agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 2 Gönderen denizsatir
  • 1 Gönderen mertulker

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-01-2021, 12:04   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8
Thumbs up 36m2 Durgun Su Kültüründe Marul

Merhaba,

ben ve arkadaşım Furkan yaklaşık 2-3 haftadır topraksız tarım üzerine araştırmalar yaptık. Başta Kudret hocamız olmak üzere diğer tüm forum üyelerine çok teşekkür ederim. Birçok bilgiyi bu forum sayesinde öğrendik. Fakat hâlâ öğreneceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum.

Ben ve arkadaşım 20 yaşındayız. Forumdaki üyelerin yaş ortalamasının çok altında olduğuna eminim Ben bilgisayar arkadaşım ise makine mühendisliği öğrencisi. Dallarımızdan bu kadar farklı bir işe atılmamızdaki motivasyon kaynağımız yine Kudret hocamız

Gel gelelim seramız için yaptıklarımıza ve maliyetlere;

10 boy 27mm çapında siyah boru 650 tl
büküm + nakliye(yaklaşık 15km) 100 tl

27mm 6metrelik boruların beş tanesini seranın yayları için kullanacağız. Bundan dolayı yay olarak bükülmeleri gerekliydi. Bir tanıdığımız vasıtasıyla sera yapan bir amcaya ulaştık. Kendisi bükümü de nakliyeyi de yaptığını söyledi. Bükümü makinada yaptığını düşünmüştük. Hesaplamaları yapıp yanına gittik. Gittiğimizde büyükçe bir çember ve çemberin uçlarında kare profil vardı. Burada büküyorum diyince bizim hesaplamalar boşa oldu. Amacımız 4 metre genişliğinde 1.80metre yüksekliğinde bi yay oluşturmaktı. O çember sayesinde tam tamına ölçüde olmasa da 5-10cm oynamalarla yayları oluşturduk.

Sera montajı yapılırken yere karşılıklı olarak iç çapı 27mm olacak şekilde borular çakılacak. Bu borular arası mesafe 4 metre olacak. Bir sonraki sıra ise 2.25 gerisine çakılacak. Büküm sonucu elde edilen yaylar bu boruların arasına girecek. Bu sayede genişlikler doğru ölçüye gelecek. Aynı zamanda yükseklikler de kendiliğinden ayarlanmış olacak. İç çapı 27mm boru almayı unuttuğumuzdan ve bir boy boru için nakliye yapamayacağımızdan uygun boruyu hurdacılardan bulup kestirip alıcaz.

Şu aralar hava kötü. Biraz normale dönünce borulara antipas sürücez. İlerleyen dönemlerde de yaptıklarımızı ve kaça mâl olduğunu yazıcam. Sorusu veya önerisi olanların yorumlarını bekliyorum.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen denizsatir : 22-01-2021 saat 12:20 Neden: Yanlış başlık
denizsatir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2021, 20:37   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-01-2021
Şehir: izmir
Mesajlar: 82
Merhaba ben 22 yaşındayım forumda paylaştığım bir çalışma var .. çilek ve marul ile ilgili akan su kültürü.. şuanda 10 dönüm bir arazi aldım bu iş için devam edeceğim uygulama alanın paylaşımlarını konuyu takipteyim ...

mertulker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2021, 20:37   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-01-2021
Şehir: izmir
Mesajlar: 82
Sorularım şu şekilde..

Su sıcaklığını nasıl ayarlamaya düşünüyorsun..

Suya oksijen sağlaman gerekiyor diye biliyorum durgun su kültüründe bu sorunu nasıl çözeceksin

denizsatir beğendi.
mertulker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2021, 08:59   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8
Sevgili mertulker merhaba,

sıcaklık konusunu pek düşünmemiştik açıkçası. Forumdaki konunuza baktığımda ne kadar önemli olduğunu anladım neyseki sera evin dibinde. Bu amatör bizler için fazlasıyla avantaj. Oksijen konusuna gelirsek hava taşı ve hava pompasını beraber kullanma arzusundayız. Bunla ilgili bir makale okumuştum. En iyi verim hava pompası ve hava taşından alınıyordu.

