agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni68Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-09-2006, 09:33   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
Gübre - Besin - NPK Meselesi

Geçenlerde, yine yolumun düşmesi hasebiyle, Koçtaş'a gittim. Bitkilerime besin alayım dedim daha küçük olduklarından biraz daha hızlı gelişmeleri en büyük emelim . Neyse forumdanda okumuşum -N,P,K 4-5-6 olacak Ph 3.5 olacak- falan, birde kendimden bu konuda eminim daha bide acaba hangisi fazla olursa kökler gelişiyodu hangisi dallara iyi geliyodu onları hatırlamaya çalışıyorum. Görevliye besinlerin yerlerini sordum ve gösterdiği tarafa yöneldim -amma hikaye yazdım ha, biraz hızlanıyım - bir baktım baştan başa 5-6 raf besin, çiçek sayısı kadar besin var . Her bitkinin ayrı besini var. Aklımdan tek geçen " Ama bunu kimse bana söylememişti " oldu. Şimşir için ayrı selvi için ayrı besin vardı ve tabi diğerleri. Ne yapacağımı şaşırdım. Baştan başa söyleyemem ama emin olun hepsi farklı bitki için olan baya bir kutu vardı orda.
Şimdi ben ne yapayım ne alayım **** siz ne yapıyosunuz. **** gidip bir çiftlikten hayvan gübresimi alayım. Offf offff

Vegy ve Selma_321 beğendi.
murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 09:44   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
Evdeki artıklar besin olurmu?

Özür dileyerek yukardaki soruma cevap vermeden bir soru daha sorayım. Evdeki artıklarımız (meyve kabukları, çay artıkları v.s) çiçeklere besin olarak kullanılabilirmi . Şimdi diyeceksiniz ki "ya kardeşim rahatsızmısın, pomza yerine köpük, besin yerine meyve kabuğu falan" ama burdakilerin çoğunun ekonomik bağımsızlıklarını tam olarak eline almamış gençler olduğunu var sayarak veya öyle olmasada, Türkiye ekonomik koşullarını göz önünde bulundurarak bunları soruyorum. Nitekim evlerimizde para harcanarak yapan hobilere pek sıcak bakılmıyor olabilir "ne bonsaisi evde ağaç mı olurmuş , ya beceremez büyütürsen tavanımı delicen, menekşe neyine yetmiyor" diyen annelerimiz, "sen beni bikere bile dışarda yemeğe götürme ama şu kazık parçasına çeşite çeşit masraf yap" diyen eşlerimiz olabilir.
Birde bu konuya değinelim bence.

Vegy ve Selma_321 beğendi.
murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 12:04   #3
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Şimdi bir iki prensip söyleyelim siz bunları iyi ezberleyin ve yorumlarınızı ona göre yapın ve gübre satın alırken bu kriterleri uygulayın her bitki için işe yarar bir formüldür...


N-P-K
Dal-Döl-Bal
Azot-Fosfor-Potasyum
Yeşillik-Kök,gövde-Lezzet,dayanıklılık

hepsi aynı sıralama

Şimdi eğer bir bitkiniz varsa ve o bitki sürekli yeşilse ilk harf yüksek olan gübrelerden tercih edeceksiniz tercihe göre gövde yaptırmak için ikinci ve üçüncü rakamları ilk rakamı geçmemeleri kaydıyla yüksek olanlardan tercih edebilirsiniz.

Yine eğer çiçek açan ve gövde ve dal yapısı güzel olan bir bitkiniz var ise o zamanda ortadaki rakam yani fosfor oranı yüksek bitkileri tercih edeceksiniz.

