agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Hanım Terliği (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/16037.htm)

tolgahann 10-06-2009 21:25

Sevgili günebakan belki sulama yetersiz kalıyordur.

günebakan 10-06-2009 21:37

Her akşam sulama yapıyorum zaten yapmadığım zaman hemen yaprakları eğiliyor sevgili Oğuzhan

tolgahann 10-06-2009 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 442560)
Her akşam sulama yapıyorum zaten yapmadığım zaman hemen yaprakları eğiliyor sevgili Oğuzhan

O halde sorun yok Sevgili günebakan.Sevgili Oğuzhan'ın kulakları çınlamıştır sanırım.:D:D:D

Bu gün bende daha fazla dayanamayıp primatüre bebek terliklerinin birinin tadına baktım.Baştan salatalık tadı sonradan da Sevgili Lonicera'nın dediği gibi çiğ nohut tadı geldi.Bence de ben bu sene hiç turşuya kalkışmayayım.Seneye 15 kök ekip turşu yapmayı düşünebilirim.:D

Lonicera 17-06-2009 20:08

5 kök hanım terliği var, toplam 13 adet tutan meyvesi var. Sıcaklardan mı nedir bilmiyorum, küçükten başladı kuruyup dökülmeye. Tutanlar da oldukça irileşti. Nette yetiştirme için özel bakıma ihtiyaç duymaz deniyor ama bir yerlerde kesin sorun var. Ben aşırı sıcaklara bağlıyorum bu durumu.

Bahçe demirlerine sardırmasaydım yarı gölgeye alıp denerdim ama mümkün değil. Artık seneye her iki ortamda deneriz biz de.

tolgahann 17-06-2009 20:36

Sevgili Lonicera bende de aynı durum söz konusu.İlk oluşan meyveler,dökülmeye başladı.Tutanlar ise irileşiyorlar.Malasef ben hanım terliklerimin kontrolünü kaybettim.Çatıya doğru uzamaya başladılar.Geri döndürmeye çalıştım ama onlar çoktan kararlarını vermiş.:)

Lonicera 17-06-2009 20:50

Sevgili tolgahann, biz bu sene sanırım sadece tohumluk alabileceğiz. Yemeği, salatası, turşusu hayal oldu gibi. Sıcaklar yüzünden yapraklarda sararma da oluşuyor. Bu sefer dayanıyorum suya, o da meyveyi döküyor galiba. Seneye kısmet olursa büyük saksı içinde deneyeceğim. Dibine de bol kompost ve yanmış gübre koyarsak toprak nemi sorunu da kalmaz. Yarı gölgeye de alırsak bu işi hallettik gitti:)

otugay 22-06-2009 15:11

1 Eklenti(ler)
Ben bu bitkiyi achocha diye bildiğimden bu başlık hiç dikkatimi çekmedi. Bu sebeple aranıza biraz geç katıldım. Bu bitki ile tanışmam sayın Gurbik67 sayesinde oldu. Geçen sonbahar tohum göndermeyi teklif ettiğinde adını ilk defa duyduğum bitkiyi internetten araştırdığımda hem İnka'lara dayanan bir geçmişi olması hem de tıbbi özellikleri çok ilgimi çekti. Tabi ki hemen tohumlardan rica ettim.

Muhtelif tüketim şekilleri olduğundan üretimi fazla yapabilmek için gelen tohumlardan ikisini hemen serada saksıya ektim ve meyvelerden 1 tane tadımlık hariç kalanı tohumluk bıraktım ve bu tohumlardan fide ürettim. Fideleri toprağa aktarmakta sanırım biraz geç kaldım ve biraz fazla zaiyatım oldu. Şimdi 35 kök kadar kaldılar.

