agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Evde Limon Ağacı (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/3007.htm)

evrimonal 22-04-2012 13:41

1 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar,

Yaklaşık bir yıl önce iç mekanda bakmak için 5 yaşında bir misket limon ağacı aldım. Ağaç geldiğinde üzerinde 1 limon, 5-6 tane de çiçek vardı. O çiçeklerin hiçbiri limona dönüşmedi, ki bu konunun önceki mesajlarından okudum kadarıyla bunun sebebi tozlaşma olmamış olması.

Benim sorunum şudur: ağaç çok az sayıda çiçek açıyor. Bunun dışında herhangi bir sağlıksızlık belirtisi yok. Ağaçla birlikte aldığım iki çeşit sıvı besini bir hafta biri, diğer hafta diğeri olmak üzere kullanıyorum. Bol bol yaprak veriyor, dalları uzuyor, yeni dallar çıkartıyor, ama çiçeklenmiyor.

Ağaç evin en fazla güneş alan yeri olan geniş pencerenin önünde. Burada sabahtan akşama dek doğrudan güneş alıyor. Son birkaç gündür havalar güzelleştiği için (İstanbul'dayım) camı da açıyorum, hafif bir esinti alıyor. Şu an üzerinde, tutup tutmadığını henüz kestiremediğim iki tane limoncuk var.

Durumu anlatmak için fotoğraf da ekliyorum. Bilgi ve önerilerini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Güzin Çakar 22-04-2012 19:19

Sayın evrimonal
Fazla çiçek açmasa da bitkinizin keyfi yerinde görünüyor. Ev içinde limon yetiştirenler için bu bile çok önemli bir gelişmedir:) İki çeşit sıvı besininizden, bir süre P(Fosfor) oranı daha yüksek olanı kullanmanız iyi olur. Bitkinizin budanmaya da ihtiyacı var gibi görünüyor, ama zamanı konusunda ilgili sayfalarda sormanız gerekecek. Bu konuda fazla bilgim olmamasına rağmen zamanının geçtiğini düşünüyorum.

Emre İlhan 22-04-2012 20:37

Toprağı nasıl, torf mu?

pınar44 22-04-2012 20:39

aşılı **** aşısız olduğunu biliyormusunuz, bu yüzden olabilir mi

evrimonal 23-04-2012 08:57

Maalesef bitki bakımı konusunda çok tecrübesizim. Toprağın torf olup olmadığını nasıl anlarım bilmiyorum. Ağaç satın aldığım yerden bu boyda geldi, ağaçla beraber bir çuval da toprak aldım. Toprağın bir karışım olduğu söylenmişti bana, netekim içinde küçük dal parçaları, suni gübre olduğunu tahmin ettiğim beyaz granüller ve pirit parçaları var.

Gövdede herhangi bir aşı yeri görünmüyor, ancak tahminim odur ki, aşılı bir ağaçtan çelik alınıp üretilmiştir. Zira benim bu ağacı aldığım yer normalde ağaçları meyve üreticilerine satıyor. Meyve vermeyecek durumda olsa herhalde satmazlardı.

Budama konusunda ilgili sayfada soracağım, teşekkür ederim.

Güzin Çakar 23-04-2012 10:21

2 Eklenti(ler)
Sayın evrimonal
Torf ya da toprak olduğunu söyleyebilecek tek kişi sizsiniz:) Toprak olması daha iyidir, torf sulama yönünden sorun oluşturmaya yatkın bir materyaldir. İçindeki beyaz granüller zamanla çözündüyse,dediğiniz gibi besindir. Çözünmedi ve hala duruyorsa Perlit ya da benzeri bir materyaldir.

Limonunuz aşısız olsaydı meyve vermezdi, kesinlikle aşılıdır. Aşı yeri işaretli kısımlardan biri ve büyük olasılıkla üsttekidir.

Eklenti 285786

Size zahmet olmazsa, her iki kısmın fotoğrafını koyarsanız sayfada ki arkadaşlara da göstermiş oluruz. Örnek olması bakımından,limonda bir aşı yeri de ben göstereyim.

