agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   nicholai hel / Begonvil (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/28761.htm)

tourkana 22-07-2013 11:04

Çok güzel görünüyor, daha da iyi olacak inşallah.

İç kısımda kalan büyük yaprakları sapların hemen üzerinden keserseniz ya da parmaklarınızla çekip koparırsanız , oralardan da yeni sürgün oluşumunu teşvik edersiniz.

nicholai hel 06-10-2013 23:04

2 Eklenti(ler)
Bazı şeyleri zamana bırakmak gerçekten hiç beklenmedik sonuçlar veriyor.
Bakın daha Mayıs ayında ne yazmışım;

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel (Mesaj 1161299)
Şu an en önemli problem, en alt dal üzerindeki boşluk. Üstlerdeki uçları alarak aşağıdan, o bölgeden de sürgün vermesini teşvik etmeye çalışıyorum. O dal üzerinde daha geriden iki sürgün verdi, yalnızca bir sürgüne daha ihtiyacım var.

Aslında bazen ağacı karşıma alıp bakarken, "acaba bu dalı kessem mi" dediğim oluyor. Karar veremediğim için şimdilik büyütüyorum. Ama daha hem bolca dallanmaya hem de kalınlaşmaya ihtiyacı var.

Yalnızca "bir" sürgüne ihtiyacım var demişim. Hatta o dalı kesmeyi aklımdan geçirmişim. :rolleyes:
Şimdi o dal üzerinden gelen sürgünlerin aldığı hale bakar mısınız...

Eklenti 446579

Tek yaptığım şey yukarılardan gelen sürgünleri düzenli şekilde budayarak enerji dengelemesi yapmak ve yeni gelen sürgünleri aşağı eğmekti bu geçen sürede.

Bu fotoğrafa bakınca belki bazılarınızın aklına gelmiştir, "bu kadar aşağı "akan" ağacı inşallah kengai'ye çevirmiştir" diye. :rolleyes:

Bu da işlem sonrası,

Eklenti 446580


Tepe kısımdaki dalları geriye doğru budadım ama çok derine inmek istemedim. Çünkü artık ağacın gelişimi mevsim dolayısıyla yavaşlamaya başladı. Asıl geri budamayı ağaç baharda gelişmeye başladığı zaman yapacağım ve yeni sürgünleri teşvik edecek hormonları salgılamasını sağlayacağım.
Şu an bu geri budama ancak kışın geriye doğru kurumayı önleyecek düzeyde. Bundan sonra vereceği yeni sürgünlerin pek bir önemi yok.

En alt dal üzerinden gelen çok sayıdaki sürgünden en gelişmiş ve çıktığı yer itibariyle en uygun olanını şelale stiline çevirmek üzere bıraktım ve telledim.
Başlangıçtaki kalınlığı 1 cm'i geçen bu yan dalı telleyerek radikal şekiller vermek zordu, bu nedenle altını destekledim.

Ve bundan sonra ağacı "shohin shakan" tarzından kengai tarzına çevirmeyi uygun gördüm. Diğer begonvillerimle oldukça farklı bir tarz yaratacak bu şekilde, kolleksiyon çeşitlenecek.

Şelalenin eğimi ve kıvrımları şu an elbette finaldeki alacağı şekilden oldukça farklı. İlk eğitimi oldu bu. Önümüzdeki süreçte bu akışı farklı şekillerde yönlendirebilirim.

Önerileriniz varsa almak isterim.

Herkese iyi çalışmalar.

badrobot 07-10-2013 21:39

1 Eklenti(ler)
Sn.nicholai hel.
Öncelikle ağacınızın değişimi ve aldığı şekli beğendiğimi belirtmek isterim. Böylesine süpriz fikir değişiklikleri çok hoş oluyor gerçekten.
Ağacınızında aşağıya doğru inen ve telle şekil vermiş olduğunuz dalla ilgili kendi görüşümü dile getirmek istiyorum.
İşaretlediğim yerden sonraki bölümde verdiğiniz hareketli şekil çok güzelde, kırmızı yuvarlak içine aldığım bölge çok düz. Buda aşağıya doğru sarkan dalın komposizyonunu bozuyor. Eğer saksı buna izin vermiyorsa saksının ağız kısmını kesebilirsiniz hatta toprak seviesine sıfırlayabilirsiniz. Böylece aşağıya sarkan dalı daha özgürce şekillendirebilirsiniz.
Aslında bunu size çok güzel bir örnekle göstermek istiyorum ama videoyu bulamadım. Siziniçin arşivimi yoğun tarayacağım ve başka bir mesajda bahsettiğim örnekleri gösterdiğim zaman daha iyi anlatacağım.

