agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni933Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-12-2007, 15:19   #31
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Kudret Bey, sizin bu konudaki yazılarınızı gıpta ile takip ediyorum. Gerçekten çok güç bir iş. (Bana göre)
Bana cevaben yazdığınız yazıya da katılmamak mümkün değil. Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Çalışmalarınızı takip etmeye devam edeceğim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 16:15   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlarım,Lütfen konuyu iyi anlamaya çalışalım. Gayemiz BALKONDA TOPRAKSIZ TARIM yapmak, sebze yetiştirmenin zevkine varmak. Hem de en modern, en hijyen, en güzel biçimde.

Yapabildiğimiz kadarını yapacağız, ancak şuna karar vereceğiz,kendimizi tartıp,ben ne kadar uğraşabilirim, ne kadar yapabilirim.

Limon arkadaşımız ne kadar açık yüreklilikle yazmış, BEN UĞRAŞAMAM ARKADAŞ diyor. Ama herkezin bir saksıyı sulamaya vakti olur herhalde. İsteyen bu kadarını yapacak, isteyen bu işi temelden öğrenip belkide işi büyütecek.

Karar sizin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 16:35   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Şimdi benim bu olayın başından beri sağdan soldan linkler vermem bunun içindi ama olay tam anlaşılmadan sanki ürün tanıtımı yapılıyormuş gibi bir hava yaratıldı

İşin zevkli yanı bir tarafa bırakılıp, matematiksel formüller olaya girince 10 kişiden 8 kişi haklı olarak olaya girmek istemez.

Oysa; başlangıçta amatör olarak terasında-balkonunda topraksız olarak domates yetiştirecek olanlar yukarda belirtilen sistemlerden birini seçip --hazır domates-- solusyonuyla bu işi yapip bol ve güzel ürün alınca bu sefer kendisi bu solusyon hazırlama işine bizzat girecektir.

Ama önce bir hazır bitki besiniyle deneyip görmek isteyecek ondan sonra ileri aşamaya geçmek isteyecektir.

Yani dereyi görmeden paçaları sıvamak istemeyecektir.(EC ve Ph metreler vs.)

Benim başlangıçta verdiğim ve sonra konudan ayrılan linklere bakılırsa durum çok daha iyi anlaşılacaktır.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 17:03   #34
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ben hem balkonumda topraksız tarım yapmak istiyorum ama bir yandan da sevgili limon gibi düşünmeden de duramıyorum.

Küçücük bir alan içerisinde yetiştirmeye çalıştığım bitkilerin; bu yöntemle daha az malzemeyle, daha sağlıklı olacağını, daha kısa zamanda ve daha az yer kaplayarak bana daha çok bitki yetiştirme şansı vereceğini düşünmek iyi bir çözüm gibi görünüyor. Yine de belki edebiyat ağırlıklı bir eğitimden gelmiş olmam nedeniyle, bu yazıları anlamakta çok zorlanıyorum. İşin uygulamasına geçtiğimizde belki de hiç zor olmadığını göreceğiz.

Kudret Bey benim için öncelikli olarak en önemli sorun, bu besin eriyiklerini nasıl ve nereden temin edebileceğim. Daha sonra ise diğer malzemeler konusundaki sorulara gelecek sıra

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 17:04   #35
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Yani dereyi görmeden paçaları sıvamak istemeyecektir.(EC ve Ph metreler vs.)
Bana nedense bu sarracenia roridula ilişkisini hatırlattı.
Bu konu da emkliyemeden maratona kalkışanları hatırlattı.

Ancak burda Kudret bey konuyu çok iyi adım adım anlatıyor.
Gerçi biraz temel kimya bilgisi gerektiriyor ama zaten bu da lisede öğrendiğimiz şeyler.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 18:01   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın denizakvaryumu,Söylediklerinizde haklısınız. işin matematiği insanları yıldırmış olabilir, herkesi olmasa da birkısmının hevesini kıracağı muhakkak,ama alternatifleri sunmak zorunda değil miyiz?