Eklenti 285787

Emre İlhan 23-04-2012 10:28

Bahçe toprağı + torf karışımı bitkinizin tam istediği kök ortamını sağlayacaktır. Öncelikle toprağın uygun olup olmadığına karar vermelisiniz. Eğer toprak torfsa ve su tutma özelliğini kaybetmişse bitkiniz yeterli suyu ve besini alamıyor olabilir. Sulama yaptığınızda, toprak suyu tamamen emmeden drenaj deliklerinden süzülüyor mu? Bu sorunuzun cevabına göre toprağınızın ne olduğuna karar vermeye çalışacağım. Keşke yediveren cinsi limon fidanı satın alsaydınız. O daha verimli ve yıl içerisinde birkaç kez ürün verdiği için bu ortamda muhakkak meyve tutardı diye düşünüyorum.:)

evrimonal 23-04-2012 11:38

1 Eklenti(ler)
Sayın gçakar ve Emre İlhan,

Öncelikle gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Ağacımın bahçe toprağına gömülü olduğunu düşünüyorum. Torf, anladığım kadarıyla süngerimsi bir yapı arz ediyor. Benim ağacı içine gömdüğüm malzeme ise bildiğiniz ıslakken topaklanan, kuruyken dağılan toprak. Su tutma kapasitesi açısından bir sorun yok. 40 cm çapında, 30 cm yüksekliğindeki saksım 3,5 litre suyu rahatça tutuyor. İlk anda altından biraz çıksa da, sonra onu tekrar içeri doğru emiyor.

Ağacın gövdesini dikkatle inceledim ve aşı yerini (sanırım) tespit ettim. Aşağıda fotoğraf olarak da ekliyorum.

Bir sorum daha olacak. Ağacın yeni filizleri son 1-2 gündür çok yumuşak. Aynı şey ağacın yeni yaprakları için de geçerli. Bu yapraklar eski yapraklara göre daha parlak bir yeşil (ki bu saırım yeni olmalarıyla ilgili) ama elle dokunduğunuzda yumuşak bir doku hissi veriyorlar. Acaba bitki besinini fazla mı kaçırıyorum (haftada bir gün sularken 3,5-4 litre suya bir su bardağı koyuyorum).

Son bir soru. Saksımın çapı dediğim gibi 40 cm. Yüksekliği de 30. Hesaplıyorum hesaplıyorum yaklaşık 38 litre gibi bir hacim buluyorum. Evdeki 19 litrelik damacanaya baklıyorum da saksı hiç iki katıymış gibi görünmüyor. Tamam biraz konik ama, nerede hata yaptığımı bulamadım bir türlü...

Saygılarımla

Güzin Çakar 23-04-2012 12:40

Sayın evrimonal
Aşı fotoğrafınız için teşekkürler, diğer arkadaşlar da bir fikir edinirler sanırım. Arkadaki dal aşının altından çıkıyorsa, o dalda limon olmaz.

Saksınızda sulama problemi olsaydı çoktan çürürdü. Görünürde her şey normal. Yer değişikliği, hava, ışık gibi hoşlanmadığı bir faktörden strese girmiş olabilir. Sulama suyu fazla kireçli olup pH yükselmiş (asitlik azalıp, bazlık artmış) olabilir.

Saksınızın hacmi verdiğiniz ölçülere göre normalmiş. Meraktan, kalkıp 19'luk damacanayı ölçtüm :) Yaklaşık yükseklik 36 cm, çap 24 cm kadar. Sizin saksının çapı nerdeyse 2 katı. Gerçi taban alanı daha azdır, sizin saksı herhalde 30 L'lik...

evrimonal 23-04-2012 13:58

Sayın gçakar

Çok teşekkürler tavsiyeniz için. Ben ağacı musluk suyuyla suluyorum, hata mı yapıyorum? İçme suyuyla mı sulamalıyım?

saygılarıma

Güzin Çakar 23-04-2012 15:54

Sevgili evrimonal

Doğrusu, tabi ki içme suyu yani kireçsiz, klorsuz su ile sulanmalı denilecek, ama ayda nerdeyse 1 damacana su içen bitkiye de, bana göre içme suyu verilmez.
pH için, sulama suyuna limon tuzu veya sirke ekleyebilirsiniz (Galiba, Mine Hanım'ın bir bilene soralım sayfalarında oranı vardı ). Ya da toprağa kükürt ekleniyormuş, denemedim, fikrim yok. Ben ne yapıyorum, ayda 1 kere gibi 1/2 domatesi ezip toprağına ekliyorum. Bazı sulamalarımı da pH'ı düşük olduğu için , kendi hazırladığım enzim ile yapıyorum.
Evet , sizin için hangisi kolaysa onu uygulayın...Kolay gelsin...

