agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni45Beğeniler
  • 7 Gönderen limon_sever
  • 4 Gönderen Pitcarlos
  • 3 Gönderen remus2
  • 2 Gönderen Jezebel
  • 1 Gönderen TCM
  • 6 Gönderen Jezebel
  • 5 Gönderen Güler
  • 3 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen Güler
  • 1 Gönderen Portakal Rengi
  • 2 Gönderen obabilgesi
  • 5 Gönderen obabilgesi
  • 1 Gönderen denizayda
  • 1 Gönderen chelik26

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-01-2012, 12:29   #1
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Zahter (Thymbra spicata)

Genellikle Antakya civarında bilinen ve tüketilen çok yıllık bir kekik çeşidi. Gerçi diğer kekiklere göre biraz daha farklı bir yapısı ve tohumu var. Onun için bu başlığı açtım. Zahter hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilecek arkadaşlar vardır.


Bilimsel bir araştırma yapılmış.
http://library.cu.edu.tr/tezler/7875.pdf
438. sayfada da yayılış alanı gösterilmektedir.


Sayın mirabel'in annesinin yetiştirdiği zahterler.





Kaynak: http://www.agaclar.net/forum/802217-post22.htm

 
gilan, YeniBON, Milla ve 4 kişi beğendi.

Düzenleyen limon_sever : 12-01-2012 saat 13:26 Neden: bilgi ekleme
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2012, 00:13   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-02-2012
Şehir: adana
Mesajlar: 409
Benim zahterler çok yavaş büyüyor bakalım ne olacak

ddmk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2012, 11:37   #3
Yeni Üye
 
papatyam09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
merhaba ben de bahçemde taze zahterim olsun isterdim...nerden edinebilirim...istanbul anadolu yakasındayım.. sevgiler

papatyam09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 14:48   #4
Ağaçsever
 
uugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
bugün internetten tohumunu sipariş ettim; gelir gelmez ekeceğiz saksıya.

uugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 09:13   #5
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,147
Salamurası salatalara muhteşem lezzet katıyor. İşi bilen yaşlılar kekiğim iyisi budur diyor.

İzmir de doğada kendiliğinden yetişiyor. Tohumunu gelişigüzel serpmiştim toprağa, şu anda iki adet fide göründü. Hafta sonu doğal yetişme alanından birkaç fide daha toprağını bozmadan bahçeye alacağım.

Tazesi de yoğun aromalı ve çok güzel. Adının Zahter olduğunu yeni öğrendim.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2014, 10:36   #6
Ağaçsever
 
uugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
1 hafta oldu hala çimlenme yok, sabırsızlıkla bekliyorum.

uugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2016, 21:43   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-02-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
zahter deneme

yaklaşık 3 günde çimlendi .. sanırım filizlenmesinden önce nemli olduğundan dolayı hemen filiz verdi (yağmur altında kalmıştı )

Eklenen Resimler
  
Pitcarlos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2016, 17:07   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-03-2015
Şehir: antalya
Mesajlar: 84
Zahter tohumunu nerede bulabilirim?

özfidan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2018, 18:13   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-01-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 183
satureja montana - winter savory

Bende zengarden den aldığım tohumları ektim(satureja montana - winter savory) ve tohum çimlenmesi oldukça hızlı 2-3 günde en geç 1 haftada çıkıyorlar fakat gelişmesi baya uzun sürüyor. alttaki 2 resimde arasında 20gün gün var

Eklenen Resimler
  
Muda, Milla ve chelik26 beğendi.
remus2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2018, 07:44   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2018
Şehir: hatay
Mesajlar: 25
zahter benim takıntı derecesinde hem yetiştirmeyi hem yemeyi hem de çayını içmeyi çok sevdiğim bir bitki. Tohumdan ekilirse çok yavaş gelişiyor. Ben geçen sene ilk defa bitki yetiştirme işine girdiğimde deneme amaçlı zengardentr sitesinden fide ve tohum almıştım. fideler biraz geliştikten sonra kestiğim dalları suda ve su-toprak karışımında köklendirmiştim. hem daha hızlı çoğaldılar hem de oldukça güclü fideler oldular. ne yazık ki bu sene köklendirme konusunda başarılı olamadım henüz. sabırsızlıkla bekliyorum.

buraya not düşmek istediğim bilgi: yaz döneminde yapraklar kuruyup dökülüyor, ben bitki öldü diye çok üzülmüştüm ama onları kaldırmaya kıyamamış yine de sulamaya devam etmiştim. sonra kuru görünen dallardan ufak yeşil dallar çıkmaya başladı, o dallar tekrar yeşilleniyormuş sonrasında. ben bunu tesadüfen görüp öğrendim ancak yaz dönemi için memlekete gittiğimde bitkilere gerçekten gözü gibi bakan komşum bu ayrıntıyı bilmediğinden onları üzülerek attığını söyledi. aman siz dikkatli, sabırlı olun, atmayın zahterlerinizi.

zoobe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2018, 17:18   #11
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,502
Galeri: 11
İki hafta önce aldığım çelikler tutmuş gibi.
Bundan cesaretle 30 çelik daha yaptım ve diktim.


