agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni32714Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2013, 00:22   #2941
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Siz seviyorsunuz böyle işeri, sevgili YeniGine. Dilerim Allah'tan, böyle ekip dikecek, yetiştirip hasat edecek, sonra da onları değerlendirecek fırsatı bulursunuz.

O dediğiniz canlılarla karşılaşmamak için her gün dua ediyorum. Sırtıma yaprak deyse hemen irkilip silkeleniyorum. Bir de arılar, arılar pek bol bu sene. Bugün salçayı geçirene kadar akla karayı seçtim. Salça demişken görüntülerimizi ekleyip öyle devam edelim.

Yukarıdaki mesajlarda söz ettiğim bidonlara doğranan domatesler, iki günde geçirilecek kıvama gelmişler. Geçirmeden önce gök suyunu süzüyorum.

Eklenti 432213

Geçirdikten sonra kalan posası. Hayvan beslemiş olsak bu artıkları verirdik.

Eklenti 432214

Önce leğende,

Eklenti 432215

Sonra eve getirmek üzere kavanozlara,

Eklenti 432216

Evde sinilere dökülerek güneşte olması beklenecek.
Sevgili SDurul maşallah, Allah'ım güç, kuvvet, kolaylık versin diyorum. Böyle uzaktan uzağa da bayılarak, büyük bir zevkle fotoğrafları izliyorum. Ve gördün bak, sadece ben değil sevgili yağmur da bayıldı fotoğraflara ki daha aileden birçok üyemiz de büyük beğeni ile takip ediyordur. Ah o posalar keşke bende olsa idi ben tarlalarımın toprağına karıştırırdım onları.
Evet ya marangoz arı ki ben bu ismi duymuş idim, hatırlayamadım. Pembe zinnianın rengi gerçekten çok güzelmiş. Sevgili SDurul katmerli gülhatmilerin boyları da uzun mu? Dün benim bu sene tohumdan yetiştirdiğim gülhatmilerin fidelerini bina görevlisi hepsini biçmiş. Ama kökler toprakta sanırım tekrar yeşerirler diye düşünüyorum. Büyüyüp açan kocaman bir dal gül hatmiyi de yok etmiş.

Sevgi Durul beğendi.
YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2013, 13:07   #2942
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sevgili Durul'cuğum, bir süredir siteye girememiştim, sırayla bahçeleri geziyorum, ilk senin bahçene uğradım.

Her zamanki gibi görülesi güzellikler paylaşmışsın canım, kelebeklerine bayıldım yine.

Bu mevsimde bahçeler yavaş yavaş güzelliklerini kaybetmeye başlıyorlar artık, senin bahçen her dem güzel.
Su sorununun olmaması büyük avantaj, bizim su derdimiz büyük, gün aşırı su veriyorlar bir kaç saat.
Bahçe mi sularsın, ihtiyacın olan suyu mu depolarsın, işimiz zor.

Çoğu zaman bitkilerime ölmeyecek kadar su verebiliyorum ancak.
Su sorunu beni bıktırdı, şeytan diyor sat git

Senin konserve salça işlerin başlamış, Allah kolaylıklar versin.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2013, 00:59   #2943
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sevgili Adalet hanım, ne iyi etmişsiniz, uğradığınıza sevindim.

Su sorunu yok ama bu sefer de aşırı sulamadan bitki kaybediyorum. Sarı dahlia gün gün kötüledi, sonunda öldü. Toprağı kazıp baktığımda yumrusunu çürümüş buldum. Bu kızgınlık kendimedir. Su, susuzluk dengesini bir türlü ayarlayamadım.

Su sorununuzun en kısa zamanda çözülmesi dileklerimle... Sevgiler...


