agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

sitkomsky 31-08-2008 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 186908)
Size cevap yazmayacağım. Konu devam etsin...

Eklenti 25436

buy konu başlığını bulamadım. yardımınızı bekliyorum

osmanramone 02-09-2008 13:01

herkese çok teşekkür ediyorum. Selamlar.

Kudret Tezel 02-09-2008 21:10

Merhaba sevgili arkadaşlarım, 4 gün kadar şehir dışındaydım geldim. Daha önce söylediğim gibi EC metre bitti PH metre çalışmaları yapıyorum.selamlar.

malbman 03-09-2008 11:31

Kudret Hocam merakla bekliyoruz.

bahcivan 03-09-2008 20:26

Sayın Sinin ve değerli arkadaşlar,
Şuana kadar gözlemlediğim kadarıyla geçmişde bitkiler hakkında çok bilgisi olmayan biri olarak gözlemlerim;
Çalışmalarımı pimaş borulara yerleştirdiğimi sizlerle paylaşmışdım,kök olarak belli bir seviye gelen bitkileri pimaşa dikince diğerlerine göre çok daha hızlı büyüdüğünü gözlemledim ,
ayrıca fasulyeler diğerlerinden daha hızlı boy verdiğni duymuşdum ama bu kadarını beklemiyordum gunluk 20-30 cm kadar boy verebiliyor.

dışardan aldığım fidelerde kırmızı böcekler varrmış diğerlerine serpti ve yaprakları sarartıyordu bende ısrarla ilaç kulanmamaya gayret gösterdim.
Bir bitki teknikeri arkadaşdan aldığım bitkilere uygulanacak organik sayılabilecek ilacı paylaşayım.
bir tutam arap sabununu 1 litre su da eriterek usteki kopuklu kısmı dokun ve etkısı artırması ıcın ıcıne ezdiğiniz sarımsak suyu veya yağını dökün bitkilerin yapraklarını püskürtün.İŞE YARIYOR
Saygılarımla

mustak 04-09-2008 11:15

Sayin Bahcivan verdiginiz ilac tarifi ile kirmizi orumcekleri oldurebildinizmi.
Zira kirmizi orumcek cok hizli urer ve bitkiye zarari fazladir.
Yapraklarin altina bakip kirmizi noktalarin hareket edip etmedigini kontrol ederseniz cok iyi olur.Yok etmisse, bizde faydalaniriz.
Saygilarimla

bahcivan 04-09-2008 21:52

Sayın Mustak;
baktıgımda yaprak altındakiler kurumuş böceklerle dolu sonradan yumurtalarından tekrar cogalırmı bilmiyorum ancak durumu sizlerle paylaşırım
saygılarımla

erkanakad 10-09-2008 17:12

Ben bahçemde durgun su kültürü uygulamak istiyorum.Nedeni ise nadas yapamamak.PVC borular içinde uygulanmış bir kaç örnek gördüm(internette)fakat detaylı bilgiye ulaşamadım.Bana bu hususta yardımcı olabilirmisiniz?

Selamlar

Kudret Tezel 13-09-2008 20:34

Sayın erkanakad, aradığınız bilgiler forumlarda . Bazı arkadaşlarımız çok güzel çalışmalar yaptılar.Resimlerle yazılarla paylaştılar.Gerekli bilgilere forumlarda ulaşabilirsiniz.

Kudret Tezel 13-09-2008 20:50

artık sezonun sonuna geldik
 
1 Eklenti(ler)
Terasta sezon sonu artık kışlık sebzeleri deneyeceğiz.

kahyanur 19-09-2008 20:29

değerli grup üyeleri,
topraksız ortamda sebze yetiştiriciliğiyle ilgili 10 sayfalık bu bölümü yutarcasına okudum..neler öğrendim neler..hiç bilmediğim terim ve maddeleri(torf,agrinat,hümanik asit,vb) ayrıca araştırarak öğrendim..hatta otomatik dozajlama sistemleri , ph ve ec metre araştırmaları yaptım..türkiyede nerelerde torf bulunur , kimler kaça ne şekilde satar araştırdım..hatta mail attığım bir üretici verdiği cevapta torfu TIR la sattığını ve bir TIR"a 40 m3 yüklediklerini yazdı:)
özellikle kudret bey"e ve bilgisini paylaşan diğer arkadaşlara ne kadar teşekkür etsem az. sayenizde çok fazla bilgi eksikliğim olmasına rağmen bu üretimin mantalitesini ve tekniğini anlıyabildim..tabii ki daha öğreneceğim çok şey var..ama önemli olan yöntemi anlayabilmek..kimya mühendisi olduğum için eriyik, ph ve ec kavramları bana yabancı değil..konuyla ilgili diğer yazılarıda okuyacağım..en kısa zamanda da gerekli araç gereç ve kimyasalları alıp işe koyulacağım..herkese çok teşekkürler..

