agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-05-2008, 19:12   #1
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Topraksız tarım yatırımı ya da bahçe kurmak

merhaba,

Uzun süredir bir sera kurmaya hevesleniyorum.Ziraat Mühendisi bir kardeşim var, onunla beraber yürütebileceğimiz, çok küçük çaplı bir sera, 1 dönüm kadar.Sonra işin gidişatına göre 2 ve 5 dönüme çıkartmak hayalim var(dı)

Bir süre önce burada topraksız tarım fırtınası esti, envor gibi profesyonel arkadaşlar aramıza katıldı.Nette okudum okudum, topraksız tarım çok güzel, geleceğin tarım üretimi orada, bunun görmek zor değil.

Tamam dedim, bir dönüm topraksız tarım serası kurarak başlayalım.Elimizdekini, avcumuzdakini birleştirince 1 dönüm de kurabiliyoruz, uygun yerimiz de var.

Sonra biraz düşünüp, sera kurma fikrini asıl uğraşımız narenciye bahçeciliği ile kıyaslayınca sera fikri o kadar da toz pembe görünmemeye başladı bana.

Bir dönüm, dört dörtlük, bilgisayar kontrollü bir üretim serası kurma maliyeti sorup soruşturduğum, okuduğum, duyduğum kadarıyla, ki bunu detaylı konuşalım mümkünse, 50000Euro civarı. Aynı paraya 18-20 dönüm bir tarla almak mümkün. Seraların, örneğin domates üreten bir seranın yıllık kazancını tahmin edemiyorum.Bunu atıyorum, 50000ytl kabul ediyorum, bunu da düzeltelim mümkünse, bahsettiğim büyüklükte yetişmiş bir bahçeden de ortalama verim ve fiyatla aynı kazancı elde etmek mümkün.

Aşağıda, kafamda canlandırdığım kadarıyla her ikisinin de artılarını, eksilerini listeledim.Eminim konuştukça başka çok nokta çıkacaktır.

1. Yatırımın geri dönüşü, kazanca geçme süresi

Sera kurulduktan sonra hemen ilk sezonda, kısa bir sürede para getirmeye başlıyor.Okuduğum kadarıyla ortalama 2 senede, her şey güzel giderse 1 senede, elinize yüzünüze bulaştırırsanız 4 senede yatırdığınız parayı alabiliyorsunuz.Bu büyük bir avantaj.
Bahçe yapmak istediğinizde ise, seçeceğiniz türe göre en az 3 yıl para alamayız, cepten harcamanız gerekiyor.Ciddi bir getiri içinse bahçenizin 5 yaşında gelmesi gerekiyor.Bu, bahçenin en büyük dezavantajı zaten.

2. Kazanç miktarı

Ne yazık ki topraksız tarım yapan bir seranın ortalama yıllık kazancı hakkında bir fikrim yok.Sera sahibi bir üreticiyle yaptığım görüşmede, ilk sene hiç para kazanamadığını, ikinci yıl ise çok para kazandığını söyledi.Buradaki çok'u detaylı konuşma fırsatımız olmadı ne yazık ki.
Aynı paraya 20 dönüm bir tarla alıp bahçe yaptığımıızı varsayarsak,yıldan yıla çok değişken olmakla beraber, yukarıda da belirttiğim gibi ortalama olarak 50000ytl kazanmak mümkün.

3. Üretim

Bahçede, yıl içerisinde meydana gelecek, don, soğuk vurması gibi bir olumsuzluk, nadir de olsa o sene hiç para kazanamamanıza, ürün alamamanıza neden olacaktır.Serada ise yaptığınız bir hata sonucu uğrayacığınız zararı, ikinci, üçüncü üretimde telafi edebilirsiniz.Bu da bahçenin hanesine eksi olarak yazılıyor.

