agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Todor / Sera (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/23168.htm)

semuca 13-04-2013 19:54

Fide aşamasında besin
 
Merhaba Sayın Todor,

Bir mesajınızda fide aşamasında farklı besin uyguladığınızı yazmıştınız.
Kullandığınız besin konusunda bilgilendirme yapabilir misiniz?

Ayrıca sisteme hangi aşamada alıyorsunuz ve sisteme alındığında EC değerinin ne olmasını önerirsiniz?

Bu arada benim kullandığım malzeme kaya yünü, bu malzeme ile öneride bulunabilir misiniz?

Yanıtınız için şimdiden cok tesekkurler.

Serhat

Todor 13-04-2013 23:14

Kaya yünü hiç kullanmadım, bir bilgim yok.
Sisteme almak derken sormak istediğinizi anlayamadım. Fideler 3-5 yapraklı hale gelince havuza salıyoruz.
Biz Ec'yi marul için ortalama 1.2 µmhos seviyesinde tutmaya çalışıyoruz.

Genç bitkiler için amonyum azotu ilavesi yapıyoruz. Daha olgun bitkilerde ise amonyum azotu kullanmıyoruz. toplam azot ihtiyacının 5 ppm'ini NH4 olarak 135 ppm'ini NO3 olarak veriyoruz. Fosfor ise 50 ppm'den 30 ppm'e düşüyor. Gece gündüz ısı farklarının yüksek olduğu zamanlarda yani baharlarda için kalsiyum takviyesi yapıyoruz.

denızHan 17-04-2013 01:53

bütün gece sayfanızı eksiksiz okudum.genç girişimci arkadaşlarıma yardım ve engin fikirlerinizi karşılık beklemeksizin sunduğunuz için teşekkür ederim. iş hayatınızda başarılar dilerim.

adem4516 18-04-2013 10:09

sayın todor çalışmalarınızı bayağıdır ilgi ve merakla takip ediyorum bende bursa da sizin kurduğunuz gibi durgun su kültüründe bir sistem kurmayı düşünüyorum sizden isteğim bana tavsiye edebileceğiniz sistemin püf noktaları veya durgun değil de akan su kültürü sistemini mi kurun dersiniz.? Yalova ya gelip çalışmalarınızı yerinde görmek ve sizinle tanışmak isterim telefon numaranızı verebilir misiniz.. teşekkürler kolay gelsin..

Todor 18-04-2013 18:20

Her iki sisteminde dezavantajlarını ve avantajlarını göz önüne alıp seçimi siz yapmalısınız. Ben kendim akan sudan vazgeçmem.

Çalışmaları yerinde görmek konusunda, daha önceden belirttiğim gibi, hijyen sebebiyle kimseyi seralara sokmuyoruz. Sorularınızı burdan forumdan sormanızı tercih ederim. Böylece eksiklerim tamamlanır, hatalarım düzeltilir. Bilgi de kalıcı olmuş olur.

birol2010 02-05-2013 14:08

1 Eklenti(ler)
Merhaba Todor bey.
Projeniz çok güzel olmuş.

Ben de iş yerine küçük bir aygıt aldım. Autopot diye.
30 gün sulamasan kendi kendine yeten bir sistemi var.
Bakalım domates yetiştirmeye çalışacağım.
Aşağıda fotoğrafı var.

Saygılarımla

perseus 06-05-2013 19:22

Lollo rosso tohumu
 
Merhabalar Sayın Todor,
Öncelikle ticari çalışmalarınız için tebrik ederim.
Ben de amatör olarak balkonumda domates, biber, marul vb. sebzeleri yetiştirmeye çalışıyorum. Bu yıl Lollo rosso yetiştirmek istedim. Forumdan tohum araştırdım fakat olumlu netice alamadım. Daha sonra iki farklı internet sitesinden satın aldım. Maalesef tohumların hiçbiri çimlenmedi. Bu konunun baş kısımlarında Lollo rosso yetiştirdiğinizi gördüm. Eğer elinizde tohum mevcut ise rica etsem gönderebilir misiniz?
Selam eder iyi çalışmalar dilerim.