jibuti 19-09-2008 23:03

Merhaba Sayın kahyanur.Aramıza hoş geldiniz.Bu arada çok şanslısınızı sizin alışık olduğunuz şeyleri (eriyik,ec,ph) anlamak ve hatta uygulamak ben ve benim gibi amatörler için hiçde kolay olmadı(hala öğrenmeye çalışıyorum :)).Sizin bu konuda avantajınız var umarım güzel paylaşımlarda bulunuruz başarılar.

Kudret Tezel 28-09-2008 16:15

3 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar,domatesleri hasat ettikten sonra iki tekneye pırasa ektim yaklaşık onbeş gün önce. Havalar soğudu bayağı bir yağmur fırtına oldu çok fazla ilgilenemedim ama arasıra eriyiği ihmal etmedim ve bugün resimlerini çektim göstereyim baya gelişmişler. ayrıca patlıcanlar ikinci kez çiçek açtı ve patlicanları var.saksıda kalan domateste yeniden çiçek açmış bakalım nereye kadar büyüyebilecek.

jibuti 28-09-2008 20:29

Sayın kudret hocam ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.Yeni dönem dersleri bayramdan sonra başlıyor dimi hocam.

Kudret Tezel 28-09-2008 21:11

evet,evet Sevgili jibuti. Derslere bayramdan sonra başlıyalım. Bu kadar rehavet yeter sınıfı şöyle bir toplıyalım bakalım kaç kişi varız görelim.

jibuti 01-10-2008 20:11

Haklısınız sevgili kudret hocam.Bu arada bütün arkadaşların bayramını kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.Hocam ellerinizden öperim.

Kudret Tezel 01-10-2008 22:52

Bende bütün arkadaşlarımın mübarek bayramını kutlar,aileleriniz ve tüm dostlarınızla nice mutlu bayramlara ermenizi dilerim.Sevgiler selamlar.

Kudret Tezel 07-10-2008 21:09

Merhaba sevgili arkadaşlar, ramazan dedik geçti, bayram dedik geçti eeeee ne bekliyoruz daha .
Yalnız bu sezon bir müfredat programı yapalım. geçen sezon(( topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması)) başlığıyla derse başaladık ve herkes merak ettiği için bu konuda yoğunlaştık, ve başkaca önemli konulara pek yer veremedik.bu sezon baya bir yol aldık,artık duyduklarımızı veya gördüklerimizi değil düşündüklerimizi tatbik edebileceğimiz bir bilgi ve mantık seviyesine ulaştık zannediyorum. Durum böyle ise sizlerden ricam eksikliğini hissettiğimiz konu başlıklarını listeliyelim ve önem sırasına göre dizerek bir müfredat programı hazırlıyalım ve derslere başlıyalım.

sabri zeki 07-10-2008 21:33

Selamlar kudret hocam öncelikle sınıfları bölelim birler ikiler üçler diye ben yeni kayıt birlere yakışırım. malüm hepimiz kimya görmedik, bayağı zor geliyor problemleri çözmek.önümüzde baya bir zaman var, uygulamalı tarım için kış mevsiminden dolayı. sınıf arkadaşlarımızda fikirlerini açıklasınlar da dersler başlasın hayırlısı ile.

jibuti 08-10-2008 21:04

Evet arkadaşlar kimler derslere katılmak istiyor lütfen kıpırdayalım artık tatil bitti.Kudret hocam çok öenmli olan Ec metre yapımını bitirdi artık ec metre sahibi de olabiliriz ama öncelikle derslere başlamalıyız zaman geçiyor.Önceki derslerde bulunan arkadaşlarında yardımıyla çabuk yol alabiliriz ne dersiniz.