4. Ömür/Değer

Seraların ömrü ne kadar bilmiyorum ama bir süre sonra eskiyecek, masraf çıkarmaya başlayacak ve sonunda ömrü bitecek.Bu süreye on sene diyelim.On sene sonra bahçeniz aldığınız ilk günkü değerinin çok çok üzerinde bir değere ulaşmış olacak, 20 dönüm, yetişmiş koca bir bahçe sahibi olacaksınız ki çok büyük bir maddi değeri olacak bu bahçenin.Bu da bahçenin çok çok büyük bir artısı.

5. Mesai

Tam bilgisayar kontrollü bir sera bile kursanız, sanıyorum her gün gidip ilgilenmeniz, zamanınızın büyük kısmını bu seraya ayırmanız gerekecek.Her gün üretimi kontrol edeceksiniz.Yıl içinde kaç kez üretim olacaksa, paketleme, ambalaj, hasat, hastalık, şu bu derken vaktinizi tamamen bu seraya ayırmanız gerekecek.
Önceki gün markette bir adam gördüm, domatesleri iyice inceliyordu.Uzun süre geleni gideni, bakanı seyretti.Öğrendik ki, domateslerin üreticisiymiş.Bu şekilde ciddi bir takip gerekecek.
Bahçede ise yılın büyük bölümü haftada iki kez gidip 2 saat ayırarak kontrollerinizi yapabileceksiniz.Bu arada ikinci bir iş yürütmeniz olası.Bu da bahçeye büyük bir artı benim gözümde.Zaten aktif olarak çalıştığım başka bir sektör olduğundan önemli bir nokta bu.

6. Üretim güvenliği

Topraksız tarım görece yeni bir uygulama.Bu alanda bilinenler az, yetişmiş teknik eleman az sanıyorum.Bize yardımcı olacak insanları bulmakta zorlanabileceğiz sanırım.Hele sadece 1 dönüm bir sera olacağını düşünürsek, bunun takibini yapan kişiler olması da zor olacak, sorunlarda yardım alacak kişiler de az olacak.
Bahçe üretimi ise artık iyice hakim olunan, bizim de kişisel olarak büyük tecrübe sahibi olduğumuz bir üretim biçimi.Ayrıca çok iyi yetişmiş, çok başarılı mühendisler var bu alanda.
Bu da bahçeye bir artı.

Yalnız bir nokta var ki, serayı kuracak bir kaç alternatif yer olabilecekken, ha diye size uygun, tam istediğiniz büyüklükte, mevcut yerlerinize yakın bir tarla bulmak kolay değil.

Bu düşüncelerden sonra, ben belki biraz da kolaya kaçarak, bahçe kurma fikrini daha çok benimsiyorum.Sera, alacağım yüke değmeyecek bir macera gibi görünüyor gözüme.

İlgili ve bilgili arkadaşlardan bu iki tercihten birini destekleyen düşüncelerini, tecrübelerini dinlemeyi çok isterim.Vakit oldukça uzun uzun konuşalım mümkünse

Selamlar,

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2008, 19:58   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Isıtmasız serada marul için işletme gider kalemleri;

1 işçi 365 gün
Devir daim motorunun elektiriği (güneş enerjisi ile bu kalem silinebilir)
Çimlenme odasının ısıtma masrafı
Tohum çimlemek için torf
Dezenfektan
Gübre
Fungusit
Ambalaj
Nakliye

Meyve bahçesi için işletme gider kalemleri;

İşçilik (budama, tekleme, hasat, vs)
Toprağın işlenmesi (traktör ve ekipman kiralama / mevcut varsa mazot, bakım/onarım.)
Fungisit, herbisit, akarisit, intiseksit
Gübre
Sulama (enerji, bakım/onarımı)
Ambalaj
Nakliye

Bu açıdan bakıncada, bana topraksız tarım daha cazip geliyor.

Ayrıca şu da var, bahçe tesisi çok uzun vadeli bir yatırım. Eğer diktiğiniz ağacın türünü, cinsini doğru seçemezseniz hem yıllar, hemde büyük paralar kaybedeceksiniz. 20 Sene sonra ise bahçenizdeki türlerin revaçta olacağının hiç bir garantisi yok. 10 Sene önce Starking Delicous elma çok revaçtayken, günümüzde Granny Smith para ediyor.