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yagmur Mesajı Göster
bol hasatlar sn durul hersey cok guzel elinize saglik
cok guzel resimler paylasiyorsunuz .
bidonlara dogradiginiz domatesleri gunestemi yoksa
Golgedemi bekletiyorsunuz. belki bende denemek istiyorum
bakalim cunku burda 15 gundur filan kizarmaya basladi.
Sayın yağmur, teşekkür ederim.

Bidonlara doğranan domatesleri güneşte bekletiyorum.

Denerseniz memnun kalırsınız. Kaynatmadan Güneşte yapılan salçanın tadı ve rengi çok daha güzel oluyor. Hem de dayanıklı.

Unuttuğum bir şey var. Bidonlara doğranan salçaya tuz ilave edilecek. Rafine tuz değil, kaba tuz olacak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Sevgili SDurul katmerli gülhatmilerin boyları da uzun mu? Dün benim bu sene tohumdan yetiştirdiğim gülhatmilerin fidelerini bina görevlisi hepsini biçmiş. Ama kökler toprakta sanırım tekrar yeşerirler diye düşünüyorum. Büyüyüp açan kocaman bir dal gül hatmiyi de yok etmiş.
Sevgili YeniGine, katmerli hatmilerin en uzun boylusu henüz bir karış kadar. İlerleyen zamanlarda boyları nasıl olur, bekleyip göreceğiz.

Nedir sizin bu çocuklardan, saz ekibinden, bina görevlisinden çektiğiniz? Geçen sene benzer bir olay benim de başıma gelmiş, hatmiler çapa makinasının gazabına uğramıştı. Merak etmeyin, aynı yerden yine çıkıyorlar.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemo Mesajı Göster
Tüühh,, keşke bende humik asit kullansamışım domateslere. Bizde her tür hastalık mevcut
Biz bu sene humik asiti hem fidan dikiminde hem de sebzelerde kullandık. Memnunuz.


Sayfa fotoğrafsız kalmasın, crossandranın turuncu güzelini ekleyelim.

Name:  crossandra.jpg
Views: 1320
Size:  24.7 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2013, 01:13   #2944
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
Sevgili SDurul evet maalesef problem bitmiyor... Zaten bina önündeki üçgen tarlamı bıraktım artık. Ne ot yoluyorum, ne birşey ekiyorum, dikiyorum. Zira eksem diksem biliyorum ki kırılacaklar, kuruyacaklar sonra yine ben üzüleceğim. Saz ekibim de zaten akşam güneş çekildikten sonra tarlamın üzerinde. Bu senelik bıraktım orayı, artık bakalım kısmet...
Gülhatmilerimin mor dallısı ve fideler, bir sürü kınam sağolsun bina görevlisi tarafından biçildi; ellerine sağlık... Ama verdiğiniz haber de beni ayrıca sevindirdi. Kökler yerinde yeşillenirler inşallah yeniden. Teşekkür ediyoruum.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 14:04   #2945
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sabah sefalarını son günlerde hep geç gittiğimiz için göremiyordum.
Dün erken gidince birkaç da fotoğraf çektim.

Tutundukları kuru vişne ağacı iyice çürümüş, biraz yan yatmış. Pek keyifli değiller. Seneye başka bir yer bulmak gerekecek.

Sabah sefasının, zeytin sefası.

Name:  zeytinde sabah sefası.jpg
Views: 1346
Size:  42.5 KB

Name:  pembe safa.jpg
Views: 1114
Size:  34.2 KB

Name:  beyaz sabah s 1.jpg
Views: 1330
Size:  34.7 KB

Name:  mor sabah s..jpg
Views: 1413
Size:  46.1 KB

Dev sabah sefası. Küçük olanla yan yana açmasaydı fark görülemezdi.

Name:  dev sabah s..jpg
Views: 1332
Size:  32.0 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 14:16   #2946
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Arap fulü ve ful yasemin birlikte açmaya karar vermişler.

Arap fulü, yine yeniden açacak.

Name:  arap fulü.jpg
Views: 1273
Size:  28.0 KB

Ful yaseminin mis gibi kokusu şimdiden balkonu dolduruyor. Açacak pek çok tomurcuğu var üzerinde.

