agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD) (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781.htm)

gilan 02-05-2016 22:26

Hepinize çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim. ;)

İkinci kere bahçe sahibi olmak çok farklı oluyor. İlk bahçemde hep her şey bir an önce olsun isterdim. Şu an ise her şey sağlam ve düzgün olsun, varsın geç olsun diye düşünüyorum. Düşününce 3 yıl, 5 yıl kulağa çok uzun geliyor ama göz açıp kapayana kadar geçiyor.

Biz de bahçedeki bu ilk yılımız için hedefimizi sebze bahçesi olarak belirledik. Hem maddi olarak bütçemizi, hem de zamanımızı ona ayırdık. (Bir ara oturup maaliyet analizi yapmam lazım, her şeyin fişini sakladım.) Diğer projeler ve sahip olmak istediğim bir çok bitki sonraki yıllara kalacak ama olsun. :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1457979)
Sizin paylaşımlarınızı okurken tüh yine mi bitti acaba bir dahaki paylaşım ne zaman olur tadında okuyorum.

Çok sağ olun, çok mutlu oldum. ;)

gilan 02-05-2016 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1458481)
Sayın gilan, 'yabani ot örtüsü' nasıl bir şey acaba? Herhangi bir plastik siyah malzeme aynı işi görür mü? Şu kocaman siyah plastik poşetler gibi mesela?

Bu örtü burada ”landscape fabric” adıyla satılıyor. Plastik naylondan farkı su geçiriyor oluşu. Çok ince gözenekleri var. Ama ışık geçirmediği için yabani otları engelliyor. Naylon kullanılırsa göllenme yapar sanırım.

Mücevher Çalısı 02-05-2016 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1458518)
Bu örtü burada ”landscape fabric” adıyla satılıyor. Plastik naylondan farkı su geçiriyor oluşu. Çok ince gözenekleri var. Ama ışık geçirmediği için yabani otları engelliyor. Naylon kullanılırsa göllenme yapar sanırım.

Onunda kolayı var, piti piti deleriz naylonu olur biter:p

Olma mı yoksa:(

nuaymu 02-05-2016 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1458518)
Bu örtü burada ”landscape fabric” adıyla satılıyor. Plastik naylondan farkı su geçiriyor oluşu. Çok ince gözenekleri var. Ama ışık geçirmediği için yabani otları engelliyor. Naylon kullanılırsa göllenme yapar sanırım.

Buralarda bir sorayım bakalım, bulamazsam naylona delikler açıp deneme yaparım.
Sizin gibi arkadaşların paylaşımları bilgilendirme yanında moral de veriyor bize. Bozkırda tek bir ağaç bile bitmemiş bir alanda yeşil gölgelikler nasıl yapılabilir derdindeyken... sarmaşıklarla olabileceğini düşündüren bu site oldu mesela.
Sebze tarhlarınızın fotoğraflı izahına da değinmeden geçemeyeceğim. Çok güzel olmuşlar:)
Biz de birkaç yıl önce acemice ve artık tahtalardan yapmaya çalışmıştık, şimdi atıl durumdalar, üstlerine yine artık tahtalar yığılmış durumda. İki çilek tarhı hariç. Zaten yerlerini de değiştirmek vs. lazım. H alanı toparlanınca ancak yapılabilecek. Bu yıla yetişemez sanırım ama dediğiniz gibi... birkaç yıl ne ki? Acele etmeyeceğiz biz de:) Yavaş yavaş, hemen niye olmuyor diye üzülmeden, sabırla:)

gilan 02-05-2016 23:14

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1458151)
Sevgili gilan ben bile okudum, maşallah çok emekler verilmiş ve ortaya harika sebze bahçeleri çıkmış. Soracaktım eşinle sen mi yaptın bu kadar işi diye. Fakat amca sağolsun, emeklerine sağlık çok yardımcı olmuş.