kiziltan 09-05-2013 12:06

Merhaba Sn.TODOR
Yeni uyeyim. Iran dayim ve akilli saksi yapmaya basladim, kavun ekecegim. 2 tane 2 ser metrekare set ustu havuz yapiyorum taze yesillik denemek icin, maydonoz, tere, yesil sogan, roka, nane, vs.. Burada cok tuketiliyor ve nekadar uretsem satilir, gelip sera kapisindan aliyorlar.
Bu konuda hic uretim bilgisi bulamadim, eski yazilarinizdan roka ve feslegen denediginizi biliyorum. Bu ikisi icin 1 m2 straforda, durgunsu, uretilen miktar kilogram olarak nekadar oluyor ? Bunu bilebilirsem denememde nekadar basarili olabildigimi anlayacagim, ve ticari olarak yapma karari alabilecegim. Burada sicaklar basladi eylule kadar iceride denemek mumkun sonrasinda seraya gecerim.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor 13-05-2013 06:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perseus (Mesaj 1150131)
Bu konunun baş kısımlarında Lollo rosso yetiştirdiğinizi gördüm. Eğer elinizde tohum mevcut ise rica etsem gönderebilir misiniz?

Şu anda lollo rosso ekimim yok. Marul tohumları çimlenme özelliklerini çok çabuk kaybediyorlar. Tohum alırken, paketteki üretim tarihinin o seneyi göstermesine dikkat edin.

Todor 13-05-2013 06:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1151786)
Bu konuda hic uretim bilgisi bulamadim, eski yazilarinizdan roka ve feslegen denediginizi biliyorum. Bu ikisi icin 1 m2 straforda, durgunsu, uretilen miktar kilogram olarak ne kadar oluyor ?

Türkiye'de yeşillik kg olarak tüketilmiyor. Demet veya adet hesabıyla gönderiyoruz. Bu adet hesabını kiloya çevirmek çok sağlıklı değil, çünkü bölgeden bölgeye değişiyor. Mesela yeşil kıvırcık, Yalova'da pazarda 1.5 kg/adet civarındayken, marketde 500 gr/adet gibi oluyor.

Bir seferde, 1 m2 alandan 10 demet fesleğen 10 demet roka çıkartabiliyoruz. Her biri 250 gr civarında gelir.

kiziltan 13-05-2013 16:34

Sn. Todor merhaba
Cevap icin cok tesekkurler. Bana uretim icin aeroponik uretimde metrekareye uretim daha fazla diyerek tavsiye edenler oldu ancak elektrik kesintisi korkutuyor, ayrica burasi okadar sicak oluyor ki sogutmak sorun. Uretim icin durgunsu dusunuyorum. Meyve bahcesini sulamak icin kuyu suyu kullaniyoruz. Bu suyu havuzun tum tabanina doseyecegim boru **** hortumdan gecirerek ( esanjor sistemi ) cikista behceye vererek havuzu sogutmak iyi olur diyorum.Su zaten pompayla geldiginden bana ek masrafi olmayacak.
Bu tur taze yesillikler icin su derinligi ( havuz derinligi degil ) nekadar olursa en iyi neticeyi veriyor? Strafor yerine bina mantolamada kullanilan tip yuksek yogunlukta deliksiz strafor kullanmayi dusunuyorum, biraz daha pahali sizce uygun mudur?
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor 13-05-2013 18:15

İran'da şartları bilmiyorum fakat eğer su derinliğiniz 20 cm civarında olursa 2-3 ve hatta 5 saatlik enerji kesintilerinde sorun yaşamazsınız. Ama profesyonel işletmelerde, otomatik devreye girecek bir jeneratör kullanılması sıkıntı yaşamanızı engeller.

Strafor olarak 30 kg/m3 yoğunlukta kapalı göz kullanırsanız, ihtiyacınızı karşılayacaktır. Açık gözlerde, bitki straforun içine kök salıyor.

Bitkinin gelişmesi için 20 cm su yeterli, daha derini size rahatlık sağlar ama gübre sarfiyatınızı arttırır.

kiziltan 14-05-2013 09:21

Merhaba Sn. TODOR
Tesekkurler. Aeroponik konusunda deneyiminiz, dusunceniz nedir? Diger okuyanlar da cevaplarsa sevinirim. Bana oyle geliyor ki etrafi tamamen kapatilmis bir ortamda sisleme **** spreyleme yapiliyor, bu yalitilmis etrafi strafor cevrili yerdeki havayi sogutmak cok zor olur, isitma icin besini isitarak odacik icerisinde ilik ortam yaratilabilir. Bu sistem metrekarede daha fazla dikim imkani veriyor ama elektrik kesintilerine cok duyarli degil mi?
Ben okudugum internet kaynaklardan faydalanmaya calisiyorum ama sizlerde denemeden gelen birikim var, bu birikim cok onemli.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor 14-05-2013 16:59

Aeroponic konusunda bir tecrübem yok.