Dün böyleydi,

Name:  ful yasemin tomurcuk.jpg
Views: 1341
Size:  19.9 KB

Bugün böyle. Maalesef bir müddet şehir dışında olacağım için, bu güzellikleri fazla göremeyeceğim.

Name:  ful yasemin.jpg
Views: 2069
Size:  24.1 KB

Name:  fulyasemin1.jpg
Views: 1258
Size:  23.6 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 14:30   #2947
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Salçalık biberler kızarmaya başlamışlar.
Name:  kırmızı biber.jpg
Views: 1445
Size:  38.1 KB

Arıların marifeti.

Name:  üzüm.jpg
Views: 1127
Size:  36.3 KB

Diğer tomurcuklu olan katmerli hatmi de pembe açtı. İlk açanda tohum göremedim. Tohum alıp dağıtıma göndermeyi çok istiyordum.

Name:  hatmi.jpg
Views: 1097
Size:  35.2 KB

Dün bir ara yağmur atıştırdı. Çok rüzgâr da vardı.

Name:  yağmur.jpg
Views: 1108
Size:  25.8 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 18:33   #2948
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Sevgili SDurul, arap fulünüze bayıldım, bir zamanlar çalışıken benim de böyle fulüm vardı,
o kadar güzel kokuyordu ki kimseye dokundurtmazdım, koklarken burnunu deydiriyorlardı
çok hassas olduğu için hemen kahve rengileşiyordu o yüzden koklamayın sadece uzaktan sevin derdim. Şimdi sizin fulünüzü görünce içim cız etti, allah nazarlardan korusun.

Ful yasemini de çok güzel inci gibi dizmiş çiçeklerini, maşallah.

Sabah sefaların beyazını ilk defa sizde gördüm, hepsi de çok hoş, emeklerinize sağlık.
Saygılar

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 23:08   #2949
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sevgili akçabardak, Arap fulü tam bir yaşında, bir ay arayla ikinci kez açıyor. İlk diktiğim hali burada. Şimdi açmasının yanı sıra epey büyüdü, tomurcukları daha çok. Akşamdan beri açmaya başladı ve tam açmış halini göremeyeceğim, yarın gidiyorum.

Ful yaseminimi de geçen sene almıştım, o da epey gelişti. Kokusunu daha çok beğeniyorum.

Sabah sefalarının tohumlarını karışık olarak Tohum Takas Etkinliği için biriktiriyorum. Arzu ederseniz paylaşıma açtığımda oradan talep edebilirsiniz. Saygılar bizden efendim.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 21:57   #2950
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
12.08.2013 tarihli mesajımda Arap fulü yeniden açacak demiş, fotoğrafını da eklemiştim. Ertesi gün, gitmeden baktığımda açmıştı ve son bir fotoğraf çekmiştim.

Name:  arap fulü.jpg
Views: 1301
Size:  63.6 KB

Dün döndüğümde böyleydi.

Name:  arap fulü2.jpg
Views: 1267
Size:  25.4 KB

Diğer dallardakiler de böyle.

Name:  arap fulü1.jpg
Views: 1246
Size:  24.4 KB

Name:  arap fulü3.jpg
Views: 1048
Size:  32.3 KB

Demek ki çiçekli kalma süresi, sandığımdan uzun.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 22:14   #2951
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Canlı görmeyi çok istediğim çiçeklerden birisi de, lale gül. (Lisianthus) Aldığım bazı bitkilerde başarısızlık yaşayınca, sitede açılan başlıkta lisianthus almaktan son anda vazgeçmiştim.

Ancak, görülesi ve yaşanası bir bitkiymiş. Görür görmez tanıdım. Hasta ziyareti için gelmişti. Hemen yanımdakilere adını söyledim, ağaçlar.net sayesinde öğrendiğimi de. Ve onların şaşkın bakışların arasında onlarca fotoğraf çektim. Bir kaçını paylaşmak istiyorum.

