agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni86Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-03-2008, 22:40   #1
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Çıbrıka, Sater otu, Çuprika, Çibirsi

Özellikle ülkemizde Bulgaristan kökenli vatandaşlarımızın insanlarımızın tükettiği fesleğen muadili yöresel adıyla çuprikayı tanıyan var mı?

 
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2008, 09:38   #2
Ağaçsever
 
arodopman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2004
Mesajlar: 81
Sayın,
Selahattin Yılmaz,

Sözü geçen çuprika, özellikle Bulgaristan’ dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesinde ki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür. Bende Bulgaristan (soyadımdan anlaşıldığı üzere) kökenli ve Kırklareli doğumlu bir kişi olarak çıbrıka(biz böyle kullanırız)nın o eşsiz rahiyası ile büyüyenlerdenim. Ne yazık ki İstanbul’ da bulamadığım bu bitkiyi Kırklareli’ ye gittiğimde köylü pazarlarından veya kasaplardan alıyorum.

Sabah sabah yazınızı okuyunca çocukluğum ve fırından yeni çıkmış ev ekmeği üzerine sürülen tereyağına serpilen çıprıka, kırmızı biber, tuz karışımının lezzetinin nostaljisini yaşadım. Ve biraz bilgi toplayabilmek umuduyla kitaplarımı karıştırdım. Bilgiler karışık ama birleşilen noktalar şöyle; Yurdumuzda eski adı sater yeni adı kekik olarak bilinen saturaja türlerinin 14 ten fazla olduğu biliniyor. Yetiştiği yörelere bağlı olarak, şekil, koku ve kullanımları değişen bu bitkinin bir varyetesi olsa gerek çuprika. Yörelere göre değişen isimleri var. Çubrika denildiği gibi, çıbrıka, çibriska, çubriza, çubritsa, geyikotu,zater,sater olarakta adlandırılıyor. Bulgarca ismi, chubritsa olarak belirtiliyor.

Yetiştiği yere bağlı olarak değişse de kurutulmuşunda % 0.3 ile % 2 arasında uçucu yağ bulunur. Bu yağda da fenol türevleri özellikle de karvakrol (% 20-30 oranında) bulunmaktadır. Sanırım o farklı kokusunu da bu vermektedir.

Etki ve kullanılışına gelince; gaz söktürücü, terletici, iştah açıcı, idrar arttırıcı, midevi, uyarıcı ve cinsel gücü arttırıcı olduğu belirtiliyor. Sanırım özellikle et yemeklerinde, pirzola ve bonfilelerin üzerine serpilmesinin nedeni de bu olsa gerekiyor.

Bahçelerde yetiştirilmesini görmüş olsam da kendim hiç denemedim. Ama bildiğim kadarıyla önce tohumları serpiliyor. Fideler belirli bir büyüklüğe gelince seyreltiliyor veya asıl büyüyecekleri yerlere dikiliyorlar. Bir iki karış kadar olupta pembe açık eflatun çiçekler açtıklarında kökleriyle beraber çıkarılıp kurutuluyor, gerektiği zaman ufalanarak kullanılıyor.

Bunun dışında bir takım botanik bilgilere de eriştim ama sanırım şimdilik bu kadar yeter. Umarım çıbrıkanın büyüsünü biraz olsun yansıtmışımdır.
Saygılarımla
Ahmet Rodopman

Zekoş ve Yerel bahçem beğendi.

Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 25-03-2008 saat 10:49
arodopman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2008, 09:47   #3
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
İstanbul Avcılarda Cumartesi günleri bir pazar kuruluyormuş ve o pazarda Bulgaristana ait yöresel ne yiyecek varsa satılıyormuş. Eski kaşar araştırırken öğrenmiştim ama bir türlü gitmek nasip olmadı. İlgilenenler belki bu pazarda bulabilir diye yazdım.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 07:53   #4
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Bizde de annem "cibritsa" diyor ona. Sonuçta aynı bitki tabi.
Gerçekten farklı bir lezzet katıyor, özellikle de et yemeklerine. Bu bitkiyi hiç tanımayan eşimin yeğeni, kokusunu çok beğenmişti. Bu sene tohum ektim ama zannedersem derine ekmişim başarılı olamadım. Tekrar deneyeceğim
Bu kurutulmuş bitkinin fotoğrafı. Kısmet olur da çimlendirirsem onun da fotoğrafını eklerim.

