agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Uzak bahçelerin yakın işbirliği

Reklam

Beğeni Düzeni5Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-05-2011, 22:04   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-01-2010
Bozon / mersin

Değerli Arkadaşlar

Mersin'in Mezitli İlçesi Bozön Köyü'nde, üç yerde bahçem var; Çirişli Mevkiinde 10 dönüm, Bucak Mevkiinde 2,5 dönüm, Dere Mevkiinde 5 dönüm.

Genel olarak narenciye var ama karışık. Bakımlı ve düzenli yerler diyemem.

Bucak mevkiinde son ilaç veya gübreyi ne zaman verdim, hatırlayamıyorum. En az birkaç yıl olmalı.

Dere mevkiinde en son geçen haziran, uyuz ilacı vermiştim. Biraz da 18-18-18 gübre.

Çirişlide iki yıl önce uyuz ilacı vermiştim.

Geçen yıl UBYİ üyeleri ile tanışınca, kimyasal ilaç ve gübre kullanmamaya karar verdim. Arkadaşların niyetleri ve davranışları çok iyi. Ben de arkadaşların yolundan gitmeye çaba göstereceğim.

Selamlar.

bozon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2011, 00:14   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Sevgili Bozon Hoşgeldin!

Vuslatı bekleyen aşıklar gibi bekliyorduk

Bilmeyenler için Ensar'ın yeğeni Mehmet ve benim 10 gün önceki Adana ziyaretimizde, Bozon'la tanışma fırsatımız oldu. Görüşmemiz çok uzun sürmese de, bizim ihtiyacımız olan fidanları bulmak için bizimle aynı heyecanı hissederek telaşla koşuşturması, bizlere gösterdiği içten ve sıcak ev sahipliği unutulmazdı. Üstelik biz döndükten sonra bizim için koşuşturmacasına devam etti ve fuarda kaolinleri sergileyeceğimiz portakal ağaçlarını kendi bahçesinden sökerek yine kendi olanakları ile fuar alanına ulaştırdı. O taraflara yolunuz düşerse mutlaka Bozon'a uğramalısınız.

O koşuşturmaca içerisinde kendisinin bahçesini gezmeye fırsat bulamadık. Ama inanıyorum ki Bozondaki doğaya ve tarıma bakış açısı bahçesini Uzak Bahçeler içerisinde örnek bahçeler arasına sokmaya şimdiden aday. Kendisi bu yıl çok yıllık patlıcan (diğer adıyla patlıcan ağacı) üretmeyi deneyecek. Bunu Bozon'dan duyunca heyecanla Ayhan Kaptan'ı aramıştım oda "İşte Uzak Bahçeler bu" demişti.

Benimde bu sözün üstüne başka sözüm yok.

Hem Adana'da fuarda hem de Mersin sahilinde gün batımında beyaz ve kırmızı enzimlerimizi birlikte yudumlayacağımız yemekte görüşmek üzere diyorum.

Not: Yazıda sözü geçen portakal ağaçlarının sökülmesine gelince bu öyküyü Sevgili Lilium'dan zaten biliyoruz. Aynı iç parçalayıcı öyküyü Bozon'dan da dinledim. Ne yazık ki bu ülkede birileri çılgınlıklar peşinde koşarken, ülkede nerdeyse ağaç bile kalmayacak.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2011, 21:52   #3
Ağaç Dostu

Hoş bulduk Acemi-Usta.

Övgü dolu sözler için çok teşekkür ederim. Elimizden geleni yapmaya çalıştık. Umarım tüm UBYİ üyeleri de Mersin'e uğrarlar, tanışmış oluruz.

Çalışmalarımı resimlerle, aralıklarla aktaracağım.

Selamlar.

Eski 03-05-2011, 22:14   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozon Mesajı Göster
....

Geçen yıl UBYİ üyeleri ile tanışınca, kimyasal ilaç ve gübre kullanmamaya karar verdim. Arkadaşların niyetleri ve davranışları çok iyi. Ben de arkadaşların yolundan gitmeye çaba göstereceğim.

