agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm)

Kudret Tezel 08-02-2013 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1098581)
Sayın hocam, bizdeki problem besin yetersizliği gibi gözüküyor. bunun nedeni de sizin önerdiğiniz sulama rejimini değiştirmemiz olabilir mi diye düşünüyorum. bizim drenajla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. nemle ilgili de herhangi bir sıkıntı yok. ısı ile şu günlerde herhangi bir sıkıntımız yok. (sadece 25 gün kadar önce çok soğuklarda ısı 8 dereceye kadar düşmüştü). iklim şartları uygun gittiği için çok güzel havalandırma da yapıyoruz. yaprak uçlarındaki kuruma ve renkte açılma besin yetersizliğinden kaynaklanabilir, bu da önerdiğiniz sulamayı yapmamızdan kaynaklanabilir. günlük sulama rejimini değiştirmemizin nedeni külleme başladı, bize önerilen sulamayı azaltmamızdı.
Hocam zannedersem bize az sulamayla yeterli besin verebileceğimiz bir formül gerekiyor:)) her şey için teşekkürler... selamlar... saygılar...

Sevgili vetman bu dediğiniz üç parametrede ( drenaj, ısı, nem )arıza yoksa geriyi birtek besin eriyiği kalıyor. Ama taktir edersiniz ki drenajın önemi hakkında başından beri çok konuştuk. Bana göre günde 6 defa sulanınca coco-peat ların su içinde kalmasının incelenmesi lazım. Rica etsem kapı tarafından kanalları boyunca resimlemek mümkünmü. Kanallarda sarkmalar biraz daha fazlalaşmış buda su birikmesine sebep olmuş olabilirmi. Bence problem besinin az gelmesinden değil alınamamasından kaynaklanıyor.

İsmail Karagülle 08-02-2013 19:25

Sayın vetman , yukarıdaki yazıdan sulama rejimini değiştirdiğinizi ve azalttığınızı anladım doğru mu?

Haddim olmayarak bir terslik hissettim. Bitki büyüdükçe daha çok besine ihtiyacı var diye biliyorum . Ama bir nedenle bunun tersi yapılmış. Bu konunun açıklık kazanması lazım . Çileklerimiz aç kalmış gibi bir durum var.

Bence drenajı kontrol edip besin vermeyi hızlandırmak lazım . Drenaj yeterli ise çok basinin zararı olmaz gibi geliyor bana .

Bazen topraktaki tarımın çareleri topraksızda da uygulanmaya çalışılarak hata yapılıyor zannederim .

Sağlıcakla kalın.

İsmail Karagülle 08-02-2013 19:27

Kudret hocamın yazdığının farkında olmadan yazmışım. Haddimi aştım ise affola

Kudret Tezel 08-02-2013 20:32

Estafurullah sayın İsmail Karagülle, doğru söze nebuyrulur. Ancak çok güzel bir konuyu dile getirmişsiniz teşekkür ederim. Topraklı tarım metodlarını topraksız tarıma uygulamaya çalışınca bazı problemler yaşanıyor ister istemez. Topraksız tarım mantığını çalıştırmadan bitkiye sanki topraktaymış gibi muamele etmek topraksız tarımın başarısını etkiliyor.

vetman996 08-02-2013 22:30

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1098806)
Sevgili vetman bu dediğiniz üç parametrede ( drenaj, ısı, nem )arıza yoksa geriyi birtek besin eriyiği kalıyor. Ama taktir edersiniz ki drenajın önemi hakkında başından beri çok konuştuk. Bana göre günde 6 defa sulanınca coco-peat ların su içinde kalmasının incelenmesi lazım. Rica etsem kapı tarafından kanalları boyunca resimlemek mümkünmü. Kanallarda sarkmalar biraz daha fazlalaşmış buda su birikmesine sebep olmuş olabilirmi. Bence problem besinin az gelmesinden değil alınamamasından kaynaklanıyor.

