agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon ağacı hastalık ve zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2180.htm)

lilyum 15-08-2009 18:48

Merhabalar. Limonla ilgili konular burada paylaşılıyor diye ben de eklendim. Geçen yıl bir limon çekirdeğini saksıya ektim ve filizlendi. Geçen yıl gövde güçlensin diye tepesinden budadım. Bu yıl da alt kısmından yaprak temizleyince boy attı. Şimdi yaklaşık 60 cm uzunluğunda ve tek dal. Nasıl budarsam dallanır. Meyve vermesi için sanırım aşı lazım onu nasıl yapacağım? Yardımcı olursanız sevinirim.

gurur 16-08-2009 09:22

Dayanamadım ve dün akşam arap sabunu+bitkisel yağ+sarmısak karışımı yapıp limonu ilaçladım. Sabah kontrol ettiğimde o sıvaşan krema kılıklı şeyler temizlenmişti. Ancak yapraklarda rulolaşma ve sararma var şimdi de (tamamında değil bir kısmında). Bunun için ne yapmam gerekir? Bir şeyleri eksik ya da fazla mı yapıyorum acaba?

karakuş 26-08-2009 23:21

merhaba arkadaşlar.15 gün önce tatıl donüşü antalyadan bır lımon agacı aldım.ankaraya getırdım.ama geldıgınden berı hıc gelısme yok.balkonda ve gunes alıyo sızce neden buyumuyo,yardımcı olursanız sevınırım.

gülgül 22-09-2009 09:00

*** limon ağacıaldım ilk defa evimde yetiştirmeye çalışacağım ama hiç bilgim yok sadece diktim ve suluyorum ne yapmalıyım güzel bir limon ağacı yetiştirmek için bir kaç yaprak açtı ama uçları kuruyor ve başka yaprak vermiyor bilgisi olanlar yardım ederse çok sevinirim şimdiden ***

rebelrain 28-09-2009 18:46

limon ağacındaki kırmızı kabuklar..
 
5 Eklenti(ler)
merhaba. balkondaki limon ağacında kırmızı küçük kabuklar oluşmuş. Bazılarının içinde böcek gibi bir şey var. Ağacımı bunlardan nasıl kurtarabilirim? yardımcı olursanız sevinirim. Nasıl bir ilaç kullanmalıyım?

limoncu 08-12-2009 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taflan61 (Mesaj 423609)
Merhaba,

Limon um gayet güzel büyüyor ve üzerinde bir çok minik limoncuk var, bu yaz bol bol limon alırım diye düşünürken son 2 günde yapraklar resimlerde görebileceğiniz hale geldi. Sarı çok küçük noktalarla kaplanmış gibi sanki. Bu bir hastalık mıdır?

Eklenti 79100

Sayın taflan61, limonunuzda demir noksanlığı var. saksıda, uygun olmayan yerlerde büyütülen turunçgillerde sık rastlanan bir durum. çözümü ise, demircilerden demir tozu bulup toprağa bir tutam dökmek **** demir ilaçları kullanmak.

beş_minare 04-02-2010 09:49

limon ağacı
 
selam. Limon ağacımın yaprakları sürekli temizlememe rağmen şekerimsi bir hal alıyor. Yaprakların alt tarafında da zamanla kaldığıyeri kurutan şeyler görünüyor. Ne yapabilirim? Yardım ederseniz sevinirim.

kumyaka2010 04-02-2010 10:47

Sayın beş minare !
Limonunuz açıktamı yoksa içeride kapalı yerdemi ? Benim narlarda oluyor , kukurt puskurtuyorum . En iyi bir bilene soralım , veya mine pakaner e soralım . Selamlar .

Eser İlhan 04-02-2010 11:41

Merhaba bes minare, sanırım kabuklu bitten bahsediyorsunuz(o tatlımsı sıvı bitlerin salgısı). Limonları çok seviyor,baş etmesi de bir okadar zor.Yaprak altlarındaki,dallardaki görebildiğiniz kabukları kürdan gibi birşeyle tek tek toplayın. Sonra da sitede tarifini bulabileceğiniz arap sabunlu çözelti ile limonunuzu iyice (yaprakların altı da dahil olmak üzere)ıslatın. Bu arada toprağını da üstten bir miktar yeni toprakla değiştirirseniz faydalı olur diye düşünüyorum. Bitkinizi gözetim altında tutun ve gerek gördüğünüz zaman arap sabununu tekrarlayın.
Daha detaylı paylaşımları kabuklu bit başlığı altında da bulabilirsiniz sanırım. Kolay gelsin..

nezaket 22-03-2010 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 84009)
Sevgili ortilim,


Yine de endişe etmeyin mayıs haziran gibi bitkileriniz yeni sürgün ve yaprak verecektir. Budamayı yaparsanız daha erken sonuç alırsınız...