Selamlar.
Sevgili bozan hoş geldin.

Kimyasal gübre ve sentetik tarım ilaçları yerine doğal olanını kullanarak hep beraber bu işi başaracağız.

Hepimizin, birilerine bir şeyle ispatlamak için değil yaptığı _ zaten var olan ve unutulan, unutturulan_ doğal olanı yapmaktan mutlu olduğumuzdandır.

Bir milyon doğal yetiştirici varsa _ zaten_ bir milyon kimyasal satıcı yok ki...

Başarılar ve bereketli ürünler dilerim.

tonmaister beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2011, 22:33   #5
Ağaç Dostu

Hoş bulduk Halil Bey. Aynı dilekler hepimiz için olsun.

Eski 04-05-2011, 07:23   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
bozon arkadaşımıza en dileklerimle hoş geldin.

Alıntı:
Hoş bulduk Halil Bey. Aynı dilekler hepimiz için olsun.
Sevgili bozon;

Aramıza katılmakla gücümüze güç kattınız, sizi bu inancınızdan ötürü kutlar, ayrılan arkadaşlarımız için üzüntülerimi belirtirim, birlikten kuvvet doğar, sözü bu durumlar için geçerli olmaktadır.

Benim burada bulunuş sebebim bilindiği üzere kimyasallara karşı başarının, topraklarda organik maddelerin artışını sağlamak için her türlü organik atıkları çöp olmaktan kurtarıp topraklara kazandırmakla sağlanacağı inancımıda belirtmek isterim, sevgiler saygılar sunarım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 10:38   #7
Moderatör

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Sn Bozon

Hoş geldiniz, zaten aramızdaydınız. Mersin de tanıştığımızda sizdeki pozitif elektriği almıştım.
Yapmak isteklerinizi, planlarınızı bilen biri olarak size Uzak bahçeleri çok yakıştırmıştım.

Bahçelerinizin doğal üretim konusunda örnek bahçeler olmasını temenni ediyorum.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 21:07   #8
Ağaç Dostu

Sayın Epsody, teşekkür ederim. Dayanışma istek ve dileklerine yürekten katılıyorum.

Selamlar.

Eski 05-05-2011, 21:12   #9
Ağaç Dostu

Sayın Zeytinlibahçe, teşekkür ederim. Umarım zorluklara dayanabiliriz.

Selamlar.

Eski 06-05-2011, 21:32   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-02-2010
Sevgili bozon,bahçe günlüğünüz hayırlı olsun,doğal ve bereketli ürünler almanız dileğiyle sevgiyle kalın.

kayastop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 12:06   #11
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Sayın Kayastop.

Eski 07-05-2011, 21:22   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Sevgi,li Bozon,

Bildiğin gibi 4 gündür Adana da tarla günlerindeyız ve de fuar koşuşturması arasında internete hiç bulaşamadığım için sayfanı açtığını yeni farkettim.

Hayırlı olsun. Pasylaşımların bol, bereketin bol, tasa ve kederin yok olsun.

HOŞ GELDİN,

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2011, 23:26   #13
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Sayın Ensar, bu dilekler hepimiz için olsun.

Selamlar.

Eski 18-05-2011, 22:19   #14
Ağaç Dostu

Sevgili Bozon,

Sim Derma kullandığın patlıcanlarla kullanmadığın patlıcanların resimlerini ekler misin? Tesadüf eseri olsada iyi bir deney olnuş bence. Hikayeyi senden dinleyelim.

Eski 19-05-2011, 01:10   #15
Ağaç Dostu

Değerli arkadaşlar;

Bu yıl arkadaşıma uyup 3000 kök patlıcan ektim. Havaların bu yılki gidişi, sebzelerin geç kalmasına yol açtı. Tam ot havası. Otlarla başım dertte. Ama bıkmadan motorla kesiyorum. Onlar da bir taraftan çıkmaya devam ediyor.