Eşim bu işlere benim kadar meraklı değil maalesef. :o Ama sağ olsun öyle olmasına rağmen elinden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyor. Çok meraklı olmadığı halde yardım etmesini takdir ediyorum aslında. :) Gerçi bahçeyi güzel görmeyi, sebze yetiştirmeyi ve de kokulu bitkileri seviyor. Yani ümit var, belki birkaç yıl içinde onun da merakı artar. :rolleyes:

En önemlisi ben bahçedeyken ufaklıkla ilgileniyor. Öyle olmasa ben bu kadar bahçe işi yapamam. Çünkü birinin gözünün her daim bebeğin üstünde olması şart. Mesela biraz emeklesin diye çimlere bırakıyoruz, ama iki dakika sonra otlamaya başlıyor. :D

Alıntı:

Mor eldivenlerini görünce de gülümseyiverdim... Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah...
Ha, ha çok dikkatlisin sevgili YeniGine. :) Ama aslında o fotoğraftaki yengem. Ama istersen sana mor bahçe çizmelerimi gösterebilirim. :p


Eklenti 609527

abk 02-05-2016 23:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1458527)
Onunda kolayı var, piti piti deleriz naylonu olur biter:p

Olma mı yoksa:(

Nedense elimizde dikiş iğnesi tek tek naylonu deldigimizi hayal ettim. ;) Bitki delileri arasinda yer bulur bu piti piti naylon delme konusu. ;)

gilan 02-05-2016 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1458527)
Onunda kolayı var, piti piti deleriz naylonu olur biter:p
Olma mı yoksa:(

Hmm, bilemedim. Göllenmemesi için çok sık delik açmak lazım olur. Eğer kullanılacak alan biraz bile büyükse zor olabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1458530)
Buralarda bir sorayım bakalım, bulamazsam naylona delikler açıp deneme yaparım.

Çevrede bulmanız zor olur ama internette satışı varmış. ”Malçlama örtüsü”, ”malç naylonu”, ”yabani ot örtüsü” gibi değişik şekillerde arattım, satanlar çıktı. :) Fiyatlarını hiç bilmiyorum yalnız.

Sudenur 03-05-2016 00:32

Merhaba gilancığım, günlerdir bahçe sayfanda uzun uzun kalabilmek, her satırını okuyup, bilgi edinmek, önerilerinden faydalanmak ve doyumsuz anlatımının tadına varabilmek için fırsat arayıp durdum. :))

Önce kocaman bir maşallah. Sağlıkla büyütün inşallah meleğinizi, eşinle, çocuğunla, tüm sevdiklerinle, güzel evinizin, harika bahçenizin, tüm bitkilerinizin tadına doya doya varmanız en içten temennimiz kızımın ve benim. Bahçe sayfanı gezdiğimi görünce çok çok selam yazmamı tembihledi, öpüyormuş kuzucuğu. ;)

Bende kırmızı aksesuarları beğendim. :p Turkuaz saksılarını, eski ev sahibinin bahçede bıraktığı diğer turkuaz saksıyı ve süs havuzunu, çakıl taşlı girintili çıkıntılı zeminini, kayrak taşlı gizli bahçe köşeni, mor salkımlı çardağını, amcanızın el emeği ahsap masayı, mor çizmelerini eldivenlerini, çiçek yüklü el arabanı ve rengarenk heucralarını çok ama çok beğendim, bak bak doyamadım acerlerin, saksı arajmanların, sebze yataklarınla heyecanlandım, hayallerine kavuşuyor olmana mutlu oldum.

Sevgiyle kucaklıyor, kolaylıklar diliyorum. iyi ki varsın sevgili gilan, bahçende olmak büyük keyifti.. ;)

saleri 03-05-2016 09:59

[QUOTE=nuaymu;1458481]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1457962)
Yatakların hemen diplerinden yabani ot çıkmaması için içlerini doldurmadan altlarına birkaç santim girecek şekilde yabani ot örtüsü serdik. Zamanla orta alana da serebiliriz ama yatakları bir kere doldurunca oynatmak mümkün olmaz.


Sayın gilan, 'yabani ot örtüsü' nasıl bir şey acaba? Herhangi bir plastik siyah malzeme aynı işi görür mü? Şu kocaman siyah plastik poşetler gibi mesela?


sn nuaymu

Aradığınız şey Taban örtüsü JÜT ismiyle satılıyor.

Muda 03-05-2016 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1457959)
PVC boruları eklemek için bir solvent kullandık. Her iki parçaya da önce astarı sonra yapıştırıcıyı sürüyorsunuz, 3 saniye içinde hemen birleştiriyorsunuz. İstediğiniz açıdan 45 derece kadar aralıklı bir araya getirip hemen asıl olması gereken haline döndürüyorsunuz ve sabitleniyor. Yapıştırıcı boruları eritip birbirlerine kaynamasını sağlıyor.