şafak 15-05-2013 09:56

sayın kızıltan aeroponik güzel bir örnek dediğiniz gibi köklere sisleme yapılıyor.
En Álava investigan una forma de cultivar con las raíces al aire - YouTube

kiziltan 15-05-2013 13:05

Merhaba, tesekkurler. Sistem kagit uzerinde guzel. Kafamda sorular var, belli bir hacmi izole edip, yalitkan olan straforlar baglayip iceriye sulama **** sisleme yapalim. Buraya kadar iyi. Icerisi isindiginda sogutmak cok cok zor olacak. Ic odayi izole etti ya, hava giris cikisi cok sinirli olacak nasil sogutacagiz orayi, kok ile govede arasinda buyuk sicaklik farki olacak. Bir soru da su, iceride surekli yuksek nem orani var, mantar hastaliklar nasil engellenecek? Bu sistemler kagit uzerinde cok iyi, uygulama icin profesyonel olmak lazim. Hydroser`in yaptigi gibi once havuzda yetistirip son 10-15 gunde marulu sislemeye alirsak riskli sure 10-15 gun ile sinirli olacak, bir miktar yerden kazanacagiz. Ama buna degermi? Hesaplamak lazim.Saygilarimla ENGIN KIZILTAN

semuca 27-05-2013 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 1138270)
Kaya yünü hiç kullanmadım, bir bilgim yok.
Sisteme almak derken sormak istediğinizi anlayamadım. Fideler 3-5 yapraklı hale gelince havuza salıyoruz.
Biz Ec'yi marul için ortalama 1.2 µmhos seviyesinde tutmaya çalışıyoruz.

Genç bitkiler için amonyum azotu ilavesi yapıyoruz. Daha olgun bitkilerde ise amonyum azotu kullanmıyoruz. toplam azot ihtiyacının 5 ppm'ini NH4 olarak 135 ppm'ini NO3 olarak veriyoruz. Fosfor ise 50 ppm'den 30 ppm'e düşüyor. Gece gündüz ısı farklarının yüksek olduğu zamanlarda yani baharlarda için kalsiyum takviyesi yapıyoruz.

Merhaba Sayın Todor,

Yazdıklarınızdan bildiğim kadarı ile fideleriniz Funly çeşit. Biz de sizin temin ettiğiniz firmadan fidelerimizi aldık.

Fideleri once fide havuzunda belli bir olgunluga ulasınca NFT sisteme alacagız. Bu cesit hakkında beslemede tecrube ettiginiz notlarınızı paylasabilir misiniz lutfen. Ornegin bitkinin ihtiyaclarında zamana gore ne degisiklikler yaparsak verim hızını arttırabiliriz. Neticede cesitlere gore bile farklı sonuclar alındıgından, Funly cesit marulun topraksız tarımdaki beslemesi konusundaki tecrubenizden yararlanmak isterim.

Kurdugumuz sera da su sekilde:

- 400 m2 tünel sera
- Üstlerden ve yanlardan havalandırmalı
- 2400 köklük 6 cm yükseklikte su barındıran ve 500 lt depodan devir daim yapan akan su
- 4 adet ayrı depolu, 1200'er kök kapasiteli, 7 metre uzunluğunda 75lik borulardan oluşan NFT sistem. Burada 4 sistem olma sebebi; haftalık ürün alma amacı.
- Kök merkezi aralıkları 25 x 32

Yanıtınız için şimdiden tesekkur ederim.

Todor 28-05-2013 05:34

Sygenta firmasının Funly çeşidi piyasada tutulan bir kıvırcık çeşidi. Satışta çok bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. Fakat bizim bölgemizde satılan kıvırcıklar 1.300 -1600 gr arasında oluyor. Bu ağırlığa ulaşılırsa problem yok.

İlk diktiğim partide istediğim yeşili bir türlü yakalayamadım. Gübrelemede mağnezyum, potasyum ve demir ile çok uğraştım. Hasada 15 gün kala firma yetkilisi geldi ve benim aksime ürünün durumunu beğendi. Meğer çeşit olarak daha açık yeşil bir sarıymış. Beslemede bu sizi aldatmasın, çünkü ilk zaman beni çok aldattı.