Alternatifleri sunarken de olayı anlatmak, tanıtmak,bilgilendirmek lazım değil mi. Yoksa al bu şişeleri ikisini karıştır domatesini yetiştir. İşte sizin bahsettiğiniz linkler böyle yapmışlar, bunları hazırlayıp satıyorlar zaten, ama olayı bu kadar hafife almayın lütfen, en iyi gübreyi aldığınızda bile bilginiz yoksa başarıyı yakalıyamassınız.

Mesele içinde herşeyi olan toprağı takfiye etmek değil, TOPRAKSIZ tarım yapmak. Konu başlığımızda bu değil mi.Ben bu forumda takip eden kişilere topraksız tarımın nasıl yapılabileceğini akademik seviyede değil amatörce en basit düzeye indirgeyerek anlatmaya çalışıyorum.

Biraz derinden başlamış olabilirim, ama emin olun işin ruhu oralardan başlıyor. Zaman içinde daha basit alternatiflerde sunacağız gayemiz balkonda sebze yetiştirmek. Anlaşılmaz formüllerle kafa karıştırmak değil, balkon zevki tattırmak. Ben tattım çok güzel birşey.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 09:49   #37
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Kudret Bey benim için öncelikli olarak en önemli sorun, bu besin eriyiklerini nasıl ve nereden temin edebileceğim. Daha sonra ise diğer malzemeler konusundaki sorulara gelecek sıra
Sn. Kudret Tezel, bu sorum biraz erken mi oldu?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 10:50   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Nevsune Hanım, Bu malzemeler çok ekstrem olmayan, kimyasal malzemeler satan her yerde bulunabilecek malzemeler.Örneğin İstanbulda Eminönünüde kimyacılar çarşısında.

Mesele malzemeyi bulmak değil, mesele malzemeleri küçük ambalajlarda temin etmek. durum böyle olunca malzemeyi büyük ambalaj olarak alıp paylaşmak.

Böyle olursa fiatı çok düşeceği gibi ayni malzeme olması dolayısıyla çıkabilecek hataları düzeltmek, aynı eriyikleri hazırlayıp aynı dili konuşmak mümkün olacak, bunun içinde arkadaşların talepte bulunması, bir liste hazırlanarak ne civarda bir malzeme gerektiği saptanmak zorunda.

Ama dünkü mesajlardan anlıyorumki bu sistemi daha amatörce düşünüp daha basite indirgememiz lazım, kimse teferruatla uğramak istemiyor gibi geliyor
bana. Bir de malzemelerin adreslere postalanması konusu var en önemlisi.Zira kargo şirketleri sıvı malzeme taşımıyor. Öncelikle bu konuya çare bulmak lazım, diğer tarafı hiç düşünmeyin.

Henüz vaktimiz var, bu konuyu halledim, çünki iz element dediğimiz gurubun hazır sıvılar halinde dağılmak mecburiyeti var, bu konu ile ilgilenenlere şimdiden teşekkürler.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 05:20   #39
RastaN
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 27
Verilen aradan faydalanarak!

Merhabalar!

Sn. Tezel, elinize sağlık! Konuyu ilgi ile takip ediyorum.

Bir çok kaynakta değişik bilgiler bulunabilsede burada uygulamalı anlatmak ve konu hakkında aynı zamanda da ilgilenenlere kullanılacak eriyikler ( besinler! ) hakkında ayrıntılı açıklamalar yapmanızda çok güzel olmuş.

Konunun özünün ( her nekadar biraz fazla bilimsel gibi görünsede ) bitki besinlerinin bitkiye ve koşullara göre değişen miktarları ve türleri olduğunun farkına varmak lazım!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sevgili denizakvaryumunun yaptığı sınıflandırma aslında yalnış değil,ama
1 ;Amatörce çalışmak istiyenler ,
2 ; profösyönel ce çalışmak iştiyenler, diye 2 guruba ayırmak daha doğru olur kanısındayım. Belkide yaz sezonunda herkezin amatörce başlayıp topraksız tarımla tanışması, sistemi yakından tanırken hazır eriyikleri kullanması, baklonda sebze yetiştirmenin tadını aldıktan sonra, güz sezonunda daha profösyönelce bir çalışma takip etmesi dahamı uygun olur, ne dersiniz.
Bende öncelikle amatörce çalışmalara ağırlık verilmesi taraftarıyım. Çünkü önceikle küçük ölçekte denemeler yapılmalı ki işin özü kavransın, yapılabilecek hatalar görülsün ve giderilsin, sonrasında imkanı ve niyeti olanlar işi büyük ölçeğe geçirebilirler.