Eklenti 609004

Eklenti 609005

Eklenti 609006

Eklenti 609007

Eklenti 609008

Sn. Gilan;

Hızlı bir şekilde istediğiniz bahçeye doğru emin adımlarla ilerliyorsunuz. Yazdıklarınızdan, yaptıklarınızdan ve yayınladığınız fotoğraflardan oldukça fazla kişi yararlanıyor. Umarım hepimiz istediğiniz gibi bir bahçelere sahip oluruz.

Eşinizin belki sizin kadar sevmese de yardımcı olması çok önemli. Genellikle birinin sevdiğini diğerinin sevmemesi eşler arasında sıkıntı çıkarıyor.

Pvc boruların solventle yapıştırılabildiğini öğrenince internette araştırma yaptım. Hiç kullanıldığını görmesem de burada da varmış. Benim bahçemde de oldukça fazla boru döşenmesi gerekecek. Sizdeki gibi arazi düz olmayınca çok fazla uğraştıracak bizi.

Arazi eğimli olduğu için burada bir arkadaş su terazisi ile sebze yetiştirdiği yeri düz hale getiriyordu. Su tam düz hale gelmeyince bir tarafa toplanıp diğer tarafın suyu alamamasına neden oluyor. Aklın yolu bir. İki farklı yerde aynı şekilde işlem yapılıyor.

Ailenizle birlikte mutlu bir ömür dilerim.

zelish 03-05-2016 13:19

Sevgili gilan,

Oncelikle yeni evinde ve bahçende güle güle oturun. Minik prensesin ve eşinle uzun ve güzel günler geçirirsiniz inşallah. Sürükleyici bir roman gibi soluksuk okudum yazılarını. Çok emek vermişsin ve halen daha veriyorsun. (Duracağını da pek yok, şaka tabi :) durma, durma ki sayende daha çok şeyler öğrenelim:D) Meyve salatası fidanları görmüştüm burda bazı seralarda. Ne kadar verimli olur diye pek ilgilenmemiştim. İsabet oldu, bana da öyle arajman aşılı meyveler lazım. Malum 2 kız 1 baba (kendimi saymıyorum) herkes farklı farklı meyveler severken kucuk bahçeye hangi meyve fidanını ekeceğimi bilemedim. Şimdilik bu bölgenin olmazsa olmazlarından portakalx2, limonx2 ve mandalinax2 fidanım var. Muhtelif köşelerde mevsimlik çiçekler ve birkaç saksı çieği işte. Senin kadar yaratıcı değilim :( ama örnek alabileceğim sayılı kişilerden birisin.

Seni sabırsızlıkla izlemeye devam edeceğim, herşey gönlünce gelişir inşallah. Rabbim emeklerini boşa çıkarmasın.

Adalet Yağcı 04-05-2016 12:02

Sevgili gilan, senin hızına yetişemiyorum, gezdiğim son sayfadan sonra iki sayfa daha dolmuş, ne büyük keyif.. :)

Arkadaşların da yazdığı gibi bahçeni takip etmek tutku haline geldi, hani twitter sayfası falan olsaydı en az bir milyon takipçin olurdu :cool:
Okul gibi eğlendirerek, keyiflendirerek, uygulayarak öğretiyorsun, seninle birlikte bizler de büyük keyifle bekliyoruz devamını.

Yalnız o Acerleri, Clematisleri, Heucheraları paylaşmayacaktın, nasıl bir iç çekişle bakakaldım anlatamam :p
Şaka bir yana, sen bol bol sera gez ve bizler de senin gözünden dilinden görelim dinleyelim o güzellikleri.