İkisi arasındaki geçiş ise minimum 3 yıl. Fakat serada marul para etmediğinde çileğe dönmek 2 ay.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2008, 11:48   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Eğer bahçecilik iyi para getirse idi bugün Kumluca sera denizi olmazdı.

Ben gittim gördüm, değil bahçe seralardan nerdeyse oturacak yer yok

Sera kuranların tamamı bahçecilikten gelenler.

Şimdilerde ise birikmiş parası olanlar ya da kredi çekenler otomatik topraksız tarıma geçiyorlar aynı yerde.

Bu işi yaparken eşinden,dostundan, akrabasından, köylüsünden farkı ve kârı görüyor öyle geçiyor ,anlatmak istediğim fiiliyatta bu kazanç olmasa bu geçiş olmaz.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2008, 22:17   #4
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Bende bu konuda birşeyler yazayım diyorum ama ne yazacağımı bilmiyorum...

birolbostanci beğendi.
envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 08:44   #5
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Todor, bahçe kuracağınız türde hatalı bir seçimde uzun vadede ürününüzün popülaritesini koruyamayacağı doğru.Yine de piyasayı iyi takip ediyorsanız 10-15 yıllık net bir plan yapabilirsiniz sanıyorum.Sizin de belirttiğiniz gibi bahçede başka türe geçiş minimum 3 yıl.Ama diyelim ki Granny Smith elmanız var ve piyasada istenmiyor, artık fuji popüler, yine de 20 yıl sonra halen o bahçenin arsası çok büyük bir maddi değer olarak sizin elinizde.Bu büyük bir maddi değer bence, 3 yıllık kayıpla üretiminize devam edebilirsiniz.

Ki, zaten bahçeyi tamamen söküp 3 sene boş durup da yeni türe geçmiyoruz.Sıra aralarına ekeceğimiz yeni tür verime geçinceye kadar, eski ağaçlarımızdan ufak da olsa bir gelirimiz olacaktır.

Babam 15 yıl kadar önce hiç çiftçilike, bahçecilikle ilgisi yokken kendini zorlayarak, borç harç bir tarla alıp bahçe yapmıştı.Şimdi o ödediği paralar o kadar komik görünüyor ki, geçen zamanda tarlanın fiyatı o kadar değerlendi ki şaşıyor insan.

Benim için asıl önemli konu, ki denizakvaryumunun da mesajında çizdiği tabloya mesafeli olmamı getiren baş neden 5 numaralı mesai konusu.O bahçecilikten gelen ve sera kuran tüm insanların asıl işi bu üretim.Gerçekten de belki maddi olarak çok avantajlıdır ve o insanlar koşa koşa geçmişlerdir bu alana.Ama benim özel bir durumum var, çalıştığım ve çalışmayı planladığım başka bir alan var.Benim seçeceğim üretim alanında kişisel olarak tam zamanımı ayırmamam gerekiyor.Sanki serada işin başında durmazsanız o iş yürümez gibi geliyor bana.Burada envor'un detaylı cevabına ihtiyaç duyuyorum aslında.Serada günlük işler nelerdir, sürekli duran işçi dışında benim ne kadar mesai ayırmam gerekir, bunlar çok önemli.Buyrun envor, size bir başlangıç noktası yazmak için

Bir de denizakvaryumu, bahçecilik iyi para getirse idi yazmışsınız, bu tabi ki öyle göreceli bir kavram ki, hangi bahçe, hangi yıl, ne kadar para iyi para gibi çok alt kriterleri var.Bu yıl, fiyatların aşırı yüksek olmasından da kaynaklı olarak dönümünden 4-5 bin ytl para kazanan bahçeciler oldu narenciye sektöründe.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 08:50   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
.Bu yıl, fiyatların aşırı yüksek olmasından da kaynaklı olarak dönümünden 4-5 bin ytl para kazanan bahçeciler oldu narenciye sektöründe.