Çok seçici bir çeşit değil, sıkıntı yaşamazsınız herhalde. 25X32 dikimde de 1000-1200 gr rahat görürsünüz gibime geliyor.

Hayırlı hasatlar.

semuca 28-05-2013 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 1161907)
Sygenta firmasının Funly çeşidi piyasada tutulan bir kıvırcık çeşidi. Satışta çok bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. Fakat bizim bölgemizde satılan kıvırcıklar 1.300 -1600 gr arasında oluyor. Bu ağırlığa ulaşılırsa problem yok.

İlk diktiğim partide istediğim yeşili bir türlü yakalayamadım. Gübrelemede mağnezyum, potasyum ve demir ile çok uğraştım. Hasada 15 gün kala firma yetkilisi geldi ve benim aksime ürünün durumunu beğendi. Meğer çeşit olarak daha açık yeşil bir sarıymış. Beslemede bu sizi aldatmasın, çünkü ilk zaman beni çok aldattı.

Çok seçici bir çeşit değil, sıkıntı yaşamazsınız herhalde. 25X32 dikimde de 1000-1200 gr rahat görürsünüz gibime geliyor.

Hayırlı hasatlar.

Yanıtınız icin tesekkurler.
Fideleri 4 metre boyunda 1 metre enindeki havuzda 4-5 cm su derinliği olacak şekilde havuzdan devir daim yaptırarak seyrelttik. Sık gelen viyoldeki yeşil görüntü seyreltilince açık yeşil görüntü alınca canımız biraz sıkıldı, ama şimdi rahatladım biraz.

Ote yandan; seyrelttiğimiz fidelerin yapraklarında gün içerisinde viyoldeki gevrek kaygan yaprak yapısının tersine daha yumuşak ve kendini salmıs bir etki olustu. Bazı bitkilerde de bayılma oldu.

Fideleri bir süre açık alanda ilgisiz beklettgimizden ne yazık ki kırmızı örümcek dadanmıştı, ilaçlamasını yaptık. Ayrıca çökerten ilacını da suya karıştırdık.

Sizce bu bayılmanın ve yapraklardaki yumusamanın sebebi ne olabilir?

Vakit ayırıp bilgi verebilirseniz sevinirim.

Todor 28-05-2013 23:06

Bayılmanın sebepleri,aşırı sıcak, üre azotu fazlalığı, kök boğazı çürüklüğü başlangıcı gibi sebeplerden olabilir. H2O2 kullandıysanız o da sebep olmuş olabilir. Şaşırtma sırasında kökler zarar gördüyse veya torfa dikili fideleri suya alınca ilk bir kaç gün sıcak saatlerde bayılmalar görebilirsiniz. Benim bildiğim ve aklıma gelenler bunlar.

semuca 31-05-2013 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 1162420)
Bayılmanın sebepleri,aşırı sıcak, üre azotu fazlalığı, kök boğazı çürüklüğü başlangıcı gibi sebeplerden olabilir. H2O2 kullandıysanız o da sebep olmuş olabilir. Şaşırtma sırasında kökler zarar gördüyse veya torfa dikili fideleri suya alınca ilk bir kaç gün sıcak saatlerde bayılmalar görebilirsiniz. Benim bildiğim ve aklıma gelenler bunlar.

Tesekkur ederim. Bitkiler toparladılar. Sanırım sıcaklıktan ve köklerin alışma süresinde oluştu sorun.

Bir sorum daha olacak, aslında cok sık da olacak gibi. Yanıtlarsanız sevinirim.

70lik borulardaki delikleri 38 mm actık. Bu cins icin kök bogazı cap olarak ne kadar gelisme gosteriyor. Yani 38 mm delik yeterli olur mu sizce?

Tesekkurler

Todor 31-05-2013 23:54

Ne zaman hasad etmek istediğinizle bağlantılı. Çok beklerseniz kök boğazı boğulmaya başlayacaktır.

semuca 03-06-2013 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 1164044)
Ne zaman hasad etmek istediğinizle bağlantılı. Çok beklerseniz kök boğazı boğulmaya başlayacaktır.

Funly cesit için onceki onerinizde uygulanacak aralara gore 1000-1200 gr civarı urun icin 38 mm yeterli mi sizce?

