27-08-2012, 17:55 | #2221 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Önümüzdeki hafta bademler toplanır. Üzümler pekmez olacaklar. |
|
27-08-2012, 18:02 | #2222 |
Ağaç Dostu
|
Ağustos kır çiçeği. Horoz ibiği çiçeğini büyütüyor. Oya ağacım tomurcuklanmış. Bu sene açacağını sanmıyordum, sürpriz oldu. Sayın tturt'un gönderdiği tohumlardan açan sabah sefasının değişik bir rengi. |
27-08-2012, 18:17 | #2223 |
Ağaç Dostu
|
İncirimiz bu sene çok döktü yine de ağırlıktan dalı kırılmış. Meyveleri de bozuk olmuş, nazarlık olsun diyelim. Kirazların aşıları büyümüş. Son görüntümüz, bulutsuz bir havada gün batımı. Herkese... Huzurla... Sağlıkla... |
27-08-2012, 20:09 | #2224 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
|
Sn SDurul Bahçenizi gezerken acıktım, iyi mi Elinize sağlık. |
27-08-2012, 21:30 | #2225 |
Ağaç Dostu
|
Yani haksızmıyım, tam bir Bereket bahçesi, maşallah. Pekmez bile var bu bahçede PH konusunda yazdıkların çok önemli, ben PH konusunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. En kısa zamanda suyumuzun PH derecesini öğrenmeye çalışacağım. Ellerine sağlık canım. Yer kirazına gelince, dış kabukları iyice sararıp kuruduğunda içi de olgunlaşmış demektir, ne yazık ki, hepsi birden olgunlaşmıyor, toplayıp kapsüllerin içinde muhafaza edebilirsin. Eylül ve Ekim en verimli zamanı, onun da reçelini yapabilirsin, çok güzel reçeli oluyormuş. Keşke yakın olsaydık Durul'cuğum, pekmez kaynatmaya bayılırım, pişerken taze pekmez kokusu çok hoşuma gider. Bereketli bahçende kolaylıklar diliyorum. |
27-08-2012, 22:45 | #2226 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Merhaba efendim, Pekmez yaparken bastık/pestil de deneseniz lütfen. Cüretimi mazur görün, bir çok şeyi bilfiil yapan biri olarak algıladığımdan dolayı size öneriyorum. Dün(26.08.2012), TRT2 ' de ''Anadoluda Zaman'' programında ''Eğil pestilinin'' yapımı vardı. Oğlum, şu anda kendi bilgisayarının ağırlaştığını söylediğinden dolayı araştırıp linkini veremiyorum(müşterek kullanımdan dolayı). Diyarbakır sayfası elimin altında, izniniz ile ekliyorum. Sağlıkla kalın inşallah, eşinize selâmlar. Saygılarımla lütfen. İpe dizili cevizler ile de sucuk yapımı....,Şıraya bir çok kez daldırılıp çıkarılarak. Düzenleyen mrduran : 27-08-2012 saat 22:47 Neden: son cümle |
|
28-08-2012, 11:13 | #2227 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mesajınızın koyulaştırdığım bölümünü şöyle anladım; pH düşürmek için kullanılan ürünlerden, "fosforik asit, nitrik asit, sülfirik asit, fosfor, azot ve kükürt sağlarlar" diyorsunuz. "Ucuz ve güvenli olması nedeni ile" Sitrik asiti tavsiye ediyorsunuz. Sitrik asit dışındaki ürünleri kullanmak, toprağa sağlayacağı fayda göz önüne alındığında daha iyi gibi anladım, yanılıyor muyum? Sanırım bu konuda açılmış bir başlık yok, ya da ben bulamadım. Konuya hakim olan üyelerimiz(siz de) böyle bir başlık açabilirlerse, çok faydalı olur kanaatindeyim. Sevgiler, selamlar. |
|
31-08-2012, 13:52 | #2228 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşım, uzun süre bahçeleri dolaşamamıştım. Bahçemden ,çiçeklerimden de uzak kalmıştım. Bahçeni dolaşmak bana çok iyi geldi. Kış hazırlığını da bitirmek üzeresin, bahçen her zaman çok güzel . Meyvalar, sebzelerden yaptığın konserveler hoşaflar salçalar çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Selam ve sevgilerimle. |