Sebze bahçesi uygulaman müthiş, bu kadar plânlı programlı çalışmanın elbette büyük karşılığı olacaktır.
Bir şey dikkatimi çekti, sebze kısmında soldaki, akasya olduğunu zannettiğim ağacın gölgesi sebzelerin üzerine düşer mi acaba?

memur68 06-05-2016 05:54

Gilan hanım bi nefeste son sayfaya geldim tebrikler herşey gönlünüzce olsun

ilksenozturk 06-05-2016 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1458536)
Mesela biraz emeklesin diye çimlere bırakıyoruz, ama iki dakika sonra otlamaya başlıyor. :D


Eklenti 609527

bu yoruma çok güldüm , aynı benim kızım.
bütün fotolarında;
önce çimlerin üzerinde oturuyor, bize bakıyor ve gülümsüyor
sonra gözü çimlere takılıyor, kaşlar meraklı bi ifade ile çatılıyor
sonra yavaşça eğilmeye başlıyor
bu arada makine netliğini bozmaya başlıyoruz (aman yemeden yakalayayım, ama belki de yemez, çekmeye devam ikilemi)
sonra ağız kocaman açılıyoooooor....

ne uzun yazdım,
özetle;
bahçe süper, elinize sağlık

gilan 14-05-2016 05:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 1459511)
bu yoruma çok güldüm , aynı benim kızım.
bütün fotolarında;
önce çimlerin üzerinde oturuyor, bize bakıyor ve gülümsüyor
sonra gözü çimlere takılıyor, kaşlar meraklı bi ifade ile çatılıyor
sonra yavaşça eğilmeye başlıyor
bu arada makine netliğini bozmaya başlıyoruz (aman yemeden yakalayayım, ama belki de yemez, çekmeye devam ikilemi)
sonra ağız kocaman açılıyoooooor....

ne uzun yazdım,
özetle;
bahçe süper, elinize sağlık


Ne güzel anlatmışsınız sevgili ilksenozturk. :)

Hadi çimden bir şey olmaz büyük ihtimalle de fark etmeden arada zehirli bir şeyler yiyecek diye çok endişeleniyorum. Birlikte bahçe turu yapıyoruz bazen. Ufaklık kucağımda bitkilere bakıyoruz. Ona da tek tek anlatıyorum, ”bak domatesler çiçek açmış”, ”çuhalar susamış, sulayalım” falan gibi. Bayılıyor, her şeye bakıyor. Ama bazen bana hiç çaktırmadan yanından geçtiği bir bitkiden yaprak koparmış oluyor. Süs bitkilerinin de çoğu zehirli, ben görmeden hop diye ağzına atabilir. Çok dikkatli olmak lazım. :o

gilan 14-05-2016 05:49

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1458555)
Merhaba gilancığım, günlerdir bahçe sayfanda uzun uzun kalabilmek, her satırını okuyup, bilgi edinmek, önerilerinden faydalanmak ve doyumsuz anlatımının tadına varabilmek için fırsat arayıp durdum. :))

Önce kocaman bir maşallah. Sağlıkla büyütün inşallah meleğinizi, eşinle, çocuğunla, tüm sevdiklerinle, güzel evinizin, harika bahçenizin, tüm bitkilerinizin tadına doya doya varmanız en içten temennimiz kızımın ve benim. Bahçe sayfanı gezdiğimi görünce çok çok selam yazmamı tembihledi, öpüyormuş kuzucuğu. ;)

Bende kırmızı aksesuarları beğendim. :p Turkuaz saksılarını, eski ev sahibinin bahçede bıraktığı diğer turkuaz saksıyı ve süs havuzunu, çakıl taşlı girintili çıkıntılı zeminini, kayrak taşlı gizli bahçe köşeni, mor salkımlı çardağını, amcanızın el emeği ahsap masayı, mor çizmelerini eldivenlerini, çiçek yüklü el arabanı ve rengarenk heucralarını çok ama çok beğendim, bak bak doyamadım acerlerin, saksı arajmanların, sebze yataklarınla heyecanlandım, hayallerine kavuşuyor olmana mutlu oldum.

Sevgiyle kucaklıyor, kolaylıklar diliyorum. iyi ki varsın sevgili gilan, bahçende olmak büyük keyifti.. ;)

Çok sağ ol sevgili Sudenur. Seni burada görmek çok güzel. Bahçeyi düzenlemeye yeni başladım sayılır. Bol bol önerilerini beklerim. ;)
Ben de tatlı kızını çok öpüyorum. :)

Hosta deyince aklıma gelen insanlardan birisin. O nedenle geçen gün yeni aldığım hostayı paylaşmak istedim. Alacalı yaprakları çok hoşuma gitti. Şu sararmış yaprağı koparıp çekseymişim keşke fotoğrafı. :p

Hosta Island Breeze

Eklenti 611885

gilan 14-05-2016 05:55

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1458591)
Sn. Gilan;

Hızlı bir şekilde istediğiniz bahçeye doğru emin adımlarla ilerliyorsunuz. Yazdıklarınızdan, yaptıklarınızdan ve yayınladığınız fotoğraflardan oldukça fazla kişi yararlanıyor. Umarım hepimiz istediğiniz gibi bir bahçelere sahip oluruz.