Eğer bitkinizde hastalık ve kök sorunları var ise susuzluğa dayanıklılığı artırmak istiyorsanız ve meyve veriyorsa o zamanda son rakamı yüksek olanlardan tercih etmeniz sizin yararınızadır. O bitkilerin markette şu veya bu bitkiye özel olmasının nedeni bitkinin bahsettiğim gelişen veya ön plana çıkan özelliklerinden dolayı hazırlanmış halidir yani yeşilliği ön plana çıkan bitkiler için azotu yüksek gübreler şeklinde. Size burada o bitkilere göre hazırlanan gübrelerin genel mantığından bahsediyorum. Bunun dışında ortanca gibi bitkiler için gübre yanında çiçeğini mavileştirecek değişik gübrelerde vardır bu üç rakamlı gübreler dışında aldanmayınız.

Yine evinizde ki artıklarınız meyve kabukları veya çay gibi atıklar direkt olarak besin olarak kullanılmamalıdır. Bu tür atıklar genelde evin tenha bir köşesinde veya bahcede bir çukurda biriktirilip bir iki yıl iyice çürüdükten sonra humuslaşınca kullanılmalıdır. Ancak çay atığı sıcak olmamak kaydıyla bitkinin dibinde veya toprak yüzeyinde toprak yüzeyinin çabuk kurumasını engellemek için malç (toprak yüzeyinin nemli kalması için örtü) olarak kullanılabilir ama zamanla o da topraklaşacaktır. Bu tür atıkların direkt besin olarak kullanılamamasının nedeni besin değeri olarak bir anlam kazanması için çürümesinin ve humuslaşmasının gerektiğidir. Zira çürüyünceye kadar topraktaki bakteriler bu atıkları çürütmek için zamana ve azota ihtiyaç duyarlar, bu zaman zarfında da topraktaki azotu bitki değil bakteriler tüketir. Bu nedenle iyice humuslaşmadan yani çürümeden (Çürüyen atıklar çok güzel humus ve doğal olarakta besin maddesi ihtiva ederler) kullanılmaları doğru değildir. Yok eğer ben kullanacağım derseniz bir sorun olmaz sadece belki bir miktar toprak besinine çürümeleleri için ortak olurlar ve belki birazda görüntü kirliliği yaratırlar o kadar. Bu manada çürüyebilen her türlü atık bir çukurda biriktirildiğinde humus olma özelliğine sahiptir (Yaprak, meyve-sebze kabuğu, çay vs).

Anneler ve eşler konunda bir şey diyemiyorum çünki iki ucu b..lu değnek


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 18-08-2013 saat 10:24
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 12:22   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
Bilgiler için sağol.
Ama apartmanın bahçesine gömersem Hülya Teyze (alt kat komşumuz) kızılcık sopasıyla kovalar. Acaba içine biraz toprak koyduğum bir şişede tutarsamda aynı şey olurmu. Şu 5lt. su bidonları varya. (bu seferde annem kovalar ama)

Vegy ve Selma_321 beğendi.

Düzenleyen murare : 26-09-2006 saat 12:23 Neden: yazım yanlışı
murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 12:58   #5
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Sen takmışsın sopayı yiyeceksin, onun için kıvranıp durma, gidip paşa paşa sopanı ye

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 13:18   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Ben bu tür amatör arayışların sonucunun hep hüsran olacağını düşünürüm. ilk kendim yaptığım akvaryum dışarıdan aldığımdan daha pahallıya malolmuştu ilk kuş kafesim ilk akvaryum filtrem Vb. seninkinin ucunda birde kızılcık sopası var

Bu ev artıklarından elde ettiğimiz karışımın n-p-k değerlerinide tam olarak bilmemiz mümkün değil. Ortalama değerlere ulaşsakda kullanılan atıkların oranı, bekleme süreci, özellikle ortamın başlangıçdaki azot miktarı gibi değişkenler sonucu etkileyecektir. Hiç uğraşma derim.

Kolay gelsin...


Düzenleyen acerpalmatum : 26-09-2006 saat 13:25 Neden: imla hatası
acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 13:40   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Gözümle görünce daha anlaşılır oluyor, benim gibi olanlar için bir şema yapsam iyi olur diye düşündüm. Eklenecekleri ekleyip geliştirebiliriz.