Kendim yetiştirmediğim için, sakınca teşkil ederse daha sonra bu mesajı silerim.

Name:  lisi.jpg
Views: 1276
Size:  33.0 KB

Name:  lisi1.jpg
Views: 1256
Size:  38.7 KB

Name:  lisi2.jpg
Views: 1227
Size:  24.6 KB

Name:  lisi3.jpg
Views: 1184
Size:  21.1 KB

Name:  lisi4.jpg
Views: 1247
Size:  30.0 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 22:24   #2952
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Gelelim bahçeye; Hünnaplar kızarmaya başlamış.

Name:  hünnap.jpg
Views: 1710
Size:  45.6 KB

Kara incir olgunlaşmış, bal damlatmış. Beyaza bakmaya fırsatım olmadı.

Name:  yemiş.jpg
Views: 1271
Size:  31.8 KB

Salçalık biberlerin hemen hepsi kızarmış, salça yapılacak.

Name:  tarhanalık b..jpg
Views: 1459
Size:  36.6 KB

Acı biberler de kızarmışlar.

Name:  acı biberler.jpg
Views: 1175
Size:  52.0 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 22:33   #2953
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
En önemlisi, Güler Hanım'ın İstanbul toplantısında dağıttığı, sevgili loveforlife'ın bana ulaştırdığı, Antep biberleri çiçekten meyveye dönmüş.

Şimdilik olan üç biberin üçünü de fotoğrafladım. Tohumdan yetiştirdiğim için çok değerliler. Hava soğumadan olgunlaşırlarsa tohumlarını Tohum Takas Etkinliği'nde paylaşıma açacağım.

Name:  Antep b..jpg
Views: 1431
Size:  21.6 KB

Name:  Antep b1.jpg
Views: 1486
Size:  26.3 KB

Bu diğerlerinden farklı, tohumlarda karışıklık söz konusu değil, bakalım tadı nasıl olacak?

Name:  Antep b2.jpg
Views: 1378
Size:  23.0 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 22:58   #2954
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Elimizdekilerle yetinelim. Zinnialar, bazıları geçmiş, bazıları renk değiştirmiş. Çok güzeller ama.

Name:  solmuş.jpg
Views: 1048
Size:  34.4 KB

Name:  zinnia.jpg
Views: 1011
Size:  36.1 KB

Name:  zinnia1.jpg
Views: 1216
Size:  31.3 KB

Name:  zinnia2.jpg
Views: 1004
Size:  34.3 KB

Name:  zinnia3.jpg
Views: 988
Size:  35.0 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 23:55   #2955
Ağaçsever
 
limonağacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2013
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 46
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
En önemlisi, Güler Hanım'ın İstanbul toplantısında dağıttığı, sevgili loveforlife'ın bana ulaştırdığı, Antep biberleri çiçekten meyveye dönmüş.

Şimdilik olan üç biberin üçünü de fotoğrafladım. Tohumdan yetiştirdiğim için çok değerliler. Hava soğumadan olgunlaşırlarsa tohumlarını Tohum Takas Etkinliği'nde paylaşıma açacağım.

Eklenti 435376

Eklenti 435377

Bu diğerlerinden farklı, tohumlarda karışıklık söz konusu değil, bakalım tadı nasıl olacak?