Sayın Hocam merhaba,
Drenaj o kadar iyi ki, sulama başladıktan 11 saniye sonra kanallardan drenaj suyu akmaya başlıyor. bitkiler verilen besin eriğini almıyor sanki. Sera bekçisindeki besin eriğiklerinin seviyeleri de azalmıyor.
Kanallarda sarkma yok bunu müsait zamanda fotoğraflayıp paylaşacağım. Topraksız tarımla uğraşan dostlardan bazıları sulamayı cocopeatın nemine göre yapılması gerektiğini, drenaj ne kadar iyi olsa da çok su verildiğinde özellikle çileğin köklerinin yeterice oksijen alamayacağını söylüyorlar.
Bizdeki problemler drenaj kanalı derin olan saykap 125lik kanallarda. saykap150lik kanallarda önemli problem gözükmüyor. saykap125 lik kanallarda drenaj suyu hemen akıyor, 150lik kanallarda ise drenaj suyu daha geç süzülüyor. Bunları da düşündüğümüzde problemin drenajla da ilgili olmadığını bize anlatıyor sanırım.
Besin eriğinin Ec değerini yükseltmek belki çözüm olabilir ama Ec değerini yavaş yavaş yükseltmemizin bitki sağlığı için daha iyi olacağını okumuştum. Ayrıca Ec değerini yükseltmemizin bu problemleri çözeceğini de sanmıyorum. Çünkü problem büyümeye başladı ve biztüm önerileri dinleyerek kendimize bir yol çizmemiz gerektiğini düşünüyorum. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle 08-02-2013 22:35

kökler sağlıklı görünüyor.

Vetman çileklerin durumuna gerçekten benim de canım sıkıldı.

Şuradaki linke bir bakar mısın ? acaba buna benziyor mu?
http://www.bitkisagligi.net/Cilek_St...wEdgeVirus.htm

ve bunları
http://www.bitkisagligi.net/Cilek_Hastaliklari.htm

vetman996 08-02-2013 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1098808)
Sayın vetman , yukarıdaki yazıdan sulama rejimini değiştirdiğinizi ve azalttığınızı anladım doğru mu?

Sayın İsmail Bey merhaba,
Doğru anlamışsınız, sulama rejimini değiştirmek zorunda kaldık ve azalttık. Bunun nedeni ise bitkilerimizde külleme hastalığının şekillenmiş olması. bunun önüne geçebilmemiz için sulamayı mutlaka günde bir kez yapmamız istendi. biz yine de günde 2 kez sulama yaptık. bu şekilde sulama yaptığımız halde cocopeatlardaki nem çok yüksekti ve sulama başladıktan 11 saniye sonra drenajdan su akmaya başlıyordu.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1098808)

Haddim olmayarak bir terslik hissettim. Bitki büyüdükçe daha çok besine ihtiyacı var diye biliyorum . Ama bir nedenle bunun tersi yapılmış. Bu konunun açıklık kazanması lazım . Çileklerimiz aç kalmış gibi bir durum var.

