agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-12-2006, 20:06   #1
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Nane (Mentha sp.)

Nane (Menta Piperita)

Baharlı, özel kokulu ve acımsı lezzetinden dolayı çok sevilir. Yaprakları, taze iken veya kurutulduktan sonra, yemek, çorba ve salatalarda kullanılır, sindirim organlarının olumlu etkide bulunan çok şifalı, iştah açıcı bir sebzedir. Bunun dışında esans sanayiinde mentol eledesinde kullanılır.

İklim:
Ilık ve nemli iklimden hoşlanır.

Toprak:
Kumlu killi, kuvvetli, topraklarda iyi gelişir.

Gübre:
Çürümüş çiftlik gübresi ile kompostodan ayrı olarak azotlu ve potaslı gübrelerden çok faydalanır.

Yetiştirilmesi:
Küçük, esmer, yuvarlak tohumları ile üretilir ise de, bahçecilikte: Kök ayırması veya nane sürgünlerinin 10-20 cm uzunluğunda kesilerek bahçenin veya yetiştirme kabının nemli ve yeter derecede güneş gören uygun bir yerde dikilip köklendirmek suretiyle nane yetiştirmesi çok daha kolay ve pratik olmaktadır. Çelikler, kolayca tutup köklenerek yeniden kol atar, 30 hatta 80 cm uzayarak bulundukları yeri kısa zamanda kaplar. Nane çeliklerinin köklenip gelişme zamanında, ot almasına ve sık olarak sulanmasına önem verilmelidir.

Naneyi tohumdan üretmek zorunluğu varsa, bahçenin hafif gölgeli, nemli bir yerine yeteri miktarda tohum tavası hazırlanır. İlk veya sonbaharda seyrek olarak tohum serpilir fakat üzeri kesinlikle harçlanmaz , hafifçe tokmaklamak ile yetilinir ve tohumlar çimleninceye kadar gölgelik verilir.

Nane hasadı:
Ekildiği veya dikildiği yeri kaplamaya başlayan genç nane sürgünleri 15-20 cm uzunluğunda kesilerek uygun demetler halinde satışa çıkarılırlar. Kurutulacak naneleri sapından ayrılır yapraklı olarak en kısa zamanda kurumaları ve güzel yeşil renklerini kaybetmemeleri için fazla güneş görmeyen havalı bir yerde kurutulmaları gerekir. Kuruduktan sonra ovalanıp kaplara konulur ve kış ayları içinde kullanılır. Kesilip hasat edildikten sonra yeniden sürüp gelişmelerine devem edebilmeleri için, naneliğe bol ve sık su verilmesine ve mümkünse azotlu gübrelerle veya şerbetle gübrelemesi yapılmalıdır.


Tarım Meslek Lisesi
Özel Sebzecilik
M.Celal BAYKAL

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024