Todor 03-06-2013 22:25

Değil. Sıkıntı yaratabilir.

semuca 27-06-2013 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 1138270)
Kaya yünü hiç kullanmadım, bir bilgim yok.
Sisteme almak derken sormak istediğinizi anlayamadım. Fideler 3-5 yapraklı hale gelince havuza salıyoruz.
Biz Ec'yi marul için ortalama 1.2 µmhos seviyesinde tutmaya çalışıyoruz.

Genç bitkiler için amonyum azotu ilavesi yapıyoruz. Daha olgun bitkilerde ise amonyum azotu kullanmıyoruz. toplam azot ihtiyacının 5 ppm'ini NH4 olarak 135 ppm'ini NO3 olarak veriyoruz. Fosfor ise 50 ppm'den 30 ppm'e düşüyor. Gece gündüz ısı farklarının yüksek olduğu zamanlarda yani baharlarda için kalsiyum takviyesi yapıyoruz.


Yanıtlarınız için tekrar tesekkurler.

Olgun bitkilerde amonyum azotu kullanmamanız ve fosforu düşürme sebebiniz çiçeklenmeyi baskılama mı acaba?

Ayrıca sera icinin sıcak oldugu su gunlerde ne gibi besin verdiginiz konusunda da tecrubeleriniz paylasırsanız sevinirim.

Daha uzere bahsettigim uzere cesit Dikemn Fide'den Funly.

Yanıtınız için simdiden tesekkurler

Todor 28-06-2013 06:28

Genç bitkiler, azotu amonyum formunda daha kolay alıyor, köklenmeyi teşvik ediyor. Daha sonra bu ihtiyaç ortadan kalkıyor. Ve evet, fosforu çiçeklenmeyi geciktirmek için kısıyoruz.

Sıcak günlerde seraya gölgeleme tülü veya gölgeleme boyası kullanmalı, havalandırmayı en üst seviyede tutmalısınız. Özellikle renkli çeşitlerde potasyum ve kalsiyum arttırılmalı, kükürt düşürülmeli. Ayrıca azotu fazla gelen bitkilerin zararlı istilasına uğrayacağı, raf ömrünün kısalacağı göz önünde tutulmalı. Bence 150 ppm'i aşmamak gerek.

boranes 28-06-2013 12:33

Sayın Todor;

Karşılık beklemeden bizlerin sorularını detaylı olarak cevapladığınız için teşekkür ederim...

Todor 28-06-2013 17:28

Sıkılmadan okuduğunuz için ben teşekkür ederim.

semuca 28-06-2013 22:33

Tecrubelerinizi paylastıgınız icin tesekkur ederim.

Surekli sordugum icin kusuruma bakmayın lutfen.

Sizden bir oneri daha rica edecegim.

Kurdugum düzen bitkinin gelisimine gore 3 ayrı besleme ile 3 asamadan olusuyor. Hepsinin bagımsız deposu ve farklı ebatlarda kanalları var. Urunler gelistikce bir sonraki asamaya geciyor.
Tabi tecrubesizlikten dolayı 2. evrenin faydası var mı yok mu tam anlayamadım henuz.

Sizin mesajlarınızdan gordugum kadarı ile besin tanklarından farklı yüzdeler ile 4 ayrı besin uygulaması yapıyorsunuz. Fide ve hasat evresi icin bilgi vermistiniz. Ara surecte besin anlamında nelere dikkat etmeliyim?

Bu arada sistemimin ozeti su sekilde: Urun gelisimini 45 gün varsayarsak 10- 12 gün fidelik (50lik kanal , 2,5 cm delik, 8,5 cm kök merkezi aralığı) dedigim kısımda, 15 gün kadar ikinci kısımda (70lik kanal, 3,8 cm delik, 15 cm kök merkezi aralığı) ve son evre (100lük kanal, 5,1 cm delik) ten oluşan akan su kültürü.

Tesekkurler

Todor 29-06-2013 06:42

Tüm bitkilerde stres çiçeklenmeyi teşvik eder. Özellikle yaprağı yenen bitkiler için çiçeklenme hiç istenmeyen bir durumdur çünkü bitkinin tadı acılaşır. Bu yüzden, bitkiyi strese sokacak ani ve sert değişimlerden kaçınmalısınız. Misal fosforu 50 ppm'den 30 ppm'e birden değil, kademeli olarak düşürmelisiniz. Ani su sıcaklığı değişimlerinden de uzak durmalısınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024