Eklenti 435378
Sevgili SDurul, üçüncü resimdeki tatlı biber(şeker biber,Bursa biberi) salça yaparken aşağı-yukarı 1/3oranında acı Antep biberine karıştırıyoruz. Tohumlarımın elinizde hayat bulmuş olması gecenin bu saatinde beni mutlu bir heyecana boğdu. afiyetle ve keyifle yemenizi dilerim. Tohum konusunda hiç endişeniz olmasın. Burada salça dolma ve pul biber için yıllık 200 kg. civarı biber yapıyoruz aile başı. Yalnız tüm yurtta mevsim gecikmesi yaşadık. Biberler geç kızaracaktır. Şu anda biberler acı değildir,ancak irileşip kızarmaya başladığında dehşet bir acısı olur. sevgi ve selamlar......Bol hasat...

limonağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 02:52   #2956
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn limonağacı,

Seker Biber ile Bursa Biberi ayni biber cesidinin farkli isimleri mi yoksa 1/3 oraninda karistirdiginiz biberler Seker Biber + Bursa Biberi mi? Bursa Biberi dediginiz cesit, sanirim kalin kabuklu, iri, yassi meyveli cesit, oyle mi? Seker Biber hakkinda bilgi verebilir misiniz?

Bir de tohumunu sizin gonderdiginiz ve Sn SDurul'un yukarda resimledigi Antep Biberi'ni, hem dolmalik hem de pul biberlik olarak mi kullaniyorsunuz? Eger iki amacliysa, o zaman meyveler her iki amaca da yonelik kullanimi saglayacak sekilde ince kabuklu mudur?

Bir de bu ceside, vataninin Antep olmasi disinda Antep Biberi denmesinin ozel bir nedeni var mi? Antep'in en bilinen biber cesidi oldugu icin mi bu isim verilmis? Antep'te salca yapiminda kullanilan tek cesit bu mudur?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limonağacı Mesajı Göster
Sevgili SDurul, üçüncü resimdeki tatlı biber(şeker biber,Bursa biberi) salça yaparken aşağı-yukarı 1/3oranında acı Antep biberine karıştırıyoruz. Tohumlarımın elinizde hayat bulmuş olması gecenin bu saatinde beni mutlu bir heyecana boğdu. afiyetle ve keyifle yemenizi dilerim. Tohum konusunda hiç endişeniz olmasın. Burada salça dolma ve pul biber için yıllık 200 kg. civarı biber yapıyoruz aile başı. Yalnız tüm yurtta mevsim gecikmesi yaşadık. Biberler geç kızaracaktır. Şu anda biberler acı değildir,ancak irileşip kızarmaya başladığında dehşet bir acısı olur. sevgi ve selamlar......Bol hasat...

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 09:21   #2957
Ağaçsever
 
limonağacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2013
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 46
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn limonağacı,

Seker Biber ile Bursa Biberi ayni biber cesidinin farkli isimleri mi yoksa 1/3 oraninda karistirdiginiz biberler Seker Biber + Bursa Biberi mi? Bursa Biberi dediginiz cesit, sanirim kalin kabuklu, iri, yassi meyveli cesit, oyle mi? Seker Biber hakkinda bilgi verebilir misiniz?

Bir de tohumunu sizin gonderdiginiz ve Sn SDurul'un yukarda resimledigi Antep Biberi'ni, hem dolmalik hem de pul biberlik olarak mi kullaniyorsunuz? Eger iki amacliysa, o zaman meyveler her iki amaca da yonelik kullanimi saglayacak sekilde ince kabuklu mudur?

Bir de bu ceside, vataninin Antep olmasi disinda Antep Biberi denmesinin ozel bir nedeni var mi? Antep'in en bilinen biber cesidi oldugu icin mi bu isim verilmis? Antep'te salca yapiminda kullanilan tek cesit bu mudur?
Sayın birnefestoprak, Şeker biber Bursa Biberine deniyor bizim buralarda....Herhalde o kadar acıyı biraz yumuşatması düşünülerek böyle adlandırlmış.Antep Biberi buraya has bir çeşit olarak biliyorum.başka yerde yetiştirildiğini duymadım öteden beri.Yeni yeni bazı yerlerde deneniyor. Acı biberden salça,dolma,pul biber yapıyoruz.Taze iken az acı ama kızarma aşamasında çook acı,sulu,gevrek,çok lezzetli biberdir. Yaz boyunca sofralarda tabak tabak tüketıilir. Sevgi ve selamlar.

limonağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 17:52   #2958
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Tesekkurler. Sizin soylediginizden anladigim kadariyla, Antep'te geleneksel olarak en cok tuketilen biber cesidi, sizin tohumunu dagittiniz biber, dogru mudur? Ornegin Urfa'da pul biber yapiminda, yoreden yoreye farkli cesitlerde biberler kullanilabiliyor. Bu cesitler, bazen ayri ayri tek basina kullanilirken, bazen de karistirarak pul biber yapiyorlar.

Bir de salcalik biber icin genelde, Turkiye'nin batisina gittikce, tatli, parlak/koyu kirmizi renkli, kalin kabuklu, yassi ve iri meyveli, zaman zaman Bursa Biberi, zaman zaman da Kapya Biber olarak gecen, ticari piyasada da en cok bilinen hali Yaglik 28 olan biber (veya bunun turevleri) kullaniliyor.

Bildigim kadariyla, salcanin yogun olabilmesi icin kullanilan biberin etli olmasi; pul biber yapabilmek icinse ince kabuklu olmasi gerek. Antep Biberi olarak tohumunu dagittiniz biber, aci, sulu ve gevrek olmasinin yanisira ayni zamanda ince kabuklu mu? Eger ince kabukluysa, salcanin aciligini azaltmanin yaninda, kivamini arttirmak icin de Bursa Biberi kullaniliyor olabilir mi?

Sn SDurul, bahce sayfanizi isgal etmiyorum umarim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limonağacı Mesajı Göster
Sayın birnefestoprak, Şeker biber Bursa Biberine deniyor bizim buralarda....Herhalde o kadar acıyı biraz yumuşatması düşünülerek böyle adlandırlmış.Antep Biberi buraya has bir çeşit olarak biliyorum.başka yerde yetiştirildiğini duymadım öteden beri.Yeni yeni bazı yerlerde deneniyor. Acı biberden salça,dolma,pul biber yapıyoruz.Taze iken az acı ama kızarma aşamasında çook acı,sulu,gevrek,çok lezzetli biberdir. Yaz boyunca sofralarda tabak tabak tüketıilir. Sevgi ve selamlar.


Düzenleyen birnefestoprak : 23-08-2013 saat 20:27
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2013, 20:11   #2959
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sayın birnefestoprak, sayfamıza hoş geldiniz.

Sayfayı işgâl etmek şöyle dursun, memnun oldum. Benim, sevgili limonağacı'na Antep biberine ilişkin soracaklarımı ve daha aklıma gelmeyen soruları yöneltmişsiniz. Bunun için size teşekkür ederim.

Şimdi kısıtlı zamanda yazıyorum, daha sonra diğer mesajları cevaplayacağım.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 00:21   #2960
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limonağacı Mesajı Göster
Sevgili SDurul, üçüncü resimdeki tatlı biber(şeker biber,Bursa biberi) salça yaparken aşağı-yukarı 1/3oranında acı Antep biberine karıştırıyoruz. Tohumlarımın elinizde hayat bulmuş olması gecenin bu saatinde beni mutlu bir heyecana boğdu. afiyetle ve keyifle yemenizi dilerim. Tohum konusunda hiç endişeniz olmasın. Burada salça dolma ve pul biber için yıllık 200 kg. civarı biber yapıyoruz aile başı. Yalnız tüm yurtta mevsim gecikmesi yaşadık. Biberler geç kızaracaktır. Şu anda biberler acı değildir,ancak irileşip kızarmaya başladığında dehşet bir acısı olur. sevgi ve selamlar......Bol hasat...
Sevgili limonağacı, öncelikle sayfama hoş geldiniz. Açıklamalarınız ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

İnanın, sizin duyduğunuz mutlu heyecanı dün biberleri görünce ben yaşadım. On günlük yokluğumda çiçekler meyveye dönmüşler. O sevinçle biberlerin yer aldığı mesajıma ''güzel biberlerim'' diye yazmış, sonra da okuyanlar ne der, diye silmiştim.