Ve hatta belki daha önce hiç düşünmeyenlerde başarılı olduklarını gördükçe büyük ölçekli işlere girişebilirler.

Yanısıra burada anlatılanlar kimilerinede ilham kaynağı olabilir ve değişik denemeler yapabilirler.

Ama tüm bu denemeler yapılırken, hangi besin eriyiklerinden ( içeriklerinin ne olduğuyla birlikte! ) ne oranda kullanılması gerektiği bilgiside verilmeli.

Herne olursa olsun konu bence çok önemli, tüm katkı yapanlara ve yapacaklara şimdiden teşekkürler!

Saygılar.

Kadir Çetintaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 21:23   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Teşekkürler sevgili Kadir Çetintaş,
Evet, konu gerçekten çok önemli birkonu. Bu konuya zevk olsun diye balkonda sebze yetiştirmek diye bakmamalı.bu konu her şeyden önce insanları pisikolojik olarak rahatlatacak, bir meşkale, günün yorgunluğunu unutturacak dinnendirecek bir uğraş yapmak isteyene beyin jimnastiği,imkanı olana para kazandıracak ikinci veya asal bir iş. Boş zamanı değerlendirmenin en güzel yollarından biri,Üretken olmanın,bir işi bilerek yapmanın tadını tatmak.İrdelenirse çok boyutlu bir uğraş.
Tabiiki böyle kimyasıyla, aritmetiğiyle, fiziğiyle, sistemiyle bir bütün olan uğraşın bir anda kavranması pekkolay olmaya bilir, ama önce konunun önemsenmesi, benimsenmesi lazım.İşte tahmin ediyorum ki bu zorluklardan dolayı olay profösyönellik çizgisinde kalmış basite indirgenememiş, öyle oluncada herkesin ilgisini çeken cazip bir uğraş olması engellenmiş.Kesinlikle inanıyorumki konu basit,biraz ön bilgi, biraz matematik ve gözlem
işte başarının sırrı. Bizim fazla bir şey yapmamıza gerek yok, bilim zaten olayı çözmüş
ve herşeyide açıkça ortaya koymuş yapılacak tek şey tatbik etmek. İşte oda biraz çaba istiyor. İnanıyorum ki hep birlikte bu çabayı sarf edip başarıyı yakalıyacağız.

Konu teknik bir konu olmakla birlikte çeşitli kaynaklarda çeşitli formüller uygulanıyor, buda işi birazcık zorlaştırıyor,biraz daha gözleme bağlı bir hal alıyor.Çeşitli kaynakların formüllerini alt alta yazdığınızda hemen hemen hiç birinin birbirini tutmadığını görüyorsunuz.Ve sayın arkadaşlarım altını çizerek söylüyorumki amatör bir ruhla birbirimize vereceğimiz bilgi ve destek hiçbir şeyle mukayese edilemiyecek kadar değerlidir.
Sizlerden gelen görüşler doğrultusunda besin eriyiklerini en basit şekilde hazırlamak ve kullanmak konusunda çalışmalar yapıyorum.Son geliştirdiğim bir sistemde amatörlük dönemi için 3 adet eriyik şişesi (yaklaşık 1 er litrelik) 1 adet ölçü kabı ve bitkinin büyüme dönemine göre dolu olarak ölçülecek örneğin (1 1 1--1 2 1--2 1 2--2 2 2 ) gibi kullanma
programı.
O zaman işler hayli kolaylaşacak içeriği belli şişeleri ya kendimiz hazırlıyacağız,veya hazır alıp pipetle, değil 15-20 cc lik standart ölçü kaplarıyla ölçeceğiz (şurup şişelerinin içindeki ölçü kapları gibi )
Ozaman umarım gözümüzde büyüttüğümüz olay kolaylaşacak ve daha cazip hale gelecek diye düşünüyorum.