Bir haftadır tek tük tüketiyorum. Tüketim konusunda öğrenmek istediğim farklı zamanlarda olgunlaştıklarından örneğin turşu için biriktirmek gerekecek. Bu durumda buzdolabında ne kadar dayanıyorlar? Ayrıca kolestrol üzerindeki etkileri için tüketilmesi gereken miktar nedir? Daha da önemlisi tüketilmemesi gereken miktar nedir?

nevsune 22-06-2009 17:41

Benim achocam kaç saksı değişimi yorgunu. Bu yüzden de daha bir karış boyunda ama gelişmeye çok hevesli bir bitki olduğu kesin. Her bir yaprağının dibinden tomurcuklar çıkarmaya başlamış.

Şimdiki yarıgölge yerinden memnun görünüyor.

Alanya'daki 1.70 boyuna gelmiş. Her yeri çiçekler içerisindeymiş. Fotoğraflarını bekliyorum ama onlar gelene dek sanırım meyveye dönüşürler:) Onun konumunu bilmiyorum, güneşte mi yoksa gölgede mi. Bir sorayım konuştuğumda.

gurbik67 25-06-2009 23:11

nevsune hanım saksına biraz daha toprak ilave yapsan iyi olur.
hanım terliğinin su isteği çok fazla.
çok fazla güneşte yaprak sararması olmaktadır. biraz da olsa buharlaşmayı önlemek için bitki dibine bir miktar ağaç yaprağı ya da çim gibi otsu bir şeyler koyabilirsiniz.
sayın otugayachochaları buz dolabında 20 gün saklaya bilirsin.
achochayı fazla büyütmeden dış yüzeyi sararmadan ve su kaybı olmadan toplamalısın.salatalıkta olduğu gibi.

Lithi-um 25-06-2009 23:57

Merhabalar öncelikle sarmaşık ekeceğim ve yeşillik gözükmesi gereken bir alanım var. orası için bunu kullansak olurmu acaba ? hep meyvelerini değerlendirmiş oluruz. bakımı kolaymı ? ve tohumlarını nereden bulabilirim ? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

nevsune 26-06-2009 20:23

Sn gurbik67, evet sudan oldukça hoşlanıyor. Ben de çürüyecek endişesi olmadan sulayabiliyorum.

İlk önceleri güneşli balkondaydı, sonra güneşi fazla sevmediğini öğrenince sabah güneşine çektim. Yalnız bu arada saksı değiştirmek zorunda kaldım. Şimdi alttaki yaprakları sarardı ama genel olarak keyfi yerinde. Biraz daha boylansın, bir fotoğrafını çeker gösteririm.

Lonicera 26-06-2009 20:36

Bugün hanım terliklerini kontrol ettim. Meyve tutumu çok az. Meyveler büyümeden sararıp düşüyorlar. Tutanlar da maaşallah bebek terliği kadar oldular:) Bitkinin gövde aksamı ve yaprakları sürekli kendisini tazeliyor. İnanılmaz hızla gelişiyor. Yabancı bir sitede araştırdığımda meyve tutumu için potasyum ağırlıklı gübre verilmesinin faydalı olduğundan bahsetmiş. Bitkilerden birinin dibine sulama suyuna katmış olduğum potasyumu bolca verdim. Bakalım farklılık olacak mı? Yoksa bu işi çok daha önceleri mi yapmak gerekiyordu, göreceğiz.

tolgahann 26-06-2009 21:21

Sevgili Lonicera gerçekten çok hızlı gelişiyorlar.Ben de tatlarına baktım.Alışılmadık bir tadı var.Oldukça havalı yapısıy sayesinde tadına baktırdıklarımdan ''bu ne beya'' şeklinde tepkiler aldım.:)

Potasyum ağırlıklı gübre verdiğiniz bitkinin gelişimini burada bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.:)

nevsune 26-06-2009 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 452807)
Oldukça havalı yapısıy sayesinde tadına baktırdıklarımdan ''bu ne beya'' şeklinde tepkiler aldım.:)

Çok mu kötü tadı? Belki de ondan turşusunu yapıyorlar. Malum sirke ve sarımsağın girdiği yerde ne olsa yeniyor:D

Aslında boyu uzadıktan hemen sonra potasyuma başlamak iyi olacak demek.

tolgahann 26-06-2009 23:37

Yoo tadı kötü değil. Salatalıkla çiğ nohut arası bir tadı var.Ancak meyve eti salatalığın aksine yumuşak. Buda bizim pek alışık olmadığımız bir durum. O yüzden meyveyi tadanlar yadırgıyor.