Eklenen Resimler
 
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 10:07   #5
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7,951
Galeri: 11
Çocukluğumdan beri tanıdığım bu bitkinin bilimsel adı Satureja hortensis (Summer savory).

Name:  Summer savory.jpg
Views: 37697
Size:  44.8 KB



Ekmeyi denedim de sonuç alamadım.
Bulgaristanda eğitim alan oğlum her gelişinde getiriyor, böylelikle hiç hasret kalmıyorum bu lezzete ve kokuya

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 10:47   #6
Ağaç Dostu
 
sakdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2011
Şehir: Balıkesir - Edirne
Mesajlar: 3,136
Galeri: 6
Biz buna ''çibirsi'' diyoruz, gerçekten hoş, farklı bir baharat.

Köfte için çok kullanırız.

Annemler bahçeye tohumundan ekip, bunu yetiştiriyorlar...

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 10:55   #7
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Herkes farklı birşey diyor bizde cibrisa diyoruz, süt çorbası yaparız, arpa şehriyeli, taze köy sütünden çok güzel olur, o çorbaya yakışır.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 11:28   #8
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
İnternette okuduğum birkaç yazıda İnegöl köftesinin lezzetini çıbrıkadan aldığı yazıyor. Doğru ise de hiç şaşırmam. Gerçekten de köfteye çok farklı bir lezzet katıyor.

Zekoş ve Fatma Kochan beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 13:49   #9
Ağaç Dostu
 
münevver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 364
Egedeki ince kekiğe benziyor

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 11:57   #10
Ağaç Dostu
 
sakdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2011
Şehir: Balıkesir - Edirne
Mesajlar: 3,136
Galeri: 6
Bu yıl bu bitkiden eken oldu mu acaba?

Fatma Kochan beğendi.
sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 12:16   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Zahter-Satureja hortensis (Summer savory).

Ankara şartlarında kışın donuyor ancak yazın köklerinden tekrar çıkıyor.

Ankara'da bahçede yetiştirecek olanlar kök kısmını oldukça derine diksinler.

Summer savory nin bir de winter savory olan çeşidi var ki soğuklardan etkilenmiyor...
Ankara'daki marketlerde winter savory nin fidesi baharla birlikte satışı oluyor.

Summer savory i bulmak zor...Fidesi bazen yenikentteki fidecilerde fide zamanı olabiliyor.

http://www.mountainvalleygrowers.com/satmontana.htm

Winter savory için linke bakınız.

Savory nin Türkçe karşılığı olmadığını da belirtiyim.

Yani kekik veya mercanköşk değil...Genelde zahter deniliyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 12:35   #12
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Bu yıl bu bitkiden eken oldu mu acaba?
Ne için sormuştunuz Sn. Sakdag?

sakdag beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 12:49   #13
Ağaç Dostu
 
sakdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2011
Şehir: Balıkesir - Edirne
Mesajlar: 3,136
Galeri: 6
Elimde bir miktar tohum var da, talep olursa Tohum Takas Etkinliğine göndereyim diyorum...

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 12:55   #14
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
Ben de tohum edinmek için soruyorsunuz diye düşünmüştüm. Köyde vardı. Validem yetiştirdi bu sene, kurutup bana da hazırlamış çorbalara, köfteciklere Tohum da almış. Haftaya köye gidiyorum. Etkinliğe de göndermeyi düşünüyorum. İnşallah taliplisi olur.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 12:58   #15
Ağaç Dostu
 
sakdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2011
Şehir: Balıkesir - Edirne
Mesajlar: 3,136
Galeri: 6
Memleketiniz Kırklareli galiba, benim de Edirne.Pek bilinmiyor, bizim oraların baharatı. Annem her yıl tohumdan ekip yetiştirir. Bu mükemmel baharatı herkes tatmalı bence. Tohum takasa gönderelim, meraklıları olur elbet, hem tanıtım da yapmış oluruz...