Eşinizin belki sizin kadar sevmese de yardımcı olması çok önemli. Genellikle birinin sevdiğini diğerinin sevmemesi eşler arasında sıkıntı çıkarıyor.

Pvc boruların solventle yapıştırılabildiğini öğrenince internette araştırma yaptım. Hiç kullanıldığını görmesem de burada da varmış. Benim bahçemde de oldukça fazla boru döşenmesi gerekecek. Sizdeki gibi arazi düz olmayınca çok fazla uğraştıracak bizi.

Arazi eğimli olduğu için burada bir arkadaş su terazisi ile sebze yetiştirdiği yeri düz hale getiriyordu. Su tam düz hale gelmeyince bir tarafa toplanıp diğer tarafın suyu alamamasına neden oluyor. Aklın yolu bir. İki farklı yerde aynı şekilde işlem yapılıyor.

Ailenizle birlikte mutlu bir ömür dilerim.

Güzel sözleriniz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. :)

Aynı zamanlarda benzer uygulamalara tanık olmanız ilginç denk gelmiş. :)

Benim kullandığım solvent ve astar ikilisini ekliyorum. Önce mor renkli astar sürülüyor, hemen ardından da solvent olanı. Türkiye'de farklı olacak tabii ama fikir vermesi açısından ekliyorum.

Eklenti 611886

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de genelde ısıyla birleştiriliyor. Bu iki yöntemin birbirine kıyasla bir artısı eksisi var mı bilemiyorum. Ama ısıyla yapıştıran alet pahalıysa solvent daha ekonomik olabilir.

Bizim sebze yatakları şebeke suyuna bağlı. Su basınçlı olduğu için eğim o konuda sorun olmazdı. Biz sadece görsel olarak düz olmalarına çalıştık. Sizin arkadaşınızın işi daha zormuş. Ona da size de çalışmalarınızda başarılar dilerim. :)

gilan 14-05-2016 06:02

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zelish (Mesaj 1458635)
Sevgili gilan,

Oncelikle yeni evinde ve bahçende güle güle oturun. Minik prensesin ve eşinle uzun ve güzel günler geçirirsiniz inşallah. Sürükleyici bir roman gibi soluksuk okudum yazılarını. Çok emek vermişsin ve halen daha veriyorsun. (Duracağını da pek yok, şaka tabi :) durma, durma ki sayende daha çok şeyler öğrenelim:D) Meyve salatası fidanları görmüştüm burda bazı seralarda. Ne kadar verimli olur diye pek ilgilenmemiştim. İsabet oldu, bana da öyle arajman aşılı meyveler lazım. Malum 2 kız 1 baba (kendimi saymıyorum) herkes farklı farklı meyveler severken kucuk bahçeye hangi meyve fidanını ekeceğimi bilemedim. Şimdilik bu bölgenin olmazsa olmazlarından portakalx2, limonx2 ve mandalinax2 fidanım var. Muhtelif köşelerde mevsimlik çiçekler ve birkaç saksı çieği işte. Senin kadar yaratıcı değilim :( ama örnek alabileceğim sayılı kişilerden birisin.

Seni sabırsızlıkla izlemeye devam edeceğim, herşey gönlünce gelişir inşallah. Rabbim emeklerini boşa çıkarmasın.

Çok sağ ol zelish. :) Sen hele bir bahçenle tam gaz ilgilenmeye başla, benden daha yaratıcı olursun. Ben yeteneğe o kadar da çok inanmıyorum. Asıl olan uğraşmaktan keyif almak ve de zaman ayırmak. Sonrası kendiliğinden geliyor. :) Senin bahçe sayfanı da dört gözle bekliyorum. Yıllar geçtikçe kimbilir ne güzellikler göreceğiz.