merkanod ve eozen81 beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2008, 20:11   #41
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Arkadaşlar hepinize merhaba;Kısa bir süre önce bu siteyi keşfettim(çok geç kalmışım)üye olmandaki gaye dev bal kabağı yarışmasına katılmaktı. Fakat siteyi incelerken üzerine uzmanlaşmak için uğraştığım çok sevdiğim mesleğim hakkındaki bu sayfayı görmem beni çok mutlu etti.Bende bu sayfadaki yorumlarınız,sohbetleriniz,deneyimlerinizden yararlanmak ve yine kendi deneyimlerimi sizinle paylaşmak,topraksız tarım gönüllüleri vede meraklıları olan sizlerle tanışıp,yazışıp bilgilerimi paylaşmaktır.Size kendimi tanıtayım adım Enver,Antalyada topraksız tarımda domates ve franbuaz üreten bir şirkette çalışıyorum.(sizide tanımak isterim)Bu arada durgun su kültürü hakkındaki deneme bitkimi görmek isterseniz negatif.com sitesine hidroponik ismiyle girerseniz deneme bitkimi görebilirsiniz.ayrıca yorumlarınızı bekliyorum.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2008, 23:24   #42
Ağaç Dostu
 
handanhanım's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 110
Hepinize çabalarınızda başarılar dilerim. Envor'un linkini inceledim. Söz konusu su kültürü de bir saksı kadar yer kaplıyor bir de motor var işin içinde . Her kavanoza bir motor mu koymak gerekiyor acaba

Sevgili Limon'a katılmadan yapamayacağım doğrusu: Toprağın kimyasallarla kirlenmesinden , hormonlu domateslerden şikayet ederken, karşı koyduğumuz bir takım kimyasallarla bitki beslemenin mantığını inanın anlayamadım ama konuyu takip edip bilgilenmek de isterim.

Kolay gelsin.


Düzenleyen handanhanım : 23-01-2008 saat 23:24 Neden: harf hatası
handanhanım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2008, 06:18   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
http://www.aib.org.tr/duyuru/mebr/mebrtopraksiz.pdf

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 00:10   #44
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
sevgili handan hanım ve sevgili limon;sizin endişelerinizi çok iyi anlıyorum,kimyevi gübre ile olan vede yetişen sebze ve meyvelere pek sıcak bakmıyorsunuz,ama bilirsinizki avrupa birliği ülkeleri ve avrupalılar kendi tükettiği gıdaları çok iyi itina ile inceleyip alıyorlar.Sizce topraksız tarımda yetişmiş sebze ve meyvelerin nasıl yetiştiğini bilmedenmi alıyorlar?Ben size söylüyeyim çok iyi biliyorlar nasıl yetiştiğini.Şu an 65.000 metrekare serada yetiştirdiğimiz domateslerin hepsini AB.ülkelerine gönderiyoruz,talep o kadar çokki 40.000 metrekare sera inşaatımızda 3 ay sonra bitecek.Eğer siz tüm sene boyunca tükettiğiniz sebzeleri kendi bahçenizde yetiştirebiliyorsanız kaptan sizsiniz.yok hayır yazın biraz yetiştiriyorum diğer ihtiyacımız olan sebzeleri mahallemizin manavından alıyoruz diyorsanız o zaman bu konuyu irdelemek lazım.Çünkü ben biliyorumki bazı manavlar halden aldıkları hormonlu domatesleri bilmem nereden geldi organik vs.vs.vs.diyerek sağlığını düşünen insanları kandırıyorlar.Böyle domatesleri almaktansa kendi balkonunuzda kendi domatesinizi yetiştirmeniz bence daha mantıklı.