Bitkiler büyüdükçe daha çok besine ihtiyaç duyarlar bunu formulünü yenileyerek veya Ec değerini yükselterek de sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
Çileklerimizin aç kalmış olma ihtimali yüksek görünüyor. Kudret Hocamın bizim için hazırladığı formül günde 6 defa sulamaya göre hazırlandığına göre günde bir defa sulamaya göre yeni formül hazırlanması gerekmez mi sizce.
En azından probleme göre yeni diyet hazırlanması gerekmiyor mu?
Aklıma takılan bir husus da Sayın seyranimersin haftada 3-4 kez sulama yaptığını yazmış
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyranimersin (Mesaj 1097916)
Nekadar amatörce ve eksiklerim de olsa, çilekler müthiş derecede meyve verdiler ve şu an inanın ki, subat ayıdayız, seranın kanatları ve pencereleri açık olmasına rağmen, sulamayı haftada 3-4 kez( günde 1 kez bile değil) yapmama rağmen, ortalık yeni çiçek ve meyveler ile dolmaya başladı. Ben bu çileği bu kış durduramadım, hayırlısı inşallah, ama sanırım bunda havalırn güzel gitmesi de etkili oldu. Hele şu son 10 gün resmen bahar havası diyebilirim, sera açık olsada içerisi 17-18 dereceyı buluyor. Sanırım bu durumda, çilekleri erken budamaya başlamaktan başka çarem kalmadı. Kullandığım suyun EC'si çok geniş bir aralıkta değişkenlik göstermekte, değişik aylarda 0,8-1,8 arası oluyor. Ben Kudret beyin bu durumlara göre verdiği tavsiyele tamamen uymakta, ve bakıyorum bitkiler de gelişmelerini gayet güzel sürdürüyor. Eski köklerden çıkan yeni çiçek ve meyvelerini gösteren birkaç resim de ekledim. Budamayı bitirdikten sonra da genel bazı görüntüleri, sizlerle paylaşmayı devam ederim elbette. Topraksız tarımla uğraşan tüm arkadaşları saygı ile selamlayıp, sabır ve başarılar diliyorum.
Eklenti 367778
Eklenti 367779
Eklenti 367780

Sayın seyranimersin bizden daha tecrübeli. kendileri haftada 3-4 kez sulama yaparken biz niçin günde 6 kez sulama yapıyorduk. haftada 3-4 kez sulama mı yapmak gerekiyordu yoksa. sorular... sorular... sorular...
Değerli dostların önerilerini bekliyorum. Selamlar... Saygılar...

İsmail Karagülle 08-02-2013 23:12

http://www.uzumsu.com/dosyalar/TAM_C...STALIKLARI.pdf

Buraya da bir bak , ne çok hastalık varmış. Bu linkte resimlerle anlatılıyor. Belki başka bir açılım getirir.

İsmail Karagülle 08-02-2013 23:55

Sulama rejimi ile ilgili sorularının , acabalarının cevabı topraksızda sulama rejimi tek başına düşünülmemeli. Drenaj aynı iken sulama rejimini artırmak problem yaratabilir. Tersi de doğru olabilir. Fakat drenaj konusunda problem olmadığını düşündüğünü görünce ben de biraz baktım ve yukarıdaki hastalıkları gördüm . Yaprak ile ilgili senin çileklerdekine benzer bir kaç hastalık gördüm . Sevgili arkadaşım drenaj konusundan nem ve ısı konusundan eminsen geride kalan seçenek sadece besin eriyiği ve sulama sistemi değildir. Onlarda olabilir. İhmal edilemez. Ama başka hastalık da olabilir. Probleme diğer hastalık seçeneklerinden de bakmak gerek . İnşallah doğru teşhisi koyar ve bol hasat elde edersin . Kolaylıklar diliyorum.
Sağlıcakla kal.

MehmetFatih 09-02-2013 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyranimersin (Mesaj 1097916)
sulamayı haftada 3-4 kez( günde 1 kez bile değil) yapmama rağmen, ortalık yeni çiçek ve meyveler ile dolmaya başladı.

Sayın Seyranimersin sulama başı kaç litre su gönderiyorsunuz yahut tek seferde yaptıgınız sulamada bitki başı verdiğiniz su ne kadar?Biz sera bekçisinin kapasitesi 200lt oldugu için tek seferde bitki başına 40ml su gönderebiliyoruz sanırım bu yuzden kudret hoca günde 6 defa sulama önermişti!!!