evrimonal 24-04-2012 09:23

Sayın gçakar,

İlginiz için çok teşekkür ederim. Dediklerinizi dikkate alacağım. Bir de haber, bugün sabah itibariyle ağacımızın üç yeni tomurcuğu var, çok mutluyuz ailecek.

Saygılarımla

merverkol 24-04-2012 12:43

Merhabalar,

Evde limon ağacı bakımıyla ilgili okuyabildiğim kadarını okudum bu başlık altında.
Ama yine de doğrudan danışmak istiyorum.

Bahçemizdeki limon ağacından eve küçük bir çelik aktarımı yapabilir miyim, nasıl yapabilirim?
Ağaçlarımız oldukça gelişkin, yaklaşık 2 mt. boyundalar. Muhtemelen olmaz ama.. :)

Aynı konuyla ilgili bir sorum daha olacak, bunu bonzailerle ilgili farklı bir başlık altında tekrar soracağım ama limon ağacı bonzai yapılabilir mi?

Hakan_ 24-04-2012 16:34

2 Eklenti(ler)
Geçen yıl aldığım limonumu bu yıl daha büyük bir saksıya geçirdim ve mart ortasında dışarı çıkarttım. Sonuç olarak beni çok mutlu etti, her yerinden çiçek ve yaprak çıkarttı.

Emre İlhan 24-04-2012 18:10

Limonunuz ilgiden hoşlanmış anlaşılan, maşallah. Biraz da demir takviyesi yaparsanız hiçbir sorunu kalmaz.:) Yaprakları saksı değişimi yapmadan önce de mi böyleydi?

Hakan_ 24-04-2012 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 952928)
Limonunuz ilgiden hoşlanmış anlaşılan, maşallah. Biraz da demir takviyesi yaparsanız hiçbir sorunu kalmaz.:) Yaprakları saksı değişimi yapmadan önce de mi böyleydi?

Hayır, dışarı çıktığında yaprak ve çiçek tomurcuklarının rengi sarımtırak bir hal almıştı.:) Ancak bu yapraklar geçen seneden beri hiç dökülmeyen yapraklar, sanırım yaşlandılar, dediğiniz gibi demir istiyor da olabilirler..

Emre İlhan 24-04-2012 19:18

Aktardan karaboya(FeSO4) alın. 1 lt suya 1 çay kaşığı eritip azar azar verin. Daha sonra da duru sulama yapın. Kısa sürede düzelir.:)

Hakan_ 24-04-2012 19:26

Deneyeceğim, aslında yeri gelmişken sorayım, geçenlerde bir sıvı gübre aldım, sebzeler için yazıyor diye kandım sanırım ama kimyasal içerikli bir ürünmüş. Sizce sebzelere kullanmamın çok önemli bir sakıncası var mı? Limona da kullanacaktım..

Güzin Çakar 24-04-2012 20:47

Sayın merverkol
Limonu çelikten yetiştirmek neredeyse imkansızdır. Eğer bahçenizdeki limonun cinsinden memnunsanız çelik değil, uygun bir bitkiniz için aşı kalemi alabilirsiniz.

Bonsai limon için bir bilgim yok ve gördüğümü de hatırlamıyorum.

Güzin Çakar 24-04-2012 21:00

Sıvı besin kullanmanızın bir sakıncası olmaz.İçindeki maddelere bakınız. Ağır metal tuzu gibi sakıncalı bir şeyler varsa, limonların toplanmasından bir süre önce vermeyi kesersiniz.

Emre İlhan 24-04-2012 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan_ (Mesaj 952978)
Deneyeceğim, aslında yeri gelmişken sorayım, geçenlerde bir sıvı gübre aldım, sebzeler için yazıyor diye kandım sanırım ama kimyasal içerikli bir ürünmüş. Sizce sebzelere kullanmamın çok önemli bir sakıncası var mı? Limona da kullanacaktım..

