agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Zahter (Thymbra spicata) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/25975.htm)

limon_sever 12-01-2012 12:29

Zahter (Thymbra spicata)
 
Genellikle Antakya civarında bilinen ve tüketilen çok yıllık bir kekik çeşidi. Gerçi diğer kekiklere göre biraz daha farklı bir yapısı ve tohumu var. Onun için bu başlığı açtım. Zahter hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilecek arkadaşlar vardır.


Bilimsel bir araştırma yapılmış.
http://library.cu.edu.tr/tezler/7875.pdf
438. sayfada da yayılış alanı gösterilmektedir.


Sayın mirabel'in annesinin yetiştirdiği zahterler.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...-bitkileri.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4780-kekik.jpg

Kaynak: http://www.agaclar.net/forum/802217-post22.htm

ddmk 14-03-2012 00:13

Benim zahterler çok yavaş büyüyor bakalım ne olacak

papatyam09 20-06-2012 11:37

merhaba ben de bahçemde taze zahterim olsun isterdim...nerden edinebilirim...istanbul anadolu yakasındayım.. sevgiler

uugur 28-05-2014 14:48

bugün internetten tohumunu sipariş ettim; gelir gelmez ekeceğiz saksıya.

Zeytinci 29-05-2014 09:13

Salamurası salatalara muhteşem lezzet katıyor. İşi bilen yaşlılar kekiğim iyisi budur diyor.

İzmir de doğada kendiliğinden yetişiyor. Tohumunu gelişigüzel serpmiştim toprağa, şu anda iki adet fide göründü. Hafta sonu doğal yetişme alanından birkaç fide daha toprağını bozmadan bahçeye alacağım.

Tazesi de yoğun aromalı ve çok güzel. Adının Zahter olduğunu yeni öğrendim.

uugur 10-06-2014 10:36

1 hafta oldu hala çimlenme yok, sabırsızlıkla bekliyorum.

Pitcarlos 12-03-2016 21:43

zahter deneme
 
2 Eklenti(ler)
yaklaşık 3 günde çimlendi .. sanırım filizlenmesinden önce nemli olduğundan dolayı hemen filiz verdi (yağmur altında kalmıştı )

özfidan 26-03-2016 17:07

Zahter tohumunu nerede bulabilirim?

remus2 08-03-2018 18:13

satureja montana - winter savory
 
2 Eklenti(ler)
Bende zengarden den aldığım tohumları ektim(satureja montana - winter savory) ve tohum çimlenmesi oldukça hızlı 2-3 günde en geç 1 haftada çıkıyorlar fakat gelişmesi baya uzun sürüyor. alttaki 2 resimde arasında 20gün gün var

zoobe 03-04-2018 07:44

zahter benim takıntı derecesinde hem yetiştirmeyi hem yemeyi hem de çayını içmeyi çok sevdiğim bir bitki. Tohumdan ekilirse çok yavaş gelişiyor. Ben geçen sene ilk defa bitki yetiştirme işine girdiğimde deneme amaçlı zengardentr sitesinden fide ve tohum almıştım. fideler biraz geliştikten sonra kestiğim dalları suda ve su-toprak karışımında köklendirmiştim. hem daha hızlı çoğaldılar hem de oldukça güclü fideler oldular. ne yazık ki bu sene köklendirme konusunda başarılı olamadım henüz. sabırsızlıkla bekliyorum.

buraya not düşmek istediğim bilgi: yaz döneminde yapraklar kuruyup dökülüyor, ben bitki öldü diye çok üzülmüştüm ama onları kaldırmaya kıyamamış yine de sulamaya devam etmiştim. sonra kuru görünen dallardan ufak yeşil dallar çıkmaya başladı, o dallar tekrar yeşilleniyormuş sonrasında. ben bunu tesadüfen görüp öğrendim ancak yaz dönemi için memlekete gittiğimde bitkilere gerçekten gözü gibi bakan komşum bu ayrıntıyı bilmediğinden onları üzülerek attığını söyledi. aman siz dikkatli, sabırlı olun, atmayın zahterlerinizi.