Sulama konusunda doğru yaklaşım sanırım Oğuz Alper beyin söylediği gibi bitki başı 200 ml su verildiğinde drene olan suyun %20 olmasıdır örneğin 1000 bitkiye 200lt su verirsek ki sera bekçimizin kapasitesi bu ölçüde oldugu için sulama yaparken 1000 fidenin haricindeki vanaları kapayarak 200 lt suyu 1000 fideye yolladıgımız zaman fide başı 200ml vermiş olup geri dönen suyun 40 lt olması durumunda sulamanın sağlıklı oldugunu düşünüyorum eğer 1000 fideden dönen su 40 lt den fazla olursa o zaman sulama aralıgını uzatarak sonuçta 200lt sudan 40lt drene olana kadar zamanlamayı ayarlamamız gerekir diye düşünüyorum bu konudaki yorumlarınızı bekliyorum sevgili dostlar.

vetman996 09-02-2013 23:20

Merhaba değerli dostlar.
Bizim yukarıda bahsettiğimiz sorun tüm çileklerde değil, sadece 30 civarındaki çilekte tesbit ettik. diğer çileklerimizde herhangi bir sorun yok. Bu sorunlu çilekler de özellikle üst sıralardaki çileklerde olduğunu gözlemliyoruz. üst sıralara çilek diken işçi bayanların boyu yetmediği için zorlanmışlardı. Kısacası bizde görülen problemler dikim hatasından da kaynaklanabilir mi acaba. kökler yeterince sıkıştırılamadığı için böyle bir problem oluşabilir mi yani. her ihtimali düşünüyoruz, yanlışlık yapmayalım istiyoruz. katkıda bulanacak dostlara şimdiden teşekkür ediyoruz. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle 10-02-2013 01:59

Bayanların boyu yetmediği için dikim hatası olsaydı , ilk gelişimleri esnasında bu fark ortaya çıkması lazımdı, diye düşünüyorum.

Sadece üst sırada olması ısı -nem- besin seçeneğini kısmen eliyor gibi görünüyor. Drenajın doğru olduğunu siz zaten söylediniz.

Bazı kaynaklarda fide kalitesinden bahs ediliyor. Hepsi aynı yerden alındığına göre bu da değil demektir.

Havalandırma üsteki bitkileri önce temas sağlıyacaktır. Dışarıdan havalandırma ile giren bir şey etkilemiş olabilir mi?

Ağaçlarda bir yerde okumuştum. Bitkileri dikmeden önce sterilize edilmesinden bahs ediliyordu.
Virüs ihtimali hala duruyor.

vetman996 13-02-2013 23:06

5 Eklenti(ler)
Merhaba değerli dostlar...
Çileklerimizdeki problemleri aştık şimdilik. Yaprakların rengi eski haline geldi. yapraklardaki kurumanin da önüne geçtik. cocopeatin bu kadar su tuttuğunu bilmiyorduk. sulamayı bitirdiğimizde drenajdan su geliyordu ama cocopeatı kontrol etmeyi bilmiyorduk. Sayın Oğuz Alper beyin önerilerini dinledik. drenaj iyi olduğu halde normalin üzerinde sulama yapılınca cocopeat aşırı su tutuyordu ve kökler yeterince oksijen almadığı için problem çoğalıyordu. Alper beyin önerisiyle 4 gün hiç su vermedik, daha sonra sulama yaptık.şimdiden sonra cocopeatın nemini de kontrol ederiz artık.
Çileklerimizde büyüme yavaşlığı hala devam ediyor. Besin eriğinin yeterli sıcaklıkta verememiz bunda önemli bir etkendir. ama çiçeklenme aynı hızla sürüyor. sizler için birkaç fotoğraf paylaşalım istedik...

vetman996 13-02-2013 23:11

4 Eklenti(ler)
Çiçekleri hala toplamaya devam ediyoruz, çiçekleri toplamaya ne zaman son vermemiz gerekiyor. bu konuda paylaşımda bulunacak dostlara şimdiden teşekkür ediyoruz.
Sizler için birkaç fotoğraf daha....

İsmail Karagülle 13-02-2013 23:38

İyi habere gerçekten sevindim.

Cocopeatın nemini kontrol için , nasıl bir yöntem düşünüyorsunuz ?

Birden çok algılayıcı mı kullanacaksınız ?

Veya başka bir yöntem mi ?