31-08-2012, 20:58 | #2229 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
|
Merhabalar, Bilgilerinizden faydalanmak adına gene size başvuruyorum, özelinize yazamadığım için sayfanıza yazmak zorunda kaldım. Antep Fıstığı ağaçlarına bir defa ilaçlama yaptık ve yeterli oldu gibi. Bu zamana kadar meyve alamayışımızın nedeni ilaçlama yapılmamasıymış. Meyveleri toplarken olgun olanları artık ayırabiliyoruz. Ancak; * Meyvelerin hep olmuşlarını tek tek mi toplayacağız? Zeytin gibi hepsi bir anda olgunlaşmıyor mu? *Meyvelerin bazıları kabukları çatlamış olarak çıkarken, çoğu çatlamamış oluyor. Bu topladığımız meyveleri hangi işlemlerden geçirmeliyiz? Şimdiden çok teşekkürler. |
01-09-2012, 16:00 | #2230 |
Ağaç Dostu
|
Sayın serkanhoca, sorunuz tam da Antep fıstıklarının olgunlaşmışlarını topladığımız güne denk geldi. Olgunlaşanları dün eşim toplamış, hemen kabuklarından ayırdık. Toplandıktan sonra kabuklu halde beklememesi gerekiyor. Tereddüte düştüğünüz bir konu olursa yine sorabilirsiniz. Herkesin faydalanabilmesi için burada cevapladım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Cuma günü pekmezimiz oldu, hikâyesini ve arkadaşların mesajlarını zamanım olduğunda cevaplayacağım. Antep fıstığı ile ilgili sorunun aciliyeti olduğu için hemen yazdım. Olgunlaşanlar kabuğunda uzun süre kalırsa, bozuluyor çünkü. |
04-09-2012, 09:39 | #2231 |
Ağaç Dostu
|
Pekmez yapmak en sevdiğim işlerden biridir, bir ritüel gibi; önce beyaz toprak buluruz, sonra bağa gider üzümleri toplar, sonra da yapım aşamaları başlar. Herşey çok güzel de üşüşen arılar rahat vermiyor insana. Bizde 10 gün sonra yapacağız inşallah. Resimlerinizi bekliyoruz Sdurul Abla. Özellikle kullandığınız toprağı, ilave şeker kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum. Pekmezin kıvamının olduğuna nasıl karar veriyorsunuz? |
04-09-2012, 12:15 | #2232 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 370
|
sevgili sdurul bahçe maşallah güzel ve bereketli . allah ağız tadı, sağlık, huzur versin inşallah. bu güzelim hasadı toplamak yorar insanı. karın tokluğuna çalışmaya gelirim herşey öyle nefis görünüyor ki |
05-09-2012, 04:04 | #2234 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 485
|
Antep fıstığı konya ikliminde yetişirmi fidesini nereden bulurum bilgilendirirmisiniz |
06-09-2012, 09:52 | #2235 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nazlı hilal, Konya ikliminde menengiç yetişiyorsa Antep fıstığı da yetişir. Menengice aşılanıyor çünkü. Fidanını satan yerle ilgili link vermek istedim, öyle çok satan yer var ki yanlış yönlendirmek istemedim. Googledan araştırırsanız, size en uygun gelecek satıcıyı bulabilirsiniz. |
06-09-2012, 09:59 | #2236 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hiç karın tokluğuna çalıştırır mıyız sizi, buyrun meyveleri dalından yemeye gelin. |
|