Saygılar.

denizsatir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2021, 11:08   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8
Merhaba,

sevgili mertulker in yorumundan sonra havuzum için nasıl bir hava motoru kullanmam gerektiğini araştırdım. Türkçe bir kaynak maalesef bulamadım. Araştırmalarıma ingilizce devam edince 1 galona 1lpm yani bir dakikada bir litre hava ölçüsünü buldum. Bu ölçü bana biraz fazla geldi. Deneyimli üyelerden yardım istiyorum. Ne kadarlık bir hava motoru kullanmalıyım?

Saygılar.

denizsatir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2021, 16:49   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8
Yaklaşık 2 haftalık bir aradan sonra tekrardan merhaba.

Sera kurulumu başladı. Sera demirlerini antipas ile boyadık. Sera yaylarını oluşturan demirlerin dış çapının ölçüsünden 3-4 mm büyük iç çapına sahip 2 boy(12metre) boru satın aldık. Bu aldığımız boruları 1.2m ölçüsünde kestirdik. Yani 10 adet boru elde ettik. 10 adet 30x30x30cm ebatında beton kalıplar oluşturduk. Bu kalıpların içerisine çimento harcı döktük ve bu 1.2mlik boruları bu kalıpların tam ortasına dik olacak şekilde yerleştirdik.

Bu yaptığımız 10 adet beton direk seranın direklerini oluşturacak. Direkler karşılıklı olarak beş sıra kazılıp yerleştirilecek. Ardından sera yayımız bu direklerin içerisine girecek. Fakat burada bir problem var. Yaylarımızı yere koyduğumuzda uçları yere dik olması gerekirken eğimli kalıyordu. Bunun sebebi büküm yapılan yerde böyle bir olanağın olmayışıydı. Bunun için yay bükme aparatı ödünç aldık. Ve tüm yayların ucunu 35cm yere dik olacak şekilde büktük.

Havuza hava verme konusundaki araştırmalarımız sonucunda Klpro KLPSP256 adında bir ürüne ulaştık. Bu ürün 100watt gücünde ve saatte 3.6 metre küp yani 3600 litre suyu devirdaim ettirebilecek kapasiteye sahip bir sirkülasyon pompası. Peki suyu devirdaim ettirerek nasıl oksijen elde edicez? İşte bu noktada venturi etkisi işin içine giriyor.

https://youtu.be/Wokswr_KHXQ

Kısaca anlatmak gerekirse suyu vereceği kanalın ucuna evde çok kolay pvc borularla bir sistem hazırlanıyor. Ve sonuç olarak suyu havuzun içine geri verirken aynı zamanda hava da verebiliyor. Örnek video olarak şunu izlemenizi tavsiye ederim.

https://youtu.be/Mfe9elW5T88


Eklenen Resimler
    
denizsatir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2021, 10:26   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8
Merhaba,

Sera iskeletinin büyük çoğunluğu bitti. Ekte gördüğünüz sera iskeletinin tepe noktasına(içten) atkı kaynatılınca iskelet tamamıyla bitiyor.

Bulunduğumuz ilin belediyesi zarar gören seralar için sera muşambası dağıtacakmış. Biz de başkana mesaj attık, muşamba desteği istedik.

Önümüzdeki günler karlı gözüküyor buralarda. Bir an önce muşambayı alıp serayı kaplarsak içerisinin kuru kalmasını sağlayabiliriz. Böylece dışarıda kar da olsa belki seranın içini düzenleyebiliriz.

Biz bu yola çıkarken durgun su diye düşünmüştük fakat şu an aklımız akan su kültürüne doğru kayıyor. Zaten alacağımız ekipmanlar ile akan su kültürünü oluşturabilir hale geliyoruz. Eklememiz gereken tek şey borular ve su tankları.

Bugünlük yazacaklarım bu kadar. Deneyimli üyelerimizin önerilerini bekliyoruz.

Teşekkürler.