Lonicera 29-06-2009 14:52

Bu sabah iyice irileşen hanım terliklerini biraz kurcaladım. Sertliğine bakmak için bastırdığımda aynı küçük lastik top gibi olduğunu farkettim. İçi boş ve elastiki. Şimdi bundan nasıl turşu yapılacağını düşünüyorum kara kara:) İçinin sert olduğu dönem boyları çok küçük. Büyüdüğünde ise böyle bir şekil alıyor. Galiba sadece yemeği ve dolması yapılıyor irileştiğinde. Turşunun yapılması için küçükken toplamak icap ettiğinden, pek çok bitki yetiştirmek gerekecek galiba.

nevsune 29-06-2009 18:02

Alıntı:

HANIM TERLİĞİ (ACHOCHA)
Kalp ve tansiyon rahatsızlıkları için çok faydalı bir sebzedir.
Yetiştirilmesi çok kolay olup, bitki kudret narı şeklinde tel, çubuk vb. şeylerle sarılır. Bitki yeşil olarak salata yapılıp yenilebildiği gibi, bamya şeklinde yemeği yapılabilir, turşusu olup, kızartması yapılabilir, bamya gibi kurutulup kış için saklanabilir. Ayrıca bitki yaprakları ıspanak şeklinde yenilebilir.
miş:)
Kaynak

Lonicera 29-06-2009 18:27

Hanıma söyleyeyim de yapraklarından ıspanak benzeri bir yemek yapabilirsek ne ala, yoksa bu kadar az meyve tutumu ile diğerlerini deneme şansım olmayacak. Tüm meyveleri tohumluk olarak ayırmayı düşüneceğim bu gidişle. Yapraklarından güzel bir şeyler çıkarsa sanırım tüm mahalleye dağıtırız:)

tolgahann 29-06-2009 18:50

Sn.Lonicera yapraklar ile ilgili deneyimlerinizi lütfen burada da paylaşırmısınız.Eğer sonuç olumlu olursa bende anneme yaptırırım.Ancak onu tanımadığı bir otu pişirmeye nasıl ikna ederim bilemem.:)

Lonicera 29-06-2009 19:04

Sevgili tolgahann, merak etme hiç. Yarın taze sürgünler üzerindeki yapraklardan hemen toplayıp deneyeceğiz. Ben de meraklandım şimdi:)

Lonicera 30-06-2009 16:04

Biraz önce sabah topladığım hanım terliği yapraklarını bir güzel kavurduk. İçine koyduğumuz malzemeyi fazla çeşitli kılmadık ki gerçek tadını alabilelim. Sadece çok az soğan ve yarım çay bardağı su ile yaklaşık 15 dakika kısık ateşte döndürdük. Sonuç tam bir fiyasko. Çiğ yendiğinde roka benzeri bir tadı olan bitki, yaptığımız işlemden sonra ot acısını açığa çıkardı. Ot acılığına alışkın olanlar için denenebilecek bir yemek olacağı düşüncesindeyim. Radikanın acısını yağlayıp limonlayıp yiyebilenler, bunu da taze olarak tüketebileceklerdir. Sevgili tolgahann, umarım bu kadar bilgi deneyip denememe konusunda yeterli olur. En azından anneciğinin fırçasından kurtuldun. Ya ben ne edeyim, hem zoraki bu ot kavurmasını yedim hem de tonla laf:)

nevsune 30-06-2009 17:32

Suçu benim üzerime atsaydınız. Hem size kim dedi hemen pişirin bakın diye:D:D Bekleseydiniz benimki büyüyünce ben yapar haber verirdim.