Bu arada, ekimde Sim-Derma kullanmak istemiştim. Uygulamadaki aksaklık yüzünden ancak 1000 kadar patlıcana verebilmiştik kök boğazından. Köylü, ya gördüğüne, ya da korktuğuna inanır. Bizde de köylülük var. Görmeden inanamamıştım Sim-Derma için söylenenlere. Birkaç gün önce dikkat ettim. Sim-Derma uyguladığım bölüm ile hemen yanındaki bölüm farklıydı. Resim ne kadar yansıtır bilmiyorum. Ama genel görünüş, Sim-Derma'lı bölümün, belirgin bir şekilde daha iyi olduğuydu.

Eklenen Resimler

tonmaister beğendi.
Eski 19-05-2011, 22:10   #16
Ağaç Dostu

Değerli Arkadaşlar;

Patlıcan, suya ve azota çok ihtiyaç duyuyor. Azot ihtiyacını, organik yollarla en iyi şekilde nasıl karşılarım?

Selamlar.

Eski 20-05-2011, 00:55   #17
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 105
Sevgili bozan, bende sayfanızı ilk görenlerdenim hayırlı olsun, katılımınız sevindirici her geçen gün çığ gibi büyüyeceğiz.
Alıntı:
Not: Yazıda sözü geçen portakal ağaçlarının sökülmesine gelince bu öyküyü Sevgili Lilium'dan zaten biliyoruz. Aynı iç parçalayıcı öyküyü Bozon'dan da dinledim. Ne yazık ki bu ülkede birileri çılgınlıklar peşinde koşarken, ülkede nerdeyse ağaç bile kalmayacak.
Sevgili ecemi usta yeterki tüm ağaç sökenler bizim gibi olsa biz hiç değilse yerine yenilerini ekiyoruz ya kesip yakanlara ne demeli bilmiyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 04:41   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Bir paylaşım fikriden benden olsun.

Alıntı:
Değerli Arkadaşlar;

Patlıcan, suya ve azota çok ihtiyaç duyuyor. Azot ihtiyacını, organik yollarla en iyi şekilde nasıl karşılarım?

Selamlar.
Arkadaşım bozon;Malçın mucizelerini görmüş biri olarak size bu konunun içinden geliştirilmiş bir bilgin sunumunu yapacağım.

Arazinizde dal ve budama artıklarını öğüterek bu öğütülen yongaları çevrende bulunan ahırlardan temin edeceğin hayvan idrarını emdirerek, patlicanların için toprağına organik azotu salınımlı bir şekilde uygulayan malç la sağlarken, ayni zamanda ot oluşumunu engelliyerek, uygulanan bu malçın topraktaki su kaybınında önüne geçsin, ekonomi içinde patlıcanların su ihtiyacını karşılamış olursun.

Azot ihtiyacı olarak bir başka seçenekte, civarındaki kesimhanelerden hayvan kanı bulabilirsen sulandırarak malç yapacağın malzemeye emdirerek ayni işlemi gören organik azotu temin edersin.

Çevredeki organik atıklardan kaynak yaratan forum kişisi.

tonmaister beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 20:14   #19
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Sayın Lilium.

Tarımla ilgili günübirlik kararlar alan sorumlular utansın.

Selamlar.

tonmaister beğendi.
Eski 20-05-2011, 20:17   #20
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Sayın Epsody;

Söylediklerinizi bir seçenek olarak yapmaya çalışacağım.

Selamlar.

Eski 20-05-2011, 21:12   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:
Değerli Arkadaşlar;

Selamlar.
Sevgili Bozon,

Senin bölgende bol olan malzemelerden başlayalım. Balık azot açısından zengindir. Havalar ısındı, balıkçılardan alacağın balık kırıntılarından yapacağın enzim çok hızlı şekilde olacaktır.

Bakla unundan yapacağın enzim.