Eklenen Resimler
 
denizsatir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2021, 08:02   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-03-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1
sayın denizsatir kocaeli nin neresindesiniz

ilhan buran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2021, 18:35   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Guzel baslangic, lutfen devamini da fotografi yollayin.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2021, 17:51   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba,

Konuyu açtığım zamanda mertulker dışında hiç mesaj gelmemişti. Şimdi bakıyorum da yıllar yıllar öncesindeki konuları okurken adını gördüğüm saygıdeğer kiziltan konuya yorum yazmış. Bu beni çok sevindirdi. Saygılar kiziltan.

Saygıdeğer İlhan bey merhaba. Başiskele/Bahçecik teyim.

Okuldaki sınavlar, kötü havalar ve yasaklardan dolayı hızımız yavaşladı. Yaptığımız şeyler ufak tefek şeyler olduğundan ve biraz şevkim kırıldığından buraya yazmadım. Fakat bundan sonra yazmayı aksatmayacağıma söz veriyorum

Buraya paylaştığım en son durumda seranın tepe askısı kaynatılmamıştı. İlk olarak onu kaynattık. Sonrasında seraya kapı koymak için ön tarafına demirler kaynattık. Elimizde boru profil olduğundan çerçeveyi ondan yapmak zorunda kaldık ama bir hayli zor oldu.
Seranın arka tarafına elimizde var olan pvc duvarı koyduk. Tabii onu koymak için de çerçeve yaptık. Koyduğumuz pvc duvarın üstüne pencere için çerçeve yaptık. Pencere için çerçeveyi ön tarafa koyduğumuz kapının üstüne de yaptık.

Bu sıralarda sera naylonunu ve klipsleri tedarik ettik.

Sera klipslerini denediğimizde naylonu yırtıyor. Kaynatıp veya yağlayıp kullanmayı düşünüyoruz. Bu konu hakkında önerilerinizi bekliyoruz.

Bir de gerdirmeyi nasıl yapıcaz muşambayı nerelerden klipslemeliyiz bu konularda muallaktayız. Önü ve arkayı tam nasıl kapatıcaz pek fikrimiz yok. Deneyimli forum üyelerinden öneriler bekliyoruz.

Teşekkürler.

Eklenen Resimler
     
denizsatir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2021, 19:14   #11
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
kolay gelsin

zemini kapatacak mısınız?

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2021, 10:21   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2021
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8
Merhaba,

öncelikle forumun eski üyelerinden biri olan nk_tarım a sorusu için teşekkür ediyorum. Biz zemini kapatmayacağız çünkü 35m2 zaten küçük bir yer. Orada çıkan çimi vs yolabiliriz rahatlıkla.

Topraksız tarım serüvenimizde yine bir değişikliğe gittik. Marul yerine çilek yapmaya karar kıldık. Saygıdeğer nk_tarim önerilerinizi bekliyoruz. Referansımız sizin forumdaki konunuz olacak. Oluşturduğunuz değerli konunuz için buradan teşekkür etmek istiyorum.

Bu sırada sera klipslerini kaynatıp muşambayı bir güzel gerdirdik. İçerideki otları yolduk.

Teşekkürler.

Eklenen Resimler
  
denizsatir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2021, 15:19   #13
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizsatir Mesajı Göster
Merhaba,

öncelikle forumun eski üyelerinden biri olan nk_tarım a sorusu için teşekkür ediyorum. Biz zemini kapatmayacağız çünkü 35m2 zaten küçük bir yer. Orada çıkan çimi vs yolabiliriz rahatlıkla.

Topraksız tarım serüvenimizde yine bir değişikliğe gittik. Marul yerine çilek yapmaya karar kıldık. Saygıdeğer nk_tarim önerilerinizi bekliyoruz. Referansımız sizin forumdaki konunuz olacak. Oluşturduğunuz değerli konunuz için buradan teşekkür etmek istiyorum.

Bu sırada sera klipslerini kaynatıp muşambayı bir güzel gerdirdik. İçerideki otları yolduk.

Teşekkürler.
Merhaba. Kolay gelsin...

güncel durumla ilgili paylaşımlarınızı eklediğinizde fikir sunabildiğim noktalarda katkı sunarım. Yetiştirme ortamı (muhtemelen kokopit) ve fidenizi satın alırken dikkat edin... Temel malzemeler bunlar

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
durgun su, marul, sera, topraksız tarım marul


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024