Ben kimyasal gübre de kullanıyorum yerine göre. Kimyasal kullanıp kullanmamak sizin kararınız elbette. Kimyasal kullanırken önemli olan organik gübreyle kimyasal gübreyi dönüşümlü olarak kullanmanız. Mesela 3 kere organik gübreleme yaptıktan sonra bir kere kimyasal gübreleme gibi. Sebzelerde de kullanıyorum ben balkonda. Dediğim gibi dönüşümlü kullanırsanız bir problem olmaz. Ama sadece kimyasal gübreleme yaparsak toprak kısa zamanda tuzdan dolayı çoraklaşır, özelliğini kaybeder. Sebze için vs... diye ayırt etmiyorum. Bitkimin besin ihtiyacına göre araştırma yapıyorum ve direk kutunun arkasında ki NPK+ME gibi değerlere bakıyorum. Sizde bunu yakalamaya çalışın. O zaman olayı daha iyi çözer, bitkinin dilinden daha iyi anlamaya başlarsınız.

merlict 25-04-2012 03:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merverkol (Mesaj 952712)
Merhabalar,

Evde limon ağacı bakımıyla ilgili okuyabildiğim kadarını okudum bu başlık altında.
Ama yine de doğrudan danışmak istiyorum.

Bahçemizdeki limon ağacından eve küçük bir çelik aktarımı yapabilir miyim, nasıl yapabilirim?
Ağaçlarımız oldukça gelişkin, yaklaşık 2 mt. boyundalar. Muhtemelen olmaz ama.. :)

Aynı konuyla ilgili bir sorum daha olacak, bunu bonzailerle ilgili farklı bir başlık altında tekrar soracağım ama limon ağacı bonzai yapılabilir mi?

Merhabalar

Limon ağacının bendeki etkisi çok fazla olup, onlara verdiğim emeği hiç gözönüne getirmem.Limon için uğraşanları da çok severim. Bir arkadaş çelikle limon ağacı mantığının nerede ise imkansız olduğunu yazmış, sonuna kadar katılıyorum.Çok denedim ama malesef yüzlerce çelikten birinde bile başarılı olamadım.O sebeple direk çekirdekten yetiştirme yolunu tercih ediyorum, mükemmel sonuçlar veriyor.Asıl yazma amacım bunları söylemek değildi aslında, ilgimi çeken nokta limon bonsai konusu idi.Evet limondan bonsai olur, hatta nerdeyse her odunsu bitkiden bonsai olur ama sizde o sabır varsa.Ben son 2 yıldır bi limon bonsai üzerinde çalışıyorum, neredeyse başladığım noktadayım ama yılmadan devam ediyorum.Hatta bonsai bölümünde aratırsan "limon bonsai" mutlaka bulursun.Benim uğraşım biraz sizin düşündüğünüzden farklı ama genelde limon bonsaide temel sorun yaprak küçültme olayının zor olmasıdır.Dediğim gibi bende sabır var derseniz, önünüzdeki onlarca yıl boyunca ilgi ile takip edip, sevgi vereceğiniz limon bonsainiz olur.

Burada portakal bonsai var http://www.agaclar.net/forum/907840-post1713.htm
Burada ise benim çalışmam var http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/25012.htm


Mehmet

zeynep özkaynak 01-05-2012 02:15

2 Eklenti(ler)
Çekirdekten yetişen güzellerimi paylaşmak istedim sizinle :)

Birde sorum olacak, şuan (pamuk arasında çimlendikten sonra) aldığım ilk topraktalar ki bu da torf. Uygun toprağa geçirmek için çok mu erken yani 1 yaşına falan gelmelerini beklemelimiyim?

Bir de ben her şişe içerisine 1 adet ektim ama şimdi 2 tanesi 2 görünüyor ben mi bi yanlışlık yaptım acaba diye düşünüyorum? yoksa normal mi kök kısmından filizlenmiş olabilmi? Hiç bi fikrim yok cevabınızı bekliyorum.. Teşekkü ederim şimdiden..

Güzin Çakar 01-05-2012 08:14

Her şey normal, çok güzeller, güle güle büyütün.Kökleri şu an çok nazik olduğundan, zedelememek koşuluyla, uygun toprağa istediğiniz zaman geçirebilirsiniz.