Düzenleyen envor : 26-01-2008 saat 17:14 Neden: imla
envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 09:25   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.envor
size katılıyorum, zaten 10-15 seneye kadar topraklı tarım denen bir olay olmayacak.

(sulamanın 1/5 oranında azalması, maliyetin yarıya düşmesi, gübre kullanımının yarı yarıya azalması , ilaç kullanımının yarıya düşmesi gibi artılar varken topraklı tarımın ayakta kalması zor)

Ancak sorun, amatör bazdaki balkonunda terasında domates-biber yetiştirmek isteyen çoğu kişinin gübre hazırlamak istememeleri (ben dahil)

Yurt dışında yetiştireceğiniz sebzeye göre hazır besin sıvıları var.

Türkiye'de ise henüz -amatör-seviyesinde bu sıvılar satılmıyor.

Örneğin:

-topraksız kültürde amatörler için hazır domates besini- adı altında bir ürün ortaya çıkar ve makul fiyatta da saksı kiti satılırsa insanlar bu fikre çok daha sıcak bakacaklardır.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2008, 22:10   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba Sevgili arkadaşlar, Bilgisayarımdaki arıza halloldu kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2008, 22:10   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba Sevgili arkadaşlar, Bilgisayarımdaki arıza halloldu kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2008, 11:41   #48
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 52
Sn. Tezel kaldığımız yer derken:

Hacca gittiğim için uzun süre sizi takip edemedim ve sizden istediğim besin eriyiği ile ilgili
yazınızı cevaplıyamadım.
Ben domates, biber ve salatalık tohumlarını ekmek istiyorum.mini seramda bunların fideye
dönüşüp topraksız tarım için yeterli büyüklüğe 3 haftada geleceğini tahmin ediyorum.
Sizden ricam bana eriyik göndermeniz veya sizden alabilmem için adres vermeniz. Bu arada
belli bir yerde randevu verirseniz belki İstanbullu diğer arkadaşlarda orada buluşup hem
tanışıp hem de besin eriyiği alabilirler. Konuyu bizim gibi amatörlerin anlıyacağı düzeyde tutan bir arkadaşsınız. Bu konuda bilgili diğer arkadaşlarımızı sıkmamak adına bizim gibi amatörlere yeni bir forum sayfasında hitap edemez misiniz?

Atomkkarınca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2008, 21:07   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Hoşgeldiniz sayın Atomkkarınca,
Samimi söylemek lazımsa ben sıkıldığınızı düşünerek ara verdiğinizi zannettim oysa hayırlı bir iş içinmiş Allah kabul etsin hayırlı olsun, tekrar hoş geldiniz.
Mevsim itibarıyla arkadaşlarım konuya biraz uzaktan bakıyorlaşmış gibi geliyor bana oysa ocak ayı bitti birtek şubat var fide yetiştirmek istiyenlerin bir ay sonra hazırlıklarını tamamlamış ve tohumlarını dikmiş olmaları gerekiyor.Siz mini seranızda fide yetiştireceginizi söylüyorsunuz peki fideler yetiştiktensonra nasıl biryere dikeceksiniz nasıl bir sistem kuracaksınız. bunlar hazırmı, mayıs ayına kadar herşeyin tamamlanması gerekiyor.
gelelim besin eriyiklerine. Öncelikle nekadar bir eriyiğe ihtiyacınız olur onu bilmek gerekir veya bir miktarla başlanır sonra takfiye edilir bu konuda karar vermek lazım buda ekilecek kök sayısına bağlı öncelikle bunları değerlendirelim.
Benden randevu istiyorsunuz biryerde buluşalım diye ******* çok güzel olur.karşılıklı bilgi aktarımı mutlaka çok hızlı olur, tanışmış oluruz.bu konuyu yöneticilerin değerlendireceğini umuyorum. Diğer forum arkadaşları arasında böyle toplantıların yapıldığını biliyorum.
Birde bir başka forum sayfasından bahsediyorsunuz aslında bende o konuya sıcak bakıyorum. Bütün yazışmaları bir forumda yapsak yani herkez aynı sayfada yazsa ilk başlarda olduğu gibi ve birsüre sonra (daha önce yapıldığı gibi) mesela bir ay sonra gelen mesajlar konu başlıklarına göre dağıtılsa.Bu düşünce hakkında Sayın editörümüz Malina
ne der acaba.