Güvercin gübresi, pamuk küspesi vb.

Mezbahadan alacağın kan.

Bunlarda yetmedi ise en büyük doğal üre kaynağı hayvan sidiği. Koşa koşa bir yetiştiriciye gidip sidiklere talip olabilirsin.

Buda yetmedi ise iki ayaklı memelilerden temin edeceksin. Hani şehir kültürü almış arkadaşlarımız buna hemen iğğğk diyeceklerdir. Oysa doğal tarımı savunan bizler dünyada organik madde yokluğunda en fazla nüfusa sahip memelinin atıklarını neden değrlendirmeyelim. Düşününki kimyasalcıları alt ettik. Herkes doğal ya da organik tarım yapıyor. Bu kadar üreticinin gereksinimi karşılayacak doğal kaynaklardan yoksunuz. Ağaç kesip malç yapmayacağımıza, göre, bunun tek yolu dünyayı istila eden iki ayaklı memelinin atıklarını değrlendirmekten geçer. Denizleri ve akarsuları kirleteceğimize, bu atıkları mikroplardan arındırdıktan sonra tarlalara vermenin (tıpkı eskiden olduğu gibi) yolunu bulmalıyız.

tonmaister beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 21-05-2011 saat 08:44
Eski 20-05-2011, 21:19   #22
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sevgili ecemi usta yeterki tüm ağaç sökenler bizim gibi olsa biz hiç değilse yerine yenilerini ekiyoruz ya kesip yakanlara ne demeli bilmiyorum.
Sevgili Lilium geçenlerde Ankara'dan İstanbul'a gelirken Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir kaç yere yerleştirdiği billboardlarda şu manada sloganlar vardı. "1.4 milyon hektar alanı ıslah ettik, 870 milyon ağaç diktik". İçimden ya sökülenler ve yakılanlar demiştim. Bunların istatistiklerini niye vermezler ki

Eski 22-05-2011, 13:50   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-02-2010
Sevgili Bozon,
Gerekten,, sizin de daha önce anlattığınız gibi,sağ taraftaki patlıcanlar soldakileri sollamış gidiyor.Sim Derma'nın farkı ortada.Bol ve bereketli ürünler almanız dileğiyle [ uygun bir zamanda bahçenizi gezmek istiyorum ] sevgiyle kalın.

kayastop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2011, 21:22   #24
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Sayın Kayastop. Size uygun düşecek herhangi bir zamanda ziyaretinizi bekliyorum.

Selamlar.

Eski 06-06-2011, 21:05   #25
Ağaç Dostu

Değerli Arkadaşlar;

Patlıcan denememde, sorunlar yaşıyorum. Elimdeki olanaklarla azot gereksinimini karşılamakta zorlanıyorum. Patlıcanlar yeterince dal yapmadı. Renkleri biraz sarıya yakın. Ben, bu haliyle de ürün almaya razıyım. Zaten ürün vermeye başladı. Ancak, büyüyen patlıcanlar yere değiyor, bükülüyor. Bu da "ıskarta" sayılıyor. Ya çok ucuza gidiyor, ya da hiç satılmıyor. Kalitede bir fark yok ama şekilden kaybediyor.

Gelecek suya kadar, yaptığım uygulamalar olumlu bir sonuç vermezse, üre vermeyi düşünüyorum. Yani, "dere" diye belirttiğim yerde, UBYİ'nin dışına çıkabilirim. "Bucak" ve "çirişli"de UBYİ'nin dışına çıkmayı gerektirecek bir durum yok.

Bu durumu, içtenlikle belirtmek istedim.

Selamlar.

Eski 09-06-2011, 06:46   #26
Ağaç Dostu

Sevgili Bozon,

Organik azot çevredeki kaynaklardan kolaylıkla bulunabilecek bir malzeme. Bu konunun 22 nolu mesajında da belirttiğim gibi, bir değil onlarca alternatif var. Üstelik yaz aylarındayız, bahçedeki otları değerlendirmenin en güzel yolu.

