agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   sinbas / Bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/37755.htm)

sinbas 23-08-2015 01:09

2 Eklenti(ler)
Şunun renginin güzelliğine bakar mısınız ne kadar da masum duruyor haylaz.
İnsanın çoğaltası geliyor.
Bizim domatesleri konukçu yapmış bedavadan geçiniyor.
Ve Burdur'dan kar manzarası 6 ocak 2015

canavar otu, orobanş (Orobanchaceae)

http://www.agaclar.net/forum/yabanci...adele/9694.htm

sinbas 24-08-2015 15:38

Beyaz dolma biberler
 
3 Eklenti(ler)
Doldurma alanı pek olmadığı için toplamaktan vazgeçtiğim ve resimde görüldüğü gibi beyaz ile açık sarı arası bir renge sahip olan dolma biberlerim ve dalında bekletildiğinde aldıkları renk.
Meyve dokusu son derece çıtır bir yapıya sahip doldurma alanı pek olmadığı için, içini açması da hayli zor bir çeşit sanırım tohumda bir sorun var.

Beklesinler bakalım dalında ne olacaklar.

sinbas 25-08-2015 01:03

domates ve hıyar
 
4 Eklenti(ler)
Domates olarak 4 çeşidim var, isimlerini veremiyorum zira bilmiyorum.
sert kabuklu çok lezzetli tam olgunlaştığında koyu kırmızı oluyor sırık.
sert kabuklu çok lezzetli düzgün şekilli pembe domates sırık.
ince kabuklu yürek şeklinde pembe domates sırık.
ince kabuklu şekil olarak bal kabağını andırıyor kırmızımsı bir renk yumuşak bir yapısı var,tarla domatesi olarak yarım sırık diyerek aldım fakat benim boyumu geçtiler.

Bursa tohumculuğun temsilcisi ile görüştüm söylemiş olduğu şey beni şaşırttı yöreye ait bir tohumun kesinlikle o ürünün ismi ile piyasa çıkarmazsın her firma bir isim koymak zorunda imiş aynı her cins tohum her firmada farklı bir isimle söylenebilirmiş, yasal zorunlulukmuş başka türlü piyasa süremezmişsin.

Hıyar bugün 35 cm zorunlu olarak dalında 3 gün daha bekleyecek zira külleme ilacı ve bir gün sonrada suda çözülen kükürt yaptım yarında bakır yaparım.

Salatalıkta olduğu gibi Domateslerde de külleme olma ihtimali üzerine külleme ve kükürt yaptım yarında bakır yacağım zira domateslerimi kaybetmek istemiyorum.

Sebze tülünden sonra çiçekler meyveye dönüşmeye başladı.

sinbas 26-08-2015 00:20

sebze gölgeleme tülünün önemi
 
2 Eklenti(ler)
Hava sıcaklıkları 28-30 derecenin üzerine çıktığında %35-%45 lik sebze gölgeleme tülünü mutlaka kullanın verimde en az %30 artış gösterdiği gibi sulama dan da büyük oranda tasarrufunuz olacaktır.
Sebze gölgeleme tülünün kurulumunu Güney doğu cephesini yüksek güney batı cephesini de alçak yapmaya çalışın ve genelinde ev çatısı şeklinde yapabildiğiniz kadar yüksek yapın.

Bitkiler sabah güneşini tam almalı ve mümkün olduğu kadar fazla yararlanmalı, öğle güneşinden tül % oranında korunmalı, öğle ve öğleden sonra en yakıcı güneş olacağı için tülümüzün güney batı cephesi sebzeleri ziyadesiyle koruyacaktır.

Dolu yağışlarından oluşabilecek zararları da büyük ölçüde engelleyecektir.

Dölleme unsuru olan Arıların ve benzeri canlıların da barınağı haline gelecektir.

Tül alçak tutulduğunda yeterince havalanma olmayacağı için mantar hastalıklarına yakalanma riski fazla olacaktır.(tecrübe ile sabit)

Tülün çevresini terziye diktirmek için bir yığın para vermenize gerek yok, kalın sağlam UV ışınlarına dayanıklı dört parça ip ile çevresini içeriden yaklaşık 3-4 cm olacak şekilde bir alttan bir üsten geçirerek dolanın ve her ipin boyunu tül genişliğinin en az 1,5 - 2 mt uzun olacak şekilde ayarlayın.