B.T.S 14-02-2013 01:37

Öncelikle geçmiş olsun Sn. vetman996.Olumlu sonuçlar almana sevindim.Yaklaşık 3-4 saat önce sitede araştırma yaparken Sn. deniz-09' un forumunda size rastladım.Zaten bazı tereddütleriniz vardı, bir de yaşadığınız problemler herhalde üzerine tuz-biber ekti. Neyseki sorunu aştınız. Sn.vetman996 Bahsettiğim forumda size üretim-pazarlama ilişkisinde kendi tecrübelerinden acizane birşeyler yazmıştım.Ancak sebebini bilemediğim bir problem yaşıyorum. Mesajı tam gönderme safhasında sistem beni dışarı atıyor.Apartopar hemen yazayım dedim en azından sevincimi paylaşmak istedim. Çok geç oldu Yarın diğer konuyu yazarım. Hoşçakal.

kanumu 14-02-2013 07:57

Aranıza yeni katılmış bir topraksız tarım meraklısı olarak öncelikle selamlar demek isterim.Sayenizde topraksız tarım olayını araştırmaya başladım.Sayın vetman996 bir hemşeriniz olarak yaptığınız çalışmaları takip etmeye çalışıyorum inşallah başarılı olursunuz.

ismail 55 14-02-2013 16:10

sayın vetman 996 bir fideye günlük 200 ml üzerindemi sulama yaptınız

MehmetFatih 14-02-2013 17:47

başlarda cok fazla sulama yapıyorduk sonrasında gunluk 200ml vermeye başladık ama drenajdan geri gelen %20 den fazla olunca şimdi 3-4 gunde bir sulama yapıyoruz geri dönen suyu %20 ye denk getiriyoruz.

ateşkaptan 14-02-2013 18:11

Sayın vetman996;
Yaptıklarınızı ilgi ile izliyorum. Çileklerinizinde iyi olduğuna sevindim.
Bu sitede gördüğüm çilek yetiştirme ile ilgili güzel çalışmalardan biri de sayın mtugrul 33 ün
(Topraksız tarımda Çilek Uygulamalarım ) çalışmalarıdır.
Yanılmıyorsam, sulama sistemi açık sistemdi ve günde iki defa sulama yapıyordu. Yani Mersin şartlarında ki Nisan ayına ait sulama rejimi.

Gerçi sorun anlaşılmış ve konu kapanmış gibi görünüyor ama, yinede Mersinli öğretmen arkadaşın bilgi ve deneyiminden faydalanmak gerekir diye acizane bilgilendireyim istedim.

Sağlıkla kalın.

ksswat 14-02-2013 18:39

Sn.Vetman konunuzun daha çok okumayı seven bir takipçisiyim. Sorunu aşmış olmanıza sevindim. Ne kadar teorik bilgilerle donansak dahi, pratikte işler her zaman istediğiniz gibi olmayabiliyor, önemli olan ise sorunu iyi analiz ederek çözümü en kısa sürede bulabilmek. Denemenizde başarılar dilerim.

İsmail Karagülle 14-02-2013 20:14

Merak ettiğim ve anlamaya çalıştığım bir konu var.

Bitkinin ayakta durmasını sağlayacak katı bir ortam olmadan da tamamen suyun içinde bitki yetiştiğine göre ,
sulama sisteminin çok çalışması bitkiye zarar vermemesi gerekir . Ancak köklerin oksijen alması sağlanabilmesi şartına bağlı olarak sulamanın yapılması gerek.

Bu sistemde bitki kökleri oksijen alması sağlanabiliyorsa , sulamanın çok olması bitkiye nasıl zarar verebiliyor. Ben vermeyeceğini düşünüyorum .

Drenajın yetersizliği bitki köklerinin devamlı su içinde kalarak oksijen almasını engellediği için bitkiye olumsuz etki yapar.

O halde drenaj doğru ise , kökler oksijen alabiliyorsa nasıl oluyor, fazla sulama bitkiye zarar veriyor. Şu konuyu basit olarak anlatacak bir ustaya ihtiyaç var. Kafam karıştı.