Envor arkadaş,
1 dönüm serada domatesten gelen 1 yıllık parayı buraya yazarsa, sanırım net bir fikir elde edilir.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 10:22   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Envor 1 dönüm marul için 50.000 ytl kardan bahsediyordu.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 10:34   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Domatesten ben o kadar kazanç gelebileceğini tahmin ediyorum, belki biraz daha fazla.(arılı-topraksız kültürde)

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 10:35   #9
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Sanırım envor bir dönüm değil, yaptığı ,yanlış hatırlamıyorsam, 300 metrekarelik hobi serasından 50.000 YTL kar ederim demişti. Yoksa yanlış mı hatırlyorum?

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 10:44   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Akan su kültüründe yetiştirdiğim marullar 35 günde olgunlaştı,yani 300 metrekare yerde bir yıl boyunca marul üretsem 50.000 ytl para kazana bileceğim.Şaka gibi.
Haklısınız, 300 m2 seradan bahsedilmiş.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 13:39   #11
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Sanırım bu da, topraksız tarımın ne kadar kazançlı bir yatırım olduğunu yeterince ortaya koyuyor.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 13:51   #12
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Oradaki hesapta, marulu tüm yıl aynı sürede yetiştirebilirse diye bir ön koşulu vardı diye hatırlıyorum envorun.Youtube da izlediğimiz videodaysa kış aylarında üretim süresi %50 artıyor gibi söylenmişti diye hatırlıyorum.
Çok önemli bir nokta değil belki bu ama ayrı faktörler de var;

Tüm yıl aynı oranda talep oluyor mu? Fiyatlar tüm yıl aynı gidiyor mu? Satışta, bir dönüm bir seranın malını satması, onlarca dönüm malı olan üreticiler yanında zor oluyor mu?

Geçenlerde konuştuğum bir mühendisimiz, "Bu iş göründüğü kadar toz pembe değil.Suda üretimi Adana'da üniversitede bilen tek kişi var, zorluk yaşayan çok" gibi ifadeler kullandı ayaküstü konuşmamızda.

Aklıma geldikçe yazıyorum bu noktaları, konuşarak açabiliriz sanırım.Bir de burada şeytanın avukatlığını yapıp, en kötü şekilde ele almalıyız ki konuyu, sonradan hesap edilmedik bir şey çıkmasın.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 15:48   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu işe büyük çaplı girecek ciddi yatırımcı şirketler, bir Hollanda'lı veya İsrail'li firma bulup öyle giriyor yani teknik bilgisinden yararlanıyor , pazarlamayı da bu şirketler üzerinden Avrupa'ya yapıyor, tabi kârın büyük kısmı bu şirketlerde kalıyor ama işin teknik kısmı da yerli firmalarca öğrenilmiş oluyor.

Küçük çaplı işletmelerde ise teknik bilgi nasıl ve nerden alınıyor bilmiyorum, bu konuda da envor arkadaş bilgi verirse 1-2 dönümle bu işe girecek olanlar bilgi sahibi olabilir.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2008, 17:52   #14
Ağaçsever
 
sahmehmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 30
lütfen bu konu devam etsin,konun üstatları bizi aydınlatsın.1 dönüm domates serası kurmayı düşünüyorum.hemde yeri kiralayıp.ama internetten araştırdım fiyat yok.sadece ürünler v.s. var bide şirketler genellikle antalya tarafında oluyor.bense trabzondayım.burda seracılık sıfır.yani süper bir pazar sözkonusu.burada hiçbir sebze üretimi yok.köylü kadınların emeklerini verip bahçelerinde yetiştirdikleri marul ve salatalıklar hariç.zaten bu satılan salatalıklara yerli salatalık denir .düşününce buraya gelen sebze antalya,mersin ve adanadan geliyor ve ordaki seradan trabzona gelene kadar manav reyonlarındaki yerini alana kadar fiyatı neredeyse 3 mislini aşıyor(ben market işinde olduğum için iyi biliyorum ).şimdi benim düşünceme göre seracılık burada
yapılabilseydi,**** yapabilseydim hem halk ucuz sebze yerdi hemde muazzam paralar kazanılabilirdi.lütfen bizi aydınlatın.yani nedir bu seraların kurulum maliyeti ve giderleri.selamlar

sahmehmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2008, 18:14   #15
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
Galeri: 256
Trabzonda serada üretilen ürünün maliyeti, ısıtmadan dolayı artar.