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 13:04   #16
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakdag Mesajı Göster
Memleketiniz Kırklareli galiba, benim de Edirne. Annem her yıl tohumdan ekip yetiştirir. Bu mükemmel baharatı herkes tatmalı bence. Tohum takasa gönderelim, meraklıları olur elbet, hem tanıtım da yapmış oluruz...
Aynı düşüncedeyim Sn. Sakdag. Geçen sene de göndermiştim fakat etkinliğin sonuna doğruydu. Bu sene daha çok umutluyum taliplisi çıkar diye

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2014, 18:46   #17
Ağaç Dostu
 
Fatma Kochan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 150
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Ben de tohum edinmek için soruyorsunuz diye düşünmüştüm. Köyde vardı. Validem yetiştirdi bu sene, kurutup bana da hazırlamış çorbalara, köfteciklere Tohum da almış. Haftaya köye gidiyorum. Etkinliğe de göndermeyi düşünüyorum. İnşallah taliplisi olur.
Merhaba Sayın bahçeden. Göndermiş olduğunuz çıbrıka, çıbrıtsa'yı şimdi diksem olurmu, zamanı varmı bilmiyorum, direk bahçeye diksem olurmu? şimdiden teşekkürler.

bahcedenn ve yağmur beğendi.
Fatma Kochan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2014, 20:28   #18
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatma Kochan Mesajı Göster
Merhaba Sayın bahçeden. Göndermiş olduğunuz çıbrıka, çıbrıtsa'yı şimdi diksem olurmu, zamanı varmı bilmiyorum, direk bahçeye diksem olurmu? şimdiden teşekkürler.
Trakya'da 15 Nisan civarlarında, yani domates, biber tohumlarının ekildiği zamanda aynı domates, biber tohumları gibi ufak bir tavaya ekerler. İsterseniz viyole de ekebilirsiniz. Fide haline geldikleri zaman da kalıcı yerlerine alabilirsiniz.
Siz bu vakti bölgenizin domates, biber ekim zamanına göre ayarlayabilirsiniz.

Fatma Kochan ve yağmur beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2014, 20:21   #19
Ağaç Dostu
 
Fatma Kochan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 150
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Trakya'da 15 Nisan civarlarında, yani domates, biber tohumlarının ekildiği zamanda aynı domates, biber tohumları gibi ufak bir tavaya ekerler. İsterseniz viyole de ekebilirsiniz. Fide haline geldikleri zaman da kalıcı yerlerine alabilirsiniz.
Siz bu vakti bölgenizin domates, biber ekim zamanına göre ayarlayabilirsiniz.
Çok teşekkürler sayın bahçeden, dilerim tutar

YeniBON ve bahcedenn beğendi.
Fatma Kochan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2014, 20:41   #20
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Çıbrıkalar ve kekikler böyle uzayıp gitmişlerdi.

13.03.2014



Daha sonra yanlara yatıp değişik bir hal aldılar. Hoşuma da gitti.

Name:  kekik.jpg
Views: 30074
Size:  51.8 KB

Bahçeye şaşırtacaktım ama artık saksıda gittiği yere kadar gidecekler.

Name:  cibrika.jpg
Views: 30748
Size:  66.9 KB

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2014, 16:43   #21
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Çıbrıkaları bahçeye dikmiştim. Yerlerini sevmiş görünüyorlar.

Name:  cibrika.jpg
Views: 30766
Size:  71.6 KB

30.04.2014
Şaşırttığım çıbrıkalar...

Name:  sater.jpg
Views: 28734
Size:  56.7 KB


Düzenleyen limon_sever : 30-04-2014 saat 10:20
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2014, 16:51   #22
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Dairesel dikim yaptığım çıbrıkaların gelişimi...

17.04.2014



05.05.2014

Name:  cibrika.jpg
Views: 27839
Size:  70.1 KB

12.05.2014

Name:  cuprika.jpg
Views: 27629
Size:  71.2 KB


Düzenleyen limon_sever : 12-05-2014 saat 17:18
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 22:55   #23
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
9 Nisan'da toprakla buluşan Çıbrıka tohumları 10 gün içerisinde çimlenmeye başladılar ve 21 Nisan'da bu haldeler.

Name:  2104.jpg
Views: 27503
Size:  51.4 KB

7 Mayıs'taki halleri. Bu sene güneş kendini doğru düzgün göstermediği için biraz cılız gibiler.

Name:  0705.jpg
Views: 27439
Size:  70.4 KB

18 Mayıs'ta biraz toparlandılar.

Name:  1805.jpg
Views: 28312
Size:  58.9 KB

Kendilerini biraz toparlanmış görünce şaşırtmaya karar verdim.