Barış Kara beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2008, 21:24   #50
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Bütün yazışmaları bir forumda yapsak yani herkez aynı sayfada yazsa ilk başlarda olduğu gibi ve birsüre sonra (daha önce yapıldığı gibi) mesela bir ay sonra gelen mesajlar konu başlıklarına göre dağıtılsa.
Mesajların bir ay sonra konu başlıklarına göre ayrılmasını gerekli görüyorsanız, demek ki bazı konuların kendilerine uygun başlık altında olmaları gerektiğini düşünüyorsunuz. Mesela sipariş başka başlık altında olmalı, hazır reçeteler başka başlık altında, uygulama ve örnekler başka bir altında...

Bu doğru bir uygulama ise, hepsini aynı yere yazıp, sonra ayırmak gereksiz bir uğraş olur... Yanılıyor muşum?

Atopkarıncanın önerdiği amatörler için yeni bir başlık açılması tabii ki olur. Ama bir amatör bile, sipariş işi gündeme geldiğinde, gidip ilgili bölüme yazmalı. Yoksa kim ne diyor takip edilemez...

Yeni başlayacaklar için topraksız tarım...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2008, 13:56   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Çilek soğuğa dayanıklı,lezzetli,içerdiği mineral ve vitaminler açısından çok değerli bir meyvedir. Kökleri çok yüzlek yani çok yüzeysel olduğundan 5-10 cm derinliğindeki saksı veya tavalarda yetişebilir. çabuk çoğalan bir bitkidir.

Bizim balkonumuzda 80 cm ye 35 cm 2 adet teknede ekili. Geçen sene yaklaşık 1,5-2,0 kg kadar çilek topladık, hem de Osmanlı çileği.

Balkonumuzdaki saksılarda agregat olarak yarı yarıya torf+kum olduğunu daha önce söylemiştim hatırlatmakta fayda var.Şimdi vereceğim formül ile gerek katı ortam kültüründe gerek hydroponik sistemde çilek yetiştirebilirsiniz.

Bu formül 100 litre su için dizayn edilmiştir.

45 gr 8-12-32 kompoze N-P-K gübre
45gr Ca (No3)2 4 H2O ( Kalsiyum Nitrat)
30 gr Mg So4 7 H2O ( Magnezyum Sülfat)

Bu karışıma
Fe =1,1 PPM
Mn =0,55 PPM
Zn = 0,26 PPM
B = 0,22 PPM
Cu =0,05 PPM
Mo =0,05 PPM

Olarak ilave edilecektir.

Bütün iz elementleri içeren bir iz element gübresi bu değerleri göz önünüde bulundurarak kullanılabilir.

ozturkmtn beğendi.

Düzenleyen malina : 29-01-2008 saat 17:24 Neden: paragraf yapıldı
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2008, 16:58   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bu formülü bitkinin bütün evreleri için mi uygulayacağız? Çiçeklenme zamanı, meyve tutum zamanı, dinlenme zamanı. Bir diğer merak ettiğim konuda, bu elementleri ve gübreleri her sulamada mı vereceğimiz?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2008, 20:55   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Çilek çok senelik bir bitkidir, bu formül yetişkin dönem içindir ancak tohumdan veya kökleri ayırarak yetiştirecekseniz bu yeni gelişme döneminde ve meyve tutumuna kadar olan dönemde ayni formülü 100 litre yerine 150 litreye hazırlıya bilirsiniz.

Fideleriniz en az geçen seneden kalma büyük fidelerse 100 litreye hazırlamanın bir mahzuru olmaz tabii çok küçük bir ekonomi faktörünü düşünmessek.

Tatbik şekline gelince bu da bir teknik ayrıntıdır,aynı eriyiğin sürkülasyon zamanı eriyik tankınızın büyüklüğüne ve beslenen kök sayısına bağlıdır.