Genelde bu türden işlemler arkadaşlara ağı geliyor ve kimyasal gübreler uygulama kolaylığı olduğu için tercih ediliyor. Ancak defalarca belirttiğim gibi özellikle azotlu gübrelerde denitrifikasyon ve yıkanma yolu ile kayıp oldukça fazla. Paranızın nerdeyse %40'ını boşa vermiş oluyorsunuz.

Bir diğer yanlış anlayış ise geleneksel tarımda kimyasallar olmazsa olmazlardan bir olarak gözüküyor. Oysa aşağıdaki resim Bayindirmevki'nin bahçesinde 15 gün önce çekildi. Hiç kimse organik arpa yetiştirilebileceğine inanmıyordu. Arpa zaten geç ekilmişti ve Bayindirmevki'nin üzerinde köylüler tarafından müthiş bir baskı oluşturulmuştu. Herkes azotlu gübre uygulamazsa başakların dolmayacağından söz ediyordu. Hatta Nisan ayında Çanakkale ziyaretimizde Bayindirmevki o kadar bunalmıştı ki biz gece yarısı tarlaya arpa kontrol etmeye gittik. Amaç işlerin yolunda gittiğini yerinde görmekti. Hatta tedbiri elden bırakmayalım diye, Bayindirmevki'ye hemen 30 litrelik enzim gönderdik.

Ancak havaların yağmurlu gitmesi nedeniyle sulama tesisatı kurulup bu enzimlerde uygulanamadı. Yine de bugün arpaların durumu ortada. Arkadaşları ikna etmek için daha ne yapmak gerekir bilmiyorum. İşte resimler.

Name:  _DSC0122.jpg
Views: 264
Size:  68.3 KB

Name:  _DSC0119.jpg
Views: 261
Size:  65.5 KB

Eski 09-06-2011, 10:20   #27
Ağaç Dostu

Değerli Acemi Çaylak;

Şu anda üre verme fikrinden uzaklaştım. Patlıcanlar biraz toparlanmış gözüküyor.

Size hak vermemek elde değil. Yalnız bizim durumumuzu da anlamaya çalışın. Çevremin lafından, tavrından bıktım usandım. Herkes bana bir laf yetiştirme hakkı görür oldu kendinde. Nerdeyse vatan haini ilan edileceğim. Sizlerin verdiği desteğin çeyreğini verecek bir kişi bile yok. Bunaldım doğrusu.

Bıldırcın çiftliğinden, işlenmemiş bıldırcın gübresi aldım. Birkaç gün suda beklettim. İki kez verdim. Patlıcanlar biraz toparlandı. İki varile de bıldırcın gübresi koyup su ekledim. Ağzını kapattım. Ağzına balon taktım. Daha sonra da onları vereceğim.

Bu arada, patlıcanlar dökmeye başladı. Akrabalara, komşulara dağıttık biraz. Bir komşu, çok çok lezzetli olduğunu söyledi. Bu biraz moral oldu.

Selamlar.

Eski 10-06-2011, 02:46   #28
Ağaç Dostu

ozbey's Avatar

Giriş Tarihi: 25-07-2007
Galeri: 25
Sayın bozon, hoş geldiniz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Rahmetli babam bozon köyünden di ve ben o köyü çok severim.
Saygılar.

ozbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 18:42   #29
Ağaç Dostu

Sayın Ozbey, teşekkür ederim.

Özel mesaj olarak Babanızın kim olduğunu yazarsanız memnun olurum.

Selamlar.

Eski 20-06-2011, 01:04   #30
Ağaç Dostu

Birkaç gün önce kaolin uyguladım portakallara.

Homojenlik konusunda biraz sorun yaşadım. Sırt motoruyla atmıştım. Büyük pompa ile daha iyi sonuç alınacağını sanıyorum.

Eklenen Resimler

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2012