agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-04-2007, 12:57   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
kedi kumu - toprak ve telleme sorunları

Arkadaşlar dün, forumda denenip tavsiye edilen çarli marka kedi kumundan aldım ve akşam hemen toprağı değiştirmek üzere işe koyuldum. Eski toprağım 3 gün içinde çoktan elden çıkmış vaziyetteydi, sertti ve üzerinde tortular oluşmuştu. Üstü çok kuru olmasına rağmen ağacı çıkardığımda dibinin oldukça nemli olduğu dikkatimi çekti. Sanırım iki mesaj önce @Ali H. ALI arkadaşımızın dediğine gerçekten kulak vermek ağaçların yaşaması açısından oldukça önemli.

Toprağı değiştirdikten sonra farkettikki kedi kumunun gevşek olmasından dolayı ağaç ayakta durmuyordu. Yani evvelden sadece ağacın gövdesindeki yamukluğu düzeltmek için tel kullanmıştım fakat artık ağacı saksıda tutmak için de tel kullanmam lazımdı. Önce teli ağacın toprakla buluştuğu noktadan gövdesine ve ordan saksıya bağladık fakat güzel bir görüntü ortaya çıkmadı. Derken telleri bağlamak üzere saksının yan duvarlarını delebileceğimi düşündüm ve çok da güzel oldu. Tabi ben bunu kiremit güveç kabında -sırlı- ufak hobi matkabıyla yaptım, fakat evde yapacak arkadaşlara bir müjdem var. Bu gibi güveç kaplarını bir yıldız ve bir düz tornavidayla çok kolay delebiliyorsunuz. Önce yıldız tornavidayla değiliğin yerini biraz belli edin ve düz tornavidayla döndürme hareketi yaparak devam edin. Dakiklar içinde saksınızda çok güzel bir delik açabileceksiniz.

Konuyla ilgili gelişmeyi buradan fotoğraflarıyla birlikte görebilirsiniz. Üstelik yakında blogdaki mesajları forum sayfalarından da takip edebileceksiniz.

nothingrows Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2007, 14:18   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi pazarlar Nathingrows, agaci bonsai saksisina sabitlemek icin. "Telleme" forumundaki 36-37-38 numarali mesajlara bakabilirsin.

Kedi kumunun ozelligi suyu tutmasidir. genelde kilden yapilir ve toprak karisimi icerisinde cok miktarda varsa, camurlasacak olan toprak agaci olimsuz etkileycektir. Sizin kullandiginiz kedi kumunun nasil oldugunu bilmiyorum.

Resimlerden anladigim kadari ile cok miktarda, veya hep kedi kumu kullanmissiniz. Bonsai icin yapacaginiz toprak karisiminda, Dere kumu suyu suzmek icin. Organik maddeler iceren, bir toprak da beslenmesi icin onemlidir.

yapacaginiz toprak karisiminda kedi kumu kullanacaksaniz karisim icerisinde %10 kadar olmasi yeterli olacagini dusunuyorum.
Sizlere iyi bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2007, 20:02   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Tavsiyen için teşekkürler, bu benim aldığım kum beyaz yumuşak taşlardan oluşuyor. Resimlerde pek anlaşılmıyor ama %15 kadar çiçek toprağı koymuştum zaten. Dere kumu aklıma gelmedi ama dibindeki delikleri çok ve küçük açtım. Evde de pek öyle börtü böcek girecek bir pozisyon yok çünkü teras katındayım Aam sanırım içinde çokça kum boyutunda parçacık vardı, yani dere kumu eksiğini sanırım kapatıyor ??

Telleme konusunda tavsiye ettiğin mesajları okudum, gerçekten güzel kaynaklar. Bu saksının altından açılan delik ve iki tel ile sabitleme yöntemini youtube'da izlemiştim. Fakat acemilikten dolayı ağacı ilkin toprağından ayırırken tüm toprağını temizledik ve tellerin tutacağı bir kitle bırakmadık O nedenle aynı yöntemin yanlardan tutan versiyonunu -idareten- yaptım. İleride kökler biraz daha toparlandıktan sonra asıl yapılması gereken şeklini de yaparım.

Beni endişelendiren asıl konu ise cinsini bilmediğim ağacımın -bir çam türü- eski dikenlerinin uç kısımlarında az miktarda kahverengilik oluştu. Gerçi bunların yeni mi oluştuğunu, yoksa zaten olan birşey mi olduğunu bilmiyorum ama herhalde yanlış birşey yaptıysam 4 günde de ortaya çıkmazlardı.

nothingrows Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 18:56   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
@malina'nın tavsiyesi üzerine guveckabindabonsai adlı günlüğümde ziyaretçilerle paylaştığım "bonsai serüvenimizi", artık siz sevgili agaclar.net forumu okuyucuları ile de bu başlık altında paylaşacağım. şu an blogda dört başlık var ve bunları forumdaki bu başlığımın altına ayrı birer mesaj olarak kaydedeceğim. bloga girdikçe buraya da kopyalayacağım. umarım takip eden arkadaşlar için de bilgilendirici bir tecrübe hikayesi olur.

nothingrows Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 19:09   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Fotoğrafların hepsini aynı yazı alanına koyma olur mu? O zaman zor yükleniyor sayfa...
Yani bir konuyu cevap ver düğmesini kullanıp bölüm bölüm ekle...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 20:25   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Başlık yine değişmiş

Anlaşıldı, yarın hazır yazılardan itibaren eklemeye başlıyorum.

nothingrows Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2019, 12:52   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-06-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Kedi kumu tavsiyesi isteyenlere ürün olarak kristal ve topaklaşmayanları öneriyorum marka olarak ise ever clean, proline öneriyorum.

caners3434 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024