Dört yıldır kullanıyorum ve en sağlıklı tül kapatma sistemi resimde görüldüğü gibi kararına vardım.
Eklenti 572658

Burdur gölünde
bir gün batımı
Bulutlar göl güneş sen ve ben
yakınız birbirimize
bir yürek atımı.
26.08.2015 01.20

sinbas 27-08-2015 01:25

Ağustos sulamaları
 
1 Eklenti(ler)
Domateslerimin 26.8.2015 teki halleri.

2012 yılındaki külleme sorununu tekrar yaşamamak için elimden geleni yapıyorum.

Bu dönemde ayda 4 su veriyorsanız 3 e düşürün. 3 ise 2 ye külleme riski olan bölgelerde külleme mücadelesini sürdürün.

"DOMATESTE KÜLLEME, tüm yeşil aksamı küllemeye yakalanabilir. Hastalığa yakalanan yapraklarda, önce sarı lekeler ve daha sonra küle benzer beyaz bir küf tabakası oluşur. Bu tabaka genelde güneş gören yaprakların alt yüzünde, gölgedeki yaprakların ise her iki yüzünde olabilir. Genç yapraklar küllemeye daha hassastır. Hastalık bir bitki yapraklarında öncelikle, havalanması iyi olmayan ve kuytuda kalan bitkilerde görülür. Hastalığa yakalanan yapraklar kıvrılmaya başlar, buruşur ve zamansız dökülür.Hastalığın gelişiminde nemden çok, sıcaklık daha önemlidir. Kurak koşullarda bile gelişebilen bir mantardır. Hastalık havalanmayan gölge ve yarı ışıklı yerlerde daha hızlı gelişir. Bu nedenle bitkinin havalanmasını ve iç kısımlarının ışık almasını sağlayan yaz budamaları çok Önemlidir.
DOMATESTE KULLEME,Külleme hastaliginin belirtileri yaprak, göz, sürgün, çiçek ve meyvelerde görülebilir. Hastalik belirtileri genellikle yapraklar üzerinde fungusun spor ve misellerinin beyaz ve tozlu bir gelisiminden dolayi yama seklinde görülür. Bu tür belirtiler ilk önce yapraklarin alt yüzeylerinde ortaya çikar ve klorotik lekeller olarak yapraklarin üst yüzeylerinde de görülür. Zamanla bu yüzeylerde fungusun tozumsu beyaz spor ve misel tabakasi ile kaplanirlar. Yapraklarin kenarlarinin kivirciklasmasi enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çikmaktadir. Hastaliktan siddetli olarak etkilenen yapraklar olgunlasmadan dökülebilir ve hastaliktan etilenen uç sürgünlerde ise bodurlasma meydana gelir. Hastalik etmeni ile etkilenen gözler kis zararlanmalarina karsi da çok hassas olmaktadirlar. Meyve enfeksiyonlari bazi kültivarlarda görülür ve meyvelerde hastalik belirtiside ag benzeri kirmizi kahverengi bir leke olarak ortaya çikmaktadir.


DOMATESTE KÜLLEME İÇİN KÜLTÜREL MÜCADELE

Hastalikli kanserlerin devamli olarak gözlenmesi hastaligin kontrolünde önemli rol oynar. Bazi ülkelerde bulasik agaçlarin tamamen imhasi önerilmektedir.
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Hastalik etmeni tomurcuklarda kis kosullarini geçirdigi için ilkbahar budamalari önerilmektedir. hastalikli sürgünler budanmali ve imha edilmelidir.

DOMATESTE KULLEME İÇİN KİMYASAL MÜCADELE

Hastalıkla etkin bir kimyasal mücadelede yapmak için gözler açılmadan ya da açılmak üzere iken bir ilk ilaçlama önerilmektedir. daha sonra hastalığın bahçede çıkma durumuna göre birer hafta ile ilaçlama yapılabilir. İlaçlama altı kez tekrarlanabilir ya da daha önce belirtildiği gibi hastalık çıkış gösteriyorsa ilaçlamaya devam edilir. Genellikle hastalık meyveleri (bazı çeşitler hariç) etkilemez bu yüzden meyveler fındık büyüklüğüne gelince ilaçlamaya devam edilebilir. Ağustos aylarında sürgünler tekrar gelişmeye başlayınca da ilaçlama yapılmalıdır." Alıntı

dongyul 27-08-2015 08:14

bahçenizin maşallahı var görüyorumki güzel ürünler elde ediyorsunuz..

sinbas 27-08-2015 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1404374)
bahçenizin maşallahı var görüyorumki güzel ürünler elde ediyorsunuz..