tourkana 08-10-2013 07:02

Sayın nicholai hel ,

Yaprakları sap kısımlarının biraz üzerinden keserek de oralardan yeni dalcıklar oluşmasını sağlayabilirsin, tabi bunu şimdi değil bahar aylarında yapıp denemeni tavsiye ederim.

nicholai hel 08-10-2013 08:49

Sn. badrobot, çok teşekkürler öneriniz için.
Aslına bakarsak benim de içime tam sinmeyen bir akış oldu, daha estetik gösterecek birkaç dokunuşa ihtiyacı var o bölgenin.
İlk çıkıştaki düzlük fotoğrafa bakınca beni de rahatsız etti. Aslında o bölge düz değil, izleyene doğru gelip tekrar geri giden bir hareketi var ve aslında hayli büyük bir bombe oluşturuyor. Ama işte ağaçtaki tüm kavisleri bakış yönüne göre belirlemek gerekiyor. Özellikle de fotoğraf gibi iki boyutlu bir görselle sunum yapılıyorsa neredeyse "C" şeklindeki bir bombe bile, eğer yanlış açıya doğru yapılmışsa bakış yönünden dümdüz bir hat gibi görünebiliyor.

Bu akşam ilk işim o bölgeye daha estetik, bakış yönüne göre bir kavis vermek olacak. Hatta şelale kısmını tekrar gözden geçireceğim.
İlginiz için teşekkürler.

nicholai hel 08-10-2013 09:06

Sayın tourkana, aslında o işlemi bu sene yaz mevsiminde de uygulamayı düşündüm ama sonra önümüzdeki bahara ertelemeyi daha uygun buldum. Çünkü bu sene ağaçtaki önceliğim ana dal yapılanmasını mümkün olduğunca uzatıp kalınlaşmasını sağlamaktı. Bu son müdahalemde geriye doğru budadım çünkü kışın ağacı muhafaza edeceğim alanda biraz sıkışık nizam bekleyecekler ve diğer ağaçlarım şu an bundan da geniş vaziyette.
Hem de uykuya geçmeden önce biraz süre tanımak istedim ki yaralarını onarıp yeni sürgün uçlarını verip ana dallarda geriye kuruma yapmasın.

Dediğiniz gibi şu an artık bu işlem için geç. Bundan sonra çıkacak sürgünler yaklaşan soğuklara dayanamayacaktır.

Ama ağaç baharda uyanıp tam randımanına ulaştığı zaman bir geri budama daha ve üstüne bir de yapraksızlaştırma yapıldığında tahmin ediyorum çok daha farklı bir görüntüsü olacaktır. Tepe üçgen tek başına bir hayli benzeyecektir minik bir ağaca.
Geriye şelalenin dallanmasını oluşturmak kalır.

Tabii sonrasında bir de çiçeğe kasılacak. :rolleyes:

Çok teşekkürler ilginiz ve öneriniz için.

nicholai hel 27-04-2014 21:48

4 Eklenti(ler)
Ekim ayından sonra hiç dokunulmayan begonvilin 28 Mart görseli.

Eklenti 486958


Bu ağacı bir buçuk sene önce alıp eski saksısından çıkarıp toprağına hiç dokunmadan daha geniş bir saksıya almıştım. Eski toprağı çok çok kötü, balçık gibi bir topraktı.

Ve merkezde kalıp ana köklerin etrafında yer aldığı için er ya da geç bu topraktan kurtulmak gerekecekti. Aksi takdirde bu ağaç o toprak içinde ana köklerin dışında kılcal köklerini geliştiremeyecek, bonsai saksısına geçemeyecekti.

O zaman bu zamandır diyerek işe koyuldum.

Eklenti 486959

Ağacı aldıktan sonra büyük saksıya alıp çevrede kalan boşluğu kaliteli toprakla doldurduğum için tüm kılcal kökler o dış çeperde oluşmuş, bu kötü toprak içindeki kökler hiç kılcak kök geliştiremeden sadece ana kök vazifelerini yapabilmişlerdi. Bir nevi çevreyolu gibi.:)

Daha da iyi bir karışımla yeni saksısına aldım.

Eklenti 486960


Ve bu sabahki görseli.

Eklenti 486961


Bir süre alışmasını bekledikten sonra üst yapıda geri budama ve yeniden telleme yapılıp, şelale kısmında bu sene serbest gelişim beklenecek.

anily 28-04-2014 16:10

Begonvil için özel bir toprak seçimi yaptınız mı?

nicholai hel 28-04-2014 17:51

Begonvil suyu ve güneşi çok seven bir tür. Bu ikisi bir arada olunca, Antalya'nın yaz sıcakları da eklenince çok iştahlı bir büyüme gerçekleşiyor. Öyle ki 25 litrelik saksılardaki begonvillerim bile suyu adeta içiyorlar, yazın üç günde bir 2,5 litre su zaman zaman yetmiyor.