Fakat Akçaabat da kış mevsimi daha ılık geçiyor. Yanılmıyorsam orada seracılık faaliyetleri uzun zamandır var.

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2008, 18:27   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Yalova şartlarında bir dönüm yay çatılı, 36 aylık naylon seranın maliyeti yaklaşık 35.000 YTL. Bunun üzerine ısıtma ve yetiştireceğiniz ürüne göre ihtiyacınız olan kalemleri ve işçiliği eklemeniz gerekiyor.
Aşağıdaki linkler ilginiz çekecektir.

TARTES :
ÜRÜN KATALOĞU
FİYAT LİSTESİ

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2008, 13:23   #17
Ağaçsever
 
sahmehmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 30
sayın todor link için teşekürler.ama ben o siteye girmiştim exel dosyası böyle karmakarışık şifre gibi açılmıştı şimdi göne öyle açıldı.ama üstte yazdığınız rakam tatmin edici.

sahmehmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2008, 13:39   #18
Ağaçsever
 
sahmehmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 30
evet arzu hanım haklısınız.akçaabatta söğütlü ve yıldızlıda da seralar var.hatta başka yerlerde de var.ama herhalde hepsinin alanlarının toplamı 20 dönümü geçmez.takdir edersiniz ki trabzonun köyleri ile birlikte yaklaşık 800 bin nufusu,dışardan gelenlerle yazın 1.5 milyona yaklaşan nufusu var.20-dönüm **** 50 dönüm sera çok çok az.yıldızlı ve söğütlüyü görünce içim acıyor.herkes canım tarlalarını katkarşılığı mütahitlere veriyor.trabzondaki neredeyse tüm düz alanlar orada.ve bütün tarlalarda mantar gibi apartmanlar bitiyor.20-25 yıl önce beşirlide sebze tarımı yapılırmış ve trabzona yetiyormuş o zamanlar.ama şimdi beşirli hong hong gibi her taraf bina.hava alanının yerinden trabzonun kavun karpuz ihtiyacı karşılanırmış.ama bu gün anlatınca trabzonda karpuz yetişirmi diye hayret ediyor insanlar.aslında bu da başlı başına bir konu yapılıp tartışılabilir.
düşünsenize trabzondan hergün sebze için şehir dışına çıkan parayı.ve bizim insanımızın en büyük sıkıntısı işsizlik.fındıktan başka tarım yapmayan halkımız,biz.aslında hem söylenecek hemde yapılabilecek çok şey var..selamlar

sahmehmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2008, 18:16   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Verdiğim linkler excel dosyası değil, pdf dosyasıdır.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2008, 23:36   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Arkadaşlar;
Sanırım herkesin merak ettiği ve cevap alamadığı 1 dönüm sera içinde topraksız olarak tarım yapılabilmesi için maliyet ne olur. Konu hakkında bilgili olan birisinin bizi aydınlatması isabetli olur kanısındayım. Bu maliyetin yanında teknik bilginin nasıl ve hangi maliyete alınacağıda çok önemli. Bu konularda bizi aydınlatacak uzman arkadaşlardan bilgi bekliyorum.

kamilkaze Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2008, 21:20   #21
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Bu konuda bana çok soru sorulmuştu, ama gerek o dönemdeki sağlık sorunlarım, gerekse kendimde yazacak gücü bulamamam vs. nedenlerden dolayı cevaplayamamıştım
Nasılsa hepimiz buradayız yeniden irdeleyelim... mi?

