agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon ağacı hastalık ve zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2180.htm)

eozkan 12-11-2012 20:03

Limonuma neler oluyor?
 
Yaklaşık 1 yaşında bir limonum var, çekirdekten yetiştirdim. Henüz dal vb vermedi, 40 - 50 cm boyu var. Bütün yaz boyunca balkonda güneş aldı bu boya ulaştı. 1 - 2 haftadır içeri aldım havaların soğumasından dolayı. Önce alttan yeni çıkan yapraklardan 2 tanesi döküldü. 1 - 2 gün önce orta boy bir yaprağı döküldü. Bugün eve gelddiğimde ortadan biraz daha küçük bir yaprağının düştüğünü farkettim. Dikkatli incelediğimde yaprakalrının üzerinde toz benzeri birşeyler olduğunu fakat elimle silmeye çalıştığımda silinmediğini farkettim. Fotoğrafı aşağıda ki linkte:

https://lh4.googleusercontent.com/-I.../s846/2012+-+1

acaba vitamin vb mi kullanmalıyım? Sadece evimde bir limonum olsun istiyorum, limon yetiştiriciliği ile ilgili bir bilgim yok.
Yoksa limonum ölüyor mu?

Baum 18-11-2012 11:57

Limon zararlısı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi çiçekçi (Mesaj 72202)
merhaba, gecen bahar aldıgım limonumu kış sebebyle içeri aldım ve anlayamadığım bir sebepten limonum yaprak dökmeye başladı ve renginde hafif de olsa sararma var. birde dallarda tüy **** pamuk diyebileceğim bişeyler var ama, böcek yok. Limonum ölüyomu neyapmalıyım?

Afedersiniz ben de aynı dertten muzdaribim..Sayın yönetici doğru başlığa taşıdığını söylemiş ,ben yeniyim bulamadım sorunuzun cevabı hangi başlıkta ise bana da bildirebilir misiniz?

aemreay 19-11-2012 13:53

Limon Ağacım Birden Bire Kurudu ?
 
Ağacımız birben bire kurumaya yüz tuttu yıllarca oldugu yerde gayet iyi duran bir limon ağacımızdı acaba nasıl kurtulabilir

aliemred 20-01-2013 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 84667)
Merhaba blk,

Tarifiniz bana şu bağlantıdaki yazıları hatırlattı (Kabuklu Bit). Eminim örtüşecektir sorununuzla; ama yine de olmazsa "Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar" başlığından da yararlanarak "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı" başlığına sorununuzu taşıyın. Orada başta fmt79 ve Mine Pakkaner olmak üzere uzman ve yardımsever üyelerimiz var. Oradan bulacağınız çözümü de bu başlığa ekleyebilirseniz, bu başlıktaki sorunuzu da kapatabilmiş oluruz (bu konuyu sonradan takip edecek arkadaşlarımız için).

Sevgi ve saygılar.

Levent

peki dalların üzerinde örümcek ağları gibi bir şey olmaya başladı. bunun hakkında bir bilginiz var mı acaba?

Manifesto 20-01-2013 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliemred (Mesaj 1088575)
peki dalların üzerinde örümcek ağları gibi bir şey olmaya başladı. bunun hakkında bir bilginiz var mı acaba?

Muhtemelen kırmızı örümcek zararlısıdır.

Resim ekleyebilirmisiniz.

aliemred 20-01-2013 23:41

mine hanım benim de aynı sorunum var. hangi başlığa taşıdınız söyleyebilir misiniz

aliemred 21-01-2013 21:18

2 Eklenti(ler)
kesinlikle haklısınız üzerinde küçük kırmızı örümcekler var. Resimlerde sanırım siz de görebilirsiniz, yüklüyorum hemen. bununla mücadele etmek mümkün müdür? çözümü var mıdır ne yapmam gerekiyor? çok üzülüyorum sorumluluğum altında bir canlıyı bu duruma düşürdüğüm için bunun sebebi nedir biliyor musunuz?