Teşekkür ederim sayın @dongyul;
Bütün boş günümü, senelik iznim dahil bahçede geçiriyorum deyimi yerinde ise onlarla yatıp onlarla kalkıyorum, karşılığında da bir şeyler veriyorlar bana. :)

Buraya da fazla giremiyorum, bahçeden geldiğim en erken saat bugün desem yeridir.

Dr - beyazzz 28-08-2015 00:45

Sayın Sinbas daha yeni gördüm , hayırlı olsun . Bahçeniz de sayfanızda çok güzel görünüyor . Bol bereketli hasatlar diliyorum ...

aleydi 28-08-2015 11:06

Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Şarkılar ,anlatımlarınız, bitkileriniz hepsi çok güzel, emeğinize sağlık.

sinbas 28-08-2015 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dr - beyazzz (Mesaj 1404547)
Sayın Sinbas daha yeni gördüm , hayırlı olsun . Bahçeniz de sayfanızda çok güzel görünüyor . Bol bereketli hasatlar diliyorum ...

Teşekkürler sayın @Dr - beyazzz; küçük mütevazi bir hobi bahçesi bahçeden çok benim deneme, araştırma ve geliştirme istasyonum desem daha yerinde olur.
Sizinde bir bahçeniz olduğunda saksılarla doldurur ful üretim yaparsınız. )

İnşallah birgün kendime ait bahçemde olacaktır.

Saygılarımla.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1404604)
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Şarkılar ,anlatımlarınız, bitkileriniz hepsi çok güzel, emeğinize sağlık.

Teşekkürler sayın @aleydi Sizlerin bahçelerinin yanında lafı bile olmaz şimdilik bununla kendimizi geliştiriyoruz bir gün bahçem olduğunda bilgi ve deneyim olarak tam donanımlı olacağım. Müzik konusuna gelince onsuz bir yaşam bitkisel bir hayattır.
Saygılarımla.

Dr - beyazzz 28-08-2015 12:20

inşallah syn sinbas

sinbas 28-08-2015 20:22

Patlıcanlar
 
2 Eklenti(ler)
2013 yılı patlıcan yılı olmuştu.
Patlıcanların yaşlı alt yapraklarında ful budama yapmıştım ve sonu mantar olmuştu, budamadan sonra mantar ilacı yapsaydım daha akılcı olurdu.

Oysa şimdi hiç dokunmuyorum ama yine de külleme, bakır,mantar, kırmızı örümcek, yaprak biti ilaçlarını yapıyorum peşinden de iz elementlerini yapraktan vermeye devam ediyorum.

sinbas 29-08-2015 00:59

1 Eklenti(ler)
Domateslerimizi bugün topladım 20 kök domatesten yaklaşık 30-40 kg civarında domates çıktı...

sinbas 29-08-2015 11:40

1 Eklenti(ler)
Bahçe içerisinde sigara içmiyor ve de içirmiyordum zira üzeri kapalı sera şeklinde idi daha çok zararlanacaktı, şimdi yerlere izmarit atmamaları konusunda uyarıyorum.

sinbas 29-08-2015 11:59

1 Eklenti(ler)
Fasulyeleri tek tek ipe çekiyorum; her damlama (20 cm) deliğine bir kök fasulye her köke bir ip olacak şekilde, fakat yinede sık oluyor onun için 33 lük damlama kullanıp daha seyrek yapmak gerekiyor zira aşırı dallanıyor ve yine bir birine giriyor hastalık riski artıyor,hastalıkla mücadelesi ve toplaması zorlaşıyor.

Tabi bu fasulyenin cinsine göre değişir bu sene Osmanlı ektim 50-60 cm ara ile tek sıra ve bir kök tek başına bir orman oluyor, eylül ayına kadar da tek fasulye veremiyor hava sıcaklıklarından dolayı. önemli olan eylül ayına kadar sağ tutabilmek.
Osmanlının fotoğraflarını çekersem eklerim şu an ilaçlama yapmama rağmen yaprak bitlerinden dolayı can çekişiyorlar.