06-09-2012, 11:02 | #2237 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu sene pekmezi kendimiz yapmaya karar vermiştik, kesin olarak kendimiz yapacaktık. Çarşamba günü kara üzümleri toplayarak, suyunun sıkılması için dünürlere götürdük. Onların üzüm suyunu sıkacak mengeneli bir aletleri var. Perşembe günü üzüm suyunu almaya gittiğimiz dünürlerin bahçesinde bizim pekmez ocağa yerleşmiş, neredeyse kaynamaya başlamıştı. Size zahmet oluyor desek de, ne kadarcık şey zahmet olmaz dediler. Anlayacağınız biz yine hazıra konmuş olduk. Yapılış aşamalarını pek görüntüleyemesem de bir kaç görüntü aldım. Ama daha üzüm çok, yapımını öğrendik, bir posta da kendimiz yapıp pekiştireceğiz inşallah. Altın çileklerin bir tanesi dalından düşmüş ve biz onu ikiye bölerek tadına baktık. Değişik ve hoş bir tadı vardı. Alıntı:
Şeker ilâve edilmiyor, sadece üzüm suyu ve pekmez toprağı. Kıvamı ise bir tabağa çok az pekmez dökülüyor, ortasına parmakla bir çizik atılıyor. Oluşan çizgi pekmezle birleşmezse olmuş demek oluyor. Bir de kaynarken oluşan sarı köpüklerin renk değiştirerek biraz kızarması gerekiyor. Alıntı:
İpe dizili cevizli sucuk tarifini arkadaşımdan almıştım, ipe dizmek zor gelirse tepside de olabiliyormuş. Zaman bulup denemek lâzım. Hatırlatma için teşekkürler, sayın mrduran. |
|||
06-09-2012, 11:04 | #2238 |
Ağaç Dostu
|
birkaç gün önce zamansız bir ani ziyaretle bahçenize baskın gerçekleştirdik, bahçenizi eşiniz gezdirdi,çok memnun olduk, çoluk çocuk hep beraber gezdik yedik, eşinizden teknik bilgiler aldık, bir de bahçenizde hazır tuttuğunuz poşetlere meyve sebzelerimizi doldurduk döndük istanbula, üzümleri hala yiyoruz, acı biberler çok fazla geldi gerisini turşu yaptık, çok teşekkür ederiz |
07-09-2012, 10:15 | #2239 |
Ağaç Dostu
|
Sayın attar, elimde olmayan sebeplerle bu ziyaretinizde bulunamadım. Yine de bahçemizi ziyaretinizden memnun oldum. Eşim ve ben bir sonraki gelişinizde, ailenizle birlikte sizi ağırlamak isteriz. Üzüm ve biberler için teşekküre değmez, afiyet olsun. Eşim, konservelerden vermek aklına gelmediği için üzüldü. Biz de, bıraktığınız ballı bitkisel karışım için teşekkür eder, yine bekleriz. Eşinize selâmlar... |
07-09-2012, 11:13 | #2243 |
Ağaç Dostu
|
Sayın tturt, altın çileklerimiz sadece bir kök ve birkaç meyvesi sararmış. Seneye kesinlikle daha çok ekilecek. Bu güzel sabah sefalarının tohumlarını gönderdiğiniz için bir kez daha teşekkür ederim. Hepsinin isimlerini etiketlemiştim fakat karıştılar. Elbette, tohumları Tohum Takas Etkinliğinde paylaşıma açılacaklar. Bir kaç renk daha... |
07-09-2012, 11:30 | #2244 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Sabah sefalarınız çok muhteşemler sevgli Sdurul. Bana gönderdiğiniz tohumlar bu sene annemin bolkonunu şenlendirdiler. Bu vesileyle tekrar teşekkür etmek istedim. |
07-09-2012, 11:30 | #2245 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili arkadaşım, uzun bir aradan sonra bahçemize hoş geldin. Bahçenden ve çiçeklerinden uzak kaldın ama dünyanın en güzel çiçeğine kavuştun. Fotoğraflarını bekliyoruz. Geçenlerde bahçede börek yaptık. Sizin Kozak yaylalarında da köy fırınları vardır sanırım. Belki sana eskileri hatırlatır. Börek elde açılmadı, hazır yufkadan. |
|
07-09-2012, 11:34 | #2246 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Hazır yufka farketmez ben sonuca bakarım. Böyle fırınlar artık köylerde bile azaldı gibi. Ancak nostaljik yaşamak isteyenlerin evlerinde veya eski usulden sıyrılmak istemeyenlerin evlerinde mevcut. Bu da çok az.. |
07-09-2012, 12:55 | #2247 |