Şule68 08-10-2008 21:10

Evet jibuti herkeste bir rehavet.. En iyisi sınıf listesini yapmaya başlayalım da kimler var kimler yok görelim.
1- sule68
2-
3-
4-

jibuti 08-10-2008 21:16

o zaman 2-jibuti

kahyanur 08-10-2008 21:29

banada ön sıralardan bir yer ayırın lütfen:)

jibuti 08-10-2008 21:32

siz bu mesajı yazarak o yeri ayırdınız bile:)

malbman 09-10-2008 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 295383)
Merhaba sevgili arkadaşlar, ramazan dedik geçti, bayram dedik geçti eeeee ne bekliyoruz daha .
Yalnız bu sezon bir müfredat programı yapalım. geçen sezon(( topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması)) başlığıyla derse başaladık ve herkes merak ettiği için bu konuda yoğunlaştık, ve başkaca önemli konulara pek yer veremedik.bu sezon baya bir yol aldık,artık duyduklarımızı veya gördüklerimizi değil düşündüklerimizi tatbik edebileceğimiz bir bilgi ve mantık seviyesine ulaştık zannediyorum. Durum böyle ise sizlerden ricam eksikliğini hissettiğimiz konu başlıklarını listeliyelim ve önem sırasına göre dizerek bir müfredat programı hazırlıyalım ve derslere başlıyalım.

Kudret hocam, isterseniz önce geçen yılın bir genel tekrarını yapalım. Zira aramıza yeni katılan arkadaşlar var ve sanırım bazıları geçen yılki konuları takip etme şansı bulamadı.

Geçen yıl üzerinde en çok durduğumuz konu besin eriyiklerinde kullanılan elementlerin miktarlarının hesaplanmasıydı. Bunu geçen yılki kadar detaylı olmasa da (aksi halde bir yılı daha bu hesaplarla geçirmek işten bile değil):D, yeni arkadaşların geçen yılki yazışmaları izleyerek fikir sahibi olabilecekleri düzeyde bir tekrar yapalım derim.

Bana sorarsanız bu aşamadan sonra kısıtlı imkanlarımız, alanlarımız, zamanlarımız çerçevesinde uygulayıp hayata geçirebileceğimiz, ayakları yere basan topraksız tarım projeleri üzerinde kafa yoralım. Yabancı web sitelerinde dolaşırken bakıyorum da neler, ne projeler üretmiş adamlar. Adam çamaşır suyu şişelerini saksı olarak kullanıp 300 saksılık sistemler kurmuş, sonra da sitesinde bunun reklamını yapıp, ticari formlarını satışa sunmuş. Yanlış anlaşılmasın biz de yapıp satışa sunalım demiyorum; ama en azından yaratıcılığımızı kullanıp/harekete geçirip ilginç, uygulanabilir projeler üretelim ve bunları kendi balkonumuzda, terasımızda hayata geçirelim. Bu konuda sitede yardım alabileceğimiz, bu projelerin seve seve bir parçası olmak isteyecek profesyonel arkadaşlarımız da çok. Eh bu kadar irmik, şeker vs varken neden biz de helva yapmayalım?

Tabii dediğiniz türden bir müfredat programı da hazırlayalım ama yine bana sorarsanız, bu müfredat programı da canlı, bizim aklımıza takılan sorular, zihinlerimizde gelişen fikirlerle sürekli o anı yaşayan, yenilenen, belli kalıplara sıkışıp kalmamış bir müfredat olsun derim.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar ("koca bir sayfa yazdı hala daha şimdilik aklıma gelenler bunlar diyor adam" dediğinizi duyar gibi oldum:D:D:D) diğer arkadaşlar da fikirlerini söylerse sanırım bu seneki müfredat hem çok canlı hem de çok yüklü olacak.Sene yeterse iyi:p

Kiraz 09-10-2008 18:52

Çalışmalarınız çok güzel, ilgiyle okuyorum. Bahara belki niyeti bozup sizlere katılabilirim. Ufacık bahçemde biraz domates ve biber yetiştirmeye uğraşıyorum ama terasım bahçeden daha büyük.

Şimdilik vakit ayıramam, yeterince ilginenemem diye gözüm korkuyor ama sizlerin çalışmalarını görünce de gerçekten başlamak da istiyorum.

Verdiğiniz bilgiler ve güzel paylaşımlarınız için hepinize teşekkür ederim.

jibuti 09-10-2008 18:58

Sayın nurbahar şimdiden başlarsak ancak kendimizi geliştiririz diye düşünüyorum.

