyleyebilirseniz müteşekkir olurum...
http://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/7990.htm

ReD-BaRoN 27-03-2008 03:38

Sayın Ali H. ALI ; Geçen hafta aldığım Japon karaağacı türündeki bonsaimin yaprakları ve dalları kurumaya başladı.Aldığım günden beri herhangi bir müdahalede bulunmadım. Sadece bugün su dolu bir kovada 10 dk beklettim.Biraz hava kabarcığı çıktı ve toprak yumuşadı. Sulamadan önce toprak kuru ve çok sertti.Ağacın gövdesinden tutup havaya kaldırmıştım hatta kolaylıkla saksının şeklini almış bir şekilde saksıdan çıktı.Yakın bir yerde sera var,toptan çiçek satışı yapıyorlar.Oraya götürüp toprağını değiştirtmeyi düşünüyordum, ilk seferde işi bilenlere yaptırıp tecrübe sahibi olmak istemiştim ama maalesef kısa sürede böyle bir talihsizlik başıma geldi.Acaba bu sulamamın faydası olurmu yoksa ağacım kurumaya devam edecekmi?Götüreceğim sera bonsai konusunda bilgilimidir güvenebilirmiyim bilmiyorum ama elimden gelen en iyi şey şimdilik bu olur. Sizin tavsiyeleriniz varmı acaba . Acilen yapmam gereken bir müdahale gibi?

memet 27-03-2008 09:01

Seracıların bonsai konusunda bilgisi olacağını beklemeyin. Ağaç, siz alana kadar uygunsuz şartlarda beklediği için, sonra da yer değiştirdiği için, kurumalar olmuş olabilir.
Bir süre uygun biçimde sulayıp, gelişmeyi beklemeli. Daha sonra, karışımları forumda olduğu gibi toprağı değiştirirsiniz.

Ali H. ALI 27-03-2008 09:22

Red baron iyi gunler, seracilar icin Memet bildiklerini soylemis, ben uzaklarda oldugum icin bu konuda Memet benden bilgili ve deneyimlidir.

Agaciniz ic mekanda ise disariya cikariniz balkon da olabilir. Uzerindeki kurumus ve yari kurumus tum yapraklari budayiniz, Topragini surekli kontrol edip topragin kurumasina izin vermeyiniz. Saksi altinda altlik varsa su toplanmamasi icin altligi kaldir. Su an agacina hicbir gubre ve besin verme.

Bol sanslar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024