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 23:06   #22
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Geçmiş olsun envor Siz iyi olun, hepsi konuşulur zaten.

Ben böyle bir yatırım ve plandan vazgeçtim, bahçe tesis etmekle kıyaslayınca bana cazip gelmedi son adımda.Daha çok kazanç elde edilebileceği doğru ancak emek-zaman/kazanç dengesi bahçe yönünde çok ağır basıyor benim görüşüme göre.Bir de insan bildiği işi yapmalı.
Burada konuya hakim pek az insan var, büyükçe seraların tamamı Antalya'dan vs. destek alıyor, elemanlar geliyor 10 günde bir vs.
Burada 3 sera gezdim, sahipleriyle görüştüm, ikisi bana satmaya kalktı seralarını
Adana ile Antalya arasındaki 3-4 derece sıcaklık farkının, burada önemli maliyet farkı yarattığını söylediler hepsi.

Soracaklarım yok da "ne oldu, ne yaptı acaba?" diye merak ettiyseniz onu cevaplayayım dedim

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2009, 18:18   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Benim şöyle bir fikrim vardı. Mesela İç Anadoluda bir sera kurulsa ki ben buna sera değil de kapalı bitki üretimhanesi diyorum çünkü illede seraya benzemesi gerekmiyor. Işık alsın havalanabilsin ısıyı kaybetmesin de yapısı nasıl olursa olsun.

Seranın yanındaki boş tarlaya ayçiceği veya bir yağlı tohum bitkisi ekilse, yazın güneşi yağ olaraak depolansa böylece ve kışın da sadece preslenerek sıkılan yağlar yakıt olarak kullanılsa , yağlı küspeler de satılsa yerine yakıt alınsa seramız kışın bedavaya ısınmış olmaz mı ?

Kaç dekar sera kaç litre yakıtla ısınır ve kaç dekara ne ekersek bu yakıtı karşılayabilirizin, cevabı bu fikrin dışında rakamlara tekabül etmez gibime geliyor.

Seranın ısı kayıplarını engellemek buna göre bir yapı düşünmek gerekiyor.

Böyle bir fizibilite ve mühendislik çalışmasının sonuçları olabilirlik sınırları içinde çıkarsa yazın güneş gören her yerde topraksız tarım yapılabilir. Ülkemizde sadece Antalya Kumluca da gelişen seracılık her yerinde gelişebilir.

Mesela seralar prefabrik betonarme iskelet olarak düşünülse rüzgar hesabı yapmaya da gerek kalmaz. Yanlar 1 metre duvar, üzeri ve tavan çift cam bir yapı. Klasik seranın üzerinde bir rakam çıkacağı muhakkak ama evladiyelik bir sera olur.

Olmaz mı ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2009, 23:13   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-03-2009
Şehir: İZMİR Göztepe, ANTALYA Kemer
Mesajlar: 117
Değerli fikirlerinizi okudum,benim de bir kaç lafım olacak...
Bir örnekle başlayayım...''Otomobilerde LPG tüketilmesi yaygınlaştıkça, devletin vergi kaybı arttı, bunun üzerine zamanla LPG fiyatını öyle bir arttırdılar ki neredeyse seramik fabrikaları batacaktı özetle kumluca vb. bölgelerdeki seralar gitgide artan bir ivmeyle ''topraksız tarıma'' döneceklerdir...ve üreticinin elindeki ürünler yine komik rakamlar edecektir...oldum olası sebze-meyva toptancılarına önyargımın olduğunu da belirtmek isterim...
Tabi ki üretici-sera sahibi para kazanacaktır ancak zamanla zorlu piyasa koşulları oluşacaktır.
Üretimden sonra ki basamakları planlamak, özellikle ürünü pazarlama çok daha önemli, pazarlamadaki başarı geriye dönük tüm basamakları destekleyecektir.
1 dönüm serada X domates türü ile üretim yapıp, toptancının eline bakmaktansa; 10-15 çeşit farklı (ülkemizde pek tanınmayan,ancak lezzet konusunda iddalı türler) domates türlerinin, İstanbul Nişantaşı, Ankara Çankaya, İzmir Karşıyaka vb. semtlerde bağlı olan cornerlarda pazarlanması çok daha başarılı olacaktır.
Yukarıda sözü edilen bir çok maliyet bu sayede önemsenmeyecektir.