Kudret Tezel 09-10-2008 19:02

Evet sevgili malbman şu çok doğru : adamlar neler yapmışlar: Peki biz neden yapamıyoruz ? yapamayız tabii ,onların memleketlerinde fikir ,düşünce çok önemli fikre düşünceye duyulan saygı çok büyük siz yeterki düşünün siz yetreki bir şeyler üretmek isteyin sermaye önemli değil ,iş kurmak önemli değil ,peki bizde öylemi. Sermayeniz yoksa imkanlarınız el vermiyorsa hiçbirşey yapmak mümkün değil. ne devlet yardım eder ne zengin, herkes kendi göbeğini kendi kesmek zorundadır. herneyse bırakalım bunları biz çalışmalarımıza bakalım.
Arkadaşlar geçen sezon herkes konuya yabancı idi ama bu sezon artık hepimizin konuyla ilgili bilgileri var. Besin eriyiklerinin hazırllanması hakkında yazmış olduğum yazılarda bu işe kafa yoracak arkadaşları yanıltacak şüpheye düşürecek en küçük bir yanlış ve eksik olduğunu sanmıyorum . Bu gibi teknik konularda yazılmış kitapların bir çoğu tecüme olduğu için gerek ceviri hatası ve gerekse baskı hatası yüzünden birçok yanlışlıklar vehesap hataları görmek mümkündür. verilen doneler ve neticeler birbirini tutmassa ögrendiğinizi kontrol etmekte, bilginizi tartmakta zorluk çekersiniz . Bu durumu çok iyi bildiğim ve yaşadığım için hiç bir problemi kontrol etmeden yazmadım ancak neticede insanlar hata yapabilir eğer siz sayın arkadaşlarımın kafalarına takılan en küçük bir şüphe veya müphem bir nokta varsa önce onları aydınlatalım.
Yaptığımız hesapların kesinlikle doğru olduğundan emin olalım. Besin eriyiklerinin hazırlanması ile ilgili teknik bir bilgi eksiği olduğunu sanmıyorum. Ancak konu ile ilgili çok problem cözerek pratik yapmanızı öneririm. konu sadece teorik bilgi ister yaptığınızı kontrol etmek yani analiz etmek imkanı yoktur, bitkinizin büyümesi ve gelişip gelişmemesiyle yaptığınızın doğru veya yanlış olduğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Bu sezon daha teknik ve daha bilinçli çalışmalar yapacağız ve topraksız tarımın daha değişik tatbikatlarını deniyeceğiz . Sayın envor arkadaşımızın serasında yaptığı büyük çaplı aereponic sistemin amatörce balkonunuzda tatbik etmeye çalışacagız.
Yani anlıyacağınız bu sezon çalışmalarımız çok zevkli olacak

denizakvaryumu 09-10-2008 20:14

Merak ettiğim;

1-Küçük çaplı aereponic sistemin nasıl kurulacağı ? (torf-kum-perlit-durağan ve akan besin eriyiği yok) Fıs fıslama en iyi çözüm gibi gözüküyor :)

2-Kudret Bey olmasa, besin eriyiklerini ufak miktarlarda nasıl temin edebileceğimiz :)

Geçen seneki dersleri baştan almaya vs.bence gerek yok.

Çünkü en ufak ayrıntısına kadar zaten yazılı .İsteyen bu konuları tekrar okuyabilir ancak herhangi bir sorun olduğunda tekrar anlatılabilir.

EC ölçer ve ph ölçer hazır olduğuna göre bu konularda yoğunlaşılabilir.

denizakvaryumu 09-10-2008 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sule68 (Mesaj 295973)
Evet jibuti herkeste bir rehavet.. En iyisi sınıf listesini yapmaya başlayalım da kimler var kimler yok görelim.
1- sule68
2-
3-
4-

Geçen seneki derslerden tecrübeyle söylüyorum ki, sınıfın sayısı devamlı değişken oluyor.

Kimi zaman konunun durumuna göre sınıf mevcudu ve sorular artarken kimi zaman sınıfta sadece Kudret Hoca kalıyor ve "nerde bu millet" diye fırçasını atıyor :)

Kimi zaman benim gibi tembel öğrenciler en arka sırada kaynatırken kimi zaman haylaz öğrenciler Kudret Hocanın diplomasını elinden almaya kalkıyor :)

Yani bu sınıf biraz hababam sınıfı gibi...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024