Şöyleki, kök sayısı az depo büyük ise zaman uzundur,kök sayısı çok depo küçük ise zaman kısadır.

Peki bunun ölçüsü nedir ?

bunun ölçüsü eriyiğin değişen EC sidir. EC (elektrik condüktivite) Düşünce eriyikteki besleyici tuz miktarı düştü demektir, ya tuz takfiyesi yapılır yahut eriyik değiştirilir.
Bu arada PH nında 6 gibi olmasına dikkat edilmelidir.
Bu anlattığımız Kapalı sistemdir.

Eger açık sistem tercih edilecekse, yani drenaj suyu bir tankta toplanıp tekrar sürküle edilmiyecekse normal sulama yapılmalı ancak 10-15 günde bir bol su ile yıkanarak agregattaki tuz birikimine mani olmalıdır.

shapsough ve efi beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2008, 08:13   #54
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Tam destek,hep destek!

Sayın denizakvaryumu,yeni hobby seramda bende değişik sebze ve meyve yetiştireceğim,bunları sürekli ve anında resimlerle ve açıklamalarla sizinle günlük olarak paylaşacağım.Projelerim su kültüründe franbuaz,kabak,akan su kültüründe marul,çilek,katı ortam kültüründe soğan,marul,biber,karpuz,çilek,kavun,patates,pepin o,mango vs.vs.vs.
hani ne derler....bizi izlemeye devam edin
BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN
Saygılarımla...envor...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2008, 13:09   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Haklısın sevgili Denizakvaryumu, Millette bir rehavet var,ilgisizkiğe sebep tahmin ediyorum
mevsimin henüz erkenolması diye düşünüyorum ama şubata geldik, yavaş yavaş hazırlansak iyi olur diyorum.
Amatörce başladık ama aramızda profösyonellerde var bu yazın çok güzek geçeceğini umuyorum.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2008, 20:35   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kudret Bey, sizin terasda yetiştirdiğiniz domateslerin resimlerini gördük, siz de bu konuda uzman sayılırsınız

Sn.envor dan ricam ise profosyonel bir yaklaşım yerine amatör bir gözle olaya yaklaşıp ona göre açıklama ve bilgi vermesi...Başlangıçta bu tür yaklaşım çok daha fazla kişinin topraksız tarım ile ilgilenmesini sağlayacaktır.

Bir yandan da topraksız tarım metodu ile ahududu yetiştirilmesini de çok merak ediyorum.

Öncelikle şu sorulara bir cevap arayalım...

1-Başlangıç için besin eriyikleri bir yerde hazırlanıp bu kaynaktan dağıtılacak mı ? yoksa herkes kendi besin eriyiğini kendi mi yapacak?

2-Hangi sistem amatör bir başlangıç için en uygun sistem olur?

Sn.envor ve Kudret Bey bu iki sorunun cevaplarını netleştirebilirsek mart ayına rahat bir şekilde gireriz

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2008, 21:45   #57
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
cevap

Sayın denizakvaryumu benim malesef besin eriyiğini hazırlayıp göndermem zor,ama bilgim dahilinde tüm arkadaşlara yardımcı olacağımıda bilmenizi istiyorum.
Bence ilk amatörce yapılacak yetiştiricilik durgun su kültürü,nedeni hem ekonomik(hava pom.7-10 ytl,cam kavonuz 1-2 ytl,siyah poşet bedava)hem bakımı kolay.
Yeteri kadar yerim var diyorsanız akan su kültürü(akvaryum su pom.35-50 ytl,pvc boru takımı 30-50 ytl arasında,büyükçe bir su tankı 20-40 ytl)yapabilirsiniz.
Katı ortam kültürü deneyecekseniz kokopit ve perlit'i tavsiye ederim,fakat bu ortamı deneyecek arkadaşların dikkat etmesi gereken en önemli şey ortamın iyice drenaje olması.
Tabiiki amatörce besin eriyiği hazırlamak başlı başına bir dert,gerekli gübreyi bulmak zor(açık olarak satılıyormu bilmiyorum,poşetler 25-50 kg'lık)hadi buldunuz gramla,mililitreyle uğraşmak zor. (ama imkansız değil)
Topraksız tarımda franbuaz yetiştiriciliğini biz %80 kokopit,%20 perlit karışımından elde ettiğimiz katı ortamda yapıyoruz,budama tekniği ile'de yılda iki defa ürün alıyoruz,işte bu yetiştiriciliği toprakta yapmış olsaydık yılda iki defa değil sadece meyvenin mevsiminde ürün alacaktık,işte arkadaşlar topraksız tarımın bir özelliğide bu,bitkiyi siz terbiye ediyorsunuz ve siz yönetiyorsunuz.
Sevgili denizakvaryumu inşallah sorularınıza biraz olsun yanıt vermişimdir,inşallah amatörce yaklaşmışımdır. Saygılarımla...
BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN...envor...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2008, 22:35   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.envor bilgiler için teşekkürler.