Alan Parsons Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2011, 03:20   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bu işe büyük çaplı girecek ciddi yatırımcı şirketler, bir Hollanda'lı veya İsrail'li firma bulup öyle giriyor yani teknik bilgisinden yararlanıyor , pazarlamayı da bu şirketler üzerinden Avrupa'ya yapıyor, tabi kârın büyük kısmı bu şirketlerde kalıyor ama işin teknik kısmı da yerli firmalarca öğrenilmiş oluyor.
Sayın Denizakvaryumu , yukarıda bahsettiğiniz firmalardan bildiğiniz varsa paylaşırmısınız.Özellikle pazarlama işinide üstlenenlerden.

Teşekkürler

kaiser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 22:32   #26
Ağaçsever
 
Magna Carta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2012
Şehir: barcelona
Mesajlar: 36
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Benim şöyle bir fikrim vardı. Mesela İç Anadoluda bir sera kurulsa ki ben buna sera değil de kapalı bitki üretimhanesi diyorum çünkü illede seraya benzemesi gerekmiyor. Işık alsın havalanabilsin ısıyı kaybetmesin de yapısı nasıl olursa olsun.

Seranın yanındaki boş tarlaya ayçiceği veya bir yağlı tohum bitkisi ekilse, yazın güneşi yağ olaraak depolansa böylece ve kışın da sadece preslenerek sıkılan yağlar yakıt olarak kullanılsa , yağlı küspeler de satılsa yerine yakıt alınsa seramız kışın bedavaya ısınmış olmaz mı ?

Kaç dekar sera kaç litre yakıtla ısınır ve kaç dekara ne ekersek bu yakıtı karşılayabilirizin, cevabı bu fikrin dışında rakamlara tekabül etmez gibime geliyor.

Seranın ısı kayıplarını engellemek buna göre bir yapı düşünmek gerekiyor.

Böyle bir fizibilite ve mühendislik çalışmasının sonuçları olabilirlik sınırları içinde çıkarsa yazın güneş gören her yerde topraksız tarım yapılabilir. Ülkemizde sadece Antalya Kumluca da gelişen seracılık her yerinde gelişebilir.

Mesela seralar prefabrik betonarme iskelet olarak düşünülse rüzgar hesabı yapmaya da gerek kalmaz. Yanlar 1 metre duvar, üzeri ve tavan çift cam bir yapı. Klasik seranın üzerinde bir rakam çıkacağı muhakkak ama evladiyelik bir sera olur.

Olmaz mı ?
Sayın Akın Selçuk,

seralarda ısıtma konusunda sizin de paylaştığınız gibi bir sistem gelmişti aklıma.Yani serayı ısıyı fazlaca ileten plastikten yapacağımıza yanları 2 metre yükseklikte olan duvarlarla çevrelesek nasıl olur diye düşündüm.Bu duvarların yalıtımını en ekonomik şekilde ve ısı iletimi az olacak malzemelerle inşaa edebiliriz.Mesela duvarlar kaya yünü veya strafor ile inşaa etsek tavan içinde ısıcam kullansak güzel bir seramız olur.

Tabi ilk inşaa maliyeti biraz olsun yükselebilir ama sonuçta ısıtma giderlerini minumuma indiririz.

Tabi burdaki önemli bir nokta da duvarlar ısı geçirmeyecek ama ışığı da geçirmeyecek.Bu tarz bir serada sadece tavandan gelecek güneş ışınları bitkiler için yeterli olur mu onu da incelemek gerekir.