Ağaç Dostu
|
2305 Numaralı mesajda ki 3. fotoğrafta ki ve 2308 numaralı mesajda ki 2. fotoğraftaki sabah sefaları Japon Morning Glory (japon sabah sefası) bunlar özel türler bunlardan benim için bir kaç tohum ayırmanızı rica edeceğim. Yine 2305 Numaralı mesajda ki 2. fotoğrafta ki sabah sefası hariç diğerleri de özel türlerdir. Kısmet olursa size seneye ekmeniz için farklı renklerde sabah sefası tohumlarıda göndermek isterim. Sabah sefaları da hibiscuslar gibi özel ilgi gösterdiğim bir bitkidir. Bu nedenle çevremizde sitemizde ne kadar çok bahçede ne kadar çok çeşidini görürsem o kadar mutlu oluyorum. Plumeri'nın durumu nasıl eğer sorun varsa size tutmuş çeliklerden tekrar gönderebilirim. |
07-09-2012, 21:28 | #2248 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahçem küçük kızımın dediği doğruysa eşim öğlen sıcağında çiçek ve sebzelerimi üsten suluyormuş oysa temmuz da bahçe yarışmasında birincilik almıştı,( ödülümüde sokak hayvanlarına mama için bağışlamıştım) şimdi ise perperişanmış Ama hiç üzülmüyorum en büyük ödül kucağımda tekrar çalışır eski haline getiririm. Bahçendeki çalışmalarına özenerek bakıyorum arkadaşım, bu sene tarhana, konserve yapamadım. Birde gecen seneden kalan zeytinyağından sabun yapacaktım, bağdan gelen üzümlerle de pekmez ve pestil yapmayı düşünüyordum. Geldiğimde havalar soğumazsa bahçede bunların bir kısmını yapmayı planlıyorum Bu gecenin bu vakti senin sayen de canım börek çekti, mis gibi odun ateşinde onun kokusu sinmiş sıcak sıcak yanında odunlu semaverden çay. Vallahi şimdi Kozakta olsaydım o fırını yakar böreği pişirir yerdik. Ellerine sağlık arkadaşım. Evet en güzel çiçeğim Sevgi teyzesi'nin elini öpmeye geldi . Sevgiler. |
|
07-09-2012, 21:40 | #2249 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşım, yüzümde gülümseme ile, Zeynep'cik sayfama hoş gelmiş, görünce duygulandım. Maşallah, Allah nazardan saklasın, sizlere bağışlasın. O'nu çok öpüyorum. Aslında şöyle bir bakmak için açmıştım, mesaj falan yazasım yoktu. Çünkü biberlerle boğuşuyorum, biber ayıklayıp dizmekten sıkıldım, mola vermek istedim ve bu güzellikle karşılaştım. Sevgili Güler hanım'ın kabak görmek istemiyorum sözlerine çok hak verdim bu günlerde. Bir gün turşu, bir gün salça, bir gün dizme, ben de artık biber görmek istemiyorum. Boş ver bahçeyi falan, diğer işleri de boş ver. En güzel çiçeğiniz kucağınızda, bahçeyi nasılsa yeniden düzenlersin. Seni ve Elif'i yeniden kutluyor, bebişin maviş gözlerinden öpüyorum. Sevgiler... |
10-09-2012, 17:44 | #2250 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın tturt, sabah sefalarının bazıları tohum yapmıyor, sanırım hibrit. Bundan sonra verirlerse ve şimdiye kadar tohum yapmış olanlardan gönderirim. Göndereceğiniz yeni çeşitler için sevinirim. Sabah sefalarını, çiçek ömrü kısa olsa da ben de seviyorum. Bunlar da açan diğer renkleri. Bunu, yüksekte açtığı için bu kadar çekebildim. Plumeriayı aniden güneşe çıkarınca buradaki yaprakları tam açamadan yandı. Şimdi yeniden yaprak çıkarıyor. Sanırım tuttu, yeniden gönderme teklifinize teşekkür ederim. Son durumu budur. Eşinize Selâmlar... Ege'ye Sevgiler... |
|
Etiketler |
antep fıstığı, ceviz silkme makinası, ceviz soyma makinası, chandler ceviz, zeytin |
|
|