piqolet 16-02-2013 15:04

ACİL YARDIM!
Yaklaşık 4 ay önce aldığım oldukça sağlıklı limon ağacım ( geldiğinde 2 kg ye yakın limon varken şimdi yapraklarını dahi döküyor) tahminimce beyaz sineklere maruz kaldı. İlk geldiğinde salonda olabildiğince güneş alan cam kenarına koymuştum ancak kış gelmesi ile birlikte cam kenarında olan kaloriferden etkilenir düşüncesi ile camdan biraz uzağa aldım. ortalama haftada 2 kere yapraklarına su spreyi ile su püskürttüm ve çok aşırı sulama yapmadan suladım. ancak 2 3 hafta önce yaprak altlarında beyaz noktalar gördüm, daha sonrasında salonda uçan ve yaprak altlarındaki beyaz sinekleri. 2 ana sürgü üzerinde beyaz koza benzeri tüylü bir yapı var. cansız duruyor ama koza olduğunu tahmin ediyorum. Yanılıyor da olabilirim. Sinek oluşumunu gözlemledikten sonra balkona çıkarıp etrafını rüzgardan etkilenmemesi için poşetledim ve toprak tam olarak kuruyana kadar su vermeye başladım. şimdi incelediğimde yaprakları kapanmaya ve parlaklığı gitmeye başlamış. foruma baktığımda ev yapımı bir iilaç olan
"Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün."
tarife ulaştım. ancak kullanma konusunda tedirginim. ayrıca internetten Kaloin ( Kaolin | Giraylar Tarım ) kimyasalını buldum. ancak bu konuda tedirgin olduğum için hangi uygumayı yapacağımı bilemedim. Şu anda limonum balkonda olduğu için bir an önce ilaçlamasını yapıp tekrar kalorifer yanmayan bir odaya almak istiyorum.
Uygun ilaçlama yöntemim hangisi olmalı?
limonumun tamamen organik kalmasını istediğim için kaolin in kullanım alanı nedir?
Yağ işlemi için kullanılan yağları İzmir den nereden temin edebilirim?


şimdiden teşekkür ederim.

zevraki 19-03-2013 14:45

arkadaşlar geçen hafta değerli bir arkadaştan hediye yediveren limonu geldi.bunu geçici olarak saksıya diktim.şimdi yeni yaprak yapmıyor.ve yaprakların rengi çok açık.şu an durduğu yer sabahtan öğlene kadar güneş alıyor.sizce sorun ne olabilir.

Cymbelina 20-03-2013 18:31

1 Eklenti(ler)
Bir sorum var: Bunun için de, forumdaki bir fotoğrafı kullanmak istiyorum, hangi sayfadan çaldığımı hatırlamıyorum şu an;)

Resimde, her iki dalda da üstten aşağıya doğru inen bir sararma/ kahverengiye çalan bir renk değişimi ile beraber kuruma görülüyor. Bu sorun benim limonlarımda da oluşuyor. Daha önce oldugunda, o sarı kuruyan kısmı kesip atmıştım, ama sıklıkla kesilen yerden de gene aşağıya doğru zamanla devam ediyor bu durum.

Tam bu resimdeki gibi, üstten başlayarak kuruma - sararmanın sebebi ne olabilir? Ve nasıl çözümleyebiliriz? Bilgisi olan bir arkadaşımız yardımcı olursa çok sevinirim.

Perhan 20-03-2013 19:46

1 Eklenti(ler)
Adana Serada leonardit ve limon

limon1115 25-03-2013 21:46

1 Eklenti(ler)
Merhabalar;
Çekirdekten yetiştirdiğim limon ağacım yaklaşık 1 yaşında. Saksısını geçen ay değiştirmiştim. Şuan saksının içerisinde hareket eden çok minik beyaz böcekler var. Bunların herhangi bir tehlikesi var mıdır, kurtulmak için ne yapabilirim?
Ayrıca resimdeki ağacımı budamam gerekir mi?
Cevaplar için teşekkürler..

Eklenti 381816

umutlugunes 11-04-2013 13:12

1 Eklenti(ler)
merhabalar bende aşağıdaki güzellerin sahibiyim. benim endişem şu ki soldaki saksıda bir sürü çok hızlı 1cm uzunluğunda kırkayak gibi canlılar görüyorum. zararlımıdır ne yapmalıyım bilemedim.?
Eklenti 389252

jhk.turkey 04-05-2013 22:19

Selamlar,

Supragil 40 EC nin kullanim seklini bilen bir arkadas varmi acaba?

Ilaci alirken 10LT suya 1 kapak dedi.

fakat agacami spreylicem yoksa direk saksiyimi sulamam gerek?

Aslinda yaz yagi istemistim fakat elime bu geldi.