Mücevher Çalısı 29-08-2015 12:07

Fasulyede alt taraf yaprakları azaltarak hava almaları sağlanıyor mu acaba? Bir bilginiz var mı? Ben amatörce uygulardım, birşey bilmeden:)

sinbas 29-08-2015 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1404855)
Fasulyede alt taraf yaprakları azaltarak hava almaları sağlanıyor mu acaba? Bir bilginiz var mı? Ben amatörce uygulardım, birşey bilmeden:)

Olabilir ancak bitkinin mantar, virüs vs. riskini artırır ayrıca fasulyede bir miktar nemin her zaman bitkiye faydası olacaktır.

Yaşlanmış yapraklar zaten kendiliğinden dökülecektir.

sinbas 29-08-2015 23:16

köz biberler ve Osmanlı fasulye
 
3 Eklenti(ler)
Köz biberlerimiz kışa hazırlanıyor.
Bahçeden taze taze topladık doğru ateşin üstüne, Közden sonra turşu olacaklar.
ve Osmanlı fasulyesi bir tek fasulye bile yedirmeden perişan halde.

sinbas 30-08-2015 00:12

farelerin yeme olasılığı olan patlıcan.
 
1 Eklenti(ler)
Bu patlıcanı neyin yediğini bir türlü tespit edemedik bahçelerde fare ve kablumbağa görüldü, fareden şüphelendik.

05 Temmuz 2015 de Sezonun ilk patlıcanı diye sevinmiştim büyümediğini farkettiğim de iş işten geçmişti. :)

Resulgur 30-08-2015 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1404956)
Köz biberlerimiz kışa hazırlanıyor.
Bahçeden taze taze topladık doğru ateşin üstüne, Közden sonra turşu olacaklar.
ve Osmanlı fasulyesi bir tek fasulye bile yedirmeden perişan halde.

Selam sn. sinbas közlenmiş biber ve patlıcanlardan nasıl turşu yaptığınızı merak ettim. Resimlerle anlatabilir misiniz . Teşekkür ederim. ;)

sinbas 30-08-2015 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1405014)
Selam sn. sinbas közlenmiş biber ve patlıcanlardan nasıl turşu yaptığınızı merak ettim. Resimlerle anlatabilir misiniz . Teşekkür ederim. ;)

Benden közlemesi oldu gerisini bilmiyorum, yapılırken bahçedeydim :) yalnız duyduğum köz biberler, Sarımsak, sirke, zeytin yağı, şeker, tuz ve maydanoz, hanım google amcadan bakmış yapmış, oda ilk defa yapıyor. Üzgünüm.... :(

YeniGine 30-08-2015 23:09

Kendi mahsulünüz, köz biber, turşu harika... Maşallah, ağız tadı ile tüketesiniz inşallah.

sinbas 30-08-2015 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1405110)
Kendi mahsulünüz, köz biber, turşu harika... Maşallah, ağız tadı ile tüketesiniz inşallah.

Aminnn...
Teşekkürler sayın @YeniGine....
O gün misafir patlaması oldu, finali mangal keyfi ile yaptık ve bir kısmını köz bitiminde hallettik. Turşusunu da 3-5 güne yemeye başlarız. harika bir turşu oluyor hafta sonları kahvaltıda güzel bir çeşit oluyor.
Malzemelerin içine sarımsağı yazmayı unutmuşum şimdi editlerim.:)

YeniGine 30-08-2015 23:33

:) Şimdi ben hepten imrendim :D Sayın sinbas eşinizden tam olarak tarifini öğrenseniz de bizlere ilgili sayfasında aktarsanız zahmet olmaz ise lütfen.