Ön bahçedeki aşılı gülün anacından çıkan dal çiçeğini taşıyamayıp yere yatmıştı. Ben de kesip vazoya koydum. Bu güzelliği sana gönderiyorum. :)


Eklenti 611887

gilan 14-05-2016 06:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1458885)
Sevgili gilan, senin hızına yetişemiyorum, gezdiğim son sayfadan sonra iki sayfa daha dolmuş, ne büyük keyif.. :)

Arkadaşların da yazdığı gibi bahçeni takip etmek tutku haline geldi, hani twitter sayfası falan olsaydı en az bir milyon takipçin olurdu :cool:

İlahi Adalet abla, alemsin. :p

Alıntı:

Okul gibi eğlendirerek, keyiflendirerek, uygulayarak öğretiyorsun, seninle birlikte bizler de büyük keyifle bekliyoruz devamını.

Yalnız o Acerleri, Clematisleri, Heucheraları paylaşmayacaktın, nasıl bir iç çekişle bakakaldım anlatamam :p
Şaka bir yana, sen bol bol sera gez ve bizler de senin gözünden dilinden görelim dinleyelim o güzellikleri.

Sebze bahçesi uygulaman müthiş, bu kadar plânlı programlı çalışmanın elbette büyük karşılığı olacaktır.
Bir şey dikkatimi çekti, sebze kısmında soldaki, akasya olduğunu zannettiğim ağacın gölgesi sebzelerin üzerine düşer mi acaba?
O jakaranda. (İlk çiçeklerini açmaya başladı, gümbür gümbür geliyor. ;)) Öğleden sonra sebze yataklarından en soldakine gölgesi düşüyor. Ben de oraya marul, pazı, pancar gibi gölgede yetişebilen sebzeler diktim. :)

gilan 14-05-2016 06:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memur68 (Mesaj 1459360)
Gilan hanım bi nefeste son sayfaya geldim tebrikler herşey gönlünüzce olsun

Beğeniniz için çok teşekkür ederim. :)

gilan 14-05-2016 06:22

2 Eklenti(ler)
Bir haftadır izindeydik. Gitmeden aceleyle sebze yataklarının otomatik sulamasını kurdum. Saksılardaki bitkiler için de eskiden balkonda kullandığım bir sistem kurdum. Bazı saksıları da çimle birlikte sulansınlar diye sprinklerların kenarlarına dizdim.

Sistem başarılı olmuş, bitkileri gayet sağlıklı buldum. Yalnız giderayak bunlarla uğraşmak çok zor oldu. O nedenle gelecek sene için hedefim tam otomasyon. Askılı saksılara bile damlama çekmeyi istiyorum. Elle sulamaya hiç gerek olmasın istiyorum. Dolayısıyla evden uzakken de aklım kalmaz. Bakalım yapabilecek miyim göreceğiz...


Sulama sistemine geçmeden sırayla gitmek adına sebze yataklarının ekimini paylaşmalıyım. Toprak ve kompostu aldığım firma toprak analizini eklemişti. Toprağa azotlu gübre eklenmesi tavsiye ediliyordu. Ben de organik malzemeler kullanmak istediğim için azot kaynağı olarak alfalfa tozu aldım.


Eklenti 611888

Eklenti 611889

gilan 14-05-2016 06:30

4 Eklenti(ler)
İz elemenler için de kaya tozu ekledim. Ürünlerin lezzetini de arttırdığı iddia ediliyor. Kompost yaparken de kullanılıyormuş, o nedenle büyük ambalajda aldım. Yakında kompost işine de girişeceğim.

Eklenti 611890

Eklenti 611891

Eklenti 611893


Ve de hep çok önerildiğini gördüğüm mycorrhizae içeren başlangıç gübresi ekledim. Bunlar faydalı mantar ve bakteriler. Bitkinin köklerine yerleşip su ve besin emilimini arttırıyorlar. Bitki de onlara besin sağlıyor. İki tarafa da fayda sağlayan bir birliktelik.

Eklenti 611892


Bu kaya tozunu ve de mycorrhizae'yı test etmek istiyorum. 4'er tane biber ve domates fidesi ayırdım. 4 ayrı saksıya ikisinden de birer tane dikip bazı saksılara bu maddeleri ekleyip, bazılarına eklemeyerek karşılaştırma yapmak istiyorum.

gilan 14-05-2016 06:35

5 Eklenti(ler)
En üste de her adaya birer poşet hazır organik toprak karışımı ekledim. İçinde yok yok. Solucan gübresinden, yarasa gübresine, yeşil kumdan, deniz yosununa... Aslında tüm yatakları bu toprakla doldurabilmek çok güzel olurdu ama aşırı pahalıya gelirdi.