Name:  4FCEC64B-5827-4669-A528-890835DCF0FB.jpg
Views: 1424
Size:  53.3 KB


Kokusuna bayılıyorum
Uzayan yan dalların toprağa değdiği yerden kök saldığını gözlemledim.
Geçen sene Zen’den aldığım tek kök şu an kalem kalınlığında ve 7-8 de kendiliğinden köklü var.
İzmir ve Antakya benzer iklim kuşağında galiba

TCM ve Resulgur beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2018, 23:59   #12
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,399
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Kokusuna bayılıyorum
Uzayan yan dalların toprağa değdiği yerden kök saldığını gözlemledim.
Geçen sene Zen’den aldığım tek kök şu an kalem kalınlığında ve 7-8 de kendiliğinden köklü var.
İzmir ve Antakya benzer iklim kuşağında galiba
Mecburi hizmeti Gaziantep - İslahiye de yapmıştım, aynıydı İzmir ile. Zahter in çayı keskin ancak güzel olurdu. Ben ıtır - melisa - karabaş ot karıştırıyorum birer yaprak kadar tadı-kokusu zahter kadar keskin olmasa da fena olmuyor.

Jezebel beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2018, 11:08   #13
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,502
Galeri: 11
Zahter tarlam


Name:  4240067A-20B6-4EB3-99DD-2E39F7211BE9.jpg
Views: 1395
Size:  77.5 KB



.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2019, 09:31   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 323
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Zahter tarlam


Eklenti 674204



.
zahter fidanını zengarden.com dan sipariş ettim gelicek.

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2019, 11:03   #15
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,502
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 Mesajı Göster
zahter fidanını zengarden.com dan sipariş ettim gelicek.



Ben de oradan almıştım.
Dallandıkça çelik alıp durdum.
Şu an bahçeme şaşırdım, yeni yeni canlanıyor

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2019, 19:08   #16
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,931
Galeri: 103
Oooo birileri zahter mi dedi, nasıl kullanırsınız?

Ben kalvaltıda çok severim.
Önce karışımı hazırlarım, bunu bir kaba alırım.
Sonra bir başka kaba halis sizma zeytinyağı koyarım.
Ekmeğimi kızartırım, ben kızarmışı tercih ederim, Oğuz kızarmamış sever.

Ekmekten kopardığım bir parçayı önce zeytinyağına sonra da zahter karışımına batırır hooop ağzıma. Öyle keyiflidir ki sormayın.

Name:  IMG_3941 (600 x 337).jpg
Views: 1020
Size:  56.9 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2019, 19:10   #17
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,931
Galeri: 103
Zahter ve karışım

Name:  IMG_3946 (600 x 337).jpg
Views: 1011
Size:  52.6 KB

Name:  IMG_3942 (600 x 337).jpg
Views: 1008
Size:  69.2 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2019, 19:19   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,931
Galeri: 103
Yaptığım karışım:

Rondaya zahter, fesleğen ve kuru naneyi koyar iyice çekerim. Bunları bir başka kaba aktarın.
Rondaya leblebl koyup iyice çekin. Bunu da başka bir tarafa alın.
Rondaya bol miktarda ceviz içi koyup iyice çekin.

Yine bol miktardaki susamı tavada biraz kavurun.

Sonra büyükçe bir kase içine çektiğiniz zahter, leblebi tozu, ve cevizleri boşaltın. İçine damak tadınıza göre az tuz, ve az sarımsak tozu, kimyon, tatlı kırmızı biber, kavrulmuş susamları ilave edip iyice karıştırın.

(Bu tarifi mutfak bölümüne mi aktarsam?)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2019, 07:08   #19
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 404
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Yaptığım karışım:

Rondaya zahter, fesleğen ve kuru naneyi koyar iyice çekerim. Bunları bir başka kaba aktarın.
Rondaya leblebl koyup iyice çekin. Bunu da başka bir tarafa alın.
Rondaya bol miktarda ceviz içi koyup iyice çekin.