Evde 8 aylik bebegimizde var emin olamiyorum...

h_dogan 07-05-2013 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jhk.turkey (Mesaj 1149222)
Selamlar,

Supragil 40 EC nin kullanim seklini bilen bir arkadas varmi acaba?

Ilaci alirken 10LT suya 1 kapak dedi.

fakat agacami spreylicem yoksa direk saksiyimi sulamam gerek?

Aslinda yaz yagi istemistim fakat elime bu geldi.

Evde 8 aylik bebegimizde var emin olamiyorum...

10 LT suya 10 ml kullanacaksınız doz olarak ama bana sorarsanız bu ilacı kullanmayın. Geniş spektrumlu bir ilaç aynı zamanda da yasaklılar listesine eklendi.

sguven 13-05-2013 22:41

Boşverin ilacı lütfen
 
Haddim olmayarak bu şekilde bir başlık attım ama bebek deyince akan sular durur:)))
Ticari üretici değilseniz ben olsam ki ben öyle yapıyorum ilacı bahçeden içeri sokmuyorum.
Limon için bahçıvanlık Kursu'nda öğrendiğim arapsabunlu su fısfıslamasını iki haftada bir hastalık olsun olmasın yapıyorum pamuklu bit olup tüm limoncuklarını döktü çünkü şimdi çok iyi maşallah

Bir litre suya bir tatlı kaşığı tarifi verilmişti ona riayet ediyorum tavsiye ederim
Kolay gelsin bebişli öperim:))

Sinem


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jhk.turkey (Mesaj 1149222)
Selamlar,

Supragil 40 EC nin kullanim seklini bilen bir arkadas varmi acaba?

Ilaci alirken 10LT suya 1 kapak dedi.

fakat agacami spreylicem yoksa direk saksiyimi sulamam gerek?

Aslinda yaz yagi istemistim fakat elime bu geldi.

Evde 8 aylik bebegimizde var emin olamiyorum...


caner88 13-06-2013 21:01

limon ağacım için yardım
 
2 Eklenti(ler)
öncelikle herkese merhabalar. yaklaşık 2 ay önce edindiğim limonumun yaprakları biraz sarardı ve delinip yırtılmaya başladı acaba neden olabilir? ayrıca üzerindeki birçok ufak limonda sararıp düştü. değerli yorumlarınızı bekliyorum.

burhanmetin 18-06-2013 20:11

limonum hasta mı?
yapraklarında beyaz yapışkan sıvı ve kelebeğe benzer küçük beyaz canlılar var.
ne yapmalıyım?
http://imageshack.us/a/img607/9990/d01b.jpg

burhanmetin 20-06-2013 12:36

güncel

caner88 20-06-2013 21:08

yediveren limon ağacım için yardım
 
herkese merhabalar. saksıda yetiştirdiğim yediveren limonumun limonları sararıp döküldü ve sadece 5 tane kaldı ayrıca 2 gündür de çok sayıda yeni filiz vermeye başladı. bu durum normal midir? bir şey yapmam gerekir mi? değerli yorumlarınızı bekliyorum

Soner.B 23-07-2013 19:44

4 Eklenti(ler)
Bahar ayının gelmesinden bu yana öbür limonumda da küçük siyah karıncalar oluşmaya başladı:
Eklenti 428954 Eklenti 428955

Bunların yararlı olmadığını tahmin ediyordum çünkü unlu bit-karınca ilişkisi konusunda şüphelerim vardı. Ki öyle de oldu çünkü bir süre sonra bitkide tek tük bitler oluşmaya başladı. Bunun üzerine evde hazırladığım zeytinyağı-arap sabunu-sarımsak karışımını püskürttüm.
Bitler azaldı fakat karıncalar ve bazı küçük örümceklerin varlığı hala devam ettiğinden bazı şüphelerim mevcut.Acaba karıncaları da yoketme yoluna gitmeli miyim yoksa doğal haline mi bırakmalıyım?

Ayrıca ben bunları düşünürken aklıma biyolojik mücadele geldi ve yerde toprak yarıklarına ve duvar kenarlarına ağ örmüş örümcekler dikkatimi çekti.