İşte ağaçlar.net böyle bir yer. Siz Güler Hanım'a çokça tohum gönderiyorsunuz, o herkeste olsun diye bizlere dağıtıyor. Böylece aynı zamanda dostluk köprüleri kurulmuş oluyor. Antep- Manisa dostluk köprüsünün kurulmasına loveforlife da yardımcı oldu.

Bu vesileyle; size, Güler Hanım'a ve loveforlife'a çok teşekkür ederim.

Tohumlar bana geldiğinde bir tanesini tatmıştım. Zehir acı değil, tatlı bir acısı var. Ben sadece salça yapmayı düşünüyordum. Sayın birnefestoprak'ın yönelttiği sorulara verdiğiniz cevapla nasıl değerlendireceğimi öğrenmiş oldum.

Sizin de buralardan bir isteğiniz olursa seve seve yerine getiririm.

Sevgiler...Selâmlar...

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 00:27   #2961
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
[QUOTE=SDurul;1192167]Salçalık biberlerin hemen hepsi kızarmış, salça yapılacak.

Eklenti 435375

Sevgili SDurul öncelikle arap fulu dediğin bitki ne kadar güzelmiş ne kadar. Ben ilk kez gördüm ve çok beğendim. Fakat ben yetiştirebilir miyim bilemiyorum.
Sonraaa yine çok sevindim biberler kızarmış ve salça yapılacakmış. Kolay ve rastgelsin inşallah.

Sevgi Durul beğendi.
YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2013, 10:39   #2962
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sevgili YeniGine, teşekkür ederim.

Arap fulü zor bir bitki değil, bence, yetiştirebilirsiniz. Susuzluğa tahammülü hiç yok, hemen boynunu büküveriyor. Bir de, direk güneş altında olmayacak.

Evet, yine salça yine salça.

sonkez ve YeniGine beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2013, 13:45   #2963
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Sayın SDurul,

Bahçeniz keyifli ve güzel. Kış hazırlıkları da tamam görünüyor. Sağlıkla, afiyetle tüketmenizi temenni ederim.

Sevgi Durul ve YeniGine beğendi.
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 16:41   #2964
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Aslında pek paylaşacak bir şeyler yok gibi görünse de son on günde çektiğim bir kaç görüntü ekliyorum.

Name:  sabah s..jpg
Views: 1151
Size:  69.6 KB

Name:  sabah sefası1.jpg
Views: 1124
Size:  18.4 KB

Name:  horozibiği.jpg
Views: 931
Size:  40.9 KB

Kır papatyaları kurumuş yok olmuşlardı. Antep biberlerinin arasında hayat bulmuş, bu sevimli papatya.

Name:  papatya.jpg
Views: 1281
Size:  31.8 KB

Arap fulü açmayı sürdürüyor.

Name:  arap fulü.jpg
Views: 1035
Size:  28.0 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 16:47   #2965
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tturt Mesajı Göster
Sayın SDurul,

Bahçeniz keyifli ve güzel. Kış hazırlıkları da tamam görünüyor. Sağlıkla, afiyetle tüketmenizi temenni ederim.
Teşekkür ederim, sayın tturt.

Kış hazırlıkları devam ediyor. Kışlık soğanları söktük, kurumaya bıraktık.

Name:  soğanlar.jpg
Views: 911
Size:  63.6 KB

Name:  soğanlar 1.jpg
Views: 1094
Size:  51.5 KB

Acı biberlerden ve kırmızılardan acıka yaptık.

Name:  acı biber.jpg
Views: 1963
Size:  61.1 KB

Name:  kırmızı biber.jpg
Views: 880
Size:  41.2 KB

Name:  acıka.jpg
Views: 926
Size:  48.8 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 17:00   #2966
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Ağaçlardaki damlama hortumlarını topluyoruz. Bu zamandan sonra sürgün vermemesi gerekiyormuş.