Eklenti 611894

Eklenti 611895

Eklenti 611896

Eklenti 611897

Eklenti 611898

gilan 14-05-2016 06:44

5 Eklenti(ler)
Ve sebzeler:

Öğleden sonra jakarandanın yarı gölgesinde kalan ada:
Renkli pazılar ve göbek marul fideleri dikildi.
Havuç, pancar ve turp tohumları ekildi.

Eklenti 611900

Uzun ince ada:
Sürpriz domatesler, kapya biberler, fesleğen ve kadife.

Eklenti 611901

Diğer iki ada:
Sürpriz domatesler, pembe domatesler, kapya biberler, fesleğen ve kadife.

Eklenti 611902


Bunun en başında iki cins salatalık (mediterrenean, persian)

Eklenti 611903


En öndeki en özenli ada.
6 çeşit domates (super sweet hundred cherry, sunsugar sarı cherry, dona, mortgage lifter, brandywine, pink berkeley tie dye)
4 çeşit biber (pepperoncini, sweet italian, banana, shishito)
1 çeşit çok erkenci patlıcan (millionaire)
fesleğenler,
kadifeler

Eklenti 611904

gilan 14-05-2016 06:47

2 Eklenti(ler)
Sayın Meyvelitepe'nin kardeş bitkiler başlığındaki önerilerine istinaden fesleğenleri aralara, kadifeleri ise ön sıralara diktim. :)

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm


Eklenti 611905

Eklenti 611906

gilan 14-05-2016 06:49

2 Eklenti(ler)
Dikim sonrası toplu görünümler :cool:

Eklenti 611907

Eklenti 611908

Taze fideleri korumak için de granül organik salyangoz ilacı serptim.

gilan 14-05-2016 07:04

5 Eklenti(ler)
Domatesleri dikerken alt yaprakları koparıp en az yarısına kadar gömmek gerekirmiş. Böylece gövdeden de kök atar, daha sağlam olurmuş.

Saksıdan çıkmış fide:

Eklenti 611913


Alt yapraklar gidiyor:

Eklenti 611914


İyice derine gömülüyor:

Eklenti 611915


Biberlerin dikimden önceki hali:

Eklenti 611917

Eklenti 611916

gilan 14-05-2016 07:10

5 Eklenti(ler)
Renkli pazıların kökleri bile renkli. :p

Eklenti 611918


Bunlar da saksıya ektiğim maydonozlarım. Balkonda da çok verimlilerdi, bahçede de olmazsa olmazlar.
5 Nisan'da ekmişim. 21 Nisan'da çimlendi.

22 Nisan:
Eklenti 611919

23 Nisan:
Eklenti 611920

28 Nisan:
Eklenti 611921

12 Mayıs:
Eklenti 611922

Annem fotoğrafları gördükçe seyreltmen lazım diyip duruyor. :o Şimdilik keyifli duruyorlar, bıraksam olmaz mı?

gilan 14-05-2016 07:13

1 Eklenti(ler)
Bahçede neyi ne zaman yaptığımı unutmamak adına bir bahçe günlüğü tutuyorum. Hangi tohumu ne zaman ektiğimi, ne zaman çimlendiğini, ve de o gün bahçede yaptığım işleri madde madde yazıyorum. Sonra aradığımı bulmak adına faydalı oluyor. Neyin çimlenmesi ne kadar sürmüş, çimleri en son hangi gün biçmişiz, ilacı hangi gün uygulamışım gibi sorulara cevap veriyor.


Eklenti 611923


Geç oldu, sonra devam edeceğim. :)

OSMAN45 14-05-2016 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1461442)
Benim kullandığım solvent ve astar ikilisini ekliyorum. Önce mor renkli astar sürülüyor, hemen ardından da solvent olanı. Türkiye'de farklı olacak tabii ama fikir vermesi açısından ekliyorum.

Eklenti 611886

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de genelde ısıyla birleştiriliyor. Bu iki yöntemin birbirine kıyasla bir artısı eksisi var mı bilemiyorum. Ama ısıyla yapıştıran alet pahalıysa solvent daha ekonomik olabilir.

Sayın Gilan,

Bu boru yapıştırıcı PVC için kullanılıyor. Sizin kullandığınız borular da PVC mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024