Beni rahatlatacak cümleyi buldum. Kışın donduğu için limonu budamıştım. Gelip gidip bakıyorum hiç yaprak yok. Gülleri budadım sorun çıkmadı, hepsi yeni sürgünler verdi. Ben limonu kurtarayım derken öldürdüm zannedip üzülüyordum. Gövde canlı ama yaprak yok, onu böyle görmeye alışamadım. Açıkçası mecburen bahçeden sorumlu oldum, acemiyim.Bu limon sağ salim yazı çıkarsın gelecek kış salonun en güzel, en ışıklı yerini ona vereceğim.

selenam 06-12-2010 21:49

limon agacim;(
 
merhabalar arkadaslar benim bi limon agacim var gecen sene yazin daha kücücük filizken almistim ve direk balkonda yetistirmeye basladim,okadar sevmistiki yertini kocaman olmustu 6 ayin icinde ama maglesefki benim hatam ve bilgisizligim yüzünden kisin onlari iceri almadim ve almanyada yasiyorum disarisi daima 0° nin altinda.bi baktimki saksinin altindaki su donmus ve agacimin o güzelim yapraklari purus purus olmus.ama yapraklar dökülmemis kökleri yesil ama yapraklar kivrim kivrim olmus .hemen iceri aldim altinin tabagini temizledim ve bekliyorum korkuyorum bisey olacak diye ve yeniyim sitenizde diger arkadaslarin problemlerini okudum hepsi de tez vakitte cevap almislar umarim benim de sorum yanitsiz kalmaz lütfen kurtarin agacimi.simdiden tesekkürler...

recobey 17-04-2011 13:01

Limon ağacı çiçeklerini döküyor
 
*** arkadaşlar benim aşılı olan bir limon ağacım var,fidancıdan alırken bizzat gördüm üzerinde 3-4 adet limon vardı.Benim sorunum şu,ağacım çiçek açıyor fakat tomurcuk olarak veya çiçek olarak hepsini döküyor,bazen çiçekler tutuyor küçük limon olarak dökülüyor,yapmadığım şeyler kalmadı,hem yaprak hemde toprak gübresi kullandım,yanına bir tana daha limon ağacı aldım(dölleme olabilmesi için erkek-dişi olabileceğini söylediler),çiçeklerin dökmemesi için zirai ilaç satan bir yer arıların veya sineklerin dölleme yapabilmesi için yapışkan tarzında sprey şeklinde bir ilaç verdi onu kullandım,ağac havadar ve güneş alan bir yerde duruyor(terasta), vb....... bir sürü şey denedim fakat bir türlü limon alamadım bu konu hakkında bana yardımcı olursanız inanın çok sevinirim.Hepinize şimdiden sevgiler ve saygılar sunarım...

delielveli 07-07-2011 12:52

merhaba arkadaşlar benimde saksıda bir limon ağacım var. daha doğrusu limon çekirdeğinden turunç ağacı oldu heralde :) dikenler çıktı hertarafından. yapraklarında yapışkanlık sorunu var. ddvp sıktım iyi gelir mi bilmiyorum. deterjanlı su da hazırlasam mı yoksa 15 gün donra yeniden ddvp ile ilaçlayayım mı kararsız kaldım. bu gün komşusu zeytin fidanımda da 1 damla yapışkan sıvı tespit ettim. onu da ilaçlayayım mı? yazlık yağı nereden bulabilirim bir de 1-2 fide için değer mi bilemedim. sonuçta bunlar sanırım bahçe ilaçlamak için kullanılıyor. ddvp ilacını da yarım litrelik spreye bir kapak dolusu koydum çok gelir mi acaba. çiçekçi öyle dediydi ama kararsız kaldım. yardımcı olursanız sevinirim selamlar.

harun34 29-08-2011 14:06

limon ağacı yapraklarında kahverengi kabuklar
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba.