Bana göre; eğer başlangıçta 2-3 tane domates vs.fidanı için bir deneme yapılacaksa durgun su kültürü sizin dediğiniz gibi en ideali.

Ama terasda-balkonda bir yetiştirme düşünülüyorsa hava pompaları ve 10-15 saksıda içi sıvı dolu saksılar bana zor geliyor.(çünkü sıvılar azaldıkça her saksıda bunlar doldurulacak her saksıda ph ve EC ölçülecek vs) veya uzun tek bir boru şeklinde saksı olursa bu amatörce başlangıç yapacak bizler için zor olacak.

Bunun yerine katı ortam kültürü olarak ,tamamı perlit veya pomza veya sizin dediğiniz gibi perlit-kokopit karışımları olan saksılar daha kolaymış gibi.(alttan sıvının bir araya toplandığı böylece ölçümlerin kolay olduğu)

Neticede perlit çuvalları hem hafif (kolay taşınıyor) hem de ucuz gerçi pomza daha da ucuz.

Acaba diyorum amatörler için --katı besin ortamında-- (perlit-pomza-coco lifi veya ne tavsiye edilirse) domatesle başlayalım mı?

Sn envor , Kudret Bey ne dersiniz?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2008, 10:29   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili Denizakvaryumu, daha önceki mesajlarda iletmiştim benim teknelerimde yarı yarıya
veya ona yakın oranda karıştırılmış torf+kum var. Ancak ben bu işe hiçbirşey bilmeden ve denemeden bşladım. Bugün ayni sistemi kuracak olsam pomza+torf u,veya pomza +cocopiat ı(Hindistan cevizi kabuğu) Tercih ederim. Hatta sadece pomza derimde, fakat çok sıkı kontrol ister en küçük hata, ihmal,veya aksilikte hüsran olabilir.Bu işin teorisi şu bence;suyun direnajı cok kolay olacak ve agregatınızın su tutma özelliği iyi olacak.
Sebebi açık alanda (balkonda bahçede yani sera ortamı dışında )bitkilerin su kaybı daha fazla olduğu için, sizin ;örneğin iki saatte bir sulamanız bitkinizi büyütecek ama her hangi bir aksilikten dolayı birgün su veremesseniz agregatınızın su tutumu iyi olduğundan bitkiniz ölmeyecek ancak büyümesi yavaşlayacak.Onun için diyorumki ; yeni başlayacak arkadaşlar. kum+torf u cercih etsinler zaten bir süre sonra olaylar kendilerini bilgilendirecek.

smnvrl beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2008, 11:05   #60
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 52
uzun zamandır takipteyim sordum da..
Sn denizakzarvumun da son defa sorduğu sual cevapsız kaldı.. Besin eriyiği veya Sn Envor'un deyimiyle EC yi nasıl temin edicez hazırlanmış malzemeyi biz amatörlere kim verecek.. sanırım toz karışım gönderilecek biz onu orantıya göre su ile karıştıracağız..lütfen bunu netleştirelim

Atomkkarınca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
#bursa topraksız tarım

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024