Jezebel 12-05-2018 17:18

1 Eklenti(ler)
İki hafta önce aldığım çelikler tutmuş gibi.
Bundan cesaretle 30 çelik daha yaptım ve diktim.


Eklenti 673578


Kokusuna bayılıyorum :)
Uzayan yan dalların toprağa değdiği yerden kök saldığını gözlemledim.
Geçen sene Zen’den aldığım tek kök şu an kalem kalınlığında ve 7-8 de kendiliğinden köklü var.
İzmir ve Antakya benzer iklim kuşağında galiba:)

TCM 12-05-2018 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1540156)
Kokusuna bayılıyorum :)
Uzayan yan dalların toprağa değdiği yerden kök saldığını gözlemledim.
Geçen sene Zen’den aldığım tek kök şu an kalem kalınlığında ve 7-8 de kendiliğinden köklü var.
İzmir ve Antakya benzer iklim kuşağında galiba:)

Mecburi hizmeti Gaziantep - İslahiye de yapmıştım, aynıydı İzmir ile. Zahter in çayı keskin ancak güzel olurdu. Ben ıtır - melisa - karabaş ot karıştırıyorum birer yaprak kadar tadı-kokusu zahter kadar keskin olmasa da fena olmuyor.

Jezebel 19-05-2018 11:08

1 Eklenti(ler)
Zahter tarlam :)


Eklenti 674204



.

evandevan5 16-04-2019 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1540817)
Zahter tarlam :)


Eklenti 674204



.

zahter fidanını zengarden.com dan sipariş ettim gelicek.

Jezebel 16-04-2019 11:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 (Mesaj 1565907)
zahter fidanını zengarden.com dan sipariş ettim gelicek.




Ben de oradan almıştım.
Dallandıkça çelik alıp durdum.
Şu an bahçeme şaşırdım, yeni yeni canlanıyor ;)

Güler 16-04-2019 19:08

1 Eklenti(ler)
Oooo birileri zahter mi dedi, nasıl kullanırsınız?

Ben kalvaltıda çok severim.
Önce karışımı hazırlarım, bunu bir kaba alırım.
Sonra bir başka kaba halis sizma zeytinyağı koyarım.
Ekmeğimi kızartırım, ben kızarmışı tercih ederim, Oğuz kızarmamış sever.

Ekmekten kopardığım bir parçayı önce zeytinyağına sonra da zahter karışımına batırır hooop ağzıma. Öyle keyiflidir ki sormayın.


Güler 16-04-2019 19:10

2 Eklenti(ler)
Zahter ve karışım


Güler 16-04-2019 19:19

Yaptığım karışım:

Rondaya zahter, fesleğen ve kuru naneyi koyar iyice çekerim. Bunları bir başka kaba aktarın.
Rondaya leblebl koyup iyice çekin. Bunu da başka bir tarafa alın.
Rondaya bol miktarda ceviz içi koyup iyice çekin.

Yine bol miktardaki susamı tavada biraz kavurun.

Sonra büyükçe bir kase içine çektiğiniz zahter, leblebi tozu, ve cevizleri boşaltın. İçine damak tadınıza göre az tuz, ve az sarımsak tozu, kimyon, tatlı kırmızı biber, kavrulmuş susamları ilave edip iyice karıştırın.

(Bu tarifi mutfak bölümüne mi aktarsam?)

Portakal Rengi 17-04-2019 07:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1565999)
Yaptığım karışım:

Rondaya zahter, fesleğen ve kuru naneyi koyar iyice çekerim. Bunları bir başka kaba aktarın.
Rondaya leblebl koyup iyice çekin. Bunu da başka bir tarafa alın.
Rondaya bol miktarda ceviz içi koyup iyice çekin.

Yine bol miktardaki susamı tavada biraz kavurun.

Sonra büyükçe bir kase içine çektiğiniz zahter, leblebi tozu, ve cevizleri boşaltın. İçine damak tadınıza göre az tuz, ve az sarımsak tozu, kimyon, tatlı kırmızı biber, kavrulmuş susamları ilave edip iyice karıştırın.

(Bu tarifi mutfak bölümüne mi aktarsam?)

Sumak eksik kalmış. (Ceviz eklemek iyi fikir. Elinize sağlık. )

Güler 17-04-2019 09:46

Doğru, sumak da kişniş de eklenebilir. Belki o zaman renk biraz daha da koyulaşır ama tadı daha güzel olabilir. Denemekte fayda var.

chelik26 17-04-2019 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1565997)
Oooo birileri zahter mi dedi, nasıl kullanırsınız?

Ben kalvaltıda çok severim.
Önce karışımı hazırlarım, bunu bir kaba alırım.
Sonra bir başka kaba halis sizma zeytinyağı koyarım.
Ekmeğimi kızartırım, ben kızarmışı tercih ederim, Oğuz kızarmamış sever.

Ekmekten kopardığım bir parçayı önce zeytinyağına sonra da zahter karışımına batırır hooop ağzıma. Öyle keyiflidir ki sormayın.