Resulgur 30-08-2015 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1405109)
Benden közlemesi oldu gerisini bilmiyorum, yapılırken bahçedeydim :) yalnız duyduğum köz biberler, Sarımsak, sirke, zeytin yağı, şeker, tuz ve maydanoz, hanım google amcadan bakmış yapmış, oda ilk defa yapıyor. Üzgünüm.... :(

Sağlık olsun hocam bizde araştırıp öğreniriz güzel olursa yazarsınız :)

sinbas 31-08-2015 00:07

Köz Biber Turşusu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1405014)
Selam sn. sinbas közlenmiş biber ve patlıcanlardan nasıl turşu yaptığınızı merak ettim. Resimlerle anlatabilir misiniz . Teşekkür ederim. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1405115)
:) Şimdi ben hepten imrendim :D Sayın sinbas eşinizden tam olarak tarifini öğrenseniz de bizlere ilgili sayfasında aktarsanız zahmet olmaz ise lütfen.

Tarif birebir eşimin bana anlatığı gibi.

Ekledim:

http://www.agaclar.net/forum/kiler/3...tm#post1405128

sinbas 03-09-2015 22:57

1 Eklenti(ler)
Tokat yöresinde Salça kaynatılırdı.
Bizim çocukluğumuzda domatesleri yıkadıktan sonra iyice erginleşinceye kadar kasalarda bekletirler sonra da telis çuval dedikleri kendirden yapılmış çuvallara doldurur çiğnerlerdi takii çuvalın içinde sadece kabuk ve çekirdek kalana kadar.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...hmentid=573770
daha sonra suyunu ince elekten süzerek büyük leğenlere doldururlar ve akşama kadar karıştırarak kaynatırlardı,
Eklenti 573772
http://www.agaclar.net/forum/attachm...hmentid=573771
biz de altında mısır közlerdik.
Sayın TCM nin bahçesinde salça muhabbetini görünce aklıma geldi yazayım dedim. ;)

YeniGine 03-09-2015 23:34

:) Ah ah Sayın sinbas beni çok eskilere, çocukluğuma götürdünüz valla. Hele kaynamaya başlayınca o etrafa yayılan koku hiç unutamam, ne kadar güzelmiş herşey eskiden. Tabi ateşin közüne mısır, patates, patlıcan, biber...
Ne güzel günlermiş, eskiyi çok arar olduk çok.

sinbas 06-09-2015 01:16

Güllerimiz
 
5 Eklenti(ler)
Güllerimiz Yaz boyunca külleme ile boğuştuktan sonra tekrar yeni yeni toparlandılar ve tomurcuklandılar.

Çok güçlü bir bünyeye sahip sarı gül. 2 m ye kadar yükseliyor ve vazoda çok uzun ömürlü ve sonuna kadar açarak soluyor.
Eklenti 574004

Boyu uzamayan sürekli sağa sola genişleyen bir tip kırmızımsı bir rengi var gülleri vazoda uzun ömürlü açmadan soluyor.
Eklenti 574005

Mercanı andıran bir rengi hoş kokulu ve narin, mis gibi kokuyor. vazoda kısa ömrü var mis kokusu ile ortamın havasını değiştirmeyi başarıyor.
Eklenti 574006
ve beyaz gül karşıdan gören 4-5 kök sanır.
görünen kısmı belli bir kesiti, vazoda çeşit olarak aralara serpiştirilir pek gösterişli değil
Eklenti 574007

bahçenin gediklisi pembe ve mor şebboy, hemen yanı başında pepino iki kök diktim tek dal büyüteyim dedim ben budadıkça inadına dallandı budaklandı en sonunda ben budamaktan vazgeçtim bulunduğu alanı ormana çevirdi, kuluçkaya yatan tavuk gibi meyvelerini gizliyor.

Eklenti 574008

sinbas 13-09-2015 22:24

pepino
 
5 Eklenti(ler)
Eklenti 574917
Eklenti 574918
Eklenti 574919
Bahçe sezon sonuna hızla giderken güller yeniden hayat buldular bizi bahçeyi sokmama gibi niyetleri var sanki.

Eklenti 574920
pepino yaptığım araştırmalarda genelde tek dal üzerinde yetiştirmesi gerekir olarak yazılmıştı ancak bunlar yere yayıldılar daha öncede yazdığım gibi kuluçkaya yatmış kaz gibi altlarını kaldırdığımda bir sepet yumurta var gibi :) her biri kaz yumurtasından büyük olmuşlar. Ayrıca toprağa her değdiği yerden kök salmışlar bu da demek oluyor ki yerde yetiştirmek daha avantajlı daha çok beslenecekler demektir.



Domatesler küllemenin pençesine düştü ve hala direniyorlar.
Eklenti 574916


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024