Hal böyle olunca elimdeki türler içinde su tutucu malzeme ve organik materyalleri en fazla oranda kullandığım tür de begonviller oluyor. Karışımda pomza, lav taşı, çakıl, perlit, kaliteli torf ve organik kompost kullanıyorum. Oranlar için net bir şablon vermem zor çünkü toprak istediğim, aklımdaki halini alana kadar biraz ondan biraz diğerinden ekliyorum hazırladığım karışıma. Fakat kabaca 50% organik, 50% inorganik karışım yaptığımı söyleyebilirim. Tabii bu inorganik malzemelerin de su tutucu özelliklerinin yüksek olduğunu unutmamak gerek.

Antalya kadar sıcak ve begonvillerin çok iştahla büyümediği iklimlerde bu oranlar daha geçirgen bir karışıma doğru uyarlanmalıdır elbette.

nicholai hel 21-07-2014 12:07

3 Eklenti(ler)
Tamamen topraksızlaştırmayla bu ağacın nebarisini daha iyi analiz etme şansım oldu. Şimdiye kadar seçtiğim ön yüzün tam ters tarafında bu şekilde yüzey kökleri varmış meğer.

Eklenti 510184


Saksı değişiminde bu durumu farkettikten sonra ağacı iki yönlü değerlendirmeye, eğitmeye başladım. Taç kısmını iki yönden de hoş görünecek şekilde tasarladım. Yine önceki ön yüze doğru hafif kavis verdiğim şelale bölümünü de tam merkez izdüşüme alıp iki yönden de bakıldığında izleyiciden eşit uzaklıkta kalacak şekilde yeniden konumlandırdım.

Şimdiye kadar hiç görmediğimiz, ağacın arkadan bakış açısı. Nam-ı diğer "alternatif ön" :)

Eklenti 510185

Saksı seviyesi nedeniyle yüzey köklerini göremiyoruz, ama zaten şimdilik yaz sıcakları nedeniyle onları korumaya almış durumdayım.
Bir sonraki, artık muhtemelen kalıcı olacağı saksıya geçtiğinde yüzey kökleri de açığa çıkıp bu açıdan görünür olacaklar.
Yüzey kökleri ve burgu yaparak yükselen gövde başlangıcı bu cephenin albenili özellikleri.



Şimdiye kadar hep izlediğimiz ön yüzün güncel hali ise böyle.

Eklenti 510186


Bu tarafta yine gövdenin hoş kavisler yaparak yükselmesine bir de taç boyunca uzanan ölü dal ekleniyor. Bu yüzdeki çekiciliği korumak için o dalı mümkün olduğunca kapatmamaya gayret ediyorum.
Fotoğrafın parlaklığından ve geçen ay uyguladığım lime sulphur'den dolayı duvarın beyazıyla karışsa da, gerçekte daha dikkat çekici duruyor.


Aslında kengai kısmından vazgeçip eğik tarza dönsem, ya da yarı şelale gibi değerlendirsem çok az işi kalmış bir çalışma olur. Ama yetişeceğimiz bir yer yok, hem kararları zamana bırakıp en doğruya ulaşmak, hem de hiç yoktan kurbanlık dal misali en alt dalı kalınlaştırdığı için şu an ağacın tarzından memnunum. İleride tekrar bakarız...

badrobot 21-07-2014 13:24

2 Eklenti(ler)
Sn.nicholai hel.
Yine size kendi fikrimi iletmek istedim.
Benim ağacım olsa kengai bölümündeki en alt dalı aşağıda çizdiğim gibi bir şekle sokmaya çalışırdım. Böylece ağaç daha derli toplu görünürdü.
Eğer bir ve ya birkaç dal diğer dallardan ne kadar çok uzaklaşırsa ağaç okadar dağınık görünüyor. Sizin ağacınızdada komposizyonu en alt dal bozuyor.

nicholai hel 21-07-2014 16:33

Teşekkürler Sn. badrobot,
Bu ağaçta şelaleyi oluşturan dal, sizin de farkettiğiniz gibi, geçen sene ana öbekten çıkıp kendiliğinden aşağı sarkan dallar içinden seçtiğim bir tanesi, yani tek bir dal. Bir bonsai adayında tek bir dalı bu kadar uzun bırakınca koniklik zayıf oluyor malesef, ancak üzerindeki ikincil dalların gelişimiyle az bir koniklik sağlanabiliyor, çok fazla fark olmuyor. İkincil dallar uzun yıllar boyu çok gelişim gösterecekler ki her öbek arasında ana dalda kayda değer bir koniklik farkı oluşsun.