Yağı ahterine içine dökün birde öyle deneyin
Kahvaltıda harikadır

obabilgesi 28-04-2019 14:49

3 Eklenti(ler)
Zahter mutfağımızın baş tacıdır. Gerek salatası, gerekse salamurası ile bir şekilde soframızda yer alır.
Bu sene salamura yaptığım zahterlerden çelik olabilecek kalitedeki parçaları torfa aldım. Bakalım köklenecekler mi?...

denizayda 06-05-2019 20:12

Merhabalar, elinde Thymbra Spicata tohumu olan ya da nereden bulabileceğimi bilen var mıdır? Yaz zahteri (satureja hortensis) ve kış zahteri (satureja montana) yetiştirdim ama thymbra'yı hiç görmedim, mor çiçekliymiş, deli kekik de deniyormuş sanırım. antakya'ya gitmeden bunu nasıl elde edebilirim?

obabilgesi 06-05-2019 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizayda (Mesaj 1567644)
Merhabalar, elinde Thymbra Spicata tohumu olan ya da nereden bulabileceğimi bilen var mıdır? Yaz zahteri (satureja hortensis) ve kış zahteri (satureja montana) yetiştirdim ama thymbra'yı hiç görmedim, mor çiçekliymiş, deli kekik de deniyormuş sanırım. antakya'ya gitmeden bunu nasıl elde edebilirim?

Yukarıda paylaşmış olduğum, tam da aradığınız tür, yani thymbra spicata... Dağlardan toplanır bu tür, kültürü yoktur. Bu sene salamura için hazırladıklarımdan birkaç tane torfa soktum. Bakalım köklenecek mi? Eğer köklenirlerse seneye istediğiniz kadar çelik toplar gönderirim☺

denizayda 10-05-2019 20:25

Obabilgesi, çok incesiniz. İnşallah çelikleriniz tutar. İyi haberlerinizi bekliyorum :)

chelik26 29-07-2019 20:49

1 Eklenti(ler)
Yaz başında tohumdan yetiştirdiğim 8*10 kök zahterlerimi 2. kere biçip topladım kuruttum. sert dallardan 5-6 kadar çelikten köklendirme için saksıya dikmiştim, ilk 3-5 gün öğlenleri güneşte hepsi boynunu büküyordu, bugün farkettim ki artık güneşte de dimdik duruyorlar.

ceydoruk 14-07-2020 14:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1567649)
Yukarıda paylaşmış olduğum, tam da aradığınız tür, yani thymbra spicata... Dağlardan toplanır bu tür, kültürü yoktur. Bu sene salamura için hazırladıklarımdan birkaç tane torfa soktum. Bakalım köklenecek mi? Eğer köklenirlerse seneye istediğiniz kadar çelik toplar gönderirim☺

Sayın Obabilgesi,

Merak ettim dağlardan toplayıp ektiğiniz çelikler tuttu mu?

lime&mint 15-11-2021 21:24

Benim içinbiraz hayal kırıklıgı oldu. Zeytinyagı ile belki güzel olabilir ama tadının kekikle pek alakası yok. Buruk bir tadı var. Herkese göre degil. Bir daha yetiştirmem.

evandevan5 16-11-2021 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özfidan (Mesaj 1449813)
zahter tohumunu nerede bulabilirim?

ben facete ulusal tohum takas grubundan almıştım.

CilekFidesi 29-03-2022 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zoobe (Mesaj 1536039)
zahter benim takıntı derecesinde hem yetiştirmeyi hem yemeyi hem de çayını içmeyi çok sevdiğim bir bitki. Tohumdan ekilirse çok yavaş gelişiyor. Ben geçen sene ilk defa bitki yetiştirme işine girdiğimde deneme amaçlı zengardentr sitesinden fide ve tohum almıştım. fideler biraz geliştikten sonra kestiğim dalları suda ve su-toprak karışımında köklendirmiştim. hem daha hızlı çoğaldılar hem de oldukça güclü fideler oldular. ne yazık ki bu sene köklendirme konusunda başarılı olamadım henüz. sabırsızlıkla bekliyorum.

buraya not düşmek istediğim bilgi: yaz döneminde yapraklar kuruyup dökülüyor, ben bitki öldü diye çok üzülmüştüm ama onları kaldırmaya kıyamamış yine de sulamaya devam etmiştim. sonra kuru görünen dallardan ufak yeşil dallar çıkmaya başladı, o dallar tekrar yeşilleniyormuş sonrasında. ben bunu tesadüfen görüp öğrendim ancak yaz dönemi için memlekete gittiğimde bitkilere gerçekten gözü gibi bakan komşum bu ayrıntıyı bilmediğinden onları üzülerek attığını söyledi. aman siz dikkatli, sabırlı olun, atmayın zahterlerinizi.

Ben bu kuruma-canlanma olayının aynısını, birisi çarkıfelek dalları için söylediğinde duymuştum. Demek ki zahterde de oluyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024