Zahter (Thymbra spicata)
Genellikle Antakya civarında bilinen ve tüketilen çok yıllık bir kekik çeşidi. Gerçi diğer kekiklere göre biraz daha farklı bir yapısı ve tohumu var. Onun için bu başlığı açtım. Zahter hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilecek arkadaşlar vardır.
Bilimsel bir araştırma yapılmış. http://library.cu.edu.tr/tezler/7875.pdf 438. sayfada da yayılış alanı gösterilmektedir. Sayın mirabel'in annesinin yetiştirdiği zahterler. http://www.agaclar.net/forum/attachm...-bitkileri.jpg http://www.agaclar.net/forum/attachm...4780-kekik.jpg Kaynak: http://www.agaclar.net/forum/802217-post22.htm |
Benim zahterler çok yavaş büyüyor bakalım ne olacak
|
merhaba ben de bahçemde taze zahterim olsun isterdim...nerden edinebilirim...istanbul anadolu yakasındayım.. sevgiler
|
bugün internetten tohumunu sipariş ettim; gelir gelmez ekeceğiz saksıya.
|
Salamurası salatalara muhteşem lezzet katıyor. İşi bilen yaşlılar kekiğim iyisi budur diyor.
İzmir de doğada kendiliğinden yetişiyor. Tohumunu gelişigüzel serpmiştim toprağa, şu anda iki adet fide göründü. Hafta sonu doğal yetişme alanından birkaç fide daha toprağını bozmadan bahçeye alacağım. Tazesi de yoğun aromalı ve çok güzel. Adının Zahter olduğunu yeni öğrendim. |
1 hafta oldu hala çimlenme yok, sabırsızlıkla bekliyorum.
|
zahter deneme
2 Eklenti(ler)
yaklaşık 3 günde çimlendi .. sanırım filizlenmesinden önce nemli olduğundan dolayı hemen filiz verdi (yağmur altında kalmıştı )
|
Zahter tohumunu nerede bulabilirim?
|
satureja montana - winter savory
2 Eklenti(ler)
Bende zengarden den aldığım tohumları ektim(satureja montana - winter savory) ve tohum çimlenmesi oldukça hızlı 2-3 günde en geç 1 haftada çıkıyorlar fakat gelişmesi baya uzun sürüyor. alttaki 2 resimde arasında 20gün gün var
|
zahter benim takıntı derecesinde hem yetiştirmeyi hem yemeyi hem de çayını içmeyi çok sevdiğim bir bitki. Tohumdan ekilirse çok yavaş gelişiyor. Ben geçen sene ilk defa bitki yetiştirme işine girdiğimde deneme amaçlı zengardentr sitesinden fide ve tohum almıştım. fideler biraz geliştikten sonra kestiğim dalları suda ve su-toprak karışımında köklendirmiştim. hem daha hızlı çoğaldılar hem de oldukça güclü fideler oldular. ne yazık ki bu sene köklendirme konusunda başarılı olamadım henüz. sabırsızlıkla bekliyorum.
buraya not düşmek istediğim bilgi: yaz döneminde yapraklar kuruyup dökülüyor, ben bitki öldü diye çok üzülmüştüm ama onları kaldırmaya kıyamamış yine de sulamaya devam etmiştim. sonra kuru görünen dallardan ufak yeşil dallar çıkmaya başladı, o dallar tekrar yeşilleniyormuş sonrasında. ben bunu tesadüfen görüp öğrendim ancak yaz dönemi için memlekete gittiğimde bitkilere gerçekten gözü gibi bakan komşum bu ayrıntıyı bilmediğinden onları üzülerek attığını söyledi. aman siz dikkatli, sabırlı olun, atmayın zahterlerinizi. |
1 Eklenti(ler)
İki hafta önce aldığım çelikler tutmuş gibi.
Bundan cesaretle 30 çelik daha yaptım ve diktim. Eklenti 673578 Kokusuna bayılıyorum :) Uzayan yan dalların toprağa değdiği yerden kök saldığını gözlemledim. Geçen sene Zen’den aldığım tek kök şu an kalem kalınlığında ve 7-8 de kendiliğinden köklü var. İzmir ve Antakya benzer iklim kuşağında galiba:) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben de oradan almıştım. Dallandıkça çelik alıp durdum. Şu an bahçeme şaşırdım, yeni yeni canlanıyor ;) |
1 Eklenti(ler)
Oooo birileri zahter mi dedi, nasıl kullanırsınız?
Ben kalvaltıda çok severim. Önce karışımı hazırlarım, bunu bir kaba alırım. Sonra bir başka kaba halis sizma zeytinyağı koyarım. Ekmeğimi kızartırım, ben kızarmışı tercih ederim, Oğuz kızarmamış sever. Ekmekten kopardığım bir parçayı önce zeytinyağına sonra da zahter karışımına batırır hooop ağzıma. Öyle keyiflidir ki sormayın. |
2 Eklenti(ler)
|
Yaptığım karışım:
Rondaya zahter, fesleğen ve kuru naneyi koyar iyice çekerim. Bunları bir başka kaba aktarın. Rondaya leblebl koyup iyice çekin. Bunu da başka bir tarafa alın. Rondaya bol miktarda ceviz içi koyup iyice çekin. Yine bol miktardaki susamı tavada biraz kavurun. Sonra büyükçe bir kase içine çektiğiniz zahter, leblebi tozu, ve cevizleri boşaltın. İçine damak tadınıza göre az tuz, ve az sarımsak tozu, kimyon, tatlı kırmızı biber, kavrulmuş susamları ilave edip iyice karıştırın. (Bu tarifi mutfak bölümüne mi aktarsam?) |
Alıntı:
|
Doğru, sumak da kişniş de eklenebilir. Belki o zaman renk biraz daha da koyulaşır ama tadı daha güzel olabilir. Denemekte fayda var.
|
Alıntı:
Kahvaltıda harikadır |
3 Eklenti(ler)
Zahter mutfağımızın baş tacıdır. Gerek salatası, gerekse salamurası ile bir şekilde soframızda yer alır.
Bu sene salamura yaptığım zahterlerden çelik olabilecek kalitedeki parçaları torfa aldım. Bakalım köklenecekler mi?... |
Merhabalar, elinde Thymbra Spicata tohumu olan ya da nereden bulabileceğimi bilen var mıdır? Yaz zahteri (satureja hortensis) ve kış zahteri (satureja montana) yetiştirdim ama thymbra'yı hiç görmedim, mor çiçekliymiş, deli kekik de deniyormuş sanırım. antakya'ya gitmeden bunu nasıl elde edebilirim?
|
Alıntı:
|
Obabilgesi, çok incesiniz. İnşallah çelikleriniz tutar. İyi haberlerinizi bekliyorum :)
|
1 Eklenti(ler)
Yaz başında tohumdan yetiştirdiğim 8*10 kök zahterlerimi 2. kere biçip topladım kuruttum. sert dallardan 5-6 kadar çelikten köklendirme için saksıya dikmiştim, ilk 3-5 gün öğlenleri güneşte hepsi boynunu büküyordu, bugün farkettim ki artık güneşte de dimdik duruyorlar.
|
Alıntı:
Merak ettim dağlardan toplayıp ektiğiniz çelikler tuttu mu? |
Benim içinbiraz hayal kırıklıgı oldu. Zeytinyagı ile belki güzel olabilir ama tadının kekikle pek alakası yok. Buruk bir tadı var. Herkese göre degil. Bir daha yetiştirmem.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024