Magna Carta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 07:55   #27
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cakal_tm Mesajı Göster
Sayın Akın Selçuk,

seralarda ısıtma konusunda sizin de paylaştığınız gibi bir sistem gelmişti aklıma.Yani serayı ısıyı fazlaca ileten plastikten yapacağımıza yanları 2 metre yükseklikte olan duvarlarla çevrelesek nasıl olur diye düşündüm.Bu duvarların yalıtımını en ekonomik şekilde ve ısı iletimi az olacak malzemelerle inşaa edebiliriz.Mesela duvarlar kaya yünü veya strafor ile inşaa etsek tavan içinde ısıcam kullansak güzel bir seramız olur.

Tabi ilk inşaa maliyeti biraz olsun yükselebilir ama sonuçta ısıtma giderlerini minumuma indiririz.

Tabi burdaki önemli bir nokta da duvarlar ısı geçirmeyecek ama ışığı da geçirmeyecek.Bu tarz bir serada sadece tavandan gelecek güneş ışınları bitkiler için yeterli olur mu onu da incelemek gerekir.
toprağan 5 metre altı 20 derece sıcaklık
yeni yapılan lüx evler toprak altı ısından faydalanarak kışın 20 yazın yine 20 derecede evin ısı ve soğutma sorununu kısmen çözüyor
seralara uyarlamak bizim işimizen azından düşünmek

Isıtma-Soğuma Sistemleri

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 11:52   #28
Ağaçsever
 
Magna Carta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2012
Şehir: barcelona
Mesajlar: 36
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
toprağan 5 metre altı 20 derece sıcaklık
yeni yapılan lüx evler toprak altı ısından faydalanarak kışın 20 yazın yine 20 derecede evin ısı ve soğutma sorununu kısmen çözüyor
seralara uyarlamak bizim işimizen azından düşünmek

Isıtma-Soğuma Sistemleri
Verdiğiniz link çalışmıyor.Ama demek istediğinizi anladım sanki.Toprak kaynaklı ısı pompasından söz ediyorsanız tam da düşündüğüm şeyi söylemişsiniz derim.Ama problem olarak yerin bir kaç metre altına veya duvarları 2 metre yükseklikte ki bir yapının sadece çatıdan yeterli ışık alabileceği ?

Sadece çatı kısmından alacağı güneş ışığı yeterli gelirse ısıtma maliyetlerini değişik yalıtım modelleriyle düşürebiliriz gibi geliyor.

Magna Carta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2012, 17:35   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 3
Merhaba
Bu siteyi zaman buldukça takip ediyorum.. Ben daha çok sera ve topraksız tarımla ilgileniyorum...
Bana ait 3 katlı bir evim var .. 2 katı kulanıyorum 3.kat daha bitmemiş camlara takılmış korunaklı bir yer.. Burda topraksız tarımla ilgili bir şeyler yapabilmem için uygunmudur.. Yaklaşık 165 m2 bir alandır... 3 metre yükseklik ...
Amacım hobi amaçlı değildir.. Bir ek kazanç olabilirmi...
Ya da sizlerin bana önerebileceği her türlü fikire açığım...

Şimdiden herkese teşekkür ederim...

mgunes54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2012, 00:38   #30
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mgunes54 Mesajı Göster
Merhaba
Bu siteyi zaman buldukça takip ediyorum.. Ben daha çok sera ve topraksız tarımla ilgileniyorum...
Bana ait 3 katlı bir evim var .. 2 katı kulanıyorum 3.kat daha bitmemiş camlara takılmış korunaklı bir yer.. Burda topraksız tarımla ilgili bir şeyler yapabilmem için uygunmudur.. Yaklaşık 165 m2 bir alandır... 3 metre yükseklik ...
Amacım hobi amaçlı değildir.. Bir ek kazanç olabilirmi...
Ya da sizlerin bana önerebileceği her türlü fikire açığım...

Şimdiden herkese teşekkür ederim...
olur olmasınada ilk önce biraz deneyim kazanman lazım . ilk maliyetini düşünerek işe girersen, sonra vah benim giden paralarıma demezsin

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024