Hortumlar oldukça fazla olduğu için elle toplamak zor ve yorucu oluyordu. Şimdi yeni alınan bu aletle kolaylık sağlandı.

Name:  damlamalar toplanıyor.jpg
Views: 1079
Size:  34.4 KB

Name:  damlamalar.jpg
Views: 1103
Size:  41.3 KB

Name:  hortum toplama aleti.jpg
Views: 1024
Size:  47.7 KB

Sebzelerdeki damlamalar duruyor. Tohumdan yetiştirdiğim beyaz patlıcan, çiçekte henüz. Diğer patlıcanlar, biberler ve domatesler ürün vermeye devam ediyorlar.

Beyaz patlıcanın çiçeği.

Name:  beyaz patlıcan.jpg
Views: 1224
Size:  32.8 KB

Domateslerin daha irileri de vardı, tartmamıştım. Bu yaklaşık yarım kilo geldi.

Name:  domates.jpg
Views: 1077
Size:  25.6 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 17:10   #2967
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Fırından enstantaneler.

Name:  fırın.jpg
Views: 1085
Size:  25.3 KB

Name:  fırın1.jpg
Views: 844
Size:  23.4 KB

Name:  börek.jpg
Views: 781
Size:  69.8 KB

Name:  börek1.jpg
Views: 795
Size:  69.3 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 17:21   #2968
Ağaç Dostu
 
sonkez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,033
Arkadaşım hünnap acaba çekirdekten yetişirmi...Sizinkilerin kocaman bir aferini var,ellerinize sağlık...

Sevgi Durul ve YeniGine beğendi.

Düzenleyen sonkez : 04-09-2013 saat 07:21
sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 18:36   #2969
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Sevgili SDurul,
Bitkiler, sebzeler, fırında börekler kış hazırlıkları, hepsi de çok harika görünüyorlar.
Afiyet bal şeker olsun, bereketi bol olsun, sevgiyle kalın.

Sevgi Durul ve YeniGine beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 19:29   #2970
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Her şey çok güzel. Biraz sonra tam bir gezinti yaparım herhalde. Hünnap normal olanlardan mı. Biraz büyük gibi geldi bana. Sabah sefalarının da bu kadar rengi ve büyüğünü hiç yetiştirmemiştim. Bende klasik koyu mor ve koyu pembe vardı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sonkez Mesajı Göster
Arkadaşım hünnap acaba çekirdekten yetişir mi... Sizinkilerin kocaman bir aferini var,ellerinize sağlık...
Türkiye'de ençok yetiştiği yere gittiğimde sormuştum. Bu arada bir belgeselde ilk hünapı yetiştiren yaşlı amca çekirdek getirip yetiştirdiğini anlatmıştı. Ben geçen yıl hünnap çekirdeklerini biriktirmiştim. Bir kısmını kapadokya gezisi sırasında vadide gittiğim yerlere diktim. Bakalım orada büyüyebilecekler mi. Yetiştirmeyi düşündüğüm yer yaklaşık 1300 rakımlı olunca cesaret edip ekememiştim. Benden biraz daha yüksekte olan bir arkadaşı ziyarete gidince orada gördüğüm bir metreden büyük dikenli ve güzel gelişmiş bitkiyi görünce ne olduğunu sormuştum. O da bana hünnap olduğunu bir karışlık çelik iken diktiğini şu anda şimdiki halini aldığını söyleyince ben de elimdeki çekirdeklerin bir kısmını saksıya diktim. Şu anda yaklaşık 15 civarı hünnap çıkmış durumda.

Sevgi Durul ve YeniGine beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
antep fıstığı, ceviz silkme makinası, ceviz soyma makinası, chandler ceviz, zeytin


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024