Yine bol miktardaki susamı tavada biraz kavurun.

Sonra büyükçe bir kase içine çektiğiniz zahter, leblebi tozu, ve cevizleri boşaltın. İçine damak tadınıza göre az tuz, ve az sarımsak tozu, kimyon, tatlı kırmızı biber, kavrulmuş susamları ilave edip iyice karıştırın.

(Bu tarifi mutfak bölümüne mi aktarsam?)
Sumak eksik kalmış. (Ceviz eklemek iyi fikir. Elinize sağlık. )

Güler beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2019, 09:46   #20
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,931
Galeri: 103
Doğru, sumak da kişniş de eklenebilir. Belki o zaman renk biraz daha da koyulaşır ama tadı daha güzel olabilir. Denemekte fayda var.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2019, 10:17   #21
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 298
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Oooo birileri zahter mi dedi, nasıl kullanırsınız?

Ben kalvaltıda çok severim.
Önce karışımı hazırlarım, bunu bir kaba alırım.
Sonra bir başka kaba halis sizma zeytinyağı koyarım.
Ekmeğimi kızartırım, ben kızarmışı tercih ederim, Oğuz kızarmamış sever.

Ekmekten kopardığım bir parçayı önce zeytinyağına sonra da zahter karışımına batırır hooop ağzıma. Öyle keyiflidir ki sormayın.

Yağı ahterine içine dökün birde öyle deneyin
Kahvaltıda harikadır

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2019, 14:49   #22
Ağaç Dostu
 
obabilgesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 301
Zahter mutfağımızın baş tacıdır. Gerek salatası, gerekse salamurası ile bir şekilde soframızda yer alır.
Bu sene salamura yaptığım zahterlerden çelik olabilecek kalitedeki parçaları torfa aldım. Bakalım köklenecekler mi?...

Eklenen Resimler
   
YeniBON ve Resulgur beğendi.
obabilgesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2019, 20:12   #23
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
Merhabalar, elinde Thymbra Spicata tohumu olan ya da nereden bulabileceğimi bilen var mıdır? Yaz zahteri (satureja hortensis) ve kış zahteri (satureja montana) yetiştirdim ama thymbra'yı hiç görmedim, mor çiçekliymiş, deli kekik de deniyormuş sanırım. antakya'ya gitmeden bunu nasıl elde edebilirim?

denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2019, 22:27   #24
Ağaç Dostu
 
obabilgesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 301
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizayda Mesajı Göster
Merhabalar, elinde Thymbra Spicata tohumu olan ya da nereden bulabileceğimi bilen var mıdır? Yaz zahteri (satureja hortensis) ve kış zahteri (satureja montana) yetiştirdim ama thymbra'yı hiç görmedim, mor çiçekliymiş, deli kekik de deniyormuş sanırım. antakya'ya gitmeden bunu nasıl elde edebilirim?
Yukarıda paylaşmış olduğum, tam da aradığınız tür, yani thymbra spicata... Dağlardan toplanır bu tür, kültürü yoktur. Bu sene salamura için hazırladıklarımdan birkaç tane torfa soktum. Bakalım köklenecek mi? Eğer köklenirlerse seneye istediğiniz kadar çelik toplar gönderirim☺

obabilgesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2019, 20:25   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34
Obabilgesi, çok incesiniz. İnşallah çelikleriniz tutar. İyi haberlerinizi bekliyorum

obabilgesi beğendi.
denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2019, 20:49   #26
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 298
Yaz başında tohumdan yetiştirdiğim 8*10 kök zahterlerimi 2. kere biçip topladım kuruttum. sert dallardan 5-6 kadar çelikten köklendirme için saksıya dikmiştim, ilk 3-5 gün öğlenleri güneşte hepsi boynunu büküyordu, bugün farkettim ki artık güneşte de dimdik duruyorlar.

Eklenen Resimler
 
Dutlubahçe beğendi.
chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2020, 14:15   #27
Ağaçsever
 
ceydoruk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2013
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi Mesajı Göster
Yukarıda paylaşmış olduğum, tam da aradığınız tür, yani thymbra spicata... Dağlardan toplanır bu tür, kültürü yoktur. Bu sene salamura için hazırladıklarımdan birkaç tane torfa soktum. Bakalım köklenecek mi? Eğer köklenirlerse seneye istediğiniz kadar çelik toplar gönderirim☺
Sayın Obabilgesi,

Merak ettim dağlardan toplayıp ektiğiniz çelikler tuttu mu?

ceydoruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020