Kudret Tezel 14-02-2013 20:57

Sayın İsmail Karagülle, hem çokgüzel bir soru sormuş hemde çok güzel cevaplamışsınız. Başka ustaya ne gerek. Ustaca cevaplamışsınız zaten.

İsmail Karagülle 14-02-2013 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1101611)
Sayın İsmail Karagülle, hem çokgüzel bir soru sormuş hemde çok güzel cevaplamışsınız. Başka ustaya ne gerek. Ustaca cevaplamışsınız zaten.

Aman hocam ne haddimize. ;)

Teşekkürler.

MehmetFatih 14-02-2013 22:14

Drenaj ne kadar iyi olursa olsun cocopeatlerin su tutma kapasitesi yüksek olduğu için fazla sulama yapılınca cocopeatler vıcık vıcık oluyor elimize alıp sıktıgımızda su fışkırıyor her yanından bu yuzden köklerin yeteri kadar oksijen alamadıgını düşünüyorum ama bitki bası 200ml su verildiginde ve bu 200ün 40 ml si geri dondugunde hem bitkinin 160ml besinli suyu kullandıgını anlamış olup hemde cocopeatlerin kapasitesini aşmamız oluyoruz.

İsmail Karagülle 14-02-2013 22:44

Mehmet Fatih, yukarıda da anlatılmış. Ama sorunun esas nedenini bulamazsak , doğru nedeni bulamazsak ileride yine benzer sorunlarla karşılaşırız. Benim öğrenmek istediğim ya da çözemediğim konu, Bu tez doğru ise doğrudan su içinde yetiştirilen herhangi bir cocopeat olmadan yetiştirilen bitki tamamen su içinde . Bu tamamen su içinde olan bitkilerde sorun olmuyor.

Bu topraksız tarımın esası tamamen su içinde ( besin eriyiği katkılı) yetişirken , nasıl oluyorda cocopeat içindeki bitki çok sudan kötü etkileniyor. Bu bir çelişki değil mi?

Bana göre problem çok su ( besinli su değil ) köklerin oksijensiz kalması .

Köklerin oksijenlenmesi cocopeat da yetişen bitkide doğru drenaj ile sağlanmaya çalışılır. Bunda bir yanlış yapılırsa , mesela suyun ortamı terk etmesi doğru hesaplanmazsa o zaman kökler oksijensiz kalır ve problemler ortaya çıkar.

Drenaj konusu sisteme verilen suyun sistemi terk etmesini gözlemleme ile halledilmesi mümkün ama , neyi gözlemleyeceğimizi nasıl yapacağımızı da bilerek yapmak lazım . Cocopeat suyu bünyesinde tutuyorsa o zaman cocopeatın kurumasını ve araya havanın girmesini sağlamalıyız.

Su sisteme girdi ve çikıyor o zaman drenaj doğrudur dersek , bitki havasız kalır.

Hata bence gerçek nedenlerden hareket etmemekte. Köklerin oksijen almasını sağlayamadığımız sürece problemlerimiz olacaktır.

Cocopeatın nemini ölçsek bile tam olarak neyi sağlıyacağımızı bilmiyorsak yanlış uygulamalar yapabiliriz.

Benim hayatta öğrendiğim bir şey var. Bir problemle karşılaştığımda , önce kendime sorarım ben neyi yanlış yaptım diye .
Eğer kendi hatamı bulamaz isem , ve hatayı başkalarında ararsam başkaları her zaman olacaktır. Ve yanlış yapmaya devam edeceğim. O yüzden hata ben neyi yanlış yaptımı bulmakla düzelir.

İsmail Karagülle 14-02-2013 22:57

Aslında haytayı bulmuşsunuz. Ve bundan böyle inşallah çok daha iyiye doğru gidecektir.

Yukarıda anlattığınız ,
bitki başına 200 mlt su verdik.
40 mlt geri geldi
o halde bitki 160 mlt yi, kullandı demek , doğru mu ?