Eklenti 428952 Eklenti 428953

Dikkat çeken özellikleri ağlarını huni şeklinde örmeleri.Ayrıca ağlarına bitkiden aldığım karıncaları atar atmaz hemen karıncaları kapışıyorlar.Bu örümcekler size tanıdık geliyor mu diye de bir sormak istedim.Eğer bilen varsa bunların varlığı acaba limonlarımı tehdit eder mi yoksa kalması karıncalar açısından bana daha mı yardımcı olur?

Bütün sorularım bu kadar kusuruma bakmayın biraz fazla biriktirdim sanırım:) Hepsini cevaplayabilmeniz temennisiyle yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

Soner.B 26-07-2013 23:58

bir tavsiyeniz var mıdır arkadaşlar?

sehzadetr 04-08-2013 17:19

merhaba arkadaşlar,
aşağıda arkadaşın belirtmiş olduğu sorun benim limon ağacımdada var. sorun nedir acaba bilgisi olan yokmu ?

Teşekkürler

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burhanmetin (Mesaj 1171337)
limonum hasta mı?
yapraklarında beyaz yapışkan sıvı ve kelebeğe benzer küçük beyaz canlılar var.
ne yapmalıyım?





Soner.B 11-08-2013 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sehzadetr (Mesaj 1187006)
merhaba arkadaşlar,
aşağıda arkadaşın belirtmiş olduğu sorun benim limon ağacımdada var. sorun nedir acaba bilgisi olan yokmu ?

Teşekkürler

Limondaki damlacık tarzı şeyler yüksek ihtimal bir zararlının yumurtası gibi geliyor bana fakat kırmızı örümcek mi yoksa başka bir şey mi bilemedim. bilgisi olan arkadaşlar varsa daha net bilgi verebilirler sanırım ben de merak ettim.

h_dogan 12-08-2013 07:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sehzadetr (Mesaj 1187006)
merhaba arkadaşlar,
aşağıda arkadaşın belirtmiş olduğu sorun benim limon ağacımdada var. sorun nedir acaba bilgisi olan yokmu ?

Teşekkürler

Küçük kelebeğe benzeyenler beyaz sinek ama o köpük benzeri maddeyi beyaz sineğin yaptığını daha önce görmedim. Ben de merak ettim şimdi bu beyaz maddenin ne olduğunu.

aytc61 12-08-2013 16:22

selamlar..saksıdaki limon fidesinin gövde ve yapraklarında yapışkan pamuk gibi bir oluşum var,bilgisi olan arkadaş yardımcı olabilirmi acaba..

http://img33.imageshack.us/img33/683/bvg3.jpg

Soner.B 12-08-2013 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aytc61 (Mesaj 1188795)
selamlar..saksıdaki limon fidesinin gövde ve yapraklarında yapışkan pamuk gibi bir oluşum var,bilgisi olan arkadaş yardımcı olabilirmi acaba..

unlu bite benziyor emin olamadım

aytc61 12-08-2013 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Soner.B (Mesaj 1188846)
unlu bite benziyor emin olamadım

dediğiniz gibi galiba.. unlu bit'in dışı beyaz içi kahverengi turuncu gibi olduğunu okudum,bende elimde ezince aynı renkli şeyler meydana çıktı.arap sabunu+sıvı yağ karışımını kullandım,gelişmeleri takip eder buraya yazarım..teşekkür ederim sayın Soner.B

h_dogan 13-08-2013 12:40

Yoğunluk çok fazla önce gövdeyi ve yaprakları kolonyalı bezle silip temizleyin sonra ilacı püskürtün böyle elinizdeki karışım pek bir şeye yaramaz gibi duruyor. Çok geç kalmışsınız mücadele için.

aytc61 13-08-2013 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1189135)
Yoğunluk çok fazla önce gövdeyi ve yaprakları kolonyalı bezle silip temizleyin sonra ilacı püskürtün böyle elinizdeki karışım pek bir şeye yaramaz gibi duruyor. Çok geç kalmışsınız mücadele için.

sayın h_dogan ben sizin mesajı okumadan önce bitkinin gövdesini suyla temizledim tüm yaprak ve gövdeyi büyülteçle :) inceledim temizlendiğine kanaat getirdiğim zaman bahsettiğim karışımı püskürttüm,son hali aşağıdaki gibidir,bakalım inşallah düzelir,dahada çıkmaz,ilginiz için teşekkür ederim.

[IMG]http://img706.imageshack.us/img706/8092/oryf.jpg Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

bu eski hali
http://img33.imageshack.us/img33/683/bvg3.jpg


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024