Name:  1805b.jpg
Views: 27493
Size:  62.2 KB

Şaşırtıldıktan sonra o şoku üzerinden atmış gibiler.

Name:  2105.jpg
Views: 27332
Size:  67.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 23:09   #24
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
Bitkinin 30 Mayıs'taki hali.

Name:  3005.jpg
Views: 28328
Size:  47.7 KB

2 gün sonrası. 01 Haziran.

Name:  0106.jpg
Views: 27050
Size:  59.3 KB

3 günde belirgin bir değişiklik var. 04 Haziran.
Artık kalıcı yerlerine geçme vakti geldi. Fakat yağmur bir müsaade etmedi.
Bundan sonraki resimlerim kalıcı yerlerimden olacak.

Name:  0406.jpg
Views: 30070
Size:  42.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 10:10   #25
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,066
Tohumları bardaklara tek tek mi ektiniz, başka yerden mi şaşırttınız?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 11:04   #26
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Tohumları bardaklara tek tek mi ektiniz, başka yerden mi şaşırttınız?
İlk saksıya ektim. Yaklaşık 1 buçuk ay sonra ise saksıdan tek tek bardaklara şaşırttım. 20-30 bardak fidem var. Saksıdakiler ise hala duruyor. Herhalde bi 300-500 kök şaşırtabilecek fide vardır. Tohumlar mini minnacık oldukları için ekerken biraz abartmışım.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 12:05   #27
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 747
Tarhana tariflerinde geçen "tarhana otu" da aynı mı acaba? Bir de tadı acı mı yani yakıyor mu? Ufak çocukların da yiyeceği yemeklerde kullanabilir miyiz?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 13:00   #28
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Tarhana tariflerinde geçen "tarhana otu" da aynı mı acaba? Bir de tadı acı mı yani yakıyor mu? Ufak çocukların da yiyeceği yemeklerde kullanabilir miyiz?
Bildiğim kadarı ile Tarhana Otu dedikleri bitki Echinophora tenuifolia dedikleri bitki. Diğer adları çördük,çörtük,çorduk,çörtük otu,çöğür,çöyür otu. Ben Kastamonu'da köylü pazarında görmüştüm bu otu. Orda başka bi isimle adlandırmışlardı. Hatırlayamadım şimdi. Bu otun asıl memleketi ise İzmir, Manisa, Aydın ve ilçeleriymiş.

Çıbrıka dediğimiz bitkinin ise bu Tarhana Otu ile yakından uzaktan hiçbir alakası yok. Tek kesiştikleri nokta farklı yörelere bağlı olarak Tarhana çorbasının içerisinde kullanılmaları.

Çıbrıka dediğimiz bitki ise kekik kokusuna benzeyen fakat bilenlerin ayırt edebileceği hoş kokulu bir bitkidir. Et yemeklerine yakışır. Özellikle köfte harcında çok kullanılır. Çorbaların üzerine serpilir. Tarhana harcında çok kullanılır. Tadı ise acı değildir. Kekik gibidir. Kekik kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.

Acılık anlamında ufak çocuklar için hiçbir sıkıntı yok. Fakat bir çeşit baharat olduğu için annem tarhana yoğururken son 5-6 senedir tarhana harcının içinde kullanamıyor. Bebeğe ya da ufak çocuğa verilmeyecekse çorba, pişirirken sonradan ilave ediyor. Eğer çocuklar 5-6 yaşından büyük ise tarhana harcının içinde de kullanılabilir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2014, 15:46   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2014
Şehir: muğla
Mesajlar: 1
merhaba,ben bu çıbrıka dediğimiz bitkiden temin etmek istiyorum.nereden bulabilirim acaba?

marmaris- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2014, 10:45   #30
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7,951
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Tarhana tariflerinde geçen "tarhana otu" da aynı mı acaba? Bir de tadı acı mı yani yakıyor mu? Ufak çocukların da yiyeceği yemeklerde kullanabilir miyiz?

Tarhana otu apayrı bir şey. "Tarhana poyu " diye de biliniyor.
Çemenle aynı olduğu ortaya çıktı, epey şaşırmıştım keşfettiğimde

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019