Cocopeat ın bünyesindeki su nerede?

Denilebilirki önce cocopeat doydu . Ondan sonra bu hesaplamayı yapıyoruz. o zaman da cocopeatın bünyesinde sürekli su vardır. Ve doymuş cocpeat yüzünden bitki yine oksijensiz kalacaktır.

Galiba cocopeatın içindeki suyun oksijensiz olması halinde yine problemlerimiz olacaktır. Ve her seferinde beslemeyi kesip cocopeatı kurutup köklere oksijen gitmesini sağlamak zorunda kalacaksınız. Bu da her seferinde bitkinin gelişmesine sekte vuracaktır.

Sağlıcakla kalın .

İsmail Karagülle 14-02-2013 22:58

Bu arada Vetmana ne oldu ? Nerede bir terslik yoktur inşallah .

MehmetFatih 15-02-2013 09:16

Sayın vetman bu sıralar biraz yogun herhangi bir terslik yok kısa zamanda yazılarına devam edecektir.

cocopeatin su tutma kapasitesi oldugu kesin ama miktarlarını bilemiyorum yani 1lt cocopeat kaç lt suyu tutar derseniz bu soruyu cevaplayamam ama sayın oğuz alper beyin yetiştirdigi çileklerine kullandıgı sistemde başarılı olması çileklerin bütün olarak yaprak çiçek gövde kısımlarındaki gelişmelerin üst düzeyde olması uygulamış oldugu sistemlerin doğrulugunu kanıtlamaktadır.Kendisinin kullandıgı sulama sitemi de %20 drene sistemi oldugu için bu sistemi kullanmayı uygun buluyoruz.Matematiksel olarak hesaplarsak demek ki cocopeat bitki başı 160ml su tutma kapasitesine sahip bunu tam olarak ölçebilmek için cocopeatler kuru iken 200 ml suyu verdigimizde 40 geri döndüğünde 160 ı tutmuş oldugunu anlarız şimdi bu konuda yazmış oldugunuz sorular beni bu durumu deneme yapmaya itti yarın kısmet olursa 1 metreye koymuş oldugumuz takriben 15 lt cocopeate 13 adet fide dikmiştik 13 fide 200ml den 2.6 lt su yapar,ben 15 litre taze cocopeate 2.6 litre su vererek geri dönen suyu ölçeceğim.Çıkan sonuca göre devam ederiz.

MehmetFatih 15-02-2013 09:42

Gecenlerde seramızı ziyarete Sincom arkadaşımız gelmişti kendi serasındaki fidelerin durumunun kötü oldugunu bizdede aynı sekilde başladıgını erkenden önlem almamız gerektiğini söylemişti ve kendisi başka bir forumda çileklerinin neden bu duruma geldigini sormuş olup ona gelen cevabı buraya kopyalayıp yapıştıracağım sincomun fidelerinin resimlerini inceleyelim.

http://f1302.hizliresim.com/16/h/k419j.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k419v.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41b5.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41bt.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41c1.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41c7.png


Sn.Sincom ; Merhaba

Çilek fideleriniz perişan olmuş.

3 ay çok uzun bir süre ne yazıkki hiç gelişememişler.

Fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile kök çürüklüğüne yakalanmış ve fideleriniz bu sebeble besin alamıyorlar.

Kök çürüklüğüne karşı fidelerinize ilaç uygulamışmıydınız?

Birde kullanmış olduğunuz cocopeat e sulama yaptığınızda drene iyi çalışıyormu?

Kullandığınız besin formulasyonu nedir?

Yarın fidelerinizin en kötü durumda olanı söküp köklerinin fotoğrafını buraya eklerseniz kök çürüklüğünün teyidini daha iyi yapabiliriz.

Çare olarak yarın kök fotoğrafını gördükten sonra ve yukarıdaki sorularımı yanıtladığınızda bir çözüm önerisinde bulunabilirim. Selamlar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024