Balkonda saksıda yetiştirdiğim limon ağacının yapraklarında ve gövdesinde kahverengi pul pul kabuk benzeri bişeyler yayıldı.İlk başlarda daha azlardı ama son zamanlarda oldukça arttılar ve gövdeye yakın yapraklarda daha çok var.Ayrıca küçük beyaz noktalar halinde de bişeyler var.Ziraat ilaçları satan bi yere tarif ettim ve bana SUPRAGİL 40EC diye bi ilaç verdi üzerinde kırmızı örümcekler ve kabuklu bitler gibi zararlılar için olduğu yazıyo.Bunların resimlerini internetten araştırdım fakat hiçbiri benim ağacımdaki soruna uymuyor.Yapraklardaki kabukları kaldırdığımda pul pul kalkıyorlar ve canlı bişeye benzemiyorlar.Emin olmadan ilaç kullanmak istemiyorum.

Resimlerini ekliyorum yardım ederseniz sevinirim.

Teşekkürler.

odogal 29-08-2011 16:57

Bu yaprakların dalında da vardır, narenciye kabuklu kahverengi bit. Elinizle ovalayarak düşürün, tazyikli suyla yıkayın, ilaçlayın.

harun34 29-08-2011 18:06

adını yazdığım ilacı kullanmam uygunmu?

mandalinci 18-11-2011 09:39

5 Eklenti(ler)
Merhaba,

Limon ağacımdan resimler ekliyorum. Sorularım şunlar;
1- Kabuklu bit mi var?
2- Salyangoz da zarar veriyor mu?
3- Yaprakları büken bir zararlı mı var?
4 - Budama + ilaç yapmam gerekir mi? (ev yapım/yazlık yağ veya bir başka ilaç))
5 - Tüm bu yapılacak uygulamalar meyveye zarar verir mi?

Bu arada bu rahatsızlık geçen yaz da vardı, yeni taşındığımız için ilgilenememiştim, tomurcuk olduğu halde meyve tutamamıştı.

Şu anda çimleme yapıldığı için hergün bahçe sulanıyor.

Bitki bahçenin güney cephesindedir.

Yapacağınız kritikler ve yönlendirmeler için şimdiden çok teşekkür ederim.

Turunçgil 18-11-2011 19:42

(Yukarıdan aşagıya) 4. resimde galeri sinegi larvasının çizdiği galerileri görüyoruz.Ayrıca kabuklu bit'de var.İlaçlama yapılmalı bence

mandalinci 20-11-2011 08:57

Dün yapılan toplantıda, Sn. Mine Hanıma sorma şansım oldu.
Bilgilendirme amaçlı yazıyorum.
1 - Galeri sineği larvası ve kabuklu bit varmış.
2- İlaçlama yapılması gerekiyor.

Sn. Turunçgilll size de çok teşekkür ederim.

Turunçgil 22-11-2011 21:06

Ben teşekkür ederim yardım edebildiysem... :))

yestes 04-03-2012 22:49

çok sevdiğim limon ağacım geçen kış dondu. ama kendini kurtardı tekrardan yeşillendi. tekrar donmaması için nasıl bir önlem almalıyım tekirdağda bahçem yardımcı olursanız teşekkür ederim.

Turunçgil 05-03-2012 20:55

Üzerine bir poşet geçirebilirsiniz.Ağaç dibinede yanmış hayvan gübresi atarsanız güzelce korunmuş olur.Zaten yakında çiçek açma mevsimi kısa zaman sonra aşılı ve sağlıklı ise çiçek açıp meyveye geçeçektir.

elvn 12-05-2012 21:23

selamlar

bizim bahçemizde de limon ağacı var ama bu sene bahçeyle ilgilenen olmayınca çoğu çiçek ve bitki kurudu. bu limon ağacıda kurumuş gibi gözüküyor ama ben yinede sormak istedim, yapılabilecek birşey varmıdır buna yoksa sökmelimiyim.


http://img205.imageshack.us/img205/9249/img9848y.jpg

helltr 30-07-2012 23:59

merhabalar hepinize Benin problemim Limon agacimin birden bire yapraklarinin sararmasi. aldigimda 60 cm civarindaydi kisa surede 1 metreye ulasti bir tek dal iken 5. 6 tane surgun Verdi yemyesil Di. gubresi suyu tam . hic bir hastalik belirtisi yok. forumdaki yazilari okudum.hicbirisi degil. sadece sararan yapraklar var . onu oyle gormek Beni cok uzuyor. dili olsa da soylese derdini . elimden geleni yapsam . lutfen yardim edin . ne yapmaliyim.

gtatas 12-08-2012 14:11

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 880877)
Dün yapılan toplantıda, Sn. Mine Hanıma sorma şansım oldu.
Bilgilendirme amaçlı yazıyorum.
1 - Galeri sineği larvası ve kabuklu bit varmış.
2- İlaçlama yapılması gerekiyor.

Sn. Turunçgilll size de çok teşekkür ederim.