E madem başladınız hani ayıptır söylemesi:p, bir iki tanesini kızartıp bir de bunun sonucunu bildirseniz:rolleyes:

tolgahann 30-06-2009 17:48

Sevgili Lonicera sonuca üzüldüm gerçekten.Sayeniz de bende azardan kurtuldum.Çok teşekkür ederim.:D

Sevgili nevsune bu bitkinin kızartılınca güzel olacağını zannetmiyorum.Kızartınca havası söner küçücük kalırlar gibime geliyor.Umarım turşusunu tadınca bitki hakkındaki olumsuz düşüncelerim değişir.:( Bu arada benimkiler 2 metreyi geçtiler.3. kata doğru hızla tırmanıyorlar.:)

nevsune 30-06-2009 18:06

Baştan ben bamya kızartması için de pek olumlu bakmamıştım ama yediğimde fikrim değişmişti. Kızartması bamyanınki gibi olursa ben severim sanıyorum.

Hay allah ya, ortada meyve yok biz neler yazıyoruz:D

Lonicera 30-06-2009 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 454666)
Suçu benim üzerime atsaydınız. Hem size kim dedi hemen pişirin bakın diye:D:D Bekleseydiniz benimki büyüyünce ben yapar haber verirdim.

E madem başladınız hani ayıptır söylemesi:p, bir iki tanesini kızartıp bir de bunun sonucunu bildirseniz:rolleyes:

Azmettirici olarak sizi gösterdim zaten.:D Forum sayfasındaki yazınızı okuttum pişirmeden önce. Çok yararlı güzel bir şeymiş falan dedim. Artık kulaklarınız çınlamıştır herhalde. ;)

Şaka bir yana kolay pes etmeye niyetim yok. Öyle ya da böyle, hanım terliğini en güzel nasıl kullanabiliriz hep beraber bulacağız. Hatta seneye iş bölümü yapalım önceden. Her türlü varyasyonunu deneyelim. Gerekirse reçel bile basalım.:dilli:

nevsune 30-06-2009 18:41

Bizim Alanyadaki achocha epeyce çiçeklenmiş diyorlardı. Konuştukça sevinçle anlatıp duruyorlar. Sabırsızlıkla meyveleri bekliyorlar. Olunca kurban olarak bizimkilere çeşitlemeleri hele bir denettireyim bakayım:p

Nasılsa karşılarında değilim ya paçayı kurtardım ben, siz düşünün.

Lonicera 18-07-2009 17:06

Bugün tüm hanım terliklerini topladım. Bir güzel çekirdeklerini çıkarıp kurumaya bıraktım. İçi o kadar çok boş ki, neresini nasıl yiyebiliriz bulamadım. Ne tazesini ne de olgun olanını doğru düzgün tüketemedim. Yani kısaca hanım terliği sayfasını böylece kapamış oldum. Bundan sonra yetiştirmeyi düşünmüyorum, ancak bahçe kenarlarında kötü görünen bir yeri çabuk kapatmak için kullanabilirim. Meyvesini de yoldan geçenler toplayıp kullansınlar:))

tolgahann 18-07-2009 17:42

Bende hanım terliklerini toplayıp tohumlarını çıkardım.Hala tırmanıyorlar.Meyvelerini küçükken toplayıp tüketmek gerekiyor.Bence sizde topladıklarınızı turşu yapın.İkiye bölünmüş olmaları farketmez sanırım.

Lonicera 18-07-2009 17:57

Sevgili tolgahann, turşuluk için elimde ürün kalmadı şimdilik. Tabii daha sonra özellikle sonbahara doğru yeniden meyve tutumu olursa denemek isterim. Küçük bir kavanoz yeterli olur tadına bakmak için. Seneye küçük şişman olanı da deneyeceğim. Bakalım o da bizi bunun gibi yoracak mı:)

tolgahann 18-07-2009 18:03

Aman sevgili Lonicera küçük olanlarını toplarken daha dikkatli olun lütfen.Olgunlaşmışları dokunulduğunda tohumlarını patlatıyormuş.Bunlar bile beni toplarken zorladı.Geçen gün neredeyse 2. kattan düşüyordum.Çoğu dalı toplayamadım.Çam ağacının dibine ekmek hiç akıllıca değilmiş.:(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024