Esad 01-05-2012 11:58

20 gün evvel çekirdekten limon ektim ve 10 gün önce çimlendi. Boyu yaklaşık 4 cm ve orta boy bir saksıda idare ediyor şimdilik. Tabi derin bir saksı olmasına dikkat ettim. Çünkü daha önceleri kazık kök olması gerektiğini okumuştum forum'da. Yakında müsait olduğum zaman fotoğrafları da paylaşmak istiyorum. Gerçekten çekirdekten yetiştirmek çok ayrı bir zevk veriyor insana. Burada okuyarak yetiştirdim, herkese teşekkür ederim.

zeynep özkaynak 01-05-2012 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gçakar (Mesaj 956991)
Her şey normal, çok güzeller, güle güle büyütün.Kökleri şu an çok nazik olduğundan, zedelememek koşuluyla, uygun toprağa istediğiniz zaman geçirebilirsiniz.

Çok teşekkür ederim Sayın Çakar. Şu aşamada ne kadar derinlikte bir saksı önerirsiniz? Sanırım 1 yıl kadar aynı saksıda kalacak. Gidip kendi kendime bilinçsizce birşey yapmak istemiyorum. Yanlardaki minik limonlar eğer aynı kökdeyse ayırmıyorum bu şekilde alıyorum sanırım doğru mu anladım?

Her gün büyüdüklerini görmek öyle keyifli ki... herkese teşekkür ederim değerli paylaşımlarınız için!!!

Güzin Çakar 01-05-2012 20:27

Sevgili Zeynep
Saksı büyüklükleri iyi. Daha büyük saksıya gerek yok (şimdilik). Her yıl kademe kademe büyütürsünüz. Minikleri ayırırken kök zarar göreceğinden, bırakın beraber büyüsünler. İleride birisi baskın çıktığında seçim yaparsınız. Kimbilir ,belki de ikili olarak çok hoş bir form alabilirler. Bu arada tekrar hatırlatayım, en çok sulamaya dikkat ediniz. Kökler kolayca çürüyebilir.Sevgilerimle... Güzin Çakar

zeynep özkaynak 01-05-2012 20:55

Güzin hanım...

Çok değerli bilgiler verdiniz inanın ne kadar teşekkür etsem az size...
Öyleyse dediğiniz gibi "şimdilik" miniklerimi kendi hallerine bırakıyorum zarar görmelerini istemem...

Farkındayım fazla zamanınızı aldım fakat son olarak torf toprak yeterli besine sahip değil diye okuyorum paylaşımlarınızda, bir miktar gübre kullanmamı önerirmisiniz? rahatlarını bozmadan onları mutlu etmenin yollarını arıyorum. Hemen bir ufak düzeltme de iletiyim tamamen bilinsiz bir şekilde sadece derin diye minikleri metal şişelere ektim belki sakıncalıdır, bu konuda da yol gösterirseniz minnettar kalırım :confused: tekrar teşekkür ederim!!! Saygılaımla...

Güzin Çakar 01-05-2012 22:52

Limonlarınızın çürümemesi için, metal kaplarınızın altları delinmiş olmalı. Eğer dipte su birikmiyorsa gayet uygundur.

Evet besin vermeniz gerekir. Ya saksı harcına yanmış koyun gübresi ilave etmeniz, ya da sulama suyuyla bitki besini kullanmanız gelişmelerini olumlu yönde etkiler.

Sevimli, sağlıklı bitkilerinizi görmek, çok hoş bir duygu. Asıl ben teşekkür ederim. Zamanı gelip aşılandıktan sonra, limonlarınızın çiçek ve meyvesini görene kadar siz uğraşacaksınız. Biz emek vermeden sayenizde keyifle seyredeceğiz. Teşekkürü hak eden sizsiniz:)

zeynep özkaynak 02-05-2012 09:58

Ne hoş dilekler, ne güzel cümleler bunlar... Yakın ilgi ve alakanıza sonsuz teşekkürler... Aşama aşama paylaşacağım sizlerle büyüyüp güzelleşmelerini... Öyle görünüyor ki sizden öğrenecek daha çookkk şey var...:p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024