Merhabalar sayın Mandalinci sorununuz için ne ilaç kullandınız acaba, ben cubravit kullandım, yanlış hatırlamıyorsam.:confused::confused:

Nuri Murvet 14-08-2012 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi helltr (Mesaj 1004194)
merhabalar hepinize Benin problemim Limon agacimin birden bire yapraklarinin sararmasi. aldigimda 60 cm civarindaydi kisa surede 1 metreye ulasti bir tek dal iken 5. 6 tane surgun Verdi yemyesil Di. gubresi suyu tam . hic bir hastalik belirtisi yok. forumdaki yazilari okudum.hicbirisi degil. sadece sararan yapraklar var . onu oyle gormek Beni cok uzuyor. dili olsa da soylese derdini . elimden geleni yapsam . lutfen yardim edin . ne yapmaliyim.

Merhaba sayın helltr

Cevap için biraz uzunca bir süre olmuş ama...

Limon fidanınız saksıda mı..?

Nuri Murvet 14-08-2012 21:16

Merhaba sayın gtatas

Nasılsınız..?

Konu başlıklarında gezerken; Sayın Mandalinci' nin fidanındaki hasarları (Galeri sineği larvası ve Kabuklu bit) teşhisi konmuş ve ilaçlama önerisi yapılmış..

Zararlılar için (İnsektisit) ilaçlarının uygun olanını ziraii ilaç satan yetkili bayiden, yetkili kişinin vereceği tavsiyeler doğrusunda kullanılması gereklidir.

Sizin kullandığınız ilaç (Cupravit) etkin maddesi Metalik Bakır (fungusit), kontak etkili, koruyucu olarak uygulanan bir ilaçtır.

Yanlış hatırladınız herhalde..?

Saygı ve selamlarımla...

gtatas 15-08-2012 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet (Mesaj 1009087)
Merhaba sayın gtatas

Nasılsınız..?

Konu başlıklarında gezerken; Sayın Mandalinci' nin fidanındaki hasarları (Galeri sineği larvası ve Kabuklu bit) teşhisi konmuş ve ilaçlama önerisi yapılmış..

Zararlılar için (İnsektisit) ilaçlarının uygun olanını ziraii ilaç satan yetkili bayiden, yetkili kişinin vereceği tavsiyeler doğrusunda kullanılması gereklidir.

Sizin kullandığınız ilaç (Cupravit) etkin maddesi Metalik Bakır (fungusit), kontak etkili, koruyucu olarak uygulanan bir ilaçtır.

Yanlış hatırladınız herhalde..?

Saygı ve selamlarımla...

Teşekkür ederim Nuri bey iyiyim, umarım sizin peyzaj işleriniz ve siz de iyisinizdir. Cupraviti okudum narenciyeler için filiz kurutan ile mücadele yazıyordu limonda da özellikle filizlerde kıvrılmalar ve kurumalar oluyordu bakalım bu pazartesi kontrol edicem, işe yaramış mı yaramamış mı?İşleriniz de kolaylıklar dilerim.

Halil Önen 16-08-2012 01:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limoncu (Mesaj 543276)
Sayın taflan61, limonunuzda demir noksanlığı var. saksıda, uygun olmayan yerlerde büyütülen turunçgillerde sık rastlanan bir durum. çözümü ise, demircilerden demir tozu bulup toprağa bir tutam dökmek **** demir ilaçları kullanmak.

Sevgili limoncu,

demir tozunu bu şekilde kullanmak önerilmiyor, bu formda demiri bitki alamıyormuş, bende İzmir Eğitiminde öğrendim...:)

Demir tozu suda eriyen formda_ hazır satılıyor_ bende kullanıyorum bazen...

Saygılar

mft48 19-10-2012 10:02

merhaba forum üyleri

rersimlerdeki zararlılar sizlerinde dediği gibi kabuku bit büyük ihtimal kırmızı kabuklu bit. ancak diğer resimler galeri sineği değil, galeri sinekleri turunçgillerde zarar oluşturmaz. o resimler galeri güvesi geceleri hareket eden beyaz renkli ve tek konukçusu turunçgiller olan çok fazla da önemli sayılmayan şekli güzel :p bir zararlıdır.
ayrıca eklemek istedim, herhangi bir kültürde zararlı ya da hastalık sorunu varsa ve bu konuda fikir almak istiyorsanız, tarım bak. il - ilçe müdürlüklerine uğrama şansınız yoksa tagem'in internet sayfasından teknik talimatlara göz atabilirsiniz.

Saygılar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024