Bu ağacın şelale bölümündeki bu seneki asıl amacım şelalenin ilk öbeğini geliştirmek, en altın bir üstündeki kat yani. En alt dalı bu sene serbest gelişime bırakmayı, önümüzdeki baharda üzerindeki dal topluluğuyla birlikte onu besleyen ana dalı komple almayı düşünüyorum, o zamana kadar dalın daha gerisinde iyi bir kalınlık yakalayacağımı umarak. Böylece ana öbekle alttaki birinci kat arasındaki bağlantıda kabul edilebilir bir kalınlık olacaktır.

Onun bir altındaki katı muhtemelen önümüzdeki sene gelecek uygun bir dalla devam ettireceğim. Sonra o dalın da kalınlaşması ve uygun yerden vereceği sürgünlerle bir alt öbeğin yapılanmasına başlayacağım.

Yani mevcut en alt dal sizin de önerdiğiniz şekilde, orada olmayacak. Şimdilik hem ana dalın kalınlaşması için kurbanlık dal vazifesi yapıyor, hem de tek bir dal üzerindeki tüm folyaf ve tellerin ağırlığıyla kendini taşıyamayan bu dala saksıdan destek alarak sabit durabilme gücünü veriyor.:) Baharda alt kısım kesildiğinde dal hem güçlenmiş, hem de hafiflemiş olacak. Sonrasında bir alt katı düşünebilirim.

nicholai hel 21-07-2014 16:50

1 Eklenti(ler)
Bakarsınız böyle birşey olur.:)

Eklenti 510264

Sakaki 22-07-2014 10:47

2 Eklenti(ler)
Çalışmanız çok güzel ilerliyor sn nicholai hel, ayrıca fotoğrafların kalitesi için de elinize sağlık!

Aslında düzeltilmesi önerilen dal bence doğru yolda ilerliyor ve bu vesile ile (özellikle şelale formlarında üçgenle ilgili) bir düzeltme yapmak istiyorum:

Şelalede ağacın topraktan çıktığı noktadan yere dikey bir izdüşüm çizgisi çizdiğimizde, bu çizgi aşağı uzanan dalın ucu ile çakışmalı:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-cascade3.jpg

Ayrıca üçgen formumuzu yukarı yönde dik değil tersine aşağı yönde düşünmemiz gerekiyor. Aşağıda üçgeni turuncu ile belirttim ve ayrıca izdüşümü kırmızı ve dalın gitmesi gereken yönü de mavi ile belirttim. Bunları dikkate aldığımızda bence o dal güzel ileliyor :)
Elinize sağlık sn nicholai hel...


Eklenti 510344


Eklenti 510345

badrobot 22-07-2014 11:31

Seninki olmaz, benimki olur diyemem. Aslında her iki formdada han-kengailer var; yani en alt dalın tekrar saksıya doğru döndüğü ve ya karşı aşağıya doğru indiği...
Bu elbette tercih meselesi.

https://www.google.com.tr/search?q=h...iw=960&bih=482

nicholai hel 22-07-2014 12:11

Aslında 8 farklı kengai formu var.:)

Benim bu ağaçta son üç aydır planladığım tarz biraz "gaito kengai" gibiydi. Bunun sebebi ağacın nebarisinin iki zıt yönden de kullanılabilecek farklı görseller vermesi (bu her ağaçta mümkün olmuyor) ve iki yönden de bakıldığında kurallara uygun görünecek tek kengai stilinin gaito olması. Tabii diğer kengai stillerinde başka adaylarım olduğunu da düşünerek bunu seçmiştim.

Fakat şimdi farklı bir gözle bakınca, Sn. Sakaki'nin önerdiği şekilde "formal kengai" tarzında olmak için oldukça yakın bir aday olduğunu farkettim. Eğer iki yönden birinde kesin kararımı verip ağacı tek taraflı değerlendirecek olursam mutlaka aklımda olacak.

"Formal kengai", yani kurallı şelale stilinde bir de ağacın zirvesinin nebari ile aynı izdüşümde olması gerekir ki bu da sorun değil. Ağaç zaten o yöne sürekli sürgün atıyor ve sürekli aldığım o dallardan birini bırakıp uygun yerde bir zirve yapılandırmam zor değil.

Bakalım, üzerinde biraz düşünmek gerek.:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024