Name:  npk.gif
Views: 10848
Size:  5.5 KB

Mesela evdeki farklı bitkiler için kulanılacak NPK oranları da (bitkinin farklı gelişim aşamaları düşünerek) bu şemaya eklenebilir.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 13:51   #8
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Malina tablo için teşkküler gayet güzel olmuş.

Sana gelince sevgili murare, eğer biriktirip çürütecek bir bahçen yoksa tavsiye etmem. Çürütmek üzere balkonda bırakacağın bidon sineklenecektir hiç kalkışma atıklarını çöpe gönder bence. Şöyle bir düşününce ben de dahil 1 metrekare toprağının bile olması ne acı değil mi?

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 14:12   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
En iyisi ben herşeyi hazır alıyım. Arkadaş üretken olmaya gelmiyo ki . Yediğim sopalara değilde kızılcık ağaçlarına acırım .
Neyse sağolun Ama bir gün mutlaka işe yarayacak bişey bulucam görürsünüz.

Akhilleus, Vegy ve dilekf beğendi.
murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2006, 10:53   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: izmir
Mesajlar: 6
benim merak ettiğim şey şu

bu Azot Fosfor ve potasyum karışımlarının oranlarını kendimiz belirleyebilirmiyiz yani kendi gübremizi kendimiz hazırlayabilirmiyiz.

ve bunun için neler gerekli?

varadero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 15:02   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 10
merhaba,
Gübreler konusunda bilgilerinizi paylaştığınız için tüm arkadaşlara teşekkürler. Sizlere danışmak istediğim birkaç şey var. Bu konuyu bulmadan önce bir sıvı besin almıştım. NPK değerlerinin her biri %18. Buradaki sayılar neye göre değişir. Yani aynı şekilde bazı gübreler 15-15-15, bazıları 20-20-20. Bir de aldığım sıvı besinin değerleri çiçek coşturanlara göre farklı olduğu için her bitkide kullanılabilir mi? Yüksek değerler bitkilere zarar verir mi? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

loransay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 17:04   #12
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi loransay Mesajı Göster
...Bu konuyu bulmadan önce bir sıvı besin almıştım. NPK değerlerinin her biri %18. Buradaki sayılar neye göre değişir. Yani aynı şekilde bazı gübreler 15-15-15, bazıları 20-20-20. Bir de aldığım sıvı besinin değerleri çiçek coşturanlara göre farklı olduğu için her bitkide kullanılabilir mi? Yüksek değerler bitkilere zarar verir mi? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
%18 gibi rakamlar toprağa vermez istediğiniz gübre yoğunluğuna göre değişir toprağında besin maddelerince zengin bitki besin maddesi isteyen bitkilerde bu rakamlar yüksek olur. Genelde çiçeklerde bu rakamların düşükleri tercih edilir ancak bunlarda olur, zaten gübreyi hazırlayanlar çiçeğe göre onu dozlarlar ve size sadece tarife uymak kalır. Çiçek coşturan gesinlerde fosfor oranının yüksek olduğunu görürsünüz değilse çiçek coşturma özelliği zayıftır, fosforun çiçek oluşumundaki rolünden dolayı böyledir yoksa piyasada sadece çiçek coşturan adıyla tüm formülasyonu aynı olan farklı renk ve ambalajda olan besinlerde satılıyor. Çiçek coşlturanda NPK/Azot-Fosfor-Potasyum/Dal-Döl-Bal oranına göre:

yeşil bitkilerde N-Azot-Dal
çiçek açan bitkilerde P-Fosfor-Bal

değerleri yüksek olan besinler arayınız. Bu tarz besinler tuz kokar kapağını açtığınızda rengine aldanmayınız koklayınız tuz kokusunu hissediniz rengi hoş olsun diye gıda boyasıyla renklendirilmiştir.

Aldığınız bitki besinlerini tavsiye edilen dozların üzerinde kullanmayınız aksi takdirde bitkiyi aşırı tuzdan dolayı yakarsınız. Gerek yapraktan gerekse topraktan aşırı vermişseniz bitkiyi kurtarmak için yaprakları ve toprağı bol su ile yıkayınız ve süzünüz Hemen yaparsanız bitkini etkilenmez. Besin maddesi ne olursa olsun tavsiye edilen dozlarda kullanmanız hiç bir şekilde zarar vermez, dozunda kullansanız birle bitkinize zarar verirse o zamanda besini aldığınız yere durumu bildiriniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 17:00   #13
Yeni Üye
 
ramazan çeken's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 27
npk

Arkadaşlar npk konusunda çelişkili bilgiler okuyorum. Aklımı karıştırıyor. Burada okuduğum bir makale yanılmıyorsa ingiliz bir uzmanın çevirisi olmalı. Orada npk 20-20-20 kullanın diyordu. Benim ağaçlar yamadori aslında, bonsaiye yakın ama bir miktar daha gövdenin kalınlaşması lazım. Dallarda uygun şekilde değiller. Ben bir poşette satılan npk 20-20-20 aldım. Toz ama. Şimdi yanlış bir şey mi aldım acaba? Sıvıdan bahsediliyor. Bir de 20-20-20 ağır gelebilir diyor. Bir de bu yapraklara uygulanıyor? Cevap verirseniz sevinirim.


Düzenleyen aybala : 30-04-2007 saat 22:16 Neden: İmla...
ramazan çeken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 20:40   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Thumbs down Merhaba

Bu eğlenceye yeni başlayanlardanım. Yanlış bilgi verebilirim. Bence;

Eğer fidanlarınız halen bahçede ise 20-20-20 çok fazla zorlamaz. Ama dikkat edin şu an gübrelemeye ters tepki verebilriler. Onun yerine daha zayıf gübre kulanın bence mesela 10-10-10 veya 15-15-15. Ki bu gübreler hemen hemen her yerde satılır.

Unutmayın; bitkinizin daha hızlı gelişmesi için gübre verirken bitkinizi -tabiri caizse haşlayabilir ve ölmesine sebep olabilrisiniz.

En iyisi bitkilerinizi bir ziraatçiye gösterin ve ihtiyacı neyse ona destek olun.

EDİT: bir iki uyarı daha. Siz G.Antep'ten yazdığınıza göre bu zaman sıcaklık epey yükselmiştir bence gübreleme yerine sulamaya yoğunlaşın. İkincisi; gübrenin sıve veya toz olması çok değişiklik yapmaz ama sakın sakın olun yapraklardan vermeye çalışmayın öldürürsünüz. Gübre ler toprağa verilir. Sıvı besinlerin çok ender olanı yapraktan uygulanır. Bu dönemde yaprağa vermeye çalışırsanız sonbaharda elinizde hiç fidan kalmayabilir

vekilori Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2007, 12:36   #15
Yeni Üye
 
ramazan çeken's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 27
nihayet biraz bilgilendim.eline diline sağlık arkadaşım.antepde havalar bu sene serin gidiyor.ve benim ağaçların hepsi meyveli.bu nedenle NPK 10- 10 -10 kullanmayı düşünüyorum.tekrar sağol vekilori arkadaşım.

ramazan çeken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2007, 14:50   #16
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Sevgili Malina,
Selahattin hoca nın anlattığı bilgilere dayanarak yaptığın tabloda yanlışlık var


...N ..............P .................K
Yeşillik- kök,gövde- Lezzet ,dayanıklılık.


Ya da ben şaşırdım

Vegy beğendi.
habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2007, 09:58   #17
Yeni Üye
 
badboy27's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2007
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 20
Merhabalar.Ben de koçtaştan bonsaimi alırken uygun gübre sorduğumde iç mekan yeşil bitkiler için genel bir besin verdiler. Kaliteli bir marka olduğunu düşündüğüm için burda ismini vermekten çekinmiyorum "Vilmorin" ancak üzerinde N-P-K içerikleri bildiğimiz gibi yazmıyor yüzde olarak yazıyor. ve N için N (nitrit, nitrat, üre, ürik asit gibi bir kaç değer var). Şimdi benim merak ettiğim içeriği çok zengin olan bu iç mekan yeşil bitiklier besinini önerilen dozajda hazırlayıp bonsaime verip veremeyeceğim???Bonsaimi hem tanıtım kısmında hem de marketten alınan bonsailer kısmında görebilirsiniz.
Türünü ligustrum olarak tahmin ediyorum ama çok yeni olduğum için acemilikle karıştırmış da olabilirim.Burayada örnek bi fotoğraf koymanın uygun olacağını düşünüyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

badboy27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 21:12   #18
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
Npk gübrelerdeki değerler (20-20-20) paketteki yüzdesi midir? Yani , %20 azot %20 fosfor %20 potasyum mu var demek. Eğer öyle ise kalan %40 lık kısımda ne bulunuyor. 20-20-20 değerlere sahip gübreyi normal oranının 2 katı suyla karıştırsak 10-10-10 gübre mi olmuş olur?

Başarılı beğendi.
gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 21:55   #19
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Geri kalan kısım dediğiniz kısımda kalsiyum sülfür magnezyum gibi ikincil elementlerle bor,klor,mangan, demir, çinko, bakır, molibden ve şu an aklıma gelmeyen diğer mikro elementler bulunmaktadır. Yanılmıyorsam bunların haricinde tüm bunları su ile çözünebilir ve bitki tarafından alınabilir formda olmaları için kimyasallar var. Azot fosfor ve potasyumun saf halde değil de oksijenli bileşikler halinde bulunduğunu ve verilen yüzdelerin de genelde ağırlıkça yüzdeler olduğunu unutmamak lazım. Bu 20-20-20 bir besinin geri kalan %40lık kısmını açıklayabilir diye düşünüyorum.

İki misli su ile karıştırarak 10-10-10 hale getirebilirsiniz.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 22:29   #20
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
bilgilendirme için teşekkürler.ancak aklıma başka bir soru daha geldi. Her bitkinin kullandığı elementlerin oranları farklıdır diye düşünüyorum. örneğin "x" bitkisi 1 birim azot kullanıyor "y" bitkisinin 2 birime ihtiyacı vardır. bor , demir , çinko v.b. maddelerin tüketilen miktarlar değişken ve biz aynı gübreyi belirli aralıklarla bitkiye verdiğimizi düşünürsek , bir müdet sonra az kullanılan elementlerin birikmesi sonucu verim düşüklüğü yaşamazmıyız. bu dengeyi nasıl kuracağız. toprağın dengesini sürekli olarak nasıl kararında tutabiliriz?

gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 22:59   #21
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Bonsai için konuştuğumuzu varsayıyorum, toprak karışımı çok iyi drenajlı olmalı. Her sulamada ve gübrelemede toprak yıkandığı için azot birikmesi gibi bir problem olmuyor. Birçok bonsai ustası ihtiyacın/önerilenin iki hatta üç misli gübreleme yapıyor ve hemen ardından toprağı yıkıyor. Ayrıca toprak zaten 2-3 yıldan fazla aynı kalmıyor. Bazı bitkilerde yılda iki kez toprak değişimi yapılabiliyor. Bu bahsettiğiniz şekilde oluşabilecek problemlerin en temel çözümü. Bunun haricinde hümik asit gibi toprak düzenleyiciler bu şekilde bir problemin oluşmasını engelleyebilir.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 23:00   #22
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
cevap beklerken biraz düşündüm de

galiba bu iş başlı başına bilimsel analize dayanıyor.her bitkinin madde kullanım miktarları tespit edilmesinden sonra ona uygun gübre veriliyor.Süs bitkisi üretenlerinde branşlaşmasıda bu yüzden sanki.

peki benim gibi amatör merkalılar bu işin üstesinden nasıl gelebilir. 30'a yakın farklı süs bitkim var ve hepsinin reçetesi farklı

ısı , ışık ,ph, nem çözülebilir ama işin içine toprak girince çok karışık hal alıyor. Birde hastalık tarafı var.

bi anda bilinçli amatör olma şevkim kırıldı.

gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2011, 00:16   #23
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın gossip

Bonsai besin başlı başına bir iş ama okadar da karışık değil.
Aslında 12 aylık periyonda bitkilerin ihtiyaçları içinde bulundukları dönemsel aylar değişiyor ve türsel olarakda ufak değişiklikler oluyor.


Türsel değişiklik çiçekli ya da çiçekden sonra meyveli ya da etkisiz çiçekli tohum.

Yaprak; yaprak döken türlerde bahar başında gelişim başlar.
Yani düşük oranda azot demektir.
Yaprakdan sonra çiçek başlar yani fosfor ve potasyum.
Çiçek den sonra meyve yani potasyum.

Yaprak gelişimi için azot
çiçek güzeliği ve bol çiçeklenme için fosfor
Meyve sağlı ve ağaçın kış için hazırlanması ve dondan korunması için potasyum

Unutulmaması gereken NPK oranında ki fazlalık bitki tarafında ters algılanır.

Kısaca azot fazla ise gevreksi yapıda daha hassas yapraklar gibi..........
Forum içerisinde Ziraat yüksek mühendisi olan yönetici moderatör ve üyelerimiz var.
Daha detaylı ve daha doğru bilgi için kontak kurabilirsiniz.

Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 15:22   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 388
Sevgili arkadaşlar bu gün praktikerden 3 ü bir arada satılan tomurcuk marka sıvı besin aldım acaba bu markadan kullanan varmıdır . soracağım soru arkasında 1 lt sulama suyuna 1 kapak koulacağı yazıyor peki aynı şekilde fısıfıs uygulaması yapılabilirmi yazmıyor sizce fısfıs olarak kullansam yapraklara zararı olurmu?

Ali_askn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 18:12   #25
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Sıvı besini yapraktan da uygulamanız mümkün, oranları daha az tutmakta yarar olur.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 19:13   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 388
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Sıvı besini yapraktan da uygulamanız mümkün, oranları daha az tutmakta yarar olur.
anladım çok teşekkürler.

Ali_askn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2012, 16:43   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-02-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 19
Arkadaşlar dün ben bim den sıvı besin aldım eve gelince dikkatimi çekti içeriği farklı, npk degil bende her zaman ki bitki besinleri gibi zannedip sulandırıp kullandım ama direkt saksıya çak kaşıgı ile sulandırılmadan dökün yazıyor
içeriginde demir bakır falan içeriyor

asya04 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2012, 16:52   #28
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Markayı ve içeriğini bilmek yararlı olurdu.
Oranı aynı tutup sulama suyu ile vermek her zaman en uygunu, çay kaşığı ile bir noktaya akacaktır gübre, diğer kökler yaralanamayacaktır.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2013, 12:30   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-01-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 5
NPK , yeni çimlenmiş bitkilerde kullanmak yararlı olur mu ? Hangisini kullanmalıyım ? (Bitkim nar ve 1 haftalık.)

Dwalin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2013, 13:13   #30
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
N - P - K yi DAL- KÖK - BAL(çiçek,meyve) olarak aklımıza yerleştirelim.

Yeni çimlenmiş Narın aslında bu zamanda doğmaması gerekirdi ama madem doğmuş uyanma sürecine girene kadar herhangi bir besleme (gübre